forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Alternatywne urządzenia do parzenia kawy => Wątek zaczęty przez: gmachg2 w 26 Grudzień 2021, 17:46:20

Tytuł: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: gmachg2 w 26 Grudzień 2021, 17:46:20
Hej, jakoś od tygodnia mam kawiarke i teraz po czasie zaczął pojawiać mi się pewien problem. Woda po zagotowaniu nie wylewa się cała do zbiorniczka na górze. Wiem że zawsze powinno coś tam zostać na dole ale całkiem sporo tej wody zostaje np połowa. Kawa jest napewno dobra bo jest od firmy bialetti do kawiarki, wsypuje całe sitko i nie przelewam wody ponad zawór, nie wiem co może być powodem. Pomocy :/
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 26 Grudzień 2021, 20:00:26
Na pewno dobra? Dobra bo? A kto ją zmielił, producent? Masz młynek to kup sobie naprawdę dobrą, świeżo. paloną kawę nie od Bialetti.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: WS5 w 26 Grudzień 2021, 22:03:28
Dziwne to trochę ;)
Jeśli jest woda, dostarczane ciepło, to musi się zagotować i wytworzyć parę => ciśnienie i gdzieś to musi "uciekać". Jeśli nie do góry jako napar, to pozostaje problem z uszczelką lub zaworem, chyba, że za słabo skręcone i tamtędy ucieka...
Trzeba poobserwować czy ucieka para i którędy...
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: lordlolek w 26 Grudzień 2021, 22:56:20
Jak wygląda ekstrakcja? Jeśli prycha i pluje zamiast ładnie się sączyć to wynika to z zbyt gwałtownego procesu. Problemów może być sporo - uszczelka (ale wątpie jeśli kawiarka jest nowa), niedokręcona kawiarka (wtedy często się sączy woda z krawędzi, więc pewnie byś zauważył), albo coś z kawą. Może być nieświeża, zbyt grubo zmielona, ale z zwykłego tchibo też się da zrobić kawę w kawiarce. Spróbuj może zmniejszyć ogień, możliwe że zbyt mocne gotowanie niszczy "ciastko"? Pamiętaj też żeby nie ubijać kawy, ewentualnie wsypać jej trochę mniej - przy zbyt dużym oporze woda może się początkowo nie wydobywać, ale w końcu ciśnienie to pokona i kawa się rozleci w sitku.

No i co się zmieniło po tym "czasie" o którym piszesz, na początku robiłeś coś inaczej? miałeś inny palnik, kawę, sposób robienia? Jeśli nic nie zmieniałeś to może kawa zwietrzała i przestała stawiać opór.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: WS5 w 26 Grudzień 2021, 23:04:10
albo coś z kawą. Może być nieświeża, zbyt grubo zmielona

hm... zbyt grube mielenie jest raczej "po bezpiecznej stronie", przeleje się woda i lura się zrobi... ale raczej nie ma opcji, żeby woda nie przelała się do góry... nic jej nie powstrzymuje, nie zwiększa ciśnienia ponad limit zaworu bezpieczeństwa


Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: lordlolek w 27 Grudzień 2021, 01:39:29
To zależy co to znaczy że kawa się kończy robić: albo zupełnie przestaje lecieć, albo tak mocno prycha że przerywasz ekstrakcję. W jednym przypadku masz rację w drugim nie masz ;)
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: gmachg2 w 27 Grudzień 2021, 13:50:26
Jak wygląda ekstrakcja? Jeśli prycha i pluje zamiast ładnie się sączyć to wynika to z zbyt gwałtownego procesu. Problemów może być sporo - uszczelka (ale wątpie jeśli kawiarka jest nowa), niedokręcona kawiarka (wtedy często się sączy woda z krawędzi, więc pewnie byś zauważył), albo coś z kawą. Może być nieświeża, zbyt grubo zmielona, ale z zwykłego tchibo też się da zrobić kawę w kawiarce. Spróbuj może zmniejszyć ogień, możliwe że zbyt mocne gotowanie niszczy "ciastko"? Pamiętaj też żeby nie ubijać kawy, ewentualnie wsypać jej trochę mniej - przy zbyt dużym oporze woda może się początkowo nie wydobywać, ale w końcu ciśnienie to pokona i kawa się rozleci w sitku.

No i co się zmieniło po tym "czasie" o którym piszesz, na początku robiłeś coś inaczej? miałeś inny palnik, kawę, sposób robienia? Jeśli nic nie zmieniałeś to może kawa zwietrzała i przestała stawiać opór.

Własnie wydaje mi się że nic nie zmieniałem od czasu pierwszego parzenia ale może sam nie jestem tego świadom że zrobiłem jakąś małą zmiane której nie zauważyłem. Ogólnie daliście mi tu dużo fajnych rad. Będę je wdrążał i powinno coś się udać także wielkie dzięki ale mam jeszcze takie pytanie. Widziałem że jak niektórzy zakręcają gaz gdy dzieje się ekstracja to ona nadal chwile trwa i kawa sie dalej leje. U mnie tak nie jest ekstracja odrazu się odcina, dzwine. I tak mnie jeszcze zastanawia zawór bezpieczeństwa, ogólnie wiem o co w nim chodzi. Jest on po to żeby nie wybuchła kawiarka ale w moim zaworze w środku jest taki bolczyk do pociągniecia na sprężynie. Są jakieś momenty kiedy powinienem go ciągnąć ? Czy to sie dzieje jakoś samo kiedy jest potrzebne?
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: lordlolek w 29 Grudzień 2021, 14:34:44
Niektore zaworki maja takie bolce, np brikka, nic z tym nie trzeba robic. Jak zrobi sie za duze cisnienie w zbiorniku to sie to rozszczelnia.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: cezary.pl w 03 Styczeń 2022, 13:22:51
Zawór bezpieczeństwa w kawiarce jest bardziej po to, aby nie rozerwał się od ciśnienia pary dolny kociołek.
Ćwiczę kawy z lokalnej palarni i też zaobserwowałem zjawisko pozostawiania większej niż normalnie ilości wody w kociołku. A kawa prychała przez rurkę.
W kociołku jest nadmierne ciśnienie, woda ma ponad 100*C, a jak przejdzie wyżej, minie kawę w lejku, to w mniejszym, atmosferycznym ciśnieniu, tak gorąca woda zamienia się natychmiast w parę. Zwykła hydraulika.
Parę klików więcej na młynku, z 15 na 17-20 niweluje niepożądane zjawisko.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: delform_17 w 28 Marzec 2022, 19:12:38
Podłączę się może do tematu , ponieważ mój problem jest ciut inny, ale również związany z procesem ekstrakcji kawy. Moja kawiarka ma problem z końcowym etapem procesu czyli albo zbyt długo woda się gotuje w zbiorniczku i wtedy zaczyna lecieć sama woda dopiero później kawa i niestety po jakiś 10s pluje kawą. Zdarza się też tak, że od razu pluje naparem i nawet nie zdążę odliczyć do 10s.
Korzystam z kawy z palarni. Zwykle mielę na 40s bardzo drobno i staram się nie przekraczać 20s ekstrakcji.
Problem występuje już od dłuższego czasu więc została wymieniona nawet uszczelka oryginalna od Bialetti. Samą kawiarkę mam już ze 4 lata.
Ani większa ilość wody ani gramatura ziaren nie robi różnicy. Zaznaczę na koniec że wlewam 80-100 ml wody i operuje na kuchence indukcyjnej.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: krystians w 28 Marzec 2022, 20:26:19
Zwykle mielę na 40s bardzo drobno
Podejrzewam, że tu może być problem. Nie każdą kawę w kawiarce da się poprawnie zaparzyć drobno mieląc.

staram się nie przekraczać 20s ekstrakcji.
A dlaczego tak? Jak mierzysz ekstrakcję? Bo ona zaczyna się w kawiarce zanim kawa zacznie wypływać.

Ani większa ilość wody ani gramatura ziaren nie robi różnicy
Próbowałeś mielić grubiej?
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: rapoh w 29 Marzec 2022, 13:49:07
Próbowałeś mielić grubiej?

Przyłączam się do stanowiska - zmielić grubiej
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: delform_17 w 02 Kwiecień 2022, 13:30:06
Panowie, faktycznie mieliście racją co do problemu. 30s mielenia ziaren daje lepszy efekt. W praktyce rozcierając ziarna na palców sprawdzając gramaturę nie odczuwa się zasadniczo większej różnicy między mieleniem na 40s.

3-krotnie już próbowałem i wychodzi dobrze. II razem zdarzyło się niestety że napar zbyt długo nie chciał wypłynąć z fontanny i niestety wytrysnął, ale za to bez ziaren. W obu próbach nawet 80ml wody czyli w sumie połowa wysokości od dna kawiarki do zaworka też daje radę dzięki czemu smak jest mocniejszy ;)

Zastanawia mnie tylko jaki w praktyce wpływ ma grubość ziaren na proces ekstrakcji. Osobiście liczę ten czas od momentu wypływania naparu z fontanny. Wiadomo do każdego rodzaju kawy stosujemy inny gramaturę natomiast smak moc gorczyc/słodycz regulujemy czasem ekstrakcji, albo mam złe informacje.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: krystians w 02 Kwiecień 2022, 14:50:54
Jak postarasz się napisać post poprawnie i zrozumiale, to Ci odpowiem.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: rapoh w 02 Kwiecień 2022, 15:04:13
Nie jest zrozumiały? 
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: delform_17 w 03 Kwiecień 2022, 10:33:42
Jaki w praktyce wpływ ma grubość ziaren na proces ekstrakcji kawy.
Samą ekstrakcje liczę od momentu wypływania naparu z ,,fontanny" górnej części kawiarki. Z tego co wiem do każdego rodzaju kawy stosujemy inną gramaturę natomiast parametry naparu regulujemy czasem ekstrakcji, albo mam złe informacje.

Nie wie co w tym ostatnio poście było nie zrozumiałego.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 03 Kwiecień 2022, 12:42:31
Jaki w praktyce wpływ ma grubość ziaren na proces ekstrakcji kawy.
Zmiel jak do espresso, to zobaczysz.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: krystians w 03 Kwiecień 2022, 15:34:43
Nie wie co w tym ostatnio poście było nie zrozumiałego.
Tak na szybko, to niezrozumiałość Twojej wypowiedzi powodują: Niechlujność, niepoprawna konstrukcja zdań, mieszanie pojęć, błędy logiczne. Używaj pojęć poprawnie albo zapytaj się jak coś nazwać. Staraj się pisać prosto i zrozumiale, my nie wiemy co Tobie chodzi po głowie. Poniżej odpowiadam na treść Twoich pytań:

Jaki w praktyce wpływ ma grubość ziaren na proces ekstrakcji kawy
Żaden, ponieważ grubość ziaren zależy od odmiany botanicznej i klimatu. Może chodzi Ci o grubość przemiału? Grubością przemiału możesz wyregulować przepływ wody przez kawę, a więc także poziom ekstrakcji.

do każdego rodzaju kawy stosujemy inną gramaturę
Inną ilość chciałbyś sypać do sitka przygotowując kawę czarną, a inną przygotowując kawę z mlekiem?

parametry naparu regulujemy czasem ekstrakcji,
O jakie parametry chodzi? Poziom ekstrakcji? Natężenie jakiegoś smaku czy aromatu?

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=107
Tu masz sto stron o zaparzaniu kawy w moce. Jak wpiszesz w wyszukiwarce, u góry - po prawej, słowo kluczowe, to znajdziesz odpowiedzi na interesujące Cię zagadnienia.
Oczywiście możesz też pytać, po to jest forum, ale szanuj proszę czas innych osób i trochę wysiłku włóż w zdobywanie wiedzy i jej wykorzystanie, to na pewno przełoży się na lepsze rezultaty.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: lordlolek w 03 Kwiecień 2022, 20:17:19
Jaki w praktyce wpływ ma grubość ziaren na proces ekstrakcji kawy.
Samą ekstrakcje liczę od momentu wypływania naparu z ,,fontanny" górnej części kawiarki. Z tego co wiem do każdego rodzaju kawy stosujemy inną gramaturę natomiast parametry naparu regulujemy czasem ekstrakcji, albo mam złe informacje.

Grubość przemiału w każdym sposobie parzenia wpływa na to jaka powierzchnia kawy ma kontakt z wodą, im grubiej zmielisz tym mniej powierzchni ma bezpośredni kontakt, więc w tym samym czasie i warunkach będzie mniej ekstrakcji niż przy drobniejszym zmieleniu.
W kawiarce dodatkowo wpływa na to jakie jest ciśnienie przy ekstrakcji, jeśli zmielisz za grubo woda szybko przeleci i będzie tryskać, jeśli za drobno - woda może za długo siedzieć, albo porobić kanały.

Tak generalnie, w kawiarce nie przejmuj się liczeniem czasu wg przepisów z internetu, to nie jest świat espresso, kawiarki są różne i markotne. Ludzie się ze sobą nie zgadzają nawet jeśli mają te same modele i palniki.
Polecałbym w kawiarce najbardziej kierować się stabilną ekstrakcją: bez prychania, ale też bez powolnego ciurkania. Możesz liczyć czas i zapisywać parametry dla swojego użytku, i wg tego dostosowywać swoje ustawienia.

Osobiście, najwięcej steruję przemiałem. Jeśli kawa ładnie wypływa, a wciąż nie smakuje, to zaczynam kombinować z czasem (zazwyczaj za pomocą temperatury grzania lub wody). Ale rzadko mi się to zdarza, szczerze mówiąc.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: delform_17 w 05 Kwiecień 2022, 11:21:33
Starałem się pytania konstruować najprościej jak się dało. Faktem faktem czasem mylę terminy, ale wynikać to może z racji mniejszej wiedzy
za co przepraszam. Poprzez grubość ziaren miałem na myśli grubość ziaren kawy po przemieleniu więc wybacz za brak precyzji. Dziękuje za wyjaśnienie.

,,Do każdego rodzaju kawy stosujemy inną gramaturę" chodzi mi właściwie o grubość przemiału jak już wcześniej wspomniałeś. Dlatego tez miałem taki problem z przygotowaniem naparu. Teraz mielę ziarna krócej w młynku więc ekstrakcja przebiega znacznie lepiej niż wcześniej.

,,parametry naparu regulujemy czasem ekstrakcji,"
Chodziło mi o parametry naparu w sensie bardziej smaku. Kwasowość/słodycz lub bardziej wyczuwalny smak np orzechów lub czekolady deserowej.

Jeśli chodzi o wyszukiwanie to nie mam problemu z korzystaniem z takich narzędzi. Po prostu aby nie generować niepotrzebnie tematu dodatkowego postanowiłem dołączyć się do kolegi biorąc pod uwagę, że miał powiedzmy podobny problem.
Niemniej jednak dziękuję za porady i poprawki w terminologii.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: krystians w 05 Kwiecień 2022, 13:30:00
Jeśli mielisz młynkiem udarowym, ze śmigiełkiem, to niestety trudno będzie Ci zachować powtarzalność. Tak wnioskuję z tego, że piszesz o czasie mielenia. Przede wszystkim ekstrakcję reguluje się poprzez przemiał i temperaturę zaparzania.

Chodziło mi o parametry naparu w sensie bardziej smaku. Kwasowość/słodycz lub bardziej wyczuwalny smak np orzechów lub czekolady deserowej.
Tak, przy mocniejszej ekstrakcji uzyskasz bardziej karmelowo-kakaowe, idące z czasem w kierunku przypalonej goryczy i cierpkości.  Przy słabszej bardziej kwaskowo-owocowe. Teoretycznie idealne zaparzenie powinno być kompleksowe i zrównoważone, jednak indywidualne upodobania przeważnie będą skłaniać się w którąś stronę bardziej. Oczywiście wpływ będą tu mieć także użyte ziarna kawy, ich pochodzenie, obróbka, odmiana, wysokość upraw i sposób wypału.
Tytuł: Odp: Problem z kawiarką
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 05 Kwiecień 2022, 17:52:12
Teraz mielę ziarna krócej w młynku więc ekstrakcja przebiega znacznie lepiej niż wcześniej.
Kup żarnowy.