Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73939 razy)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #120 dnia: 02 Styczeń 2018, 18:59:39 »
Chodzi mi o to żeby uzyskać przelew z ekspresu i porównać, nie espresso z Gabi 😀

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #121 dnia: 02 Styczeń 2018, 20:22:08 »
Raczej nie jest to możliwe do wykonania by było zaparzone poprawnie. Skąd ten pomysł?
Choćby z instrukcji?

To koreański sprzęt, a tam się takie małe mocne pija. Mam to na liście do sprawdzenia, myślę, że będzie jak z phina, tylko czyściej.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #122 dnia: 02 Styczeń 2018, 20:34:53 »
Pytanie ile będzie trwało przelewanie...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #123 dnia: 02 Styczeń 2018, 20:36:09 »
Nie omieszkam wspomnieć gdy tylko sprawdzę :) Obstawiam, że coś z przedziału 4-8minut.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #124 dnia: 02 Styczeń 2018, 20:39:12 »
Przy przemiale pod espresso? Chyba mam ograniczony umysł ;D Filtr kality zalepi się kawowym błotem. No nie wiem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #125 dnia: 02 Styczeń 2018, 20:44:05 »
Po co gdybać? lepiej sprawdzić :)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #126 dnia: 02 Styczeń 2018, 20:45:10 »
Po co gdybać? lepiej sprawdzić :)
W sumie. Ciekawy jestem. Czekam. Ja nie mam jak sprawdzić.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #127 dnia: 02 Styczeń 2018, 23:57:53 »
Przy przemiale pod espresso? Chyba mam ograniczony umysł ;D Filtr kality zalepi się kawowym błotem. No nie wiem.
Nie zalepi. W domu mam tylko zasypanego mazzera więc nie przestawiam do dripa. Jest ok, leci niewiele dłużej - nie mierzyłem czasu bo n jak zalane to i tak musi przekapać.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #128 dnia: 03 Styczeń 2018, 07:43:35 »
Wystarczy, że do młyna (ustawionego na przelew przez filtry Kality) wrzucę jakąś kawę z Etiopii i w Wave'ie zamiast 2.30 robi się 4-5min. To jak by to wyglądało przy przemiale pod espresso? Nie próbowałem. Nie lubie psuć dobrej kawy ;D

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #129 dnia: 03 Styczeń 2018, 08:14:29 »
Jeśli jednak rozmawiamy o drobno, to kiedyś zapomniałem przestawić nastawy młynka z espresso i chyba woda poszła bokiem, bo kawa wyszła mega płaska.



Komuś chciałoby się porównać takie Gabi i kolbę przy podobnym mieleniu i ilości powstałego naparu, jak ze smakiem w obu przypadkach ? Pomijając teoretyczne porównania [emoji3]

Voilà

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #130 dnia: 03 Styczeń 2018, 08:30:15 »
Może tak być, bo woda wybierze łatwiejszą do przebycia drogę. I przy zbyt drobnym przemiale, częściowo przesączy się przez filtr ponad przemiałem. W phinie jest inaczej ze względu na konstrukcję tego urządzenia.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #131 dnia: 03 Styczeń 2018, 08:37:59 »
@WS Dokładnie tak to sobie wyobrażam.
@donkiszot Nie ma za bardzo co do phina porównywać - woda w nim ma tylko jedną drogę ujścia - przez sitko/kawa/sitko. No chyba, że górą ;D Ew. takie kombinacje można próbować w AP.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #132 dnia: 03 Styczeń 2018, 09:09:47 »
Myślę, że system powolnego dystrybuowania wody na przemiał stosowany w Gabi, trochę chroni przed taką ponad filtrową nadekstrakcją. Ale jednak miałkość przemiału powinna być adekwatna do zastosowanej metody.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #133 dnia: 03 Styczeń 2018, 09:20:11 »
Phiniaczowi można zaaplikować filtr, chemexa, AP, V60, kalita.. Wystarczy wyciąć kółko :)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #134 dnia: 03 Styczeń 2018, 09:35:48 »
Phiniaczowi można zaaplikować filtr, chemexa, AP, V60, kalita.. Wystarczy wyciąć kółko :)
Nie mówię, że nie, ale woda i tak będzie musiała cisnąć się przez przemiał. O to mi się tu rozchodzi.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi