Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 296271 razy)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1007
  • Ekspres: v60, Aeropress, Tygielek, Chemex, Melitta, Phiny, FP, moka i brikka
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2010 dnia: 18 Styczeń 2022, 10:07:47 »
Palenie było przed sylwestrem, druga paczka w zamrażarce czeka sobie, więc jak wrócę do domu to wyjmę i sprawdzę dokładnie. Ale jeju ja nie chciałem reklamacji składać, wybacz, nie taką miałem intencję, jak by była niepijalna to bym się odezwał bezpośrednio a nie zagadywał na forum po tym jak skończyłem i otwarłem następne :-[ 

i chodź Etiopii Uraga nie miałem, teraz piję Hambele, to też cynamonowa jest bez dwóch zdań a Kenii Kiangai subiektywnym okiem spokojnie bliżej city. W sumie to do napisania skusiłem się po otwarciu Zambii Kachipapa do espresso, którą kupiłem wbrew nazwie, do dużego przelewu dla gości :diabelek: bo jak szwagier na urodziny córki przyjedzie, to się potem śmieje, że chciał kawę a nie herbatki owocowe :lol2: i ta Zambia wcale dużo ciemniejsza od tej Kenii nie jest więc wpierw pomyślałem, że to taki pomysł miałeś na miejską kenię do automatu albo jakąś drażniąca kwaśność chciałeś w niej odstrzelić. Ale to na sucho nie będę gdybać, rozmrożę druga paczkę i popróbuję jutro jeszcze

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1007
  • Ekspres: v60, Aeropress, Tygielek, Chemex, Melitta, Phiny, FP, moka i brikka
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2011 dnia: 19 Styczeń 2022, 20:17:46 »
no więc tak, druga paczka Kenii jest pakowana 03-12-2021 z numerem partii 211631, chodź myślę, że nie ma to już większego sensu, otwarłem i zmieliłem z własnej ciekawości

i mamy od lewej: Etiopię, Kenię i ostatnią Zambię do espresso
IMG20220119105729.jpg

wnioski to, że masz Goranie rację, zdecydowanie palenie Kenii i Etiopi są bardzo podobne, palenie espresso jest wyraźnie ciemniejsze ale też wcale nie ciemne i że po pierwszym widać, że to natural. Tylko też od razu pierwsze wrażenie po otwarciu Kenii miałem, że to jest zupełnie inna kawa, inaczej pachnie, jest znacznie kwaśniejsza, ale jak pisałem, tamta zła nie była, wypiłem, pomarudziłem pod nosem, że to coś za ciemne i otwarłem kolejne, przy zambii dopiero wpadł pomysł zagadania. Więc chodź wydało mi się dziś oczywiste, że trafiłem szczęśliwą zabłądzoną paczkę z poprostu nie tą naklejką, to teraz to tylko takie moje gdybanie, jak w tym dowcipie "pan zdał a pani się zdawało" :)

no i mam jeszcze inny ciekawy wniosek, bo te trzy kupki z foty wrzuciłem razem do dripa i z tego afrykańskiego kolażu wyszła znacznie lepsza kawa, niż się spodziewałem. Funky naturala bardzo się zgubiło, kwaśności się wspólnie podkręciły, a wszystkie trzy są wkońcu zdecydowanie po owocowych stronach są i chodź tej do espresso było tylko 1/3 to i tak wniosła wyraźnych smaków z jej palenia.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 1827
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2012 dnia: 23 Styczeń 2022, 18:59:50 »
Ładnie wypalony ten Meksyk, a jaki smaczny  :pycha:
veritas odium... parit

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2073
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2013 dnia: 26 Styczeń 2022, 16:34:23 »
Kończy nam się miesiąc Styczeń, kończą nam się i niektóre kawy. Przede wszystkim Kenia Kiangai i kolumbijska Geisha Peurto Alegre. Do przelewów planujemy od weekendu dołączyć myty Bourbon z Kongo - Kawa Kanzururu Co-Op a do oferty powróci w przyszłym tygodniu elegancka Panama Reserva Candela, jak ją określił @wacek_1984 

Odnośnie espresso, dużo nie zmieni się obecna oferta i w lutym. Do oferty wróci najpierw India Monsoon Malabar, potem do obecnie dostępnych kaw dołączy kubańska Serrano Superior a po zakończeniu meksykańskiego Mad Mash-a ( dziękuje @GostRado za pochwałę ziarenek ) w ofercie znajdzie się Bella Vista z tego samego kraju. Pozostałe kawy z obecnej oferty powinne być dostępne przynajmniej do Marca. Do oferty dołączyła Extra Selekt w mniejszym opakowaniu a zmienił się i trochę skład Polish Horsa gdzie teraz mamy mieszankę kenijskiej Zawadi i salwadorskich ziarenek peaberry z plantacji Santa Anna ale już bez domieszki robusty.

75736632-4E6A-492D-BC08-E2AFDB4A50FB.jpeg

Offline Sokorn

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: C40 MK4, Kinu M47 Simplicity, DF64/G-IOTA
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2014 dnia: 26 Styczeń 2022, 21:01:07 »
India Monsoon Malabar wraca! Moja Żona uratowana. Dzisiaj właśnie wypiła ostatnie americano. Niesamowite, że tak jej posmakawał monsun.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 232
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2015 dnia: 27 Styczeń 2022, 16:38:14 »
@ranGo , jakie parametry parzenia byś polecił do espresso z Brazylii Carmelo? Jakoś wychodzi mi taka płaska przy 1:2, temperatura bojlera wg PID 95, czas różnie mi wychodzi, średnio 27-30 sekund. Jakieś sugestie co do tej kawy? :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2073
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2016 dnia: 27 Styczeń 2022, 18:36:21 »
Kawa jest pewnie świeża i zanim się ustabilizuję czas parzenia może lekko się zmieniać, dla tego najwięcej uwagi poświęć temperaturze i ratio. Brazil Cemorrado Carmelo, to natural o średnim stopniu palenia, można najpierw obniżyć temperaturę parzenia i zaobserwować a potem jeszcze zmniejszyć ratio, więc spróbuj tak:

Temperatura 93*C
Ratio 1:1,5
Czas 24-26 sec.


Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 232
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2017 dnia: 27 Styczeń 2022, 18:42:13 »
Dzięki za konkretną wskazówkę :). Spróbuję wg sugestii!

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 232
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2018 dnia: 28 Styczeń 2022, 17:00:30 »
@ranGo , czas parzenia 24s, 1:2, 93/94 stopnie i generalnie uzyskałem towar zgodny z opisem smakowym :). Dzięki.

Przy okazji zapytam o podejście do obecnej Gwatemali i Kolumbii, jakieś porady/parametry na start? :)

Może na stronie moglibyście umieszczać proponowane przepisy? :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2073
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2019 dnia: 29 Styczeń 2022, 12:51:58 »
U nas jest trochę zmian w palarni w ostatnim czasie i chcemy wykorzystać ten czas aby wprowadzić i jakieś zmiany w sklepie, również dodawanie porad/przepisów do parzenia kaw obecnie dostępnych w ofercie. Testujemy jakieś nowe rozwiązania aby uprościć i usystematyzować przekaz.

Odnośnie kaw średnio palonych, zaczynamy testy od temperatury 93*C, ratio 1:1,5 w czasie około 25 sec a w zależności od efektu w filiżance zmieniamy najpierw temperaturę parzenia, potem ratio i czas parzenia.

Offline ohdesu

  • Wiadomości: 7
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2020 dnia: 31 Styczeń 2022, 00:17:58 »
Polecicie coś mocno owocowego, kwasowatego pod przelew z obecie dostępnych kaw?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2073
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2021 dnia: 31 Styczeń 2022, 08:21:52 »
W obecnej ofercie pod filtry są kawy bardziej słodko-owocowe niż kwaskowe. Myślę, że najbardziej by Ci podeszła Kenia Gatomboya.

Offline ohdesu

  • Wiadomości: 7
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2022 dnia: 31 Styczeń 2022, 19:25:00 »
W najbliższym czasie coś będziesz miał? Zazwyczaj zamawiam wszystkiego po trochę i potem żałuję, że nie kupiłem jednej w większej ilości, dlatego tym razem postanowiłem zapytać :D

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2073
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2023 dnia: 31 Styczeń 2022, 19:47:34 »
Od jutra, oprócz obecnych kaw w sklepie, powinna być dostępna i Panama Candela a dopiero pod koniec przyszłego tygodnia będziemy wprowadzać nowe kawy do oferty m.in. Kenia, Kolumbia, Etiopia, Kostaryka i Peru, wszystko pod filtry.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2024 dnia: 31 Styczeń 2022, 22:53:46 »
Kończy nam się miesiąc Styczeń, kończą nam się i niektóre kawy. Przede wszystkim Kenia Kiangai i kolumbijska Geisha Peurto Alegre. Do przelewów planujemy od weekendu dołączyć myty Bourbon z Kongo - Kawa Kanzururu Co-Op a do oferty powróci w przyszłym tygodniu elegancka Panama Reserva Candela, jak ją określił @wacek_1984 

Odnośnie espresso, dużo nie zmieni się obecna oferta i w lutym. Do oferty wróci najpierw India Monsoon Malabar, potem do obecnie dostępnych kaw dołączy kubańska Serrano Superior a po zakończeniu meksykańskiego Mad Mash-a ( dziękuje @GostRado za pochwałę ziarenek ) w ofercie znajdzie się Bella Vista z tego samego kraju. Pozostałe kawy z obecnej oferty powinne być dostępne przynajmniej do Marca. Do oferty dołączyła Extra Selekt w mniejszym opakowaniu a zmienił się i trochę skład Polish Horsa gdzie teraz mamy mieszankę kenijskiej Zawadi i salwadorskich ziarenek peaberry z plantacji Santa Anna ale już bez domieszki robusty.

 [ Invalid Attachment ]
Sezon na Kubę wraca :). Kiedy mniej więcej można się jej spodziewać? Zacieram już ręce.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi