Autor Wątek: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.  (Przeczytany 463046 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Styczeń 2014, 01:58:50 »
Hm, wędlina to jednak produkt z mięsa, a nie mięso, a kawa, to kawa, 100% kawy w kawie. ;)

A co do składu naparu, to obawiam się, że konkretnych i jednocześnie wiarygodnych źródeł brak. Mam wrażenie, że albo ktoś pije kawę i coś o niej wie, albo jest chemikiem i robi analizy. Ze wszystkich danych jakie do tej pory czytałem bił brak informacji o kawie. No bo co to znaczy zawartość kofeiny w rozpuszczalnej? Ale jakiej, z czego zrobionej? A co to znaczy zawartość kwasu kawowego w kawie ziarnistej? Ale jakiej? Z jakiej uprawy, z jakiej odmiany, z jakiej obróbki, z jakiego palenia itd., itd. A to wszystko ma całkiem spore znaczenie.

Nie wiem czy ktoś z ludzi kawy zajmuje się analizą chemiczną. Raczej wszyscy opierają się na analizie sensorycznej.
Stałą liczbą odniesienia są doświadczenie, cuppingi, porównania i analizy sensoryczne, oraz przyjęte standardy.

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Luty 2014, 17:34:29 »
Czym się różni kawiarka Bialetti Mokka od Bialetti Brikka? poza ceną rzecz jasna :)
Którą byście polecili?

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Luty 2014, 18:58:50 »
Brikka posiada podwójny system wytwarzania ciśnienia - czyli dodatkowo na "wylewce" na specjalny kapturek...
Lepiej to zobrazuje wideo



ps. piłem raptem raz z Brikki i wydało się, że napar ma pełniejsze body, ale to moje subiektywne odczucie.

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Luty 2014, 19:32:09 »
Na filmie widać że czas ekstrakcji w kawiarce Brikka jest dużo krótszy niż w Mokka...Czy to przypadkiem nie jest ogromnym plusem?

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Luty 2014, 19:36:05 »
Smak jest plusem, a nie szybkość przygotowania kawy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Luty 2014, 22:03:10 »
Wiele będzie od kawy zależeć. Brikka puści kawę przy wyższym ciśnieniu, woda będzie więc cieplejsza. Nie każda kawa to lubi.
LMWDP #469

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #96 dnia: 06 Luty 2014, 09:24:13 »
Nie każdą kawę musi przelewać przez kawiarkę  ;)
I tak wybór będzie miał wielki, a część kaw zapewne będzie zbyt droga do kawiarki.
Proste, czy jedno czy drugie będzie zadowolony.
A ciężko odszukać użytkownika obu kawiarek jednocześnie... aby uczciwie porównać smaczki.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #97 dnia: 06 Luty 2014, 09:54:54 »
Może kieruj się prostotą - przez lata nie było dodatkowego zaworka - były kawiarki :) Wymieniasz tylko uszczelkę. A w Brikka będzie trzeba zaworek konserwować i pilnować  - nie żeby to coś skomplikowanego było.
LMWDP #469

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Luty 2014, 09:59:20 »
Mądrego miło słuchać! Powaga, dobry argument.

Mamy Venuskę i Damę Bialettiego. Jedna pod indukcję, druga na gaz - obie lecą przez "przejściówkę" na indukcji.
Smaki podobne, choć wydaje się że Dama daje bardziej wartościowy napar, ale tez może że jest minimalnie większa o 1 filiżankę.

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 503
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #99 dnia: 25 Luty 2014, 09:50:52 »
Ostatnio zakupiłem sobie reduktor firmy frabosk (podobno dedykowany do kawiarek Bialetti) do mojej kawiarki Bialetti Moka Express z 6 na 3 filiżanki. Reduktor wygląda dokładnie tak jak ten:
http://allegro.pl/tanio-reduktor-do-kawiarek-bialetti-z-rozm-6-na-3-i3947752320.html?source=mlt. W tym reduktorze są takie 2 półokrągłe otwory umieszczone po przeciwległych stronach i są większe niż otwory sitka. Jak sądzicie, czy taka konstrukcja nie spowoduje, że część kawy przez te otwory będzie przelatywać niżej do zbiorniczka z wodą? Czy taka konstrukcja nie będzie zaburzać procesu ekstrakcji?
Tak wygląda zdjęcie tych otworów:
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2014, 10:15:31 wysłana przez picasso83 »

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #100 dnia: 25 Luty 2014, 10:41:25 »
A odpaliłeś i zobaczyłeś co pozostaje w wodzie? Czy są drobinki? Może tak będzie łatwiej  ;)

sandra1983

  • Gość
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #101 dnia: 19 Czerwiec 2014, 23:32:43 »
Moja teściowa ma Bialetti Kitty. Jak przychodzimy z mężem do niej na niedzielne kawki to jesteśmy zachwyceni. Pozdrawiam.

vector

  • Gość
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #102 dnia: 20 Czerwiec 2014, 18:16:03 »
Ja zakupiłem kawiarka Bialetti Kitty 6. Jest odpowiednia do mojego użytku. Nie narzekam na kawiarkę, ale jestem typowym smakoszem kaw.

Offline Delizia Mężczyzna

    • Delizia.pl spółka jawna
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 80
    • sklep z kawą
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #103 dnia: 05 Lipiec 2014, 13:38:08 »
Witam, jeśli chodzi o kawiarki to wg mnie lepszym wyborem są ze stali nierdzewnej a nie aluminiowe.
Stalowe łatwiej się czyści, są odporniejsze, poza tym większość z nich nadaję się na kuchenkę indukcyjną.
Kawa z kawiarki wychodzi całkiem nieźle, jest to tanie i praktyczne rozwiązanie na otrzymanie smacznej kawy.
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #104 dnia: 05 Lipiec 2014, 17:19:33 »
Szanowny (a?) - bo nie wiem czy rozmawiam z mężczyzną czy kobietą) deliziakropkapl

jak już piszesz o kawiarkach w kontekście indukcji to wspomnij, że większość płyt indukcyjnych
mają problem ze zlokalizowaniem tak małego przedmiotu jak denko kawiarki.
I de... blada, co prawda wtedy wystarcza specjalna płytka, która działa jako swoista przejściówka.
Tyle, że wtedy czy aluminiowa czy stalowa to już wszystko jedno.

Reasumując, warto raczej pisać o markowych produktach (gdzie np. aluminium jest odpowiednio zmodyfikowane
 aby nie zagrażało zdrowi użytkownika, czy stal jest odpowiednio wytrzymała na ciśnienie), aby zminimalizować
różne ew. zagrożenia - niż o łatwości czyszczenia, bo prawdę mówiąc mając oba typy kawiarek nie ma IMHO różnicy
w czyszczeniu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi