Autor Wątek: V60 - Barismo vs. Scott Rao  (Przeczytany 7326 razy)

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
V60 - Barismo vs. Scott Rao
« dnia: 10 Kwiecień 2015, 11:38:49 »
Kto ma rację? Którą metodę preferujecie? Czy są twarde dowody, która metoda jest lepsza?

Offline rolcyng Mężczyzna

  • Wiadomości: 119
  • Ekspres: Hario V60, FP, Phin
  • Młynek: Zassenhaus Record
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwiecień 2015, 20:25:52 »
A czym się charakteryzują obie metody?  kawka

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwiecień 2015, 20:58:31 »
Co to za metody? v60 to dripek?

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwiecień 2015, 09:20:08 »
Przyjmijmy dla uproszczenia, że chodzi tylko o Hario v60.

Barismo - palarnia i blog kawowy (który promował v60 jak Scott Rao zajmował się tylko espresso :jezyk:) - popularyzowali metodę przelewania bazującą na wzorcach japońskich - w skrócie nacisk na kontrolowanie nieprzerwanego przepływu (zalecają flow restrictor do czajnika Buono), zero mieszania kawy w filtrze (nienaruszony "pęcherzyk" kawy w sitku, bez polewania przy samych ściankach), ekstrakcja kawy w dół i poprzez boczne ścianki. Przykład tutaj (zwróćcie uwagę na to jak wygląda filtr po przelaniu kawy):

Opis metody: http://blog.barismo.com/2009/11/how-to-v60-1-cup-9-ounce-method.html

Scott Rao - wszyscy o nim słyszeli? - mieszamy, płaska powierzchnia kawy w filtrze po przelewie, ekstrakcja tylko w dół.

Pytam, bo nie śledziłem newsów/blogów, itp przez ostatnie 3 lata....
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2015, 09:29:32 wysłana przez zamek »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:08:35 »
Ładnie to wygląda. Idę sobie poprzelewać... ;)

A Scott Rao nieźle się urządził. Napisał parę książek, całkiem fajnie napisał, ale czy aby trzeba się ze wszystkim, co w nich napisał zgadzać?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:17:23 »
No ja właśnie tak przelewam. Nawet bardziej, po pierwszym zalaniu czasem kawa przy ściankach jest sucha, "naciąga" wilgocią z czasem a ten pienisty bąbel kawy (tylko jeśli jest świeża) wznosi się ponad lejek i wykłada na boki.

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:51:40 »
Ja jestem bliżej pierwszej metody (zalewam ciągłym strumieniem, nie zbliżając się za bardzo do ścianek, po pre-infuzji), ale na koniec jeszcze lekko "zamieszam" całym filtrem, żeby się ładnie na dnie ułożyło i reszta wody przechodziła równomiernie przez kawę. Tak samo dla V60 i Melitty robię.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwiecień 2015, 10:54:27 »
bazującą na wzorcach japońskich
Trzeba tu wspomnieć o dozie. Japończycy na opakowaniu v60 (tu w blogu jest podobnie) zalecają nieco więcej kawy niż popularne 6g/100 (nie mam teraz pod ręką opakowania, ale coś kojarzę ~7,5g/100). Przy czasie ~2min może się to okazać dość znaczące.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:02:25 »
Ja niestety parzę jednorazowo niewielkie ilości - zwykle 12g/200ml stąd ciężko utrzymać stały strumień wody i polewam porcjami, W takiej sytuacji rzeczywiście jakiś ogranicznik były przydatny

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:11:46 »
Kiedy dripy raczkowały popularniejsza była pierwsza metoda, polewanie bez mieszania zawiesiny. W przemiale było formowane zagłębienie,a w dripperze po ekstrakcji miał zostać krater z fusów. Gdzieś od 3–4 lat preferowane jest polewanie porcjami i mieszanie zawartości. Przed ekstrakcją fusy są poziomowane przez wytrząsanie, a po niej mają leżeć płasko.
Ja korzystam z obu metod, zależnie od oczekiwań. Bardziej kwaskowaty, ostrzejszy w smaku jest napar nie mieszany, chociaż miałem też odmienne sytuacje. Czasem mieszam w trakcie przelewania, żeby spowolnić ekstrakcję i zmieścić się w założonym czasie. Spostrzeżenia dotyczą dripperów V60.

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:32:33 »
Ok, dzięki. Ale czy ktoś pomierzył % uzysku, TDSy, itd w obu metodach?

Ja preferuję pierwszą metodę ze względu na wyższą kwaskowatość i "aromatyczność" kawy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:35:39 »
Ale nadal z 6g/100ml? i w czasie ~2min?

W sumie przy rozmiarze v60 ma też znacznie czy parzymy 200ml w 01 czy raczej 360ml?

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:42:24 »
Tak. V60-01, 12g/200 ml, czajnik Buono z tym czymś: http://coffeehit.co.uk/water-inlet-filter-flow-restrictor - leci bardzo powoli i stałym strumieniem.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:45:59 »
Do mojej konewki wrzuciłem kiedyś zrolowany kawałek silikonowej podkładki do pieczenia, ale chemexa ciężko się parzyło i herbata w gaiwanie przestała się kręcić, do małych dripów super. Poszedłem na kompromis i obecnie mam tylko jedną warstwę owej podkładki. Strumień jest wolniejszy i stabilny, ale nie aż tak wolny. Trzeba być ostrożnym przy małych dripach, ale chemex idzie w normalnym tempie.


12g/200ml to jednak trochę inaczej wygląda niż na japońskich filmach. Ciężko zalać po brzegi.

Offline zamek Mężczyzna

  • Wiadomości: 177
Odp: V60 - Barismo vs. Scott Rao
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwiecień 2015, 11:47:49 »
12g/200ml to jednak trochę inaczej wygląda niż na japońskich filmach. Ciężko zalać po brzegi.

Wiem ale chodzi o zasadę a nie żeby było po brzegi.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi