Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73696 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #285 dnia: 20 Czerwiec 2019, 21:55:09 »
Pobaw się przemiałem i zalewaniem. Ratio zostaw na koniec jak już nic innego nie pomaga
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #286 dnia: 04 Wrzesień 2020, 16:35:38 »
Dziś już tylko na oko ;)
12,3 gram ustawione na Forte BG.
Woda po zagotowaniu do połowy pojemniczka, wieża, reszta wody do pełna.
3:30, kawa gotowa.
Na oko tak dobra jak wczoraj.
No fajne to Gabi. Idealne dla takiego lamera jak ja :).

Robie wg tego przepisu co pj.w, tylko sypię 18g kawy. Jak czytam tutaj to raczej więcej niż większość. Kapać przestaje po około 2:30-2:45.
Czy dobrze rozumiem, że czas kapania to jest jakiś parametr? Do jakich czasów dążyć? Bo moje podniebienie jeszcze nie wie jaka kawa powinna być w smaku. Choć to co wychodzi to mi bardzo smakuje.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #287 dnia: 04 Wrzesień 2020, 16:37:57 »
Ile z tych 18 gram ziarna uzyskujesz zaparzonej kawy?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #288 dnia: 04 Wrzesień 2020, 19:09:30 »
~200g wlewam - podążam za Twoim przepisem. W szklance będzie mniej niż 200g pewnie - bo część zostanie na mokrej kawie.


Wysłane z mojego SM-F916B przy użyciu Tapatalka


Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #289 dnia: 04 Wrzesień 2020, 19:14:15 »
Dość szybko. Jak mielisz? Bo możliwe ze za drobno i leci bokiem, ale ze duża doza to nie czuć tak „kanalowania”
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #290 dnia: 04 Wrzesień 2020, 19:16:24 »
18 gram kawy -> 200 gram wody. Duża doza.
Nie za mocna kawa?
Zobacz z 12 gram. Standard w przelewie to około 6 gram kawy na 100 ml. U Ciebie jest 9 gram, za dużo espresso pijesz ;) Musisz się przestawić mentalnie na lżejsze kawy ;)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #291 dnia: 04 Wrzesień 2020, 19:17:35 »
Używam młynka 1zpresso JE PLUS (dedykowane żarno do espresso). Przemiał ustawiony na początek zakresu dripa - 4.0 (4 pełne obroty od zera). Cały zakres dripowania ma ze 1 pełen obrót na skali jeszcze. Zero to żadna skręcone na maksa. Więc zakres pod drip jest duży.

« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2020, 19:33:56 wysłana przez rubin »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #292 dnia: 04 Wrzesień 2020, 19:22:15 »
18 gram kawy -> 200 gram wody. Duża doza.
Nie za mocna kawa?
Zobacz z 12 gram. Standard w przelewie to około 6 gram kawy na 100 ml. U Ciebie jest 9 gram, za dużo espresso pijesz ;) Musisz się przestawić mentalnie na lżejsze kawy ;)
No właśnie w espresso jest więcej i jest dobrze :). Zmniejszę dozę tylko jeśli nie ma kanałów to poleci jeszcze szybciej.

« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2020, 19:33:45 wysłana przez rubin »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #293 dnia: 10 Wrzesień 2020, 15:10:40 »
Trochę potrenowałem. Trzymałem się książkowego 6/100.
No i tak
- kręciłem się w zakresie dripa podanym w instrukcji młynka
- najlepiej mi leży w tej drobnej części skali
- dziś zszedłem poniżej tego zakresu (jeszcze drobniej) i tez mi smakowało,może nawet bardziej
- ciekawe, że nie zależnie od przemiału czas kapania zawsze mieścił się w zakresie 2:30 - 3:00
- wraz ze stygnięciem kawa traci kawowe aromaty, zyskuje owocowych - to normalne? Wolę chłodniejszą z tego względu.

Wiec zaloze, że albo autor instrukcji ma inne preferencje smakowe, albo ja nie umiem zera ustawić i zacznę schodzić drobniej. Wprowadzę też inne kawy, bo teraz testowałem tylko jedną.

A poza tym, nie spodziewałem się, że mi taki rodzaj kawy posmakuje. Moje umiejętności sensoryczne są ułomne, ale wiem kiedy kawa jest dobra. Fajna sprawa taki drip.


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #294 dnia: 10 Wrzesień 2020, 15:53:16 »
wraz ze stygnięciem kawa traci kawowe aromaty, zyskuje owocowych - to normalne?
Nie tyle kawa traci/zyskuje, co wraz ze spadkiem temperatury zmienia się Twoja percepcja smaku. Ale tak to normalne, chłodniejsza zazwyczaj smakuje lepiej.
Kręcisz lody, spróbuj jak smakują ciepłe a jak zmrożone ;).
Co do ustawień przemiału, nie przejmuj się instrukcją. Wybierz to co Ci odpowiada. Generalnie dopóki masz dobry przepływ przez kawę, a kawa nie ma wyraźnej goryczki to znaczy, że możesz iść w stronę drobniejszego przemiału. W końcu dojdziesz do punktu, gdzie poczujesz, że już przesadziłeś, kawa jest gorzka, wtedy idziesz odrobinę w górę i masz optymalny smak.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #295 dnia: 10 Wrzesień 2020, 15:58:03 »
Ok. Ok. Ciepłe lody są przede wszystkim słodsze (do granic zjadliwosci) :). Zrobię jak piszesz będę zjeżdżał aż do goryczy. Musiałem się na początek na czymś oprzeć z tym młynkiem. Jakbym miał jeszcze komesia to bym dostał liczbę klików od wielu osób. Tu do przelewów mojego młynka używa jeszcze może jedna osoba :).

Czy czasy, które podałem to dobry przepływ? Kiedy będzie za wolno a kiedy za szybko przy 12/200g wody?

Dzięki!

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #296 dnia: 10 Wrzesień 2020, 18:50:28 »
Kiedy będzie za wolno a kiedy za szybko przy 12/200g wody?
Gdy kawa będzie za gorzka - za długo
Gdy zbyt wodnista - za krótko
Nie przejmuj się tak tym czasem. To najmniej ważna zmienna w Gabi. Jeśli chcesz dłużej to polewaj więcej razy i dolewaj wody dopiero gdy już przekapie z dolnego kielicha.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline ralph Mężczyzna

  • Wiadomości: 236
  • Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #297 dnia: 16 Październik 2020, 08:25:21 »
Jakie filtry używacie do Gabi? Oryginalne czy te do Kality? Jest między nimi jakąś różnica?
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline rojowolfi Mężczyzna

  • Wiadomości: 104
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #298 dnia: 16 Październik 2020, 15:11:31 »
Jakie filtry używacie do Gabi? Oryginalne czy te do Kality? Jest między nimi jakąś różnica?
Kalita się lepiej układa i jest wygodniejsza w użyciu.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6194
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #299 dnia: 16 Październik 2020, 16:28:43 »
Ja tylko kilka dni testowałem, ale zdecydowanie filtry kality lepiej mi się sprawdzały.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi