Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 438839 razy)

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #660 dnia: 09 Styczeń 2019, 16:39:04 »
Zastanawiam się czy nie wziąć 2 raz Las Nubes, bo bardzo dobra.
¯\_(ツ)_/¯

Offline SoyeR Mężczyzna

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #661 dnia: 09 Styczeń 2019, 16:43:12 »
Kawa tutaj oferowana jest wyłącznie w  formie ziarnistej? Tak zakładam, po odwiedzinach na stronie.
Przy zamówieniu poproś o zmielenie. Dopóki nie miałem własnego młynka to tak robiłem. Przychodziła zmielona

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #662 dnia: 09 Styczeń 2019, 17:25:44 »
Las Nubes, bo bardzo dobra.

O tak! Mi też bardzo smakowała.
Natomiast bardzo szkoda, że nie ma już Kenii Kirimikui Rungeto - to była istna porzeczkowa petarda  :taktak: Ciekawe czy pojawi się jeszcze w przyszłości?

Offline atolt

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Magica PID
  • Młynek: Macap M5D
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #663 dnia: 10 Styczeń 2019, 00:24:06 »
od drugiej połowy stycznia, będą dostępne cztery naturale z Etiopii:
Etiopia Yirgacheffe Aricha natural
Etiopia Yirgacheffe Kochere natural
Etiopia Bale Wild natural
Etiopia Mocca plantatation natural

Te Etiopie to od kiedy dokładniej będą dostępne?
Muszę coś już zamówić, i nie wiem czy chwilę nie poczekać.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #664 dnia: 10 Styczeń 2019, 08:46:56 »
Dzisiaj powinny być wypalone, tak że jutro lub najpóżniej w poniedziałek znajdą się w sklepie. 

Offline konradb

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Saeco Odea Go
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #665 dnia: 10 Styczeń 2019, 18:18:40 »
Możecie mi podpowiedzieć jak zaparzać Nicaragua Finca Las Nubes w Aeropressie?

Dostaję ciągle taki ziemisty posmak.
Próbowałem na grubości troche większej niż cukier.
1. temperatura ~90 stopni, czas parzenia 80sec + 20sec przeciskania
2. temperatura ~80 stopni, czas parzenia 90sec + 20sec przeciskania

1. był bardziej kwaskowata, ale mocno przytłumiona tym ziemistym posmakiem.
2. mało kwaskowatości, dużo ziemistego


Drobniej zmielić?

@edit
w obu przypadkach 20g/250ml wody
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2019, 18:23:39 wysłana przez konradb »

Offline atolt

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Magica PID
  • Młynek: Macap M5D
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #666 dnia: 10 Styczeń 2019, 18:19:15 »
Dzisiaj powinny być wypalone, tak że jutro lub najpóżniej w poniedziałek znajdą się w sklepie. 
W takim razie warto poczekać :-) Dziękuję za szybki odzew.

Offline byrzydal Mężczyzna

  • Wiadomości: 163
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #667 dnia: 11 Styczeń 2019, 05:58:04 »
Dzisiaj powinny być wypalone, tak że jutro lub najpóżniej w poniedziałek znajdą się w sklepie.
No to się pośpieszyłem, a wystarczyło zaczekać jeden dzień. Mam nadzieję że nie skończą się w ciągu miesiąca :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #668 dnia: 11 Styczeń 2019, 12:13:16 »
20sec przeciskania
Może tu leży problem, 20 sekund to dość szybko? Na dnie nie masz trochę kawowego mułu?

Jeśli kawa jest ziemista to pomaga raczej wyższa temperatura niż niższa, możesz też spróbować użyć dwóch filtrów na raz.

Możesz spróbować też taki przepis:
Przemiał taki jak opisałeś wielkości cukru. Metoda odwrócona 16,5 g/250 g, Po zalaniu mieszasz przez ok 10 sekund. Zakładasz sitko ze zmoczonym filtrem odwracasz i stawiasz na naczyniu. Zostawiasz do 2 minuty. Po drugiej minucie przeciskasz spokojnie koło 30-40 sekund, temperatura ok. 92 st.

U mnie daje napar czysty, gładki. Smak słodko-kwaskowy, aromaty kojarzą mi się z zieloną herbatą, pigwą i melonem.
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2019, 13:25:01 wysłana przez krystians »

Offline konradb

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Saeco Odea Go
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #669 dnia: 11 Styczeń 2019, 14:07:46 »
Możesz spróbować też taki przepis:
Przemiał taki jak opisałeś wielkości cukru. Metoda odwrócona 16,5 g/250 g, Po zalaniu mieszasz przez ok 10 sekund. Zakładasz sitko ze zmoczonym filtrem odwracasz i stawiasz na naczyniu. Zostawiasz do 2 minuty. Po drugiej minucie przeciskasz spokojnie koło 30-40 sekund, temperatura ok. 92 st.

Dużo lepiej wyszło, dzieki. Trochę mało intensywny posmak, ale zmniejszę przemiał do grubości cukru. Teraz mam trochę większy jak cukier.
Kwaskowatość dość niska ale wyczuwalna. Przyzwyczajony jestem do Kenii. Będę eksperymentował dalej, wydaje mi się że dużo sobie narobiłem problemów z za dużą ilością kawy.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #670 dnia: 11 Styczeń 2019, 14:14:20 »
Cieszę się, że mogłem pomóc. Las Nubes jest dużo słodsza od jasno palonych ziaren z Kenii, więc raczej trudno będzie znaleźć większe analogie. Z resztą mam wrażenie, że ostatnimi czasy kawy od Gorana co raz bardziej idą w stronę słodyczy i kremowej gładkości.
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2019, 14:19:24 wysłana przez krystians »

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #671 dnia: 11 Styczeń 2019, 15:24:50 »
odwracasz i stawiasz na naczyniu

I w tym momencie proponuję jeszcze zerknąć, czy po odwróceniu przemiał nie jest przyklejony do gumowego tłoka. Zazwyczaj jest, więc trzeba potrząsnąć aeropressem i dopiero przeciskać.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #672 dnia: 15 Styczeń 2019, 08:45:51 »
Pierwsze zamówienie zrobione, aby poznać kolejną palarnie na forum- już czekam z niecierpliwością :)

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #673 dnia: 15 Styczeń 2019, 09:25:03 »
Myślę, że nie pożałujesz. Wypiłem od Gorana kilkanaście różnych kaw  (pierwsze zakupy poczynilem u niego stosunkowo niedawno) i żadna mnie nie zawiodła. Co ważne, dziś będzie u mnie kurier z dwoma kawami, zamówiłem Meksyk Blue skull po raz drugi, a z reguły nie kupuje dwa razy tej samej kawy. Ta jednak mi wyjątkowo zasmakowała.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #674 dnia: 16 Styczeń 2019, 17:06:23 »
Wczoraj robiłem kawę dla całej rodziny. Ponieważ każdy lubi coś trochę innego, to zrobiłem we french pressie mieszankę 30 g Nicaragui Las Nubes do przelewów połączyłem z 15 g Brazylii Daterra do espresso. Przepis taki jak James Hoffmann w nagraniu na YT.  Wyobraźcie sobie, że nie dość że wyszło bardzo smacznie, to połączenie tych dwóch kaw dało niespodziewanie przyjemny aromat, smakowało zarówno mi jak i pozostałym członkom rodziny.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi