Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 443222 razy)

Offline Kondzior Mężczyzna

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #345 dnia: 22 Luty 2018, 22:44:03 »
"Peru Yanesha" super w espresso, ta czekolada  :pycha: .

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #346 dnia: 23 Luty 2018, 17:23:33 »
Cubano powróci do sklepu najwcześniej pod koniec lutego.

Cześć,

Czy Cafe Cubano jakoś była w ofercie ostatnio i zniknęła? Na stronie (dziś) jest w sekcji espresso, ale nie można dodać do koszyka. Data pakowania jaka jest na stronie to 23.11.2018 (sic!) - aż tyle trzeba czekać? Czy może przegapiłem?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #347 dnia: 23 Luty 2018, 19:50:23 »
Goran tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć z jakiej metody parzenia kawy opisujesz jej profil smakowy i zapachowy? - cupping?

Cupping, najczęściej w trzy osoby o różnych preferencjach smakowych a czasem jest to informacja od Q-graderów z którymi współpracujemy.


Cubano dopiero dzisiaj została wypalona a błąd w sklepie już został poprawiony. Dziękujemy za informację @rubin :) 


Offline antsaren Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Kawiarka, AP, APgo, FP, v60, Gabi, kbg741, MELITTA 1011-04
  • Młynek: C40, Bodum Bistro, Zassenhaus Quito, BCG152SK
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #348 dnia: 27 Luty 2018, 14:34:05 »
Etiopia Koke (obecnie moja ulubiona) oraz Kenya Superstar zarówno w Moccamasterze jak i w Melicie sprawdziły się świetnie. @ranGo w związku z tym, że pojawiło się obecnie trochę nowych przelewów co jeszcze można by polecić do autodripa (czyli trzymamy się założenia, że nie potrzebujemy wysokiej temperatury)?:)

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #349 dnia: 27 Luty 2018, 15:12:29 »
U mnie w biurze (ekspres Melitta) bardzo fajnie sprawdza się Honduras La Bendicion Red Honey - według mnie jedna z najlepszych kaw Euro Cafe, które do tej pory testowaliśmy w ekspresie.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #350 dnia: 27 Luty 2018, 16:50:20 »
(czyli trzymamy się założenia, że nie potrzebujemy wysokiej temperatury)
W obu ekspresach powinieneś mieć ~95°C podczas polewania.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #351 dnia: 28 Luty 2018, 08:24:24 »
Etiopia Koke (obecnie moja ulubiona) oraz Kenya Superstar

Obie kawy są z obróbki mytej tak że bym następnie wybrał Etiopie Sidamo Amaro Gayo, z tej samej obróbki. Naturale są dla jednych super przeżyciem, dla innych nie do przełknięcia.

Offline rojowolfi Mężczyzna

  • Wiadomości: 104
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #352 dnia: 28 Luty 2018, 10:45:39 »
@ranGo prośba o info kiedy Cubano pojawi się w sklepie. Co prawda wczoraj odebrałem paczkę od was, ale to moja ulubiona kawa. Rosario El Finca bardzo smaczna w przelewach słodziutka taka.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #353 dnia: 28 Luty 2018, 11:17:49 »
Cubano dzisiaj będzie palone tak że już od jutra można zamawiać. W Marcu do sklepu powróci Excelso La Meseta, tym razem Medellin jak i organiczna Cascara z plantacji Santa Rosa.


Offline drwaski

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Mignon Specialita
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #354 dnia: 28 Luty 2018, 20:42:07 »
Czy ktoś może podrzucić wskazówki jak wydobyć słodycz z Ugandy Bukonzo, bo u mnie tyko kwaśno i...  :mhh: tytoniowo?
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2018, 20:45:41 wysłana przez drwaski »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6206
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #355 dnia: 28 Luty 2018, 20:55:17 »
Trudno powiedzieć gdy nie wiadomo jak ją parzysz. Ja mielę dość drobno do kawiarki, kwaski praktycznie się nie pojawiają, ale faktem jest, że ta kawa ma charakter przyciężkawy.

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #356 dnia: 28 Luty 2018, 21:13:44 »
No i woda... :)

Offline drwaski

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Mignon Specialita
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #357 dnia: 01 Marzec 2018, 10:06:01 »
Rzeczywiście nie sprecyzowałem, chodziło mi o kolbę. Czas ekstrakcji wydłużałem od 25s do 40s przy uzysku 30 - 40ml. W kawiarce jeszcze nie próbowałem ale żonie smakuje.

Offline Belo

  • Wiadomości: 73
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #358 dnia: 01 Marzec 2018, 12:19:05 »
Goranie, Honduras bardzo zacny.  :ok:
I dziękuję za prezent.

Offline drwaski

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Mignon Specialita
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #359 dnia: 01 Marzec 2018, 13:51:12 »
W końcu jakieś światełko w tunelu. Podniosłem temperaturę wody w moim Basicu przez włączenie na kilka sekund przycisku pary i wyszło już smacznie. Jednak ten PID to przydatna rzecz.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi