Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73237 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #105 dnia: 30 Grudzień 2017, 09:55:45 »
Wszystkiego trzeba się nauczyć. To prawda. Ale czy to zautomatyzowane polewanie daje jakiś korzystny efekt?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #106 dnia: 30 Grudzień 2017, 09:56:31 »
Taki, że mogę sobie zalać i zacząć robić śniadanie

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #107 dnia: 30 Grudzień 2017, 10:05:40 »
Taki, że mogę sobie zalać i zacząć robić śniadanie

Marek.
Nie przekonałeś mnie...kawę piję po śniadaniu ;D

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1014
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #108 dnia: 30 Grudzień 2017, 10:11:00 »
Ja do Gabi mielę tak jak do V60 (oczywiście tak +/-). Najczęściej mam ustawienie 2,2 w Kinu M47. Aby uniknąć "płaskiej kawy" stosuję nieco większą dozę. Z Gabi przygotowuję zawsze 300ml i na taką ilość wody daję 20 gramów kawy. 2 dodatkowe gramy robią moim zdaniem dużą różnicę w stosunku do tradycyjnego 6/100.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #109 dnia: 30 Grudzień 2017, 10:13:44 »


Ja zdecydowanie drobniej mielę pod Gabi kawę - nie ma co się trzymać sztywnych zasad, warto eksperymentować. W mojej ocenie kawa z niej niczym nie ustępuje tej z V60. Jednocześnie daje mi tą pożądaną powtarzalność. W moim domu Gabi zagościła już na stałe - myślę nawet o zakupie drugiej do pracy.

Hej. Ja swoją użyłem z 5 razy, nie mam czasu na kolejne urządzenia, pozostaję zatem przy tym co już znam. Jeśli chcesz, chętnie oddam w dobrej cenie. Zapraszam na priv :)

Offline MisterTwister

  • Wiadomości: 113
  • Ekspres: ASCASO UNO PROF Black, ARC Black & Inox, Bialetti Moka Express 2&3tz , 2xGabi Master, Hario-V60
  • Młynek: Comadnante C40 Mk III IronHeart, Baratza Sette 30 AP, Porlex Mini mod
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #110 dnia: 30 Grudzień 2017, 10:31:37 »
@Doperman
odbierz wiadomość na PW


Offline antsaren Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Kawiarka, AP, APgo, FP, v60, Gabi, kbg741, MELITTA 1011-04
  • Młynek: C40, Bodum Bistro, Zassenhaus Quito, BCG152SK
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #111 dnia: 30 Grudzień 2017, 11:00:48 »
@korea83 Dzięki! Też fajny pomysł z tymi 2g ekstra. To na pewno robi różnicę. Przetestuję jak dojdę do tego etapu.:)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #112 dnia: 30 Grudzień 2017, 11:10:40 »
Nie przekonałeś mnie...
Ja się też zachwycam. Zaletą jest równomierne parzenie i eliminacje ludzkiego błędu. No i jeśli się nie ma jeszcze konewki to jej nie potrzeba. Zaletą jest, że przepływ znacznie mniej zależy od grubości mielenia, czyli łatwiej dobierać parametry, bo nie są tak mocno skorelowane. Zaletą jest smak, bo jak trafimy, to jest wszystko co lubię, czyli owocowość V60 i delikatność Chemexa.

Natomiast z tą automatyzacją to nie jest tak różowo. Gabi nie jest samograjem i różne rzeczy wpływają na efekt. Przede wszystkim sposób zalania ma kolosalne znaczenie (nadal). Zupełnie inaczej kawa smakuje gdy na raz wlejemy 200ml, inaczej gdy udamy preinfuzję 24ml+176ml, a inaczej gdy przez 40s. będziemy delikatnie nalewać 200ml.

Trzeba też uważać na otworki, bo są maleńki i łatwo łapią paproszki, resztki kamienia z dna konewki, zakamienić same w sobie też się potrafią.

Do zabawy jest super, bo wiele rzeczy można wykombinować. Do bezmyślnego parzenia jeszcze lepsza, bo gdy mamy wszystko ustalone, to nasypać i zalać, i 3 minuty spokoju.


Co do klików na C40, poruszam się w zakresie 22(26)-28(32) -- czyli przelewowym, wiem, nie pomogłem ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2017, 11:12:44 wysłana przez donkiszot »

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #113 dnia: 30 Grudzień 2017, 15:01:57 »
zalać nieco kawę bezpośrednio, postawić prysznic odczekać pół minuty i zalać resztę. Na
Pół minuty czekać to wg mnie trochę długo. Po nalaniu do lejka mija przynajmniej kilkanaście sekund do momentu aż zacznie woda kapać na kawę. Ja po 15 sekundach nalewałem.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Grudzień 2017, 15:04:03 »
Może i tak, nie pomyślałem o tym, w każdym razie wychodzi pełniej niż bez preinfuzji.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Grudzień 2017, 20:16:17 »
U mnie juz zawsze preinfuzja, 18/300, 19(23) klik Comandante, 96 stopni, trzy i pół minuty. Rewelacja
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #116 dnia: 01 Styczeń 2018, 21:16:21 »
tylko promujący sprzęt zachwycają się efektami
Możliwe, nie promuję to i się nie zachwycam. Ot, driper jak driper – łatwy i wygodny w użyciu, lekki, nietłukący i robi dobrą kawę. Czym się tu zachwycać? Używać i tyle.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1789
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #117 dnia: 02 Styczeń 2018, 17:44:41 »
Komuś chciałoby się porównać takie Gabi i kolbę przy podobnym mieleniu i ilości powstałego naparu, jak ze smakiem w obu przypadkach ? Pomijając teoretyczne porównania 😀

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #118 dnia: 02 Styczeń 2018, 17:53:36 »
Raczej nie jest to możliwe do wykonania by było zaparzone poprawnie. Skąd ten pomysł?

Offline quorthon Mężczyzna

  • Wiadomości: 96
  • Ekspres: Ascaso Steel UNO Prof Electronic, Chemex, Clever Dripper, V60-02, Aeropress, Gabi
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47, Tchibo (KM3873)
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #119 dnia: 02 Styczeń 2018, 18:44:10 »
Komuś chciałoby się porównać takie Gabi i kolbę przy podobnym mieleniu i ilości powstałego naparu, jak ze smakiem w obu przypadkach ?

Chcesz uzyskać Gabipresso? ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi