Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 438859 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1335 dnia: 09 Czerwiec 2020, 14:41:57 »
Minął tydzień i jestem po ok 20 espresso Guatemala Santa Clara (data pakowania 29.05).
[...] Ehh. Nie wiem co robić. Ktoś może zainteresowany?? Sprzedam taniej
Przecież to jest ultraświeże. Daj jej miesiąc odetchnąć.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1336 dnia: 09 Czerwiec 2020, 15:15:16 »
Dzisiaj zrobiłem sobie blend kaw od Gorana
miałem końcówki espresso Mujeres i Brazil Daterra Moonlight i dodałem do tego jasnopaloną Burundi Ngogomo - mniej więcej po równo każdej
Efekt dość ciekawy w smaku - dużo orzechów, trochę owoców (nie potrafię określić jakich) i całkiem fajny smak lekko sfermentowanej kawy


Czy planujecie coś wypalić z tej obróbki?
Czy któraś palarnia oferuję kawę z obróbki anaerobowej o profilu palenia do espresso?
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2020, 15:52:56 wysłana przez jakub_stanecki »
Never Give UP †

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1337 dnia: 09 Czerwiec 2020, 15:25:08 »
Czy któraś palarnia oferuję kawę z obróbki anaerobowej o profilu palenia do espresso?
GoodCoffee ma teraz Sumatrę z obróbki macerowano-naturalnej.

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 148
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1338 dnia: 09 Czerwiec 2020, 16:53:26 »
Minął tydzień i jestem po ok 20 espresso Guatemala Santa Clara (data pakowania 29.05).
[...] Ehh. Nie wiem co robić. Ktoś może zainteresowany?? Sprzedam taniej
Przecież to jest ultraświeże. Daj jej miesiąc odetchnąć.
Serio?? Nigdy nie trzeba było takich rzeczy robić.

Skoro jest to książka skarg i zażaleń to ja tu składam skargę i zażalenie. Ale nie wiem czy do producenta to w ogóle dotrze. Chyba bezpośrednio napiszę i odeślę mu to niech przetestuje. Chociaż obawiam się, że odpowiedź będzie jak zwykle "nam smakuje". Ehhh...

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1339 dnia: 09 Czerwiec 2020, 17:01:30 »
Piszesz w wątku producenta i on sam często się tu udziela, i zapewne też odpowie.

Moja sugestia była tylko moja, na podstawie własnych doświadczeń ze zbyt świeżymi kawami. Serio, czasem trzeba, warto poczekać.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1340 dnia: 09 Czerwiec 2020, 17:29:42 »
Minął tydzień i jestem po ok 20 espresso Guatemala Santa Clara (data pakowania 29.05). Do filiżanki leje się zawsze piękna crema. Ale mimo ciągłych prób odnalezienia smaku zawsze wychodzi strasznie kwaśna, niezależnie od czasu ekstrakcji czy dozy.

a może ekspres niedogrzany?  ile czasu nagrzewasz grupę?
Never Give UP †

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1341 dnia: 09 Czerwiec 2020, 17:56:28 »
Chociaż obawiam się, że odpowiedź będzie jak zwykle "nam smakuje". Ehhh...

W ten sposób tylko przenosisz odpowiedzialność na palarnie a nic nie piszesz o sposobie parzenia kawy. Opisz swój sposób przygotowania espresso to wtedy można coś podpowiedzieć. Koledzy zasugerowały swoje sposoby parzenia i brak nadmiernej kwasowości w tej kawie, nie to że musi każdemu smakować.



Offline Jester

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Nivona 779, Aeropress
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1342 dnia: 09 Czerwiec 2020, 18:02:12 »
Mój niezbyt wyrafinowany ekspres poradził sobie z przedmiotową kawą na tyle dobrze, że powtórzyłem zamówienie :-)

Offline magas

  • Wiadomości: 81
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1343 dnia: 09 Czerwiec 2020, 18:24:53 »
Ta kawa nie jest kwaśna nawet 3 dni po paleniu, przecież ja z moim ADHD ciekawości otwieram wszystkie kawy prawie w dniu otrzymania paczki, zamawiam zawsze mało, ale wiele, pisząc wiele to 2,5 kg, każda inna, , a paczuszki najmniejsze, wiec mam zawsze 8-10 kaw, próbuje na ile to możliwe wszystkich w ciągu kilku dni, a przecież w pracy mam zabawkę, a nie ekspres.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1344 dnia: 10 Czerwiec 2020, 12:29:59 »
Jeszcze odnośnie Afro blend-u, dziś siorbałem pijąc to espresso, doznania smakowe się zintensyfikowały-wyostrzyły w porównaniu do klasycznego "mlaskania" :) Skojarzyło mi się z amaretto, choć nie przypominam sobie abym kiedykolwiek pił, tak czy inaczej fajne smaczki z kwaskową świeżością.

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 148
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1345 dnia: 10 Czerwiec 2020, 18:08:36 »
Chociaż obawiam się, że odpowiedź będzie jak zwykle "nam smakuje". Ehhh...
W ten sposób tylko przenosisz odpowiedzialność na palarnie a nic nie piszesz o sposobie parzenia kawy. Opisz swój sposób przygotowania espresso to wtedy można coś podpowiedzieć. Koledzy zasugerowały swoje sposoby parzenia i brak nadmiernej kwasowości w tej kawie, nie to że musi każdemu smakować.

Mapa smaków z Barista Hustle tu się nie przyda, bo każde wykrzywienie twarzy powodowało, że trudno było się skupić na smakowaniu.

Kolba i ekspres rozgrzane. Po zmieleniu kawa ląduje w kolbie, która stoi na wadze, abym wiedział jaka jest dokładnie doza. Dystrybucja jest poprawiana drucikami od spinacza i lekko uderzam kolbą o podkładkę tampera, aby doza się wypłaszczyła i wszelkie miejsca po drucikach wypełniły kawą. Ubijam tamperem z podobną siłą jak zwykle. Kładę wagę pod koblą, szot szklaneczkę i włączam pompę wraz ze stoperem. Ekspres bez preinfuzji. W zależności od smaku zmieniam grubość przemiału lub czas ekstrakcji. Rzadko zmieniam temperaturę wody. Próbowałem z ratio 1:2, 1:2.5, 1:3 i zakażdym razem wychodziła mega kwaśna. Tak jak wcześniej napisałem : Do filiżanki leje się zawsze piękna crema. Ale mimo ciągłych prób odnalezienia smaku zawsze wychodzi strasznie kwaśna, niezależnie od czasu ekstrakcji czy dozy.
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1346 dnia: 10 Czerwiec 2020, 19:01:49 »
W takim razie spróbuj jeszcze z tą temperaturą, wyższą.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1347 dnia: 10 Czerwiec 2020, 21:44:42 »
Kolba i ekspres rozgrzane.
5 min czy 20 min?

Ekspres bez preinfuzji
możesz zrobić "ręczną" preinfuzję włączając na 3s pompę i wyłączając na 3-5s i potem na 25s włączona
Never Give UP †

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1348 dnia: 10 Czerwiec 2020, 21:52:44 »
A ja naprawdę zachwycam się kawami od Gorana - tym razem espresso w różnych wariantach - dla mnie i dla moich gości :) kawka
Obsługa pierwsza klasa, wszystkie uwagi klienta uwzględnione a i robusta dla wzmocnienia porannej kawy dodana :D
Dziękuję kawka
Never Give UP †

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1138
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1349 dnia: 11 Czerwiec 2020, 00:10:53 »
Hah, a mi powiedziano ze nie ma szans na malutką probke kawy i tak zamawiam w ciemno i później sam piję.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi