Dzień dobry.
Chciałbym podsumować i zebrać razem dobre rady jak uzyskać na Jurze E8/S8 dobre espresso i czarną kawę.
Rady są różne, często rozbieżne
1. Jak wykonać idealne espresso? Zakładamy uzysk 40-45ml.
Nie będziemy tu poruszać kwestii kawy - zakładamy, że mamy kawę z palarnii rzemieślniczej, świeżo paloną, 100% arabika.
- ustawiamy max. dozę (czyli max. porcję kawy 6 ziarenek)
- ustawiamy uzysk (czyli ile chcemy żeby wyszło kawy - zakładamy 40-45ml)
- ustawiamy stopień zmielenia (zakładamy najdrobniejsze mielenie czyli najmnjejsza kropka
)
- ustawiamy temperaturę parzenia (tutaj są rozbieżności w poradach , zakładamy że ustawiamy najniższą temperturę w Jura)
Teraz proszę o potwierdzenie że to najlepsze parametry dla Jura E8/S8 i sprawdzone prze Was
2. Idealna kawa czarna. Zakładamy uzysk 180ml.
Tutaj jest różnica mędzy E8 i S8 , bo E8 ma funkcję kawy 'barista' co z tego co wyczytałem robi dwie rzeczy: najpierw parzy espresso, a później uzupełnia gorącą wodą, ale myk tu jest taki, że ta woda nie przepływa już przez ciastko kawowe tylko bezpośrednio do szklanki. Dzięki temu do szklanki nie spływają popłuczyny (zakładamy że popłuczyny to to co leci przez ciastko powyżej 60ml - można tak przyjąć?). W S8 niestety tego nie ma i należy wykonać espresso lub dwa i uzupełnić szklankę gorącą wodą. Teraz moje pytanie - do zestawu Jura dodaje specjalną wylewkę do gorącej wody. Czy muszę jej użyć żeby użyć gorącej wody? Nie można skorzystać z przystawki do spieniania mleka? Pytam bo przekładanie tego nie jest wygodne.
Parametry kawy:
- ustawiamy max. dozę (czyli max. porcję kawy 6 ziarenek)
- ustawiamy uzysk (czyli ile chcemy żeby wyszło kawy - zakładamy 40-45ml)
- jeśli chcemy mocniejszą czarną kawę robimy 2xespresso
- ustawiamy stopień zmielenia (zakładamy najdrobniejsze mielenie czyli najmnjejsza kropka
)
- ustawiamy temperaturę parzenia (tutaj są rozbieżności w poradach , zakładamy że ustawiamy najniższą temperturę w Jura)
- dolewamy gorącej wody tak żeby uzyskać 180ml czarnej kawy
Poproszę o Wasze spostrzeżenia i uwagi dot. przepisu na idealną kawę czarną.
3. Kawa mleczna - tutaj podobnie jak w punkcie 2 tylko zamiast wody dolewamy gorącego mleka - tutaj S8 sprawdza się wyśmienicie ponieważ ma przystawkę gdzie reguluje się piana/mleko.
Moje spostrzeżenia do kaw mlecznych - mimo że espresso wyjdzie prawie niepijalne (kwaśne) to uzupeniając je mlekiem wyjdzie świetna mleczna kawa , w której czuć wszystkie aromaty a szczególnie owocowe. Dlatego uważam, że do kaw mlecznych dobrze sprawdzą się kawy średnio palone (jasne), z których dobre espresso trudno będzie uzyskać, a w kawie mlecznej rozwiną się aromaty owocowe. Mam swoją ulubioną - Burundi Gatekuza.