Autor Wątek: Next Level Brewer  (Przeczytany 513 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8898
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Next Level Brewer
« dnia: 17 Maj 2022, 19:53:48 »
Coś takiego już było w paru różnych urządzeniach. Podobną ideą jest też poczciwy Phin. W tytułowym urządzeniu wzięto chyba te wszystkie pomysły "razem do kupy". W efekcie powstało coś całkiem zachęcającego i praktycznego.

Ideą Next Level Brewer jest płaskie dno i ograniczenie przelewania się wody poza kawowym ciastkiem do zera. W V60 nietrudno zauważyć, że woda dość łatwo może przepływać bokami stożka. Tutaj taka sytuacja jest niemożliwa. Filtry są okrągłe, podobnie jak w Aeropressie. Układa się je na dnie cylindra, a wodę przelewa przez prysznic.
-->> Next Level Brewer


Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: v60, Aeropress, Tygielek, Chemex, Melitta, Phiny, FP, moka i brikka
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Next Level Brewer
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maj 2022, 07:25:46 »
coraz więcej pojawia się urządzeń z taką ideą i budową, np nieco wcześniej zauważyłem tricolate brewer. Z jednej strony ten pomysł pozwala na większe i równiejsze ekstrakcje, z drugiej bywa problematyczny z zapychaniem i kapaniem przez dłuższy czas. W sumie jak w phinie, jak się przesadni w młynku, to lekko 20 minut będzie kapać :) i nie zawsze mu to szkodzi.
https://tricolate.com/


Gdzieś też oglądałem filmik z zrobieniem tak w aero, ale przed kawą nie pamiętam u kierego yutubera :) no i kluczowo-problematyczne okazały się proporcje szerokości do wysokości ciastka, w sumie spodziewanie :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 890
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: La San Marco 85E
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Next Level Brewer
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maj 2022, 15:36:12 »
[mention]trez [/mention]

Nie byłem w stanie w Tricolate zaparzyć nic smacznego. Walka z nadekstracją była nie do ogarnięcia i dałem sobie spokój. Najgrubsze mielenie na naszym młynku i kapało 12 minut, później skończyła się skala w Dittingu i musiałbym kompletnie rozkalibrować młynek na potrzeby Tricolate :) Na szczęście pożyczony, koszt filtrów ABSURDALNY póki co. Koszt drippera również zważywszy użyty materiał. Akurat Trico nie dla mnie, ale może ktoś ulepszy pomysł w przyszłości :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1890
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Next Level Brewer
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maj 2022, 18:50:24 »
Mam identyczne spostrzeżenia co @mr_blend
Ekstrakcje po 25% ale co z tego skoro w smaku piach. Nie wiem jak ceny w pl, ale w irl jest minimalnie droższy od aeropressu. Fanboje Rao kupią, ale ludzie z szerokimi horyzontami kawowymi będą narzekać ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi