Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73790 razy)

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #180 dnia: 23 Styczeń 2018, 16:20:02 »
@donkiszot A jak z przeparzeniem, nie było problemu przy tak długich czasach? Niby w phnie też tyle potrafi kapać, ale tam temperatura jednak szybko ucieka. Gabi jet z plastiku to pewnie jest lepiej, jeśli chodzi o stabilność temperaturową, stąd moje pytanie o nadekstrakcję.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #181 dnia: 23 Styczeń 2018, 16:34:31 »
Gabi jest wysoka i narażona na wychładzanie. Niemniej konewka cały czas była odkładana na bazę. 92°C.

Nic się nie przeparzyło. Nie robiłem żadnej preinfuzji. Oczywiście trzeba to sprawdzić na kolejnych kawach o różnych profilach, ale dzisiejsze efekty pozytywnie mnie zaskoczyły.

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #182 dnia: 23 Styczeń 2018, 22:03:10 »
Więcej będzie ciężko, bo więcej kawy w filtrze się już nie zmieści.
O ile dobrze pamiętam, to i 600ml może być wystawianiem młynka na próbę. Próbowałem kiedyś zrobić podobną objętość w parze z Tchibo/Severinem i nawet przy grubym przemiale woda przelewała się górą.

Nie zmienia to faktu, iż moje najsmaczniejsze przelewy z Gabi to właśnie 400ml + ewentualna niewielka dolewka gorącej wody do naparu.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #183 dnia: 23 Styczeń 2018, 23:30:30 »
Sprawdzę jutro na Wilfie.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #184 dnia: 23 Styczeń 2018, 23:43:57 »
Wstawiam porównanie Gabi i zaparzacza OXO, Aergrind for scale.

Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #185 dnia: 24 Styczeń 2018, 22:10:45 »
Próbowałem kiedyś zrobić podobną objętość w parze z Tchibo/Severinem i nawet przy grubym przemiale woda przelewała się górą.
Sprawdziłem i nic takiego się nie stało. Natomiast stało się coś dziwnego: gorzka woda -- absolutny under. Nie wiem dlaczego. Podejrzewam, że ciastko na tyle wysokie, a uderzenia wody o dość małej sile, co spowodowało uciekanie wody bokiem po filtrze zamiast penetrowanie. Sprawdzę jutro ze znacznie grubszym mieleniem.

Dziwne jest to tym bardziej, że na Comandante mielę znacznie drobniej.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #186 dnia: 25 Styczeń 2018, 13:41:31 »
Po pierwszych przelewkach Hondurasu Red honey od Gorana mogę powiedzieć, że jak na opakowaniu jest napisane mulled wine, to właśnie to uzyskuję. Właśnie takie ciężkie, aż cierpkie wytrawne grzane wino, ale bez alkoholu ;) Niestety mało jest słodyczy, więcej kwasowości.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6206
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #187 dnia: 25 Styczeń 2018, 13:53:12 »
Kawy z obróbki honey lubią często wysoką temperaturę typu 96-96 stopni, jeśli nie próbowałeś to spróbuj tak zaparzyć powinna być słodsza wtedy.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #188 dnia: 25 Styczeń 2018, 17:34:30 »
Zrobię, jak podpowiadasz. Choć wydaje mi się, że przelewana w ceramicznej Melicie 102 przy pozostałych parametrach nie ruszonych wyszła słodsza. Niestety, to z pamięci, bo tak robiłem w poniedziałek.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #189 dnia: 25 Styczeń 2018, 17:52:09 »
Sprawdziłem i nic takiego się nie stało.
Próbowałem dzisiaj zrobić 500 ml i wprawdzie woda nie przelewała się górą, ale prysznic Gabi musiał przyblokować się od spodu, bo woda przelewała się przez łączenie w klepsydrze.
Mieliłem na 8 (oficjalna skala ma 10 stopni, nieoficjalna 14). Spróbuję jutro zmielić grubiej, ale być może mój Tchibo po prostu za dużo pyli.

Natomiast stało się coś dziwnego: gorzka woda
Niestety u mnie też.

Raczej nie wniesie to wiele do tematu, ale ostatnio zauważyłem, że Melitta też nie zaparza poprawnie kaw mielonych Tchibo nieco grubiej. Przeważnie robię przelewy 750 ml i do tego mielę na 6.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #190 dnia: 27 Styczeń 2018, 22:41:54 »
Mam, typowo laickie, pytanie.

Gabi ma sitko, z tego sitka na kawę skapuje woda, drążąc tunel. Woda, skapując cały czas w jedno miejsce, parzy kawę tylko w obrębie miejsca, gdzie skapnie.

Znaczy się, cała kawa naokoło tych tuneli nie jest parzona?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #191 dnia: 27 Styczeń 2018, 23:14:52 »
Trzeba tak dobrać przemiał aby się owe tunele nie tworzyły, tuż nad powierzchnią kawy gromadzi się niewielka nadwyżka wody, która potem przenika przez przemiał.

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #192 dnia: 28 Styczeń 2018, 12:23:21 »
No tak, tylko na wszystkich zdjęciach pokazowych te tunele są bardzo widoczne...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #193 dnia: 28 Styczeń 2018, 12:34:12 »
W sumie, jak się dłużej zastanowić, źle napisałem. :doh: Chyba niemożliwa jest tu sytuacja typu kanałowanie w ekspresie ciśnieniowym. Będą tylko wyżłobienia na powierzchni, a całe ciastko i tak napełnia się wodą. Chyba groźniejsze (pod względem niedoparzenia) będzie to o czym pisałem wcześniej -- ciastko nie przepuszcza odpowiednio szybko wody przez co spływa ona bokami.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #194 dnia: 28 Styczeń 2018, 12:51:17 »
Tak jak pisze Dinkiszot to tylko zagłębienia, nie ma szans, żeby pod takim ciśnieniem zrobił się kanał jak w kolbie.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi