1. Jakiej wielkości kawę przyrządzacie? Espresso (ile to espresso ma mililitrów?), czy tzw dużą kawę ~ 120ml?
Duża kawa, kawa z mlekiem (nie krzyczcie za mleko ). Jestem zwykłym laikiem picia kawki do śniadania i ciasta.
Ok. To będzie łatwiej uzyskać dobry smak.
2. Na jakiej mocy (ilości mielonej kawy) przyrządzacie kawę?
Średnia moc to ok 8g (max to 16g) i teraz wprobowuje mniejszą. 16g to zdecydowanie dla mnie za dużo Wychodzi rzeczywiście siekiera.
Średnia w tym przypadku to około 10.5g. Proponuję spróbować 12g na 120ml. Będzie łatwiej uzyskać optymalny smak pozbawiony kwasowości, której ja też nie lubię.
Im większa doza np 16, tym więcej pojawi się kwasków wynikających z niedoparzenia.
3. Jaka temperatura jest ustwaione w ekspresie? Normalna, Średia, Wysoka?
Na maxa (sprawdzona też średnia). Grzałka działa bo para się wydobywa z ekspresu przy parzeniu, no i kawę dostaje naprawdę gorąca.
Ok.
4. Jaki jest stopien mielenia kawy?
Przedostatnie najdrobniejsze zmielenie. Jak ktoś wspomniał na najmniejszym zmieleniu woda ma problemy z przepłynieciem. Leci ale ciężko. Czytałam, że im mniejsze zmieleniu tym bardziej gorzka lecz mniej kwaśna kawa. Ja nie widzę dużej różnicy.
Ok. Proszę ustawić na najdrobniejsze mielenie. Nie ustawiaj 16g, tylko 12g mocy. Kawa musi przepłynąć. Kawa z wylewki nie ma sikac jak woda z kranu, ma się właśnie powoli sączyć.
Ekspres mam 3 tygodnie, więc trochę już poeksperymentowane jest z ustawieniami, ale jak dla mnie nie wiele to zmienia. Mimo wszystko wypróbuje każda radę.
A wiesz dlaczego?
To ci powiem.
Bo niestety, ale ekspresy automatyczne i kawa palona w stopnu średnim się nie lubią. Większośc osób które tutaj dało Ci rady to "kolbiarze". Niestety automat to inna bajka i kawy które sprawdzają się w kolbie, w automacie się nie sprawdzą.
Aby zniwelować kwasowośc uzyskiwanych napojów należy do eskpresu automatycznego kupować tylko i wyłącznie kawy palone na ciemno.
Full City+ to minimum. Oczywiście im kawa ciemniej palona tym jej świeżość palenia traci trochę na sensie. Ale i tak warto kupić świeżo paloną full city+ lub ++ niż dwuletni leżak marketowy!
Rzeczywiście przekonują mnie wasze argumenty ze kluczem jest jednak sama kawa.
Dokładnie! Do automatu ma być palona na ciemno! Dlaczego? Bo zawiera olejki które są nośnikiem smaku, ciemne palenie niweluje kwaski, ciemno palona kawa jest mniej wrażliwa na wahania temperatur termobloków.
Dlaczego tak musi być? Ano bo młynki stosowane w ekspresach automatycznych to tylko atrapy młynków stosowanych przez kolbiarzy, gdzie tutaj na forum najtańszy minimum polecany młynek do kawy które da dobre rezultaty Eureka Mignon Specialita kosztuje ~1800zł.
Szukam jednak konkretnej kawy, która mi w tym ekspresie zasmakuje. Tej jedynej Kawę bez kwasności
Kimbo Espresso Napoletano.
Nie jest to kawa świeżopalona, ale spełni Twoje oczekiwania! Espresso wyjdzie przyzwoite, 120ml, bardzo dobre, a Cappucino boskie! Polecam odnaleźć sobie na popularnym portalu aukcyjnym sklep firmowy z tymi kawkami.
Zamówiłam teraz La Brasiliana Marfisa, zobaczymy jaka będzie. Polecicie coś z tej półki cenowej co nie będzie miało kwasnego posmaku w Jurze?
Zamówiona kawa jest palnoa na średnio tzn że w automacie wyjdzie z niej sporo kwasków
Polecam dokładnie w takiej kolejności i paczki minimum 0.5kg aby poznać każda kawę i wybrac nabardziej odpowiednią dla siebie.
1. Kimbo Espresso Napoletano
2. Starbuck Dark
3. PalarniaBlend kawa świeżopalona "Poniedziałkowa". Byłem testerem tej kawy miesiąc przed jej wprowadzeniem. Testowałem ją tylko i wyłącznie w automacie I kilka jej wersji. Ze świeżopalonych i na full city ++ dawała zadowalające rezulaty.
Ekspres jest drogi i zakładałam że nawet kawa z marketu będzie w niej smakować.
Marketing robi swoje.
Moim zdaniem Nivona niczym nie ustępuje Jurze, a nawet ją przewyższa dzięki 3 trybom pracy pompy.
Jura nie ma wyjmowanego bloku zaparzającego. Co tam sie nagromadzi za jakiś czas, lepiej nie wiedzieć
.
Kupiłam dorgi ekspres żeby kawa mi smakowała. A to ja musze się dostosować do ekspresu
/gosia
Tak.
I jeszcze bardzo ważna rzecz. Jakiej wody używasz? Kranówki? Jaką ona ma twardość? Jeśli woda jest bardzo twarda to filtr montowany w ekspresie tutaj niewiele pomoże. Zresztą tak czy inaczej niewiele pomaga. Woda sama w sobie może mieć odczyn kwaśny.
Proszę stosować w ekspresie wodę żródlaną: Żywiecki Kryształ lub Primavera! Zastosować się do moich rad i zdać relację z uzyskanych efektów.
Aha, jeśli zostanie zasypana kawa ciemna. Najwyższa temperatura może uwolnić zbyt wiele goryczy. Należało by zatem zmienić wtedy temperaturkę do średniej. Proszę popróbować.