Autor Wątek: Espresso - Kursy online  (Przeczytany 9857 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Espresso - Kursy online
« dnia: 03 Listopad 2020, 10:35:30 »
Postanowiłem wrzucić kilka linków do materiałów, które powinny pomóc w rozpoczęciu przygody z espresso.

Na początek współczesa definicja espresso:
https://scanews.coffee/2018/02/01/defining-ever-changing-espresso-25-magazine-issue-3/

"Our research suggests that the average barista uses a 1:2 brew ratio when extracting espresso and uses weight for output measurement. The average shot of espresso starts with an 18–20 gram dose, has an output of 36.5 grams, is extracted in 25–30 seconds, at 9 bars of pressure and 94°C, using pre-infusion, through an 18 gram basket."

A tu kursy.

GWILYM DAVIES - są polskie napisy, You Tube
https://europeancoffeetrip.com/gwilym-davies-in-15-languages/

Chefs - darmowy kurs
https://www.chefsteps.com/classes/espresso

James Hoffman - YouTube - darmowy
https://www.youtube.com/watch?v=aTFsBqhpLes&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=F4wrUP4c5P4
https://www.youtube.com/watch?v=hQaV3w_XNiw
https://www.youtube.com/watch?v=er2voEn8ZDU
BaristaHustle - Oba do przerobienia w ciągu dwu tygodni darmowej subskrypcji:
https://www.baristahustle.com/education-products/single-course-sales/course-barista-one/
https://www.baristahustle.com/education-products/single-course-sales/course-advanced-espresso/
Prima Coffee:
https://www.youtube.com/watch?v=-kd-zX-JOVU
https://www.youtube.com/watch?v=441CyJjIM9o
https://www.youtube.com/watch?v=rDJ9MX1y9S0
https://www.youtube.com/watch?v=xpGUC0Ld1UM
https://www.youtube.com/watch?v=RZDvYAoN9y0
Chris Baca:
https://youtu.be/kTSd8xu81y0
https://youtu.be/EJ56hGzao9Y
https://youtu.be/SnieoHAGlds
https://youtu.be/moffc41OzOA
https://youtu.be/2aD33p4_fJo

Darmowy na Instagramie
Tim Wendelboe: https://www.instagram.com/p/CHAWdEenfvW/
« Ostatnia zmiana: 03 Listopad 2020, 14:14:52 wysłana przez M »

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopad 2020, 11:34:20 »
Kawał dobrej roboty. Przyda sie, dzieki

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopad 2020, 12:30:31 »
Super, kawał dobrej roboty w ogarnięciu tego wszystkiego :)

skansen

  • Gość
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopad 2020, 12:32:47 »
Super pomysł. Może by przypiąć jako pierwszy wątek @ranGo  @Fux @pafcio0 @Spinacz @M ?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopad 2020, 12:34:56 »
Ja czekam na Wasze opinie, która z serii wydaje się najbardziej kompletna?
Wrzuciłem jako pierwszą serię Gwilyma bo ma polskie napisy.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopad 2020, 12:40:22 »
Do mnie zawsze przemawia Hoffman, kiedyś jeszcze trafiłem na Wolff College of Coffee, dość krótkie, ale też moim zdaniem przydatne filmiki:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKuXn95gZqWO17_vr9hNXKjpfCE3EuwQL

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopad 2020, 12:41:43 »
Tak, ta seria też jest dobra. Nie mogę już edytować posta więc nie dodam.

3DSK

  • Gość
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopad 2020, 12:45:48 »
Fajnie, że się wszyscy zgadzacie, ale ja muszę wnieść votum separatum.
Ten zbiór filmików ma mniej więcej tyle sensu co porada;
Jak osiągnąć na torze Nurburgring czas 7 minut i 43s jądac
- Honda Civic Type R
- hulajnogą
- pługiem śnieżnym
- walcem drogowym
itp
Różnice między maszynami są tak ogromne, że trudno o ogólne porady. Dodatkowo większość tych "złotych rad" dotyczy maszyn gastronomicznych, które są tak daleko od domowych jak legendarne ok w Pulp Fiction.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopad 2020, 12:53:29 »
Od czegoś trzeba zacząć.
Przerobienie jednego z takich kursów, powinno skrócić czas potrzebny do opanowania własnej maszyny i robienia poprawnych shotów.
Wystarczy spojrzeć na pytania w wątku Pomóż mi (espresso)..., jasno wyłożone podstawy teoretyczne, przydadzą się później w praktycznym treningu na własnej maszynie.

3DSK

  • Gość
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Listopad 2020, 12:58:36 »
Ja czasem myślę, że takie porady bardziej szkodzą niż pomagają. Taki Gwylym np udziela "rad" mieląc na Mythosie, który ma perfekcyjną dystrybucję, później zapina kolbę w ekspresie, który ma system soft infusion, system, który praktycznie eliminuje kanałowanie. I wszystkie te "rady" adoptuje osoba, która ma Gaggię Classic z fabrycznym opv ustawionym na 15bar i z jakimś tanim młynkiem z którego leci jak z Mariana po pięciu piwach i karuzeli.

aaa.... i jeszcze nie ma pid w eskpresie i kupił bardzo jasno paloną kawę bo taką polecają na forum autorytety  :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopad 2020, 13:15:29 »
Ale istnieje niewielka szansa, że przynajmniej na tej Gaggi ktoś spróbuje zrobić espresso z poprawnym ratio a nie 200 ml kubek ;).

Ale spostrzeżenia trafne, pokazują też, że de facto początkującym łatwiej rozpocząć przygodę z espresso na lepszym sprzęcie ;).

3DSK

  • Gość
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopad 2020, 13:28:47 »
To prawda, im lepszy, w większości przypadków droższy sprzęt tym łatwiej o dobrą kawę, ale to też nie reguła. Chyba najłatwiej jest jak się ma sprecyzowane oczekiwania, świadomość tego co się chce osiągnąć i do tego dobierać sprzęt.

 Pytanie jeszcze, czym jest dla każdego dobra kawa :) Czy La Brasilina Marfisa na Gaggi Classic i młynku Demoka jest dobrą kawą? Dla mnie kiedyś była świetną. Jeżeli ktoś podchodzi do tego w ten sposób, wie że na perszeronie wielkiej pardubickiej nie wygra to ok :) Gorzej ja się sadzi z bardzo jasną paloną Etiopią na Klasiku i go nie zachwyca jak autorytety mówią, że zachwycać ma :)


Offline yarbin

  • Wiadomości: 245
  • Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopad 2020, 14:24:16 »
Dla mnie - amatora to świetny zbiór wiedzy. Pewne zasady dotyczące przygotowania kawy czy higieny ekspresu są takie same niezależnie od klasy maszyny i każdy w miarę rozgarnięty człowiek potrafi znaleźć różnice między sprzętem gastro a tym, co ma w swoim kąciku kawowym i wprowadzić w życie to, co się da.

3DSK

  • Gość
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopad 2020, 15:11:09 »
Yarbin, ale wiesz, że wg tych porad to co robisz na swoim ekspresie to nie jest espresso?  :)

„Our research suggests that the average barista uses a 1:2 brew ratio when extracting espresso and uses weight for output measurement. The average shot of espresso starts with an 18–20 gram dose, has an output of 36.5 grams, is extracted in 25–30 seconds, at 9 bars of pressure and 94°C, using pre-infusion, through an 18 gram basket."

Nie ma preinfuzji, nie ma espresso  :hihihi:

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Espresso - Kursy online
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopad 2020, 16:25:56 »
"Our research suggests that the average barista uses" sam to zacytowałeś, ale chyba jednak nie zrozumiałeś.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi