Autor Wątek: Palarnia kawy MixCoffee  (Przeczytany 15268 razy)

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Lipiec 2017, 14:06:41 »
Parę dni temu wprowadziliśmy do oferty nową kawę, założeniem przy pracach nad tą mieszanką było uzyskanie 100% Arabiki o jak największej słodyczy i niemal niewyczuwalnej kwasowości. W skład mieszanki wchodzi Brazylia, Indie oraz PNG. Testy na żywych osobnikach odwiedzających palarnie przebiegły do tego stopnia pomyślnie, że kolejny wypał był już 2 razy większy niż pierwszy :) Zapraszam do spróbowania i przypominam o rabaci
Krakus to Ty jako absolutny detektor kwaskowatości powinieneś przystawić swój certyfikat, lub opisać ją we autorskiej skali akceptacji... :)
Tak czy inaczej czekam na opis Twoich wrażeń, bo anons zabrzmiał jak dla mnie kusząco...
 

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Lipiec 2017, 14:23:18 »
powinieneś przystawić swój certyfikat
Załatwione. Wrócę do Krakowa, to ich odwiedzę. Przy okazji proponuję stworzyć prosty test - określona ilość cukru w wodzie plus kolejne porcje kwasu cytrynowego aż do uzyskania dwu progów - nie kwaśny / za kwaśny. Wtedy może zrozumiemy, czemu dla jednych kwaskowata, a dla drugich kwaśna.

Offline StaSZek Mężczyzna

    • MixCoffee
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 70
    • www.mixcoffee.pl
  • Ekspres: Victoria Arduino Black Eagle Gravitech
  • Młynek: Mythos One
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Lipiec 2017, 10:58:42 »
Zapraszam :) Teraz idę na urlop, wracam 31.07 :)

Jeśli chodzi o kwasowość i kwaśność to taki eksperyment nie do końca może się sprawdzić. Chemikiem nie jestem ale kwasowość dla przykładu kwasowość truskawek różni się od kwasowości cytryny czy jogurtu naturalnego ;) W kawie też występują różne rodzaje kwasowości. Kwasowość wynikająca z niedoparzenia jest zupełnie inna od kwasowości dobrze zaparzonej kawy.
Pozdrawiam,
StaSZek


Roaster w Palarni Kawy MixCoffee

www.dobrakawa.eu

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Lipiec 2017, 11:08:10 »
Efekt "niedoparzenia" nazywam goryczą. Jeśli kawa ma posmak cytrusów to mówię, że jest kwaskowata  ;-) No ale fachowcem nie jestem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Lipiec 2017, 11:17:10 »
Kwasowość

Kwasowość jest wielkością fizyczną, nie ma żadnych odmian w zależności od materii. Można ją zmierzyć/obliczyć i podać konkretną wartość. Trochę to zabawne, bo np. kwasowość szpinaku jest podobno równa kwasowości szczawiu ;). Różne są zaś kwasy i wrażenia przez nie wywoływane w naszych mózgach...
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2017, 11:26:26 wysłana przez Antonio »

Offline red Mężczyzna

  • Wiadomości: 264
  • Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Sierpień 2017, 15:50:50 »
Staszek, czy daty palenia na dobrakawa.eu macie aktualne? Trzeba uzupełnić zapasy a na stronie sklepu Lae jeszcze z czerwca.

Offline StaSZek Mężczyzna

    • MixCoffee
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 70
    • www.mixcoffee.pl
  • Ekspres: Victoria Arduino Black Eagle Gravitech
  • Młynek: Mythos One
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Sierpień 2017, 18:17:45 »
Nie są aktualne, jutro z rano uaktualnie :)Już trzy razy miałem to ogarnąć w ciągu ostatniego tygodnia i zawsze jakoś brakowało czasu. Lae była palona 07.08 :-)
Pozdrawiam,
StaSZek


Roaster w Palarni Kawy MixCoffee

www.dobrakawa.eu

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Wrzesień 2017, 14:43:20 »
Krakus to Ty jako absolutny detektor kwaskowatości powinieneś przystawić swój certyfikat
Załatwionie - wydaję certyfikat. Zero kwasowości (po 30 sekundach ekstrakcji leci tylko gorzka woda), posmak (after taste) miły. Słodyczy (jeszcze) nie wyczuwam - prawie sama gorycz (ale sympatyczna).

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Wrzesień 2017, 15:11:57 »
A co konkretnie otrzymało certyfikat?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Wrzesień 2017, 16:09:07 »
Brak kwasowości.

Offline StaSZek Mężczyzna

    • MixCoffee
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 70
    • www.mixcoffee.pl
  • Ekspres: Victoria Arduino Black Eagle Gravitech
  • Młynek: Mythos One
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Wrzesień 2017, 16:20:38 »
Podpowiem, że chodzi o kawę Tufi :) Jeśli nie ma słodyczy, to coś bym zmienił w ekstrakcji. Jaka doza i uzysk w te 30s?
Pozdrawiam,
StaSZek


Roaster w Palarni Kawy MixCoffee

www.dobrakawa.eu

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Wrzesień 2017, 16:50:10 »
Jaka doza i uzysk w te 30s?
Doza 17g, uzysk 34g. Próbowałem większego i mniejszego, ale nie uzyskały akceptacji ;-)

Offline StaSZek Mężczyzna

    • MixCoffee
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 70
    • www.mixcoffee.pl
  • Ekspres: Victoria Arduino Black Eagle Gravitech
  • Młynek: Mythos One
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Wrzesień 2017, 10:22:47 »
Spróbuj obniżyć temperaturę i / lub skrócić czas ekstrakcji :) Zacząłbym od tego drugiego

Przy okazji, do sklepu trafiła Kolumbia La siberia z nowego wypału, nieco bardziej rozwinięta i słodsza
Pozdrawiam,
StaSZek


Roaster w Palarni Kawy MixCoffee

www.dobrakawa.eu

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Wrzesień 2017, 10:37:46 »
Zacząłbym od tego drugiego
Zacząłem - jak napisałem, nie uzyskała akceptacji mojej pani.
Co do temperatury - jaką temperaturę wody proponujesz? Mam ustawione 94,5*C.

Offline StaSZek Mężczyzna

    • MixCoffee
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 70
    • www.mixcoffee.pl
  • Ekspres: Victoria Arduino Black Eagle Gravitech
  • Młynek: Mythos One
Odp: Palarnia kawy MixCoffee
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Wrzesień 2017, 10:49:35 »
Ze dwa stopnie niżej
Pozdrawiam,
StaSZek


Roaster w Palarni Kawy MixCoffee

www.dobrakawa.eu

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi