Autor Wątek: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.  (Przeczytany 25272 razy)

Offline Moyses Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Kazak Rota, Brikka, A`press, Kalita, V60, Cafflano Kompresso Espresso maker, Syphon, Chemex, The Gabi, Shizuku Slow Drip, FlaTex
  • Młynek: C40 MK3, Nivona CafeGrano 130,
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Grudzień 2016, 15:21:40 »
jestem coraz bardziej ciekawy. Jak tylko będę miał możliwość skorzystać z równego przemiału to sprawdzam.

Tak jak przypuszczałeś ja widziałem dość sporo mazistego błota w filtrze na wierzchu i efekt był niesmaczny, napar przepalony.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Grudzień 2016, 15:50:39 »
Jeśli do tego wszystko było płasko na dnie filtra, a nie po bokach niczym lej wulkanu, to spróbuj polewać bardziej na środek, nie zbliżając się do ścianek, aby kawa tworzyła skorupę dookoła. Jak na prastarych azjatyckich filmach ;)


Offline Moyses Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Kazak Rota, Brikka, A`press, Kalita, V60, Cafflano Kompresso Espresso maker, Syphon, Chemex, The Gabi, Shizuku Slow Drip, FlaTex
  • Młynek: C40 MK3, Nivona CafeGrano 130,
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Grudzień 2016, 16:01:53 »
hm, 30gr kawy i efekt 240ml. No i dość grubiutkie mielenie... azjaty

Rozumiem, że twoje parzenia, o których pisałeś były w drobniejszym przemiale?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Grudzień 2016, 16:17:27 »
Naoczne porównywanie nic nie daje, oko widzi tylko syntezę. Nie wiesz nigdy jaki to młynek, w jakim stanie, i jaki jest procentowy rozkład frakcji. Film wrzuciłem tylko aby pokazać polewanie. Tam nie dość, że duża doza (10/100? coś takiego pewnie) to jeszcze palenie mocniejsze.

Gdybym jednak musiał strzelać, to tak, nieco drobniej u mnie.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Grudzień 2016, 16:24:21 »
Wywołałeś tym filmem bardzo duży dyskomfort mojego mózgu. Aż korci by tę skorupę zalać wodą

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Grudzień 2016, 16:30:33 »
I woda prosto w filtr, a dalej po ściankach wprost do filiżanki? ;)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Grudzień 2016, 16:59:40 »
Naprawdę tak polewacie? Nigdy woda nie przykrywa kawy? :O

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Grudzień 2016, 17:59:15 »
Woda przykrywa ale ja na bokach filtra też mam kawę,  a po ekstrakcji lejek/krater.  Chyba że ostatnim 50ml zbiorę ta kawę że ścianek.
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Grudzień 2016, 18:01:25 »
To zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli powierzchnia wody jest dość wysoko w pierwszej fazie, to jasne, że wypłynie bokami niedoparzona lura. W ostatniej fazie można to potraktować jak dolanie czystej wody do naparu...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Grudzień 2016, 22:12:35 »
Naprawdę tak polewacie? Nigdy woda nie przykrywa kawy? :O
Przy europejskiej kawie to trochę inaczej wygląda, ale tak. Na początku, gdy moda na dripy nastała wszyscy tak uczyli, bo jedyną wskazówką były właśnie takie filmy jak powyżej. Najważniejsze to nie zbliżać się do filtra -- tak uczyli. Dopiero potem przyszły inne szkoły, mieszanie, turbulencje, spłukiwanie filtra.

To zależy co chcesz osiągnąć.
Otóż to. :) Nie ma jednej drogi na wszystko.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Grudzień 2016, 12:49:12 »
Jeśli do tego wszystko było płasko na dnie filtra, a nie po bokach niczym lej wulkanu, to spróbuj polewać bardziej na środek, nie zbliżając się do ścianek, aby kawa tworzyła skorupę dookoła. Jak na prastarych azjatyckich filmach ;)



Całkowite zaprzeczenie co Matt Perger mówi, wręcz masz demonstracje, że płasko na dnie daje super rezultaty vs wulkan

Plus nawiązanie do innych filtrów Hario ;) I to że azjaci potrafią uciekać podczas prezentacji ;)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Grudzień 2016, 13:06:08 »
Ciekawe czy Matt zna Phina ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Grudzień 2016, 13:31:25 »
Mówi też żeby -w domowych warunkach - odsiać grube i zaparzyć te drobne :), filtrów nie płucze, wlewa całą wodę na raz. Ot kolejna technika którą warto na swoim podniebieniu zweryfikować. Chyba żaden problem  zaparzyć dwie kawy inaczej tylko polewając. Potem z tą lepszą dodać mieszanie. I porównywać efekty.

Patrząc na kolejny film widać że woda leci bokiem a nie przez kawę (3:45)


Rubens nie robi preinfuzji, ale miesza po jakimś czasie


Tetsu nie miesza i ma mnóstwo dolewek


Bawmy się, szukajmy, nie popadajmy w rutynę. Nie ma jednej dobrej drogi.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Grudzień 2016, 21:51:21 »
Całkowite zaprzeczenie co Matt Perger mówi
Wiem, tak jak pisałem, to wszystko przyszło później. Trzeba próbować, szukać i wiedzieć co i po co, i kiedy co.

Rubens nie robi preinfuzji, ale miesza po jakimś czasie
Rubens patrzył w cleverze bonavity ;) prawie cupping.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2016, 22:09:35 wysłana przez donkiszot »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Filtry Hario. Białe, japońskie, ale nie wszystkie są takie same.
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Grudzień 2016, 22:18:23 »
Dyskusja może nie w tym dziale, ale o ciekawych aspektach przelewania. Myślę, że każdy sposób ma lepsze i gorsze strony. Przy kraterze jest ryzyko nierównomiernego parzenia cząstek kawy. Ale też „nie ruszana” zawiesina może dać intensywniejsze owoce i mniejszą tendencją do czekolady/goryczki. Sposób Pergera, czyli drobny przemiał i dużo wody na początku, zapewnia równomiernie parzenie wszystkich cząstek. Ale do niego trzeba dopasować ziarenka, bo nie wszystkie wychodzą dobrze. No i mieć dobry młynek. Na drugi plan schodzi w nim dosyć istotna rzecz, czyli ekstrakcja boczna ponad przemiałem. Ekstrakcja jest, ale naparu, bo cząsteczki są drobne i wymieszane z wodą, więc nie wpływa to niekorzystnie na końcowy efekt. Takie polewanie, żeby fusy po ekstrakcji leżały płasko, jest pewniejszy, powtarzalny i bezpieczny. Porcje wody powinny być niezbyt wielkie, żeby nie nasilić ekstrakcji nad przemiałem. 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi