forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Alternatywne urządzenia do parzenia kawy => Wątek zaczęty przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 15:07:10

Tytuł: Parametry czyli ...post bez sensu.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 15:07:10
Witam serdecznie nie wiem czy jest sens czy też nie ale prosiłbym aby w tym wątku wpisywać w kolejności różnorakiej jak tam komu pasuje. Rodzaj kawy, mielenie, waga kawy, urządzenie, czas. Takie suche fakty. Spytasz a po kiego diabła? Nie nalezę do ludzi, którzy robią doświadczenia z kawą raczej skłaniam się na przeczytanych tutaj wzorcach. Czasami zmieniam alternatywę i nie pamiętam ile tam sie sypie co się sypie dlatego będzie wątek gdzie odnajdę sobie szybko na spokojnie przepis na kawe. Jak się nie przyjmie ten post wywalę go w kosmos.
Tytuł: Odp: Parametry czyli ...post bez sensu.
Wiadomość wysłana przez: Fux w 09 Wrzesień 2014, 15:44:19
Optuję, że będzie chaos i masakra.
 8)
Tytuł: Odp: Parametry czyli ...post bez sensu.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 09 Wrzesień 2014, 15:47:37
Własnie jest w wątku o aeropres i spisuję sobie same parametry oraz sposoby parzenia kawy. Wrzuciłem sobie to na dropsa i w miarę będe uzupełniał. Post będzie do jutra jeśli wyniknie chaos to usunę aby nie śmiecić.
Tytuł: Odp: Parametry czyli ...post bez sensu.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 09 Wrzesień 2014, 15:49:50
tak - tylko nie da się kontrolować zbytnio parametru przemiał. Gdybyśmy mieli te same młynki z tymi samymi żarnami - skalibrowane gdzieś wcześniej. Tutaj będzie pole do popisu niestety :(
Tytuł: Odp: Parametry czyli ...post bez sensu.
Wiadomość wysłana przez: M w 09 Wrzesień 2014, 15:56:50
I tym samym stopniem zużycia żaren i tym samym sposobem kręcenia korbką i tą samą wilgotność powietrza ;)

A tak na serio, ważną i często pomijaną zmienną jest woda.
Tytuł: Odp: Parametry czyli ...post bez sensu.
Wiadomość wysłana przez: D4rK89 w 09 Wrzesień 2014, 17:09:08
Ja myślę, że wystarczy podać ilość w gramach, czas ekstrakcji, i uzyskaną ilość naparu. Resztę można metodą prób i błędów dostosować do tych parametrów.

Zacznę:

1) Mieszanka od Czeskiej palarni Double Shot  Tam Dem najbardziej mi smakowała według parametrów poniżej:
18g w sitku
temperatura na PIDzie 93 stopnie + flush 10 sekund
ekstrakcja 30-32 sekundy
W filiżance 30g

Smak był super owocowy, rześki, cytrusowy (i nie chodzi tutaj o 14 cytryn manfreda  :evil:)

2) Wrocławska mieszanka Czarnego Deszczu:
18g w sitku
93 stopnie na PIDzie + 15 sekund flush
ekstrakcja 26-27 sekund
w filiżance około 36-38g

Smak z przewagą gorzkiej czekolady, pod koniec jest coś innego, ale nie potrafię tego określić. Ziarna palone ciemniej niż te od Double Shota, fajne, kształtne, nie połamane. Bardzo dużo cremy z tej mieszanki otrzymuję, ale kawa palona była 1 września czyli świeża mocno jest.

Tytuł: Odp: Parametry czyli ...post bez sensu.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 10 Wrzesień 2014, 09:10:05
1. Etiopia Sidamo
Aeropress - 18 gr  15 s mieszanie następnie uzupełnienie wodą do 4 działek. Całość do 1,5 minuty.
FP - 18 gr ok 180 ml 10 s mieszanie następnie uzupełnienie wodą do 180 ml. Całość do ok 3 minut
Drip- 8gr ok 120 ml wstęp rozwinięcie zakończenie.
Temperatura ok 90 stopni z tym, że dzbanek do mleka wcześniej rozgrzany i dopiero zalany wodą.
Najbardziej smakowała mi po południu z dripa. Lekka doskonała na późne popołudnie. Natomiast z aeropressa bardziej wyrazista na poranne pobudzenie idealna. Następnie zrobiłem drugi strzał z tymi samymi parametrami z aero i ... zalałem mlekiem. Coś boskiego nic wcześniej nie piłem tak dobrego do porannego sucharka beskidzkiego. Ten duet na długo u mnie zagości.