Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 438942 razy)

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #600 dnia: 29 Listopad 2018, 15:21:07 »
Dziękuje bardzo za te  :piwko::poklon: Staramy się aby wszystko było sprawne ile to możliwe. Zespół jest mały ale dajemy radę  :kawa:
Szybko to szybko, ale jak smacznie przy okazji  :pycha: :pycha:

Przy okazji - u mnie struny jak na razie ani razu się nie rozerwały.
Teraz miałam problem w ogóle z otwarciem - tak mocno trzeba było pociągnąć. Ale nic się rozerwało.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #601 dnia: 29 Listopad 2018, 15:34:15 »
tak mocno trzeba było pociągnąć

 :mrgreen:

Offline Hutriel

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60-02, OXO Good Grips, Bialetti Venus 6 TZ, AP, FP
  • Młynek: Wilfa Uniform, Kazak Tura Alt.
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #602 dnia: 29 Listopad 2018, 15:48:13 »
Przy okazji - u mnie struny jak na razie ani razu się nie rozerwały. Teraz miałam problem w ogóle z otwarciem - tak mocno trzeba było pociągnąć. Ale nic się rozerwało.

Wciągnąć torebki razem z Kazakiem na indeks towarów zakazanych. "Tylko dla drwali".
:D

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #603 dnia: 29 Listopad 2018, 15:55:33 »
Ale nic się rozerwało
Tylko nie to, napraw szybko, bo to zaburza równowagę wszechświata :D

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #604 dnia: 29 Listopad 2018, 17:21:18 »
Nie długo pojawią się u nas nowe Etiopię, co oznacza że powoli dobiegają końca Yirgacheffe Koke i Sidamo Shakisso. Yirgacheffe natural nadał zasilać będzie Koza Nostre a wspomniane kawy zastąpią Bale Wild natural, Abysynian Mocca i Aricha. Rwanda na trochę znikła z naszych półek ale wraca słodziutka kawa z spółdzielni Ishema prowadzonej przez kobiety. Z nowości pod espresso to Gwatemala Finca El Triunfo z regionu Santa Rosa, wraca do sklepu i znany już Honduras Rio Colorado Umami Area a z plantacji Daterra, dosyć wysoko oceniana bo aż 88 punktów, z espresso colection, zastąpi mikrolot Citio do Bone. Worków po Daterrze nie będzie bo została zapakowana w kartony. Nie wielkie zapasy zostały nam również kolumbijskiej Campo Santo, Mocha Yemen i Perla Negra.

Na  ostatnim cuppingu w łódzkiej kawiarni Hot-Air, tym razem odbili się warsztaty parzenia kawy. Obok kawy zaparzanej równocześnie na inne sposoby (wpływ stylu polewania, temperatury parzenia, grubości mielenia ), goście mieli okazję spróbować jak smakują same filtry. Osiem różnych filtrów zostało zalanych gorącą wodą w szklance do pełna i po paru minutach każdy mógł przekonać się które filtry wydalają mniej a które więcej nieciekawego smaku. Najgorzej wypadli filtry skandynawskie ale smak pozostałej reszty też pokazał że filtry należy wypłukać przed samym zaparzaniem kawy. Uczestnicy cuppingu mieli znowu okazję aby sprawdzić swój próg na smaki słodki, słony i kwaśny a odbyła się i  próba odgadnięcia aromatów z małych fiolek wybranych przez baristę pracującego w kawiarni ( czekolada, cytryna, morela, pieprz, gałka muszkatołowa, róża ... ) i najbardziej problematyczna w rozkodowaniu okazała się właśnie róża.     
 

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #605 dnia: 30 Listopad 2018, 10:08:47 »
Off-Topic:
tak mocno trzeba było pociągnąć

 :mrgreen:

Dobór słów był nieprzypadkowy  :hihihi: I cieszę się, że wywołał uśmiech chociaż na chwilę - w końcu mamy piątunio !
Koniec zaśmiecania wątku!  kawka

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #606 dnia: 30 Listopad 2018, 10:27:03 »
Zawsze trochę pikanterii na forum... :P

Offline magicwojtek

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: BLAUPUNKT CMP301 /OXO good
  • Młynek: Severin km 3873
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #607 dnia: 04 Grudzień 2018, 20:36:00 »
hej
coś planujecie nowego i dobrego do przelewów przed świętami ;p?
coś w stylu "Nicaragua Finca Las Nubes"

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #608 dnia: 05 Grudzień 2018, 14:51:09 »
coś planujecie nowego i dobrego do przelewów przed świętami

Tak jak wspominałem, nowe etiopskie kawy sukcesywnie pojawiają się w sklepie... Bale Wild, plantacja Mocca, Aricha, fajne do przelewów ale wszystko to naturale. Jeżeli znajdziemy coś w stylu Pacamary z Las Nubes to wprowadzimy do sklepu, tyle że jest bardzo mało czasu aby udało się przed świętami. Dla tego nie obiecuję ale kwestia otwarta.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #609 dnia: 05 Grudzień 2018, 16:34:00 »
Pacamary z Las Nubes
Bardzo mi smakowała  [emoji106]

Offline xcracerpl

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: v60, aeropress, prismo, g.a.t. 3tz, Bialetti z E&B Lab, tygielek, mizudashi, Brewista Smart Dripper, Chemex
  • Młynek: C40 MK4, Quito, Wilfa
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #610 dnia: 07 Grudzień 2018, 14:45:12 »
Jakaś podpowiedź, jaką temperaturę najbardziej lubi Jemen Matari w v60? 92 i 93 póki co nie działa za dobrze.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #611 dnia: 07 Grudzień 2018, 18:38:11 »
Spróbuj tej receptury : https://kurasu.kyoto/blogs/kurasu-journal/2016-world-brewers-cup-champion-tetsu-kasuya Robimy według niej Yemen i jest żal że ta kawa się kończy.

The 4-6 method begins by dividing the total water into 40% and 60%.

You pour the first 40% in two pours, and then decide how many pours you want to make for the last 60%. The first 2 pours decide the balance of the acidity and sweetness. The remaining number of pours will decide the strength of the coffee.

Hario V60
20g dry coffee (coarse grind) Natural processed

92c water 300ml (0.3ppm, PH 6.6)
45sec blooming (50ml)
0:45 70ml pour
1:30 60ml pour
2:15 60ml pour
3:00 60ml pour
3:30 lift the dripper


Offline xcracerpl

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: v60, aeropress, prismo, g.a.t. 3tz, Bialetti z E&B Lab, tygielek, mizudashi, Brewista Smart Dripper, Chemex
  • Młynek: C40 MK4, Quito, Wilfa
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #612 dnia: 07 Grudzień 2018, 21:55:39 »
Zbieg okoliczności, bo od jakiegoś czasu mam zajawkę na 4:6 :). Wszystko wychodzi super słodko, tu nie do końca, ale ziarenka są malutkie, więc może troszkę za drobno się mielą.

Offline AID

  • Wiadomości: 7
  • Ekspres: V60-01,02, Aeropress, Gabi, Phin, Bialetti Moka
  • Młynek: C40 MK3, Nivona
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #613 dnia: 08 Grudzień 2018, 19:27:43 »
Cytuj (zaznaczone)
Hario V60
20g dry coffee (coarse grind) Natural processed

92c water 300ml (0.3ppm, PH 6.6)
45sec blooming (50ml)
0:45 70ml pour
1:30 60ml pour
2:15 60ml pour
3:00 60ml pour
3:30 lift the dripper

Wiadomo jaką temperaturę ma mieć woda w kolejnych polaniach?
Czy 92stC przez cały zakres parzenia?


« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2018, 19:57:23 wysłana przez fux »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #614 dnia: 08 Grudzień 2018, 20:51:37 »
Raczej stała temperatura, inaczej powinno być ujęte w przepisie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi