Autor Wątek: QM Achille 0996 PID  (Przeczytany 30753 razy)

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Wrzesień 2015, 08:11:34 »


ja znalazłem taki filmik


pzdr. Łukasz

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Wrzesień 2015, 12:29:19 »
Właśnie ten miałem na myśli - średnio 98 stopni.
W młynie: ziarna

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Wrzesień 2015, 13:56:06 »
Mój ekspres był fabrycznie ustawiony na 1.4 bara a chodzi na 0.9 bara, przy czym temperatura na ciastku jest 94,5 C.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Wrzesień 2015, 14:07:04 »
Goran a jaką długą stosujesz preinfuzję?
W młynie: ziarna

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Wrzesień 2015, 14:24:47 »
W zależności od kawy, generalnie 5-6 sec. Nie bój się przedłużyć preinfuzję i do 10-11 sekund jeżeli jest taka potrzeba. U mnie jest trochę węższe sitko ( 54 mm ) i przy drobniejszym przemiale trzeba i czas preinfuzji zwiększyć.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Wrzesień 2015, 14:31:20 »
Tak też robię - od 5 do 10 zwykle. Gdybym wiedział wcześniej, że to daje takie ekstrakcje to nic innego bym nie brał ;)
W młynie: ziarna

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Wrzesień 2015, 19:51:35 »
Przydałby się miernik SCACE.... ale skąd go zdobyć >:( Jakimś tam dostępnym zwykłym miernikiem z termoparą udało się zmierzyć tylko, że grupa dwie godziny od włączenia ma 80 stopni. Kawa, która wypływa spod sitka ok. 92 stopnie. Może być więc tak, że woda wypływająca z prysznica będzie miała ok. 94-95. Jednak jest to obarczone zbyt dużym błędem pomiaru

Co zauważyłem to to, że po ekstrakcji trzeba przepłukać grupę, bo bez tego następna ekstrakcja jest zimniejsza.
W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Wrzesień 2015, 21:38:29 »
Mogę Ci pożyczyć.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Wrzesień 2015, 18:13:45 »
Dziękuję Andrzejowi za udostępnienie miernika :kwiat:. Troszkę dziś pomierzyłem. Musiałem włożyć ciastko z termoparą do swojego NPF-a, bo PF od lamy nie pasował. Mimo to były nieszczelności podczas wypływu wody co najpewniej również miało wpływ na pomiar. Jednak ogólne pojęcie o temp. jest. Za każdym razem robiłem symulację mielenia, ubicia stąd początek filmu to leżący przez jakiś czas PF.

Pierwszy strzał godzinę od uruchomienia wyglądał następująco, PID 120 stopni, 1-1,05 bar:

! No longer available

Podczas preinfuzji temp. dochodzi do ok.93 stopnie a po zluzowaniu dźwigni biegnie od 93 do 89 stopni.

Podczas drugiej próby ok. 5 minut po pierwszej niestety wyłączył mi się miernik ale widać podobną sytuację - preinfuzja to ok. 93 stopni. Można więc przypuszczać, że podobnie jak przy pierwszej próbie temperatura była od 93 do 89 stopni.

! No longer available

Trzecia próba, kolejne pięć minut później pokazała już wyższą temp. - preinfuzja 96,5 stopnia, ekstrakcja 96-92 stopnie:

! No longer available

Niestety trochę zaniepokoiła mnie 4 próba. Preinfuzja i ekstrakcja na poziomie tylko ok. 80 stopni. Nie wiem czy zapomniałem zrobić flush po poprzedniej próbie czy co innego wpłynęło na takie zachowanie:

! No longer available

Po godzinie od prób robiłem dwie ekstrakcje z kawą w odstępie kilkunastominutowym i temp. była na pewno wyższa niż przy ostatniej próbie.

 
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2015, 18:31:21 wysłana przez Maciej1 »
W młynie: ziarna

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Wrzesień 2015, 09:27:35 »
Tak sobie dalej poprowadzę ten monolog ;) - wydaje mi się, że te moje pomiary dadzą może jakiś tylko ogólny pogląd, bo nie można za pomocą tego miernika zasymulować typowej preinfuzji, tzn. żeby woda w jej trakcie nie leciała z PF-a. Teraz cały czas jednak jest otwarty przepływ pomiędzy bojlerem a grupą i to zakłamuje wynik.

Na pewno nie jest jednak tak, że tak jak na linkowanym przez Łukasza filmiku, przy starcie z pidem na 120 stopni, woda w grupie ma 100 stopni.
W młynie: ziarna

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Wrzesień 2015, 09:37:16 »
A jak ten miernik działa ?? na "sitku" jest ciśnienie jak z kawą ?? czy nie ?

pzdr. Łukasz

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Wrzesień 2015, 09:47:38 »
Tak, symuluje ekstrakcję pod ciśnieniem.
W młynie: ziarna

Offline wyspiarz

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 344
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Wrzesień 2015, 10:10:10 »
no to teraz pytanie co dalej ?? zjedziesz trochę z TEMP na pidzie ?? bo chyba ciut za gorąco jest dalej. Choć to zależy od strzałów w sumie ewentualnie od flusha, tylko z drugiej strony jak jest pid to ten flush powinien być na moje symboliczny.

pzdr. Łukasz

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Wrzesień 2015, 10:23:53 »
to ten flush powinien być na moje symboliczny

Mój Pompei jest bez PID-a ale i tak flush korzystam tylko do przepłukania grupy.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: QM Achille 0996 PID
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Wrzesień 2015, 11:18:19 »
Trzeba zaznaczyć, że flush robi się po ekstrakcji, nie przed, tak jak w zwykłym HX-ie. Gdybym zrobił flush przed to bym przegrzał grupę i bym miał 100 stopni na pewno. Najprawdopodobniej tak zrobił ten gostek z filmiku. Otwarty HX nie wymaga żadnych flushów przed.
W młynie: ziarna

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi