Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73248 razy)

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #150 dnia: 04 Styczeń 2018, 16:58:31 »
Ostatnio to już było grubo... muszę wypróbować Wasze metody :)
gabi.jpg

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #151 dnia: 04 Styczeń 2018, 17:02:41 »
 [emoji106]

https://images84.fotosik.pl/953/8edae76194eb802egen.jpg
The Gabi Master A

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #152 dnia: 04 Styczeń 2018, 17:47:50 »
Czyli bez aeropressa ciężko korzystać z Gabi :-)
Miałem różne pomysły na rozwiązanie "filtergate" :-) ale zaparłem się na wykorzystanie wyłącznie elementów zestawu.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #153 dnia: 04 Styczeń 2018, 17:52:53 »
wystarczy tak jak pisał picasso włożyć filtr i postawić resztę konstrukcji, co daje równomierny docisk. Przepuszczając gorącą wodę akurat podgrzewa się całość, przepłukuje i namacza idealnie filtr.

Offline MisterTwister

  • Wiadomości: 113
  • Ekspres: ASCASO UNO PROF Black, ARC Black & Inox, Bialetti Moka Express 2&3tz , 2xGabi Master, Hario-V60
  • Młynek: Comadnante C40 Mk III IronHeart, Baratza Sette 30 AP, Porlex Mini mod
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #154 dnia: 04 Styczeń 2018, 21:00:47 »
wystarczy tak jak pisał picasso włożyć filtr i postawić resztę konstrukcji, co daje równomierny docisk. Przepuszczając gorącą wodę akurat podgrzewa się całość, przepłukuje i namacza idealnie filtr.
Ja tak właśnie robię - myślę, że to optymalne rozwiązanie. Z preinfuzją podobnie - wlewam do zbiornika na oko jakieś 50ml wody i po jakimś czasie zalewam górny zbiornik prawie na maksa. Gdy zalewałem bezpośrednio na kawę, często unosząca się kawa osadzała się na ściankach filtra. Gdy wlewam do zbiornika porcję do preinfuzji prysznic równomiernie zrasza kawę. Tak przyrządzana kawa nawet "na oko" jest zawsze powtarzalnie smaczna. Często wsypuję więcej kawy i zalewam większą ilością wody - taka porcja na dwa kubki. Nie korzystam przy tym z wagi a kawa zawsze wychodzi pyszna :taniec: W Gabryście trudno zepsuć kawę.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #155 dnia: 06 Styczeń 2018, 13:42:14 »
Uzysk z Gabi 50 ml z grubym przemiałem? Jak frubym? Jaka doza i efekt końcowy?
Dziś poczyniłem kolejne próby. Zgodnie z instrukcją Gabi na kawę StrongStrong. 20g/120ml. Zmieliłem na 24(28) na Comandante: 40ml, odczekałem aż przekapie, 1:15 dolanie kolejnych 30ml i potem już co 30s. 30ml do 120ml. Całkowity czas 4 minuty.

Niestety uzysk wyszedł z tego większy niż 40g. W filiżance znalazło się 80g naparu. Zatem do phinowej konsystencji espressopodobnej daleko. Ale napar bardzo przyjemny. Zaparzałem dość jasne ziarna, na ciemniejszych byłoby git pod mleko (zgodnie zresztą z zaleceniami).

Sprawdziłem też co się stanie gdy skończę przy uzysku 40g. Nadal smacznie, ale w takim przypadku brakuje czasu. 2:30 się to skończyło mimo usilnych starań.


Reasumując: Gabi nadaje się do mniejszych, intensywniejszych naparów, ale będzie to 1:4.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #156 dnia: 11 Styczeń 2018, 15:10:45 »
Jakieś podpowiedzi co do ustawienia Aergrinda? Coś trafić nie mogę...

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #157 dnia: 11 Styczeń 2018, 15:12:02 »
U nnie jest trochę drobniej niz V60.
Ale nie wiemy z czym nie mozesz trafić? Lura? Gorzka?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #158 dnia: 11 Styczeń 2018, 15:12:57 »
Przeparzona ;) Chyba że to kwestia filtra, bo ni cholery nie mogę dziada ułożyć...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #159 dnia: 11 Styczeń 2018, 16:14:44 »
Przepraszam, czasem mam wrażenie, że jestem w przedszkolu...  :picardpalm:

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #160 dnia: 11 Styczeń 2018, 16:41:55 »
ni cholery nie mogę dziada ułożyć
a jakie komendy wydajesz ? :D

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #161 dnia: 11 Styczeń 2018, 16:59:37 »
Przepraszam, czasem mam wrażenie, że jestem w przedszkolu... 

https://youtu.be/d_vuxQ-9iVQ?t=62

ni cholery nie mogę dziada ułożyć
a jakie komendy wydajesz ? :D

Tej trafionej i tak nie wyda.  ;)  :lol2:
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2018, 17:02:47 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #162 dnia: 11 Styczeń 2018, 17:02:52 »
Leżeć, właź, siedź i takie tam... :P To tak jak z kotem, ile by się człowiek nie nagadał to i tak się nie uda :D Próbowałem kilka razy metodą z kality po próbach uformowania go, niestety się nie udało - dlatego szukam podpowiedzi, szkoda mi kawy na zmarnowanie....


A panom "dorosłym" radzę w lustro popatrzeć przed krytykowaniem innych, dwóch równych siebie się zebrało.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #163 dnia: 11 Styczeń 2018, 17:16:14 »
Próbowałem kilka razy metodą z kality po próbach uformowania go, niestety się nie udało - dlatego szukam podpowiedzi, szkoda mi kawy na zmarnowanie....

Spróbuj włożyć filtr wraz z lejkiem od aeropressu, zwilż filtr wodą i wyjmij lejek. Zdjęcie jest trochę wyżej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #164 dnia: 11 Styczeń 2018, 17:33:42 »
To w końcu w czym problem: z kawą na Twoim podniebieniu czy z upartym kawałkiem papieru? ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi