forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: DrBlu w 25 Maj 2022, 16:41:56
-
Cześć, piszę z pytaniem które nurtuje mnie już od ponad roku. Nigdzie w internecie odpowiedzi znaleźć od dawna nie mogę, więc w Was moja ostatnia nadzieja.
Jestem posiadaczem ekspresu Lelit Anna PL41E i młynka Ascaso i-1 mini - i moje pytanie jest odnośnie tego drugiego. Robiąc kawę na ziarnach świeżo wypalanych, ale i na tych nie tak świeżo wypalanych, od zawsze stoję przed problemem zbyt szybkiej ekstrakcji. Pakując nawet 22/23g do portafiltra w ciągu 20 sekund otrzymuję często 80/90g espresso… znacznie za dużo. Ilością kawy ekstrakcji już zwolnić nie mogę - bo zwyczajnie nie mieści się w sitku.
Logicznym wydaje się, że mam za gruby przemiał, prawda? No też tak myślałem, jednak młynek mam ustawiony na pozycji skrajnej. Tzn w przypadku mojego modelu ascaso i-1 mini, śruba mikrometryczna jest już przekręcona maksymalnie w stronę FINE - blokada nie pozwala dalej kręcić.
Czy ta blokada jest jakoś fabrycznie „zbyt wcześnie ustawiona?”. Czy rozkręcając młynek da się ją jakoś i powinno zdjąć / przesunąć? Będę ogromnie wdzięczny za pomoc!
-
Robiąc kawę na ziarnach świeżo wypalanych, ale i na tych nie tak świeżo wypalanych, od zawsze stoję przed problemem zbyt szybkiej ekstrakcji. Pakując nawet 22/23g do portafiltra w ciągu 20 sekund otrzymuję często 80/90g espresso…
Jakie daty wypalenia masz na myśli mówiąc świeże i stare ziarno?
-
Robiąc kawę na ziarnach świeżo wypalanych, ale i na tych nie tak świeżo wypalanych, od zawsze stoję przed problemem zbyt szybkiej ekstrakcji. Pakując nawet 22/23g do portafiltra w ciągu 20 sekund otrzymuję często 80/90g espresso…
Jakie daty wypalenia masz na myśli mówiąc świeże i stare ziarno?
Problem występuje przy wszystkich datach - od złotej lavazzy ze sklepu, przez palone pół roku temu, po świeżo palone, przed tygodniem, ziarno
-
Czy ta blokada jest jakoś fabrycznie „zbyt wcześnie ustawiona?”. Czy rozkręcając młynek da się ją jakoś i powinno zdjąć / przesunąć? Będę ogromnie wdzięczny za pomoc!
Nie określiłbym tego jako "zbyt wcześnie ustawiona". Ustawiona jest pod standardowe kawy włoskie, zwykle ciemniej wypalone niż świeżo palone kawy z polskich palarni. Z drugiej strony ma ona zapobiec skręcaniu żaren aż do ich styku a co za tym idzie ma zapobiec zablokowaniu żaren. Kiedyś tej blokady nie było i takie przypadki się zdarzały.
Niemniej z łatwością można ją zdjąć. Wystarczy zdjąć klosz, wykręcić jedną śrubę trzymającą pokrywę młynka i masz już możliwość wykręcenia i usunięcia tej śrubki blokującej lub jej przesunięcia w inne miejsce.
-
Problem występuje przy wszystkich datach - od złotej lavazzy ze sklepu, przez palone pół roku temu, po świeżo palone, przed tygodniem, ziarno
Dziwne to, że przy świeżym i starym ziarnie masz taki duży uzysk na tym samym nastawie żaren. A kanałowania nie masz?
-
A nie masz przypadkiem młynka zapchanego zalegającą w komorze mielenia kawą ? Proponowałbym zrobić czyszczenie żaren i komory mielenia.
-
A nie masz przypadkiem młynka zapchanego zalegającą w komorze mielenia kawą ? Proponowałbym zrobić czyszczenie żaren i komory mielenia.
Szczerze mówiąc to nie wiem - sprawdzę :) zgaduję, że znajdę gdzieś w internecie poradniki jak to zrobić
-
Zadzwoń to powiemy.