Cześć

Patrzac na internetowe filmiki z Gabi zauwazylem, ze dolna czesc "wiezy"/"klepsydry" (czyli ten zbiorniczek w ksztalcie /___\ z dziurkami do dystrybucji wody) wypelnia sie w ok. 80-90% woda po nalaniu ok. 180g-200g, co widac np. tutaj:
YouTube: -FTsQr1k51w?t=180 (3:00) (sorry, forum nie pozwala mi dodawac linkow)
YouTube: szGbJlrZVqA?t=835 (13:55)
YouTube: yC4Hwa91yvQ?t=245 (4:05)
U mnie ten zbiornik wypelnia sie tylko do ok. 60% przy nalaniu 200g wody.
Jesli przyjrzec sie lacznemu czasowi przelania 200g wody z wiezy/klepsydry do zbiornika ze zmielona kawa, to mamy:
YouTube: -FTsQr1k51w - od 1:25 do 4:25 czyli lacznie rowno 3 minuty
YouTube: szGbJlrZVqA&t - od 12:37 do mniej wiecej 15:20-15:40 czyli lacznie ok. 2:43-3:03 minuty (dolane bylo tylko 180g)
U mnie ten czas to 2:30, a wiec znacznie szybciej. Jesli dodac fakt powyzej (60% wypelnienia), to wyglada na to, ze moja Gabi ma szybszy przeplyw wody.
Ciekawe czy rozne Gabi maja charakteryzuja sie rozna predkoscia, a moze roznica wynika z innych czynnikow. Mateusz z Dobrej wspominal, ze uzywajac twardej wody dziurki moga sie zatkac kamieniem co oczywiscie spowolni przeplyw wody. Ja sam korzystam z RO i miekkej wody wiec nie mam problemow z kamieniem.
Z ciekawosci zrobilem eksperyment (czas mierzony do momentu gdy krople spadaja rzadziej niz jedna na 1-2s):
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 97*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:30
- 200g kranowy 330ppm o temperaturze 97*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w tym samym czasie 2:30
Czyli twardosc wody nie miala u mnie wplywu na czas (tzn. dopoki nic sie nie zatkalo)
Drugi eksperyment dot. temperatury wody (czas mierzony do momentu gdy krople spadaja rzadziej niz jedna na 1-2s):
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 100*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:28
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 97*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:30
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 90*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:30
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 80*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:35
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 70*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:40
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze 60*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 2:45
- 200g wody 40ppm (RO) o temperaturze pokojowej 21*C nalewanej z czajnika przez ok. 17s wyplynelo z klepsydry w czasie 3:00
Czyli temperatura wody wplywa na czas przy czym ma to znikomy efekt w typowych temperaturach kawowych (90-100*C)
Wychodzi na to, ze mam turbo Gabi

Lub YouTube pokazal mi przyklady z twardsza wody, ktora stopniowo zatyka dziurki i spowalnia przeplyw.
Ktos jeszcze chcialby podzielic sie swoim czasem?
