Autor Wątek: Idealna twardość wody  (Przeczytany 932 razy)

Offline uqx Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: DeLonghi ECAM 450.65.S
Idealna twardość wody
« dnia: 17 Sierpień 2022, 11:15:05 »
Dzień dobry.
Czy ktoś z Was wie, jak powinna być idealna twardość wody dla ekspresu automatycznego (u mnie Nivona 821)? Chodzi o to, że wodę pobieramy ze studni głębinowej, a następnie jest ona filtrowana przez wielofunkcyjną stację uzdatniania wody, co powoduje, że w efekcie jest ultramiękka i ekspres nie da rady zrobić kawy na bazie takiej wody, więc na ten moment używamy wody butelkowanej. Na stacji uzdatniania wody mogę ustawić sobie wyjściową twardość wody, tylko nie wiem jaki poziom (ile ppm) będzie najlepszy dla ekspresu.
No i druga sprawa: czy po ustawieniu twardości większej od zera należy stosować filtr w ekspresie?

skansen

  • Gość
Odp: Idealna twardość wody
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpień 2022, 14:48:41 »
Przy twardości rzędu kilku stopni niemieckich (dH) można spokojnie zrezygnować z dodatkowego filtra. Wydaje mi się, że ustawienie na 50-70 ppm CaCO3 (ok 3-4dH) powinno być OK.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi