Cold brew w 15 minut? Z pomocą próżni teraz jest to możliwe!Mieszając zmieloną kawę na dripa przez 5-7 minut (przyspieszając ekstrakcję) w zimnej wodzie też wyjdzie cold brew ;) Potwierdzone info.
https://www.indiegogo.com/projects/dash-rapid-cold-brew-system-coffee-gadget#/ (https://www.indiegogo.com/projects/dash-rapid-cold-brew-system-coffee-gadget#/)
Ale wysyłają tylko do USA i Kanady.
Czyli co, mogę to wrzucić do miski, uruchomić mikser i wyjdzie to samo?Aż spróbuje jutro i dam znać :D Jedynie mieszanie ręczne sprawdzone.
A cedziłeś przez np. filtr papierowy?
Zasilany bateryjnie młynek z... latarką. No, może lampką. Niestety, ceramiczne żarna.
https://www.kickstarter.com/projects/pennli/lume-a-professional-grade-burr-coffee-grinder-and?ref=newest (https://www.kickstarter.com/projects/pennli/lume-a-professional-grade-burr-coffee-grinder-and?ref=newest)
- waga VOOM, ale jaka waga. Nie tylko masa i czas. Tutaj jest duży ekran, zapisane programy z krzywymi polewania dla metod przelewowych, programy dla espresso. To wszystko modyfikowalne, przesyłalne, socjalne. Zapisz swój własny profil lub sporządź kawę tak, jak Twoi znajomi. To wszystko w promocyjnej cenie 99$, detaliczna później będzie 200$.
https://www.kickstarter.com/projects/voomworks/voom-smart-coffee-scale-for-consistent-and-intuiti?ref=newest (https://www.kickstarter.com/projects/voomworks/voom-smart-coffee-scale-for-consistent-and-intuiti?ref=newest)
wybrali sobie lido, no albo mają cojones i są pewni swojego, albo to tylko przesadzony pijarDla mnie to od razu czerwona lampka. Lido ma dosyć agresywne żarna i przemiał pod Chemex trwa naprawdę krótko. Sugerowanie, że z Hiku można zmielić i zaparzyć kawę w Chemexie, a w tym czasie przemiał na Lido jeszcze trwa to oszukiwanie klientów i tyle.
Dla wszystkich, którym nie chce się precyzyjnie polewać z konewki i/lub marzą a jeszcze większej klarowności naparu.
https://www.kickstarter.com/projects/2024037108/melodrip-coffee-clarity-redefined (https://www.kickstarter.com/projects/2024037108/melodrip-coffee-clarity-redefined)
alphadominche.com/coffee-brew-process/Pomysł wygląda fajnie, ale obawiam się że trochę dużo turbulencji w ostatniej fazie zaparzania.
Wystarczy dolać do nich odrobinę wody, wprowadzić w ruch wirowy i wylać zawartość do koszaA potem Ci cieknie worek ze śmieciami :)
W sumie jedna rzecz tam jest napisana dobrze, koszt surowca... 30$ za 1 kg kawy speciality to realna kwota.A tak z czystej ciekawości, ile z tej wagi kawy pozostanie po wypaleniu? Kilka procent mniej, połowa?
Wstaw kawę w coś na gazie, odpal z boku suszarkę na max temperaturze, żeby tylko zakręcić kawą i zostaw. Z rezultatów zadowolony nie będziesz ;) Nawet nie mając żadnego punktu odniesienia w smaku bardzo świeżej kawy, jeszcze nieodgazowanej i, w pewnym sensie, niezdatnej do picia.
SteepShot Coffee Maker? jak o to chodzi, to oni jeszcze nie wystartowali, ma być kampania na kicku, ale nie wiem od kiedy
Może to kwaski reagują z metalem?Nie sądzę. To kawa sama w sobie się "kisi", ale nie mam pojęcia jakie reakcje za tym stoją.
Spróbuj z naczyniem które będzie mieć jak najbardziej zbliżony kształt. No i szklane żeby nie było zimne. Od temperatury i kształtu naczynia będzie zależeć jak zapachy bedą się rozchodzić, a płyn rozlewać w ustach.Ot takie proste, ale coś w tym jest. Piłem z różnych kubków, szklanek, filiżanek. Mam jeden, z którego piję kawę najczęściej i to z niego właśnie smakuje mi ona najbardziej ;)
przelana do zwykłego kubka smakowała wg niej bardziej płasko niz z keepcup.Powiedziałbym, że to keepcup daje coś od siebie ;)
Można np. w MA czy EC kupić 1 kg zielonego ziarna?Jak się uśmiechniesz to można ;)
Fajny. 1/4 ceny Ikawa i dużo prostsza konstrukcja. Tylko jak u nas z dostępnością zielonych ziarenek? Można np. w MA czy EC kupić 1 kg zielonego ziarna?Tylko nic o profilowaniu nie widać... Do ikawy to nawet nie ma co porównywać.
Fajny. 1/4 ceny Ikawa i dużo prostsza konstrukcja. Tylko jak u nas z dostępnością zielonych ziarenek? Można np. w MA czy EC kupić 1 kg zielonego ziarna?Tylko nic o profilowaniu nie widać... Do ikawy to nawet nie ma co porównywać.
to ma być zwykłe i proste.Tak, można by rzec, że to zmodyfikowana suszarka ;). W istocie jest to mini palarka fluid-bed wg koncepcji Michała Sivetza. Dla chcących poznać temat głębiej:
mini palarka fluid-bed
"Wielu jest ekspertów w kawowym biznesie, ale mało który wie o czym mówi."Piękne i smutne (bo prawdziwe) zarazem.
Owszem ten człowiek ma racje, ale te słowa możemy odnieść tez do niego.
Takie slowa bez pokrycia i argumentów, ale robią z człowieka ktory je wypowiedział osobę godna zaufania i światłąZupełnie nie o to chodzi. To co piszesz, to tylko: moja racja jest najmojsza. :nienie: Rzecz w tym, że sporo w kawie plotek, mitów, głuchych telefonów i bezrefleksyjnego powtarzania. Przez to trudno jest zdobywać wiedzę, bo jest ona rozrzucona i pełna potknięć. Trzeba łapać okruchy i samemu wyciągać średnią.
A to ciekawe. Ja próbowałem 3 kaw, palonych z 3 różnymi profilami przyrostu temperatury. Co ciekawe każda smakuje inaczej... Także pisanie, że stopień palenia ustalasz timerem to już dla mnie, po tym eksperymencie, nie jest prawda. Ba, jak sam sobie kilka próbek ikawą wypaliłem to też były takie różnice, więc jak ktoś nie miał z tym w ogóle do czynienia to może w to uwierzyć, ja miałem bardzo mało, ale zaraz na tyle dużo, żeby wiedzieć, że takie niuanse(tak jak i kilkanaście sekund mniej lub więcej) mają bardzo duże znaczenie.
Takie slowa bez pokrycia i argumentów, ale robią z człowieka ktory je wypowiedział osobę godna zaufania i światłąZupełnie nie o to chodzi. To co piszesz, to tylko: moja racja jest najmojsza. :nienie: Rzecz w tym, że sporo w kawie plotek, mitów, głuchych telefonów i bezrefleksyjnego powtarzania. Przez to trudno jest zdobywać wiedzę, bo jest ona rozrzucona i pełna potknięć. Trzeba łapać okruchy i samemu wyciągać średnią.
Za mało rzetelnych badań, za dużo skrótów myślowych, uogólnień i pochopnych wniosków.
Po prostu nie lubię takich zdańNo tak, używanie takiego argumentu w rozmowie może zadziałać tak jak mówisz. Ale kontekst rozmowy najpewniej poświadczy czy mamy do czynienia z kolejnym ekspertem, czy tym razem jest to ktoś, kto wie co mówi.
Hmmm, wydaje się, że zjadłeś już wszystkie rozumy ;). Różne są podejścia do palenia kawy. Nie tylko ikawa. Oczywiście, masz rację, ale czy to ma związek ze wspomnianym tanim piecykiem-suszarką? ;) Zaprzeczyłeś dość oczywistej idei palenia w ustalonej temperaturze? Czy w Kelvinie nie da się wypalić kawy w różny sposób, w różnym stopniu, kolorze?Nie, ja wiem o czym piszę bo wiem co czułem na języku i byłem przy paleniu tego. A zamiast takiego czegoś wolałbym chyba maszynkę do popcornu za 55 zł, takie same możliwości regulacji. Zresztą dziwi mnie fakt, że akurat Ty widzisz problem w kosztach regulacji mocy takiego urządzenia - ja wiem, że patrząc na chęć dużej dokładności jakiekolwiek rozwiązania będą drogie, ale jakoś skomplikowanych układów w suszarkach do włosów nie widziałem a wydaje mi się, że przy takim stopniu skomplikowania urządzenia regulacja tego typu jakimś dużym problemem by nie była, a zawsze jakiś tego efekt by był.
Obrażalski ;). Powodzenia na nowej drodze życia :szampan:.Dodajemy PIDa do grzałki i mamy dużo możliwości
Tu przykład na zastosowanie taniej suszarki w piecyku fluid-bed. Lepsze to niż ta cała ikawa...
wyglada nieporównywanie gorzejZaraz, to jakby porównać wygląd kosy i kosiarki... albo jeszcze gorzej. W każdym razie, cena jest rzeczywiście w dolarach hongkongczańskich, na nasze to tyle, co pisze siewcu, koło 1000 zł.
Ktoś z forum się może zdecydował ma zakup?(https://media.giphy.com/media/YQk8nXloVftzW/giphy.gif)
Ciekawe kiedy toś na Caravel'a z XXI wieku zacznie zbierać
Chyba jestem za głupi na taki patenty. Nie widzę zastosowania ewentualnie poza kawiarnią, w której to może przyspieszyć wydanie. Tylko czy ktoś zamawia aeropress na pół? W domu można na spokojnie zrobić do dzbanka i rozlać do dowolnej ilości naczyń. :)
https://www.kickstarter.com/projects/375392569/modishspoon-change-the-way-of-enjoying-espresso?ref=discovery&term=EspressoNo co ? Można otworzyć piwo i kota persa przeczesać fajne, fajne ;-) ;-) ;-)
https://www.kickstarter.com/projects/375392569/modishspoon-change-the-way-of-enjoying-espresso?ref=discovery&term=Espresso :picardpalm: :picardpalm: :picardpalm:Zupełnie poważnie pytam, co jest nie tak z tym?
A mnie zastanawia czym to się różni od zwykłego syfonu do napojów gazowanych?Tym, że wylewka jest nieco inna, musiałbyś skombinować wylewkę do ciemnych piw np (widać na zdjęciach takie siteczko, które dodatkowo "wzburza" kawę przy nalewaniu). Poza tym niczym się to nie różni i przy budowie nalewaków do nitro dla kawiarni robi się takie rzeczy w oparciu o standardowe akcesoria dostępne w hurtowniach ze sprzętem gastro.
Jeszcze taki zestaw do dripowania, cold brewania, steepowania i czego tam jeszcze:
https://www.kickstarter.com/projects/silodesign/versatile-ii-the-1st-multi-filter-coffee-brewer-an?ref=discovery
(https://ksr-ugc.imgix.net/assets/022/393/744/50ff1bcdb8cc0119ebf618083e1477a3_original.jpg?ixlib=rb-1.1.0&w=680&fit=max&v=1535631825&auto=format&gif-q=50&q=92&s=20c542b5b5ce33305973785fed15a067)
Tymczasem na KS pojawiła się ewolucja AP, w której kawa oddzielona jest od wody przegrodą.Od lat tak robię w aero. Dorobiłem dodatkowe sitko.
Jak myślicie, będzie hicior? Moim zdaniem będzie...Nie będzie. Baro łatwo wyparzyć zbyt wiele. Ot opcja aero, ale z tych utrudniających, a sednem aero jest prostota.
Przelewasz, wyrzucasz filtr, zamykasz i w drogę.Jak ktoś lubi niedoparzonego dripa to super sprawa ;)
Twoje wnioski @untoldex nie bardzo w tym przypadku mają przełożenie na rzeczywistość. W filtrach takich jak Kality ekstrakcja jest bardzo równa, bo mają dużą płaską powierzchnię, a pofalowane boki przeciwdziałają zawirowaniom, dzięki temu można mielić drobniej bez obaw o przeparzenie. W związku z drobniejszym mieleniem nie ma problemu z ekstrakcją.Taka jest teoria jeśli chodzi o płaską powierzchnię filtrów.
poza tym w V60 też na bokach kawa osiada, więc byłoby to samoJa w V60 po zakończeniu zalania kołysze dripperem (Rao Spin) co bardzo dobrze wyrównuje przemiał. Na końcu nie ma niczego na ściankach, jest równiutko. W Kalicie ciężko coś takiego zrobić właśnie przez te falowane filtry.
Najlepiej mi się sprawdzał z tych, które używałem zaparzaczy na filtry kality Brewista smart dripper i karafka Kality. Bardzo smaczne napary niezależnie od ilości kawy.Też mi się dobrze sprawdzały, ale z tego co pamiętam, denko drippera Brewisty ma większą średnicę, jest lekko wypukłe, dzięki czemu przemiał lepiej "siedzi" na dnie a nie na ściankach.
Z ciekawszych i bardziej egzotycznych: https://www.spidersweb.pl/2018/03/rite-press-kickstarter.html
Powiedzcie mi proszę czy to ja jestem "zjechany", czy ludzi "pogrzało"? To tylko FP z zestawem akcesoriów, czy ja czegoś nie dostrzegam?
Jak często macie ten problem, że musicie zabrać kubek na kawę i bidon na wodę?
Zdumiewającym jest fakt, że do najprostszej metody powstaje najwięcej sprzętów.
Takie coś znalazłem może widzieliście :) https://pakt-coffee-kit.kckb.st/acff864e
Ek43 ma pionowe żarna ;)hehehe jak to było, najciemniej pod latarnią? chociaż ek43 też nie mam, to się o nim nie myśli ;) Swoją drogą fellow ma baaaardzo zintensyfikowany i nadmuchany marketing, co też widać po kampanii na KS i ciekawe na ile celowali, żeby kojarzył się z mikro ikejem
...
BAM, mała dźwignia, co ja mówię, mikro dźwignia.
https://www.kickstarter.com/projects/1933003280/leverpresso-the-smallest-portable-lever-espresso-m?ref=newest (https://www.kickstarter.com/projects/1933003280/leverpresso-the-smallest-portable-lever-espresso-m?ref=newest)
Jeśli się znajdzie 10 chętnych, to jest za 54 dolce sztuka.
Ktoś to w końcu zrobił, zaprojektował kawiarkę, która pozwala uzyskać espresso. Takie prawdziwe (tak twierdzą), przy 9 barach i 93 st. C. Wygląda intrygująco, kosztuje ~1200 zł (na KS). I tylko jak tu zrobić jeden szot za drugim?James Hoffamn właśnie to zrecenzował https://www.youtube.com/watch?v=ZcZMGx15QBU
https://www.kickstarter.com/projects/willplayford/9barista-perfect-stove-top-espresso
(https://ksr-ugc.imgix.net/assets/024/397/533/e30d02a767296724241378edfa77f0ae_original.png?ixlib=rb-1.1.0&w=680&fit=max&v=1552458108&auto=format&gif-q=50&lossless=true&s=22bb43f8d6bd5ee13d1a0afd7c1e7cbb)
wrzucenie rączki obok w plecaku problemu nie stanowiWłaśnie stanowi w drodze powrotnej. Jakby się zahaczyła o wetsuit to szkoda gadać. Aergrind odpada z powodów podanych przez treza, plus słaba dostępność i kiepski serwis (o czym sam się przekonałeś) a ta JAVA ma dożywotnia gwarancje
młynek dla osoby z jakimiś mega wygórowanymi oczekiwaniami względem sprzętu, gdzie nawet Mythos nie jest sprzętem wartym uwagi.Nie wiem czy to do mnie, w każdym razie ja w domu zachwycam sie Comandante i Baratza Sette 30 wiec chyba najniższa możliwa półką na tym forum 😅
pare osób zamówiło w tym ja
@pmichal tutaj wątek o tym, pare osób zamówiło w tym ja :)
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13279.15
Widziałem w dwóch wątkach tylko wspomnienie o tym ekspresie, ale żadnej więcej dyskusji, a wydaje się ciekawy - Wasze opinie?Chyba niezła idea. Design perfekcyjny. Ciekawi mnie tylko jak odmierzamy ilość wody w ekstrakcji. Czy pojemność pod tłokiem jest stała ?
https://www.kickstarter.com/projects/meticulous/meticulous-espresso
Współpracowali według opisu z Acaia - jest wbudowana skala wiec odmierza dokładnie ile się znajduje w kubku.Dokładnie tak jest. Nawet jest opcja "purge" po zrobionej kawie, aby wypuścić pozostałą wodę ze zbiornika.
W teorii nawet jak więcej zalejesz wody do tłoka to i tak powinna tylko odmierzona ilość poleciec?