Autor Wątek: LONDINIUM 1 Compressa  (Przeczytany 21609 razy)

Offline stary

  • Wiadomości: 108
  • Ekspres: Londinium R24
  • Młynek: Etzmax, Titus
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Listopad 2020, 15:31:06 »
Jest jeszcze Pull espresso piękna maszyna

Made in the USA?

Tak, z wysyłką do polski 12500 USD

3DSK

  • Gość
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Listopad 2020, 15:32:57 »
Jest jeszcze Izzo, grupa La San Marco 54mm, też fajne.

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Listopad 2020, 21:25:38 »
Dorzuciłbym też Creminę SL, przynajmniej w sensie segmentu cenowego. Wiadomo, że Cremina to trochę osobna, jednoekspresowa kategoria, ale jednak na tyle ważna, że grupie docelowej Londinium na pewno odbiera jakichś klientów.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Listopad 2020, 22:29:41 »
Na razie szukam jakiegoś używanego, ale nikt się nie chce pozbyć

L1 i LR pojawiają się na brytyjskim forum. Możesz tam próbować.

W podtekście było czy Ty czasem nie chcesz sprzedać  ? ;)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Listopad 2020, 22:35:46 »
Swoją droga porównując  cenę Londinium  do np.  VA EO Prima to uważam ze  stosunek jakość / cena jest naprawdę  korzystny.

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Listopad 2020, 11:58:58 »
cena na tyle zbliżona, że jednak warto Londinium
W sumie dlaczego? Bo drewniane rączki? :)

Ale tak na poważnie. Wytłumaczy mi ktoś jak właściwie działają te maszyny? Londinium i PRO 800 chyba wykorzystują podobne rozwiązanie tzn. pompa uzupełnia jedynie poziom wody w bojlerze (oczywiście kiedy maszyna nie jest wpięta w sieć wodociągową) oraz jest to jeden bojler bez wymiennika. Natomiast w Strega pompa napełnia też grupę, jest to HX i grupa jest dodatkowo nagrzewana. Czy w związku z tym w Strega trzeba robić flushe jak w klasycznym HX?

Jak regulować  temperaturę ekstrakcji i spieniania mleka? Tzn jak z jednego bojlera (L i 800) uzyskujemy temperaturę zarówno do ekstrakcji jak i do spieniania?


"Otwarty HX" w Achille to ten sam patent co w L i 800? Po co w QM pompa rotacyjna skoro nawet L jej nie wykorzystuje? Czytałem wątek Maćka o QM - generalnie walka z temperaturą ekstrakcji... Jak jest w innych dźwigniach?

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Listopad 2020, 12:23:12 »
Jak regulować  temperaturę ekstrakcji i spieniania mleka? Tzn jak z jednego bojlera (L i 800) uzyskujemy temperaturę zarówno do ekstrakcji jak i do spieniania?

Nie wiem jak w tych ekspresach - ale w La Pavoni działa to na zasadach fizyki

Temperatura pary przy zadanym ciśnieniu w bojlerze (chyba przy 0,8 - ale nie mam pewności) to 115C (im wyższe ciśnienie w bojlerze - tym wyższa temperatura)

para wypycha wodę z bojlera przy podniesieniu dźwigni (tutaj - dodatkowo naciągnięciu sprężyny)  na grupę - i woda schładza się wpadając do grupy - po czym następuje ekstrakcja przy opuszczeniu dźwigni (zwolnieniu sprężyny)
Never Give UP †

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Listopad 2020, 12:48:35 »
Ok, to rozumiem, poza tym miałem Pavoni. Z tym, że odpowiednie ciśnienie na parę jest za wysokie dla właściwej temperatury dla ekstrakcji. W Pavoni jest mała masa grupy, w tych maszynach znacznie większa. I teraz - skąd wiadomo jaka jest temperatura grupy i na ile woda zostanie schłodzona przepływając przez nią? Im dłużej ekspres jest włączony tym temperatura grupy jest większa (czy nie?) - więc jak w praktyce uchwycić ten właściwy moment ekstrakcji?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Listopad 2020, 12:56:19 »
Londinium R to HX z termosyfonem. Do tego wyposażona w pompę rotacyjną aby sterować ciśnieniem pre-infuzji.
Bardzo powtarzalna konstrukcja, nie wymaga flush.
Po godzinie od włączenia układ uzyskuje stabilność. 

Duża część dźwigni to konstrukcja typu dipper. Także są spore różnice w konstrukcji Pro 800 i LR. 

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Listopad 2020, 13:08:15 »
Compressa nie ma pompy i w sumie dobrze, ciśnieniem sieci wodociągowej i reduktorem można ustawić ciśnienie preinfuzji. Bojler i dźwignia, proste i niezawodne :)

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Listopad 2020, 13:08:42 »
Londinium R to HX z termosyfonem.
To tak jak Bezzera Strega? Grupa ma na tyle dużą masę, że przegrzana woda z HX schładza się w niej do odpowiedniej temperatury? I teraz - do jakiej temperatury? - jak zarządzać temperaturą ekstrakcji? Czy można przyjąć, że grupa zawsze schładza płynącą wodę o tyle samo stopni?

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Listopad 2020, 13:12:47 »
Londinium R to HX z termosyfonem. Do tego wyposażona w pompę rotacyjną aby sterować ciśnieniem pre-infuzji.
Bardzo powtarzalna konstrukcja, nie wymaga flush.
Po godzinie od włączenia układ uzyskuje stabilność. 

Duża część dźwigni to konstrukcja typu dipper. Także są spore różnice w konstrukcji Pro 800 i LR. 

A gdzie ustawisz Elektre? bo ma sprężynę, dużo większą grupę - ale zasada działania chyba jak starszych dźwigni?
Bliżej jej do LR czy LP?
Czy większa grupa niweluje wachania temperatury i problemy z przegrzewaniem? czy  tylko "wydłuża" czas do przegrzania?
Never Give UP †

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Listopad 2020, 13:18:27 »
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5005.msg204827#msg204827

Tak, woda się schładza do odpowiedniej temperatury.
Ale jak już znajdzie się w komorze parzenia to z każdą sekundą się schładza. Dlatego nie masz płaskiej krzywej temperatury w dźwigni.

W LR24 sterujesz jedną zmienną ciśnieniem pre-infuzji, która wpływa na temperaturę parzenia oraz objętość shota.

Generalnie, wyjątkowo prosta w obsłudze maszyna.

Zerknij też tu:
https://londiniumespresso.com/blog/news/3389/why-choose-a-londinium

- using a thermosiphon and heat exchanger design with variable pre-infusion pressure means that you are able to drastically shift the brew temperature profile without changing the amount of heat in the system: this ensures you do not push the system out of equilibrium (i.e. you preserve the thermal stability of the system; no flushing or thermometers on the group to manually force the system to a non equlibrium temperature)

- with the londinium system you can pull a 'hot shot' immediately followed by a 'cool shot' and then back to a 'hot shot', or vice-versa, as we are not changing the temperature of the group in order to deliver a different brew profile.  This is a significant point of difference

- we control the pressure in the pre-infusion circuit rather than the temperature because it is more accurate.  for example, wherever you measure pressure in a boiler you will obtain the same value whether you measure high, low, left, or right in the boiler

- if you measure temperature in a boiler, regardless of how precise a PID you use, you will obtain a different temperature reading in every different location you place the temperature measuring device in the boiler.  for example, the temperature at the bottom of a boiler might be 85C; at the top of the same boiler it might be close to 130C

- in addition to the stratification of temperature in the boiler, you have thermal turbulence in the boiler and throughout the system, so you will observe constantly changing temperatures at any given point that you place the PID due to the turbulent nature of water when it is heated

- you can observe this thermal turbulence at work in your electric jug/kettle by placing a single droplet of food colouring in and watching how it is carried by the thermal currents in the jug/kettle: the same thing occurs in an espresso machine.  for this reason we measure pressure, not temperature, as it produces significantly more accurate regulation of the system

- higher pre-infusion pressure gives vastly more body and mouth feel to the shot

- variable pre-infusion pressure results in variable shot volume.  this works in harmony as lighter roasts are less soluble so we increase the pre-infusion pressure which elevates body, lifts the brew temperature and pushes more water through the puck to improve the extraction.  shot volumes of 60g or greater are achieved at the higher pre-infusion pressures

- a londinium espresso machine it is designed to be optimised to run any coffee from traditional dark oily italian roasts right through to ultra light nordic roasts that have barely been breathed on by the roaster

- filter roasts can also be turned into pleasing espresso at high pre-infusion pressures: this is a range of versatility that is simply not available on other lever machines, and indeed one of the reasons for their decline in popularity

- a thermosiphon and heat exchanger design ensures that the system does not become hotter and hotter when consecutive shots are pulled, something that is unavoidable with the more common dipper design where the group is mounted directly on the side of the boiler; the result of this is that the boiler is constantly supplying heat to the group

- with a thermosiphon the group is kept at the correct temperature by water flowing by the force of the thermosiphon in a circuit from the heat exchanger (where the water is heated by the boiler) out to and through the group (where it cools) and returns back to the heat exchanger to be heated again.  with a thermosiphon design each time a shot is pulled water rushes up both thermosiphon pipes, killing off the flow in the thermosiphon.  the rush of hot water up both pipes from the heat exchanger to the group produces a brief lift in group temperature, but then it quickly eases back again as the thermosiphon flow has been interrupted.  when a temperature differential is restored between the two thermosiphon pipes the thermosiphon begines to flow again and the group temperature is maintained.  this is a very simple yet highly effective system as it maintaines the group at the correct idle temperature if a coffee is not pulled for a considerable period of time, yet if consecutive coffees need to be pulled indefinitely the group will not become hotter and hotter with each subsequent shot

- a PID added to a dipper configuration is unable to dump heat from the group quickly enough as the group is mounted directly on the side of the boiler so altering the boiler pressure only produces a small movement in temperature
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2020, 13:21:01 wysłana przez pj.w »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Listopad 2020, 13:43:41 »
@pj.w
Paweł czyli raczej  nie zamiemniłbyś  swojego Londinium na nic innego ?

Czy oprócz długiego czasu nagrzewania/ stabilizowania się temperatury masz jeszcze jakieś krytyczne uwagi co do Londinium R?
Kilka lat  ( 3 ?)  już  chyba używasz Londinium ?
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2020, 13:47:26 wysłana przez PiotrekBM »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: LONDINIUM 1 Compressa
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Listopad 2020, 14:27:55 »
Inne rzeczy zmieniam, ekspres zostaje więc to o czymś świadczy.

Mi bardzo odpowiada, nie planuję zmienić. W listopadzie miną 3 lata.
Prawie wcale nie używam pary więc teoretycznie takie Strietman też byłby dla mnie świetnym wyborem, ale za dużo zachodu ze zmianą i nie byłoby już tak banalnie obsługiwać ekspres.




 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi