forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Alternatywne urządzenia do parzenia kawy => Wątek zaczęty przez: Szczympek w 24 Kwiecień 2022, 22:11:27
-
Dripper jak ciśnieniomierz ;)
Z filmików wydaje się być szczelny dopóki nie zaczniemy pompować, czyli manualnie regulować szybkości przepływu. Wydaje się głupie, ale po dłuższym przemyśleniu to raczej nie ma takiego urządzenia na rynku.
Choć wydaje się ograniczyć do fanów wysokiej ekstrakcji, czyli niezbyt do mnie, ale może kogoś zainteresuje. Cena €70
https://cuptimo.de/
-
Jeśli w naczyniu powstanie podciśnienie, to przypomina to trochę ideę syfonu. Myślę, że taka idea daje dobre efekty.
-
Ciekawe. Chociaż zasada działania trochę jak odwrócony AP, zamiast naciskać powietrzem na napar to go "ciągniemy" :)
-
I to chyba czyni sporą różnicę ;).
-
Myślisz? Nie twierdzę że nie, ciekawe to jest, chętnie bym spróbował.
Z samego projektu "na sucho" mam obawy o powtarzalność procesu - AP to cylinder o stałej kubaturze, porównywalny nacisk skutkował będzie takim samym ciśnieniem. W tym projekcie jak rozumiem wytwarza się uszczelnione połączenie pomiędzy dołem urządzenia a krawędzią naczynia i wypompowywanie powietrza powoduje powstanie podciśnienia które "ciągnie" kawę. W zależności od rozmiaru kubka ta sama ilość pompowań skutkować będzie inną wartością ciśnienia. Dodatkowo jeśli dobrze rozumiem projekt to wraz z przelewem kawy do naczynia ciśnienia się wyrównują obniżając "moc ssącą" (ciekawe czy trzeba dopompowywać w trakcie). Ale może to właśnie spowoduje, że coś ciekawego się tam w filiżance zadzieje, ja zawsze jestem chętny do eksperymentowania :)
-
De facto tak działa syfon. W pustej dolnej bańce jest podciśnienie -- wyciąga ono napar z górnego zbiornika. Działa od dołu. W Aero od góry -- mamy nadciśnienie.
Czasami brakuje mi w metodzie z V60 dodatkowej siły działającej na wodę w kawowym stożku -- składam wtedy brzegi bibułki i wyciskam resztki naparu. W tytułowym urządzeniu wystarczyłoby użyć pompki. Ale znowu taki dodatkowy gadżet? ;)
-
Pomysł fajny, ale taka gumowa pompka to dużego podciśnienia nie zrobi. Na pewno nie ma porównania z ciśnieniem jakie można wycisnąć w AP. Raczej taki "wspomagacz".
-
Tak się zdaje. Nie wiem jak to dokładnie działa, ale myślę że nie trzeba wielkiego podciśnienia, by osuszyć dripper z naparu.
-
ale myślę że nie trzeba wielkiego podciśnienia, by osuszyć dripper z naparu
Jeśli dobrze widzę na animacji to tam filtr to jest mały dysk papierowy kładziony na dziurki więc jedyne którędy może lecieć woda, bokiem nie poleci jak w v60, może być więc potrzebne większe ciśnienie. No ale na pewno mają to policzone i sprawdzone, wątpię żeby wprowadzali na rynek produkt który nie działa ;)
Wspominasz też o syfonie, że tam jest podobnie, nie jestem zaznajomiony dokładnie z mechanizmem jego działania, ale czy tam ciśnienie nie jest stałe bo naczynie kolekcjonujące jest o stałej pojemności? Tutaj jednak możemy położyć na kubek albo na dzbanek co sprawi, że ciśnienie będzie zgoła inne.
-
Syfon w akcji specjalnej:
https://youtu.be/qYRQEbemahk
-
Nigdy nie byłem jakimś orłem z liczenia, ale tak czytam i czytam i jakoś mi się ta moja prosta matematyka nie zgadza, nie to żebym się czepiał:
https://cuptimo.de/en/blogs/news/wieviel-wasser-kaffee-soll-ich-verwenden
The cuptimo brewing vessel has a maximum capacity of 290ml.
We recommend a brewing ratio of 1:17 (one part coffee to 17 parts water), so for example a good 13g of coffee for 230g of water.
One coffee pad contains a about 7g of coffee and is therefore best brewed with 130g of water.
7 gram --> 119 gram
13 gram --> 221 gram
Może mnie ktoś oświeci ?! :poklon:
Edit:
Dalej piszą, że jednak na 6 gram kawy drobno mielonej 100 gram wody ( to by się zgadzało) ...
Swoją drogą kawa wygląda na dosyć drobno zmieloną, potwierdzi ktoś czy 20 klik na komesiu to jest bardzo drobno?
@Bartus_M , kiedyś wrzucał że 20 klik to jest na pograniczu kawiarki i bardzo drobnego przelewu?!
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5644.0
"Tip away the water from the rinsing process and add the coffee powder to the brewing vessel.
We recommend about 6g of coffee per 100ml of water with a fine grind (20 clicks for the Comandante hand grinder)."
-
Swoją drogą kawa wygląda na dosyć drobno zmieloną, potwierdzi ktoś czy 20 klik na komesiu to jest bardzo drobno?
Według gugla to jest mniej więcej AP, i tego właśnie bym się spodziewał - podobny filtr i powierzchnia przepływu, przelew wspomagany ciśnieniem... więc i przemiał pewnie podobny do AP.
-
Różnie ludzie mielą pod różne metody.
Patrząc na ściągawkę z młynka JX-Pro, to faktycznie ten sam zakres ma Aeropress/Mokka-Pot i Drip.
-
Patrząc na ściągawkę z młynka JX-Pro, to faktycznie ten sam zakres ma Aeropress/Mokka-Pot i Drip.
Te ściągawki od 1zpresso to niewiele warte, w mojej do Q2 też piszą, że AP/Mokka/Drip to jeden zakres od 36 do 54 klików :/
Podczas gdy uśrednione wartości u mnie to AP:45 a drip:65.
I zgadza mi się to mniej więcej z takimi wartościami zebranymi od użytkowników i zagregowanymi na tej stronie, warto sprawdzić swój, wydaje mi się, że sensowne wartości tam podają (przynajmniej dla mnie się zgadzają).
https://coffeechronicler.com/grind-size-chart/