forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy automatyczne => Wątek zaczęty przez: Neferetete w 15 Wrzesień 2021, 14:01:59

Tytuł: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Neferetete w 15 Wrzesień 2021, 14:01:59
Hej. Od 3 tygodni jesteśmy domowymi użytkownikami Jury E8. Ekspres nowy, zakupiony stacjonarnie u koncesjonowanego sprzedawcy. Wypróbowaliśmy już 3 rodzaje kaw ze średniej półki (np. Dallmayr prodomo, Citta di Italia). Wydaje nam się, że każda kawa z ekspresu jest dość kwaśna w porównaniu z tym co pijaliśmy z innych ekspresów w pracy/znajomych/kawiarniach.

Czy ktoś miał podobne odczucia?
Jak najlepiej wyregulować ekspres by kawa miała mniejszą kwaśność?

My zwiększyliśmy zmielenie (na drobniejsze, na młynku), zwiększyliśmy temperaturę i przeczyściliśmy cały system oryginalną tabletką (mimo że o to jeszcze nie wolał), filtr zamontowany. Co mogę jeszcze zrobić? A może zmienić samą kawę? Jestem załamana, kawa mi w ogóle nie smakuje :'( .
/Gosia
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 15 Wrzesień 2021, 15:09:39
Kup kawę z polecanych na forum palarni.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Wrzesień 2021, 15:10:35
Możesz jeszcze zwiększyć dozę mielonej kawy. Praktycznie nic więcej raczej nie zrobisz. Oprócz zmiany kawy. Spróbuj z kawą o większej zawartości Robusty. Tak do 60%. Możesz na próbę wziąć od nas CB Blue 500g, CB Green 500g lub CB Red 500g. Są to kawy świeżo palone o zawartości od 60% do 100% kaw z gatunku Arabica. Powinny się sprawdzić.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: MarcinK w 15 Wrzesień 2021, 15:22:08
Mielenie na najdrobniejszy stopiony od razu ustawcie. Kiedy robicie kawę, to najlepiej pić tylko espresso, ew. do espresso dolac gorącej wody. A espresso nastawić na max, chyba 16g tam jest i objętosc bym próbował w okolicach 45ml albo mniej lub więcej, w zależności od uzyskanego smaku. Nic więcej tam się nie zrobi, ale przy dobrej i świeżej kawie z palarnii będzie akceptowanie nawet. Mam dostęp do Jury e6 i w niej nieźle wychodzą kawy z Brazylii np. Chocolate Wave z Euro Cafe, a z włoskich to mi nieźle smakowała Agust.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Neferetete w 15 Wrzesień 2021, 16:08:14
Dzięki za pomysły. Co do ustawień, to zmniejszałam raczej dozę kawy, ale spróbuję zwiększyć. 16g to bardzo dużo - nie wiem czy nie za dużo. A co z temperaturą? Zostawić najwyższą?

Pytanie jaki jest z tego wniosek? Jura rzeczywiście robi bardziej kwaśna kawę od innych ekspresów? Znam osoby, które potwierdzają, że dla nich niezależnie od wybranej kawy, jura robi bardziej kwaskową kawę w porównaniu do np ekspresu Delongi. Czy potwierdzacie to? Jeśli tak to jaka jest przyczyna?

Ktoś mi kiedys mówił, że do ekspresu trzeba dobrać kawę, ale nigdy nie przypuszczałam, że to będzie takie trudne :-) No nic, będę eksperymentować dalej, pośledzę forum, żeby się więcej nauczyć.

Ogólnie jakieś rady co do kawy, dla takich niewysublimowanych kubków smakowych jak moje, które wymagają jedynie żeby kawa nie była kwaśna? Szukać mocniej palonych? Ciemnych? Czekoladowych? Szukać tych z jak najbliższą datą palenia?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: VooDoo_86 w 15 Wrzesień 2021, 16:52:30
Kawa to połowa sukcesu. Jeśli 100% arabika (ten rodzaj kawy jest bardziej kwaskowy niż robusta), to najlepiej świeżo palona, a stopień palenia ciemny. Najlepiej wypróbuj mieszanki robusty i arabiki (50%/50%). Aby kawa była mniej kwaśna temperatura zaparzania musi być wysoka. Młynek... hmmm u mnie działa to tak, że im mniej esencji wydobywam, tym kawa mniej kwaśna. Potestuj, będzie dobrze.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 15 Wrzesień 2021, 19:32:14
Ogólnie jakieś rady co do kawy, dla takich niewysublimowanych kubków smakowych jak moje, które wymagają jedynie żeby kawa nie była kwaśna? Szukać mocniej palonych? Ciemnych? Czekoladowych? Szukać tych z jak najbliższą datą palenia?
Dzisiaj byłem u mojego kontrahenta, który posiada straszą Jurę (stoi ogólno dostępna, dla jego pracowników i klientów, schodzi im 20kg na 2-3 tygodnie), która 3 lata temu kosztowała ok. 8k i próbowałem z niej kawki, była w miarę. Ziarna kupują ode mnie, tj 100% Arabica single origin Cerrado z Brazylii, średnie palenie, ale zawsze świeża! Serwis ustawił im młynek na dosyć grube mielenie (oglądałem krążki, ja bym zrobił drobniej), zaś inni moi kontrahenci, przestawiają młynki w swoich ekspresach (nie Jury) na najdrobniejsze mielenie i są zadowoleni z tej samej kawy. Wypili ponad pół tony, ponawiają zamówienia, więc im smakuje. Jeszcze inni lubią tańszego blenda Mogiana, Sul de Minas, Cerrado, ale jak wyżej, jest świeżo palona, co robi dobrą robotę w kubku.

Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 15 Wrzesień 2021, 19:43:59
@Neferetete Powiem Ci, że to nie tylko twoje wrażenie i patrząc na moich znajomych, którzy w pewnym momencie kawowej przygody zmienili ekspresy na Jura, te ekspresy należą do wymagających. Jeden moj znajomy kupił 20 kg kawy zanim znalazł taka, która mu pasuje (lubi lekkie kawy). Dużo tez robi kwestia przyzwyczajenia, bo ludzie często ustawiają ekspresy na mega grube mielenie i dolewają dużo mleka, wychodzi z tego twór starbuckso-podobny, a w rezultacie zapominają jak naprawdę smakuje kawa.
Nie zniechęcaj się, zobaczysz, ze za miesiąc będziesz zadowolona. Tak jak mówią koledzy wyżej, kup dobra kawę z palarni.
Polecam spróbować  tez kawy baristy, jest delikatniejsza przez dodatek wody, a nadal aromatyczna.

Ps. Jeśli chodzi o ustawienia, jeśli masz takie odczucia jak moi znajomi, co jest możliwe po twoim opisie, sprobuj nieco zmniejszyć stopień mielenia (na grubsze, np Ok połowy podzialki) i zmniejsz moc kawy, np. 1,5 ziarenka i zobaczysz czy nie będzie lepiej.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 15 Wrzesień 2021, 20:21:18
Aby prawidłowo doradzić należy najpierw zadać pytania dopercyzujące i samemu wiedzieć gdzie leży problem a nie doradzać na ślepo narażając nieświadomego użytkownika na koszty.

Kawa z palarni świeżopalona nawet za 150zł tu nie pomoże a wręcz zaszkodzi!

Kwaśna kawa z automatu to efekt braku wiedzy użytkownika ekspresu co do jego konfiguracji oraz kawy jaką można do niego wsypywać aby uzyskiwać zadowalające efekty.

Wydaje nam się, że każda kawa z ekspresu jest dość kwaśna w porównaniu z tym co pijaliśmy z innych ekspresów w pracy/znajomych/kawiarniach.

1. Jakiej wielkości kawę przyrządzacie? Espresso (ile to espresso ma mililitrów?), czy tzw dużą kawę ~ 120ml?

2. Na jakiej mocy (ilości mielonej kawy) przyrządzacie kawę?

3. Jaka temperatura jest ustwaione w ekspresie?  Normalna, Średia, Wysoka?

4. Jaki jest stopien mielenia kawy?

Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 15 Wrzesień 2021, 20:52:36
Kawa z palarni świeżopalona nawet za 150zł tu nie pomoże a wręcz zaszkodzi!
A za 50zł?

Właśnie miałem napisać, zatem wykorzystam Cię i tak bym zrobił:

1. Jakiej wielkości kawę przyrządzacie? Espresso (ile to espresso ma mililitrów?), czy tzw dużą kawę ~ 120ml?
30ml, tj zważyłbym uzysk

2. Na jakiej mocy (ilości mielonej kawy) przyrządzacie kawę?
ilość mielonki największa, wiadomo ile gramòw ziarna mieli młynek?

3. Jaka temperatura jest ustwaione w ekspresie?  Normalna, Średia, Wysoka?
wysoka, przy średnio palonym ziarnie np 100% Arabica z Brazylii

4. Jaki jest stopien mielenia kawy?
najdrobniejszy

A jak nie będzie smakować, modyfikował bym pojedyńczo punkt po punkcie, nie wszystkie na raz.

@Neferetete
Jak chcesz, to napisz PW, a wyślę Ci trochę tej "mojej" Brazylii Cerrado single origin i wypróbujesz moje sugestie?


Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 15 Wrzesień 2021, 21:18:35
1. Jakiej wielkości kawę przyrządzacie? Espresso (ile to espresso ma mililitrów?), czy tzw dużą kawę ~ 120ml?
30ml, tj zważyłbym uzysk

2. Na jakiej mocy (ilości mielonej kawy) przyrządzacie kawę?
ilość mielonki największa, wiadomo ile gramòw ziarna mieli młynek?

3. Jaka temperatura jest ustwaione w ekspresie?  Normalna, Średia, Wysoka?
wysoka, przy średnio palonym ziarnie np 100% Arabica z Brazylii

4. Jaki jest stopien mielenia kawy?
najdrobniejszy


Znając ten ekspres to dla mnie wyjdzie niepijalna siekiera. Jeśli dobrze pamiętam to młynek mieli 16g, a mielenie najdrobniejsze jest naprawdę drobne.

Edit - już sobie przypomniałem, najdrobniejsze mielenie nie przepuszcza wody.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 15 Wrzesień 2021, 21:23:49
Znając ten ekspres to dla mnie wyjdzie niepijalna siekiera. Jeśli dobrze pamiętam to młynek mieli 16g, a mielenie najdrobniejsze jest naprawdę drobne.
To ustawiłbym na 40 ml (zważyć uzysk), tak żeby wyszło ratio około 1:2. Mam takie spostrzeżenia, że w automatach jest za krótki czas ekstrakcji. Czy i w jakim stopiu większa doza i najdrobniejsze mielenie ją wydłużą?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 15 Wrzesień 2021, 21:26:46

To ustawiłbym na 40 ml, tak żeby wyszło ratio około 1:2. Mam takie spostrzeżenia, że w automatach jest za krótki czas ekstrakcji. Czy i w jakim stopiu większa doza i najdrobniejsze mielenie ją wydłużą?

Ja się zastanawiam czy aby autorka Gosia na pewno chce zrobić espresso, bo może po prostu niezłą kawę :)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 15 Wrzesień 2021, 21:38:15
Ja się zastanawiam czy aby autorka Gosia na pewno chce zrobić espresso, bo może po prostu niezłą kawę
Wg mnie najpierw trzeba zrobić podstawę, dobre espresso, znaczy na miarę automatu, potem dolać wody ok 75°C wedle uznania, czy mleczne napoje.

Jak ostatnio gościłem w innym oddziale firmy, gdzie stoją dwa automaty Krupsa i Boscha, czekając na zebranie, zrobiłem eksperyment degustacyjny wśród koleżanek i kolegów. W obydwu młynek ustawiłem na najdrobniejsze mielenie, moc średnia, "espresso" 30ml. Wynik: lepszy smak kawy ze wspomniałego blendu (@Neferetete dorzucę Ci i tego ziarna :) ) z Krupsa, a Bosch lepiej współgrał z single origin, który jest ciut jaśniej palony. Taki niuans, filiżanki przed ekstrakcją zalewałem gorącą wodą z czajnika i wycierałem do suchego.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: matyspio w 16 Wrzesień 2021, 08:04:41
@Neferetete

Polecam ci na początek La Vaca i Polish Horse z Euro Cafe.  Bardzo delikatna bez kwasu jest  Brazil Mogiana  z Gdańska Palarnia Kawy.
Też przez pierwsze dni / tyg. kawy dla mnie były za kwaśne, z biegiem czasu wyczujesz ustawienia.
Zmieniaj ustawienia młynka o pojedynczy zakres wypij kilka kaw i sprawdź różnice. Nie pasuje, zmieniaj dalej... do skutku.
Według mnie w tym ekspresie kawa ma najważniejsze znaczenie.
Jak coś to pytaj .
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: sccoty w 16 Wrzesień 2021, 11:01:29
A dla mnie regulacja mielenia w nowym ekspresie zanim żarna się dotrą mija się z celem a nawet może skutkować zapchaniem jak ustawimy na drobne mielenie . Zmniejsz moc kawy na jedno ziarenko i zobacz czy pomogło:)  Druga kwestia tańsze ekspresy bardziej wybaczają jak się nasypie  marketową kawę ;)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Neferetete w 16 Wrzesień 2021, 11:14:22
Dzięki za rzeczowe pytania i chęć pomocy. odpowiadam.

1. Jakiej wielkości kawę przyrządzacie? Espresso (ile to espresso ma mililitrów?), czy tzw dużą kawę ~ 120ml?

Duża kawa, kawa z mlekiem (nie krzyczcie za mleko :-)). Jestem zwykłym laikiem picia kawki do śniadania i ciasta. :-)

2. Na jakiej mocy (ilości mielonej kawy) przyrządzacie kawę?

Średnia moc to ok 8g (max to 16g) i teraz wprobowuje mniejszą. 16g to zdecydowanie dla mnie za dużo :-( Wychodzi rzeczywiście siekiera.

3. Jaka temperatura jest ustwaione w ekspresie?  Normalna, Średia, Wysoka?

Na maxa (sprawdzona też średnia). Grzałka działa bo para się wydobywa z ekspresu przy parzeniu, no i kawę dostaje naprawdę gorąca.

4. Jaki jest stopien mielenia kawy?

Przedostatnie najdrobniejsze zmielenie. Jak ktoś wspomniał na najmniejszym zmieleniu woda ma problemy z przepłynieciem. Leci ale ciężko. Czytałam, że im mniejsze zmieleniu tym bardziej gorzka lecz mniej kwaśna kawa. Ja nie widzę dużej różnicy.

Ekspres mam 3 tygodnie, więc trochę już poeksperymentowane jest z ustawieniami, ale jak dla mnie nie wiele to zmienia. Mimo wszystko wypróbuje każda radę.
Rzeczywiście przekonują mnie wasze argumenty ze kluczem jest jednak sama kawa. Szukam jednak konkretnej kawy, która mi w tym ekspresie zasmakuje. Tej jedynej :-) Kawę bez kwasności, za max 100 pln /kg. Pewnie to źle forum, bo pijacie lepsze i droższe kawy ;-(

Zamówiłam teraz La Brasiliana Marfisa,  zobaczymy jaka będzie. Polecicie coś z tej półki cenowej co nie będzie miało kwasnego posmaku w Jurze?

Ekspres jest drogi i zakładałam że nawet kawa z marketu będzie w niej smakować. Jestem rozczarowana, ze tak nie jest. Rodzina ma jurę i kupują kawę marketową i im smakuje. Mi nie, a nigdy nie byłam specjalnie wybredna. Pijąc tania kawę z naprawdę starego Delongi, kawa bardziej mi smakowała ;-(

Obym rzeczywiście się przyzwyczaiła... Ale trochę nie o to mi chodzilo. Kupiłam dorgi ekspres żeby kawa mi smakowała. A to ja musze się dostosować do ekspresu :-)

/gosia

P. S. Dzięki że nie wyśmiewacie takiego laika i probojecie pomóc. Nie wiedziałam, że świat kawy jest taki skomplikowany. Jura miała ułatwić życie.... Powinni przed tym ostrzegać przy zakupie ekspresu. :-)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 16 Wrzesień 2021, 12:09:58
@Neferetete Zobaczysz, że za miesiąc będziesz miała inne spojrzenie na sprawę i uwierz, nie jesteś wyjątkiem.
Za 100 zł / kg można kupić całkiem przyzwoite kawy do ekspresu.
Ja ze swojej strony polecam moją obecnie ulubioną palarnię forumowego kolegi Pawła @mr_blend i do eksperymentów np. bardzo przyjemną wg mnie mieszankę Sambą, która wcale nie jest droga.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: VooDoo_86 w 16 Wrzesień 2021, 13:09:17
Do Jury E8 EB sugeruje świeżo paloną kawę. Ja ostatnio na Allegro odkryłem kawę z palarnii Blue Orca Coffe, 100% Arabika Brazylia. Jest wypalana nie później niż 72h od zamówienia. A kosztuje tylko 80 zł za 2 kg. Polecam.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: matyspio w 16 Wrzesień 2021, 13:29:43
Piłem tą kawę kupiłem jako jedną z pierwszych, jak dla mnie kwas... .
Być może zabrakło mi do niej cierpliwości, chociaż cena też dużo o niej mówi. Oddałem żonie do biura ;)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: VooDoo_86 w 16 Wrzesień 2021, 13:55:52
Jak dla mnie mega, pewnie mam inne kubki smakowe. Natomiast z tej samej palarni Kolumbia to już czuć kwas.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 16 Wrzesień 2021, 20:25:48
1. Jakiej wielkości kawę przyrządzacie? Espresso (ile to espresso ma mililitrów?), czy tzw dużą kawę ~ 120ml?

Duża kawa, kawa z mlekiem (nie krzyczcie za mleko ). Jestem zwykłym laikiem picia kawki do śniadania i ciasta.

Ok. To będzie łatwiej uzyskać dobry smak.

2. Na jakiej mocy (ilości mielonej kawy) przyrządzacie kawę?

Średnia moc to ok 8g (max to 16g) i teraz wprobowuje mniejszą. 16g to zdecydowanie dla mnie za dużo  Wychodzi rzeczywiście siekiera.

Średnia w tym przypadku to około 10.5g. Proponuję spróbować 12g na 120ml. Będzie łatwiej uzyskać optymalny smak pozbawiony kwasowości, której ja też nie lubię.
Im większa doza np 16, tym więcej pojawi się kwasków wynikających z niedoparzenia.


3. Jaka temperatura jest ustwaione w ekspresie?  Normalna, Średia, Wysoka?

Na maxa (sprawdzona też średnia). Grzałka działa bo para się wydobywa z ekspresu przy parzeniu, no i kawę dostaje naprawdę gorąca.

Ok.


4. Jaki jest stopien mielenia kawy?

Przedostatnie najdrobniejsze zmielenie. Jak ktoś wspomniał na najmniejszym zmieleniu woda ma problemy z przepłynieciem. Leci ale ciężko. Czytałam, że im mniejsze zmieleniu tym bardziej gorzka lecz mniej kwaśna kawa. Ja nie widzę dużej różnicy.

Ok. Proszę ustawić na najdrobniejsze mielenie. Nie ustawiaj 16g, tylko 12g mocy. Kawa musi przepłynąć. Kawa z wylewki nie ma sikac jak woda z kranu, ma się właśnie powoli sączyć.

Ekspres mam 3 tygodnie, więc trochę już poeksperymentowane jest z ustawieniami, ale jak dla mnie nie wiele to zmienia. Mimo wszystko wypróbuje każda radę.

A wiesz dlaczego?

To ci powiem.

Bo niestety, ale ekspresy automatyczne i kawa palona w stopnu średnim się nie lubią. Większośc osób które tutaj dało Ci rady to "kolbiarze". Niestety automat to inna bajka i kawy które sprawdzają się w kolbie, w automacie się nie sprawdzą.

Aby zniwelować kwasowośc uzyskiwanych napojów należy do eskpresu automatycznego kupować tylko i wyłącznie kawy palone na ciemno.
Full City+ to minimum. Oczywiście im kawa ciemniej palona tym jej świeżość palenia traci trochę na sensie. Ale i tak warto kupić świeżo paloną full city+ lub ++ niż dwuletni leżak marketowy!


Rzeczywiście przekonują mnie wasze argumenty ze kluczem jest jednak sama kawa.

Dokładnie! Do automatu ma być palona na ciemno! Dlaczego? Bo zawiera olejki które są nośnikiem smaku, ciemne palenie niweluje kwaski, ciemno palona kawa jest mniej wrażliwa na wahania temperatur termobloków.

Dlaczego tak musi być? Ano bo młynki stosowane w ekspresach automatycznych to tylko atrapy młynków stosowanych przez kolbiarzy, gdzie tutaj na forum najtańszy minimum polecany młynek do kawy które da dobre rezultaty Eureka Mignon Specialita kosztuje  ~1800zł.

Szukam jednak konkretnej kawy, która mi w tym ekspresie zasmakuje. Tej jedynej  Kawę bez kwasności

Kimbo Espresso Napoletano.
Nie jest to kawa świeżopalona, ale spełni Twoje oczekiwania! Espresso wyjdzie przyzwoite, 120ml, bardzo dobre, a Cappucino boskie! Polecam odnaleźć sobie na popularnym portalu aukcyjnym sklep firmowy z tymi kawkami.


Zamówiłam teraz La Brasiliana Marfisa,  zobaczymy jaka będzie. Polecicie coś z tej półki cenowej co nie będzie miało kwasnego posmaku w Jurze?

Zamówiona kawa jest palnoa na średnio tzn że w automacie wyjdzie z niej sporo kwasków ;)

Polecam dokładnie w takiej kolejności i paczki minimum 0.5kg aby poznać każda kawę i wybrac nabardziej odpowiednią dla siebie.

1. Kimbo Espresso Napoletano
2. Starbuck Dark
3. PalarniaBlend kawa świeżopalona "Poniedziałkowa". Byłem testerem tej kawy miesiąc przed jej wprowadzeniem. Testowałem ją tylko i wyłącznie w automacie I kilka jej wersji. Ze świeżopalonych i na full city ++  dawała zadowalające rezulaty.


Ekspres jest drogi i zakładałam że nawet kawa z marketu będzie w niej smakować.

Marketing robi swoje.

Moim zdaniem Nivona niczym nie ustępuje Jurze, a nawet ją przewyższa dzięki 3 trybom pracy pompy.

Jura nie ma wyjmowanego bloku zaparzającego. Co tam sie nagromadzi za jakiś czas, lepiej nie wiedzieć ;).


 Kupiłam dorgi ekspres żeby kawa mi smakowała. A to ja musze się dostosować do ekspresu

/gosia

 
Tak.

I jeszcze bardzo ważna rzecz. Jakiej wody używasz? Kranówki? Jaką ona ma twardość? Jeśli woda jest bardzo twarda to filtr montowany w ekspresie tutaj niewiele pomoże. Zresztą tak czy inaczej niewiele pomaga. Woda sama w sobie może mieć odczyn kwaśny.

Proszę stosować w ekspresie wodę żródlaną: Żywiecki Kryształ lub Primavera! Zastosować się do moich rad i zdać relację z uzyskanych efektów.

Aha, jeśli zostanie zasypana kawa ciemna. Najwyższa temperatura może uwolnić zbyt wiele goryczy. Należało by zatem zmienić wtedy temperaturkę do średniej. Proszę popróbować. :)

Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 16 Wrzesień 2021, 21:34:43
@lukaszt2004 Ciekawe masz podejście. Aż z ciekawości poeksperymentuję na tym co mam.
Problem w tym, że ciemno palone kawy w tym automacie mi osobiście nie podchodzą, zresztą tak jak moim znajomym, którzy nie potrafili znaleźć dobrej kawy (wsród marketowych, czyli umiarkowanej jakości i przeważnie spalonych na wiór). Inaczej było z moim starym Delonghi Magnifica (widzę, że też miałeś przyjemność), ale już nie w przypadku Jury.
Mam też wrażenie, że większość użytkowników automatów próbuje tak jak autorka Gosia zrobić po prostu pijalną kawę, niekoniecznie espresso.
Osobiście zakładam zawsze, że w automatach espresso nie wychodzi i po prostu odpuszczam, ale twój upór w produkowaniu espresso daje inspirację.

Jeśli chodzi o Nivonę to zdaje się że Jura ma przede wszystkim dużo lepszy młynek plus inne nieco bardziej dopracowane elementy, takie jak blok zaparzający - ale to opieram tylko na zasłyszanych opiniach.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: VooDoo_86 w 17 Wrzesień 2021, 11:51:27
Cytuj (zaznaczone)
I jeszcze bardzo ważna rzecz. Jakiej wody używasz? Kranówki? Jaką ona ma twardość? Jeśli woda jest bardzo twarda to filtr montowany w ekspresie tutaj niewiele pomoże. Zresztą tak czy inaczej niewiele pomaga. Woda sama w sobie może mieć odczyn kwaśny.

Proszę stosować w ekspresie wodę żródlaną: Żywiecki Kryształ lub Primavera!

Bardzo fajnie pan to wszystko objaśnił, sam skorzystam z niektórych porad. Mam jednak zastrzeżenia dotyczące sugestii lania wody butelkowanej bezpośrednio do zbiornika wody, a w szczególności do ekspresów automatycznych Jura.

Temat wody konsultowałem z infolinią producenta Jura, dwoma autoryzowanymi serwisami Jury, oraz osobami, które na codzień ekspresy tej marki użytkują. W związku z powyższym pozwolę sobie przytoczyć ich słowa w dalszej części mojego wywodu.

Woda kranową, z której korzystam na codzień jest wodą bardzo twardą, dlatego od kilku lat korzystam z dzbanka do filtracji wody Brita. Od jakiegoś czasu w ofercie Brity dostępne są filtry o nazwie Maxtra+ Hard Water Expert i w porównaniu z filtrami
np. Maxtra+ Pure Performance redukują do 50% twardość wody. Tester twardości wody wykazał po filtracji tym wkładem 5 zielonych kropek (test przeprowadzałem dwukrotnie). Ponadto filtr ten ma większą wydajność (do 150 l na jednym filtrze). Ja osobiście rekomenduje takie rozwiązanie. Ewentualnie jeśli ktoś nie ma problemu tak twardej wody, filtr Maxtra+ Pure Perfomance poprawia smak wody, warto zwrócić na to uwagę.

Wracając do rozmów z osobami kompetentnymi w temacie wody , to nikt nie zaleca lania do ekspresów wody butelkowanej, ma za dużo minerałów przez co zapycha i zakamienia ekspres. Nie ma też sensu wody butelkowanej dodatkowo filtrować, co jest primo - nieekonomiczne, secundo - moze doprowadzić do pozbycia się wszystkich minerałów, przez co woda straci smak i będzie zbyt miękka.

Nie zalecam rowniez uzywania zamiennikow. Mojemu znajomemu autoryzowany serwis Jury polecił zrezygnować z filtrow w zbiorniku (używał zamiennikow) ponieważ dwukrotnie zakamienil mu tak ekspres, że tylko serwis pomógł. Odkąd zrezygnowal, problem zniknął.

Podwójna filtracje (np. zewnętrzny filtr + filtr Claris), to również bardzo zły pomysł, ponieważ woda wówczas może stać się zbyt miękka, co również może doprowadzić do uszkodzeń ekspresu.

Są dwa rozwiązania, które uważam za najlepsze i które zalecono mi na infolinii.
1. Zalecany przez producenta (wiadomo między innymi również dlaczego...) Lejemy kranówkę i używamy oryginalnego filtra Claris.
2. Warunkowo zalecono na infolinii (wiadomo dlaczego warunkowo...) Filtrujemy dzbankiem Brity i lejemy do zbiornika (nie używamy dodatkowo filtra w zbiorniku). Drugie rozwiązanie uważam za najlepsze i najbardziej ekonomiczne. Poza tym nie potrzebujemy dodatkowego miejsca na magazynowanie, tak jak w przypadku butelek, no i nie musimy ich ciągle kupować i nosić (ja np. mieszkam na 4 piętrze bez windy, więc takie rozwiązanie nie jest z punktu widzenia wygody dla mnie czynnością komfortowa).

Chyba na tę chwilę to tyle. Pozdrawiam.

Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 17 Wrzesień 2021, 18:17:07
Wracając do rozmów z osobami kompetentnymi w temacie wody , to nikt nie zaleca lania do ekspresów wody butelkowanej


Na infolinii nikt. Na tym forum zapalonych profesjonalistów kawoszy TAK!

, ma za dużo minerałów przez co zapycha i zakamienia ekspres.
[/quote]

 Gdybyś lał mineralną to tak. Ale takiej nie bierzemy pod uwagę. Prosze nie wprowadzać ludzi w błąd.

W każdym razie na tym forum, zbadana w każdą stronę i polecana do ekspresów automatycznych i kolbowych jest tylko i wyłącznie woda którą poleciłem.

Żródlana: Żywiecki Kryształ lub Primavera. Ich twardość to koło 5 stopni = 70ppm Woda te zostały dogłębnie przebadane i przetestowane na forum przez wielu użytkowników! Jest to bardzo miękka woda.

Woda destylowana nie jest polecana do automatów ze względu na to iż następuje zbyt duża ekstrakcja olejków, które osadzając się na przewodach kawowych mogą z biegiem czasu doprowadzić do ich zatkania, zanim jeszcze ekspres upomni się o czyszczenie tabletką.

Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: trez w 17 Wrzesień 2021, 20:00:08
Voodoowoodaa :) ja bym przypiął ten post gdzieś, wyeksponował, tylko z adnotacją, żeby uważać co się czyta w internecie, bo wszędzie znajdzie się ktoś kto p... jak potrzaskany :D
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 17 Wrzesień 2021, 20:01:08
Proponuję spróbować 12g na 120ml.
A ja proponuję zrobić espresso i dolać wody w temperaturze około 75°C, bo przelewanie, płukanie "zużytej" mielonki z ciastka 90ml wody smaku nie doda.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: VooDoo_86 w 17 Wrzesień 2021, 20:36:08
"Jak podają organizacje SCAA oraz SCAE, do sporządzenia doskonałej kawy, najodpowiedniejsza będzie taka, o zawartości TDS na poziomie 120 – 160 mg/litr"

Primavera ma 251,30 mg/litr więc nie jest odpowiednia... choć tragedii nie ma.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Fux w 18 Wrzesień 2021, 07:19:13
Woda destylowana nie jest polecana do automatów ze względu na to iż następuje zbyt duża ekstrakcja olejków, które osadzając się na przewodach kawowych mogą z biegiem czasu doprowadzić do ich zatkania, zanim jeszcze ekspres upomni się o czyszczenie tabletką.

💁
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 18 Wrzesień 2021, 13:04:34
kawy które sprawdzają się w kolbie, w automacie się nie sprawdzą.
Nieprawda. Używam jednego gatunku kawy do kolby i automatu i w obu przypadkach kawa jest dobra - każda wersja inaczej smakuje.

co nie będzie miało kwasnego posmaku w Jurze?
Z tym generalnie jest problem, bo to, co dla niektórych jest „dojrzałą kwasowością”, dla innych jest „octem siedmiu złodziei”.
Nieodmiennie polecam w takich przypadkach Mokito Bianco (Cafe Silesia) i Tufi (MixCoffee) - obie poniżej 100 zł/kg.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 18 Wrzesień 2021, 18:58:46
"Jak podają organizacje SCAA oraz SCAE, do sporządzenia doskonałej kawy, najodpowiedniejsza będzie taka, o zawartości TDS na poziomie 120 – 160 mg/litr"

Primavera ma 251,30 mg/litr więc nie jest odpowiednia... choć tragedii nie ma.

Powyższe zapewne dotyczy ekspresów kolbowych oraz przelewowych.

Do automatów woda powinna mieć 5 stopni twardości minimum. W tej sprawie można się skontaktować z serwisem ekspresów Konesso który to potwierdzi.
Oczywiście żaden producent automatu nie wspomina o tym w instrukcji.

Polecam zapoznać się z wątkiem o wodzie: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php/topic,1933.0.html (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php/topic,1933.0.html)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 19 Wrzesień 2021, 13:00:24
@lukaszt2004 Eksprerymentuję z najdrobniejszym ustawieniem młynka i ze zdziwieniem stwierdzam, że są niezłe rezultaty. Ciekawe z czego to wynika, bo tuż po zakupie byłoby to po prostu niemożliwe. Pomijając całkowicie niepijalne efekty, przy ustawieniu drobniejszego mielenia po prostu nie płynęła kawa, np. z całego espresso do filiżanki kapnęły tylko 2 krople z wylewki. Być może, jak ktoś napisał wyżej, jest to kwestia dotarcia się młynka?
Po kilku miesiącach użytkowania wygląda to całkowicie inaczej.
W każdym razie dzięki za podpowiedzi i zachętę do zmiany ustawień  :szampan:
Może uda się wytworzyć coś a la espresso :)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 19 Wrzesień 2021, 17:02:56
Może uda się wytworzyć coś a la espresso
Nie uda się - z ekspresu automatycznego kawa ma inny smak niż z kolbowego. Nie znaczy to, że kawa jest gorsza - jest inna.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 19 Wrzesień 2021, 18:38:03
Może uda się wytworzyć coś a la espresso

Uda się! Jaką kawę masz zasypaną do ekspresu?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: PuertoRico w 19 Wrzesień 2021, 18:47:09
Aktualnie średniopalone od @mr_blend. Żałuje, ze nie zamówiłem poniedziałkowej z ciemniejszym paleniem.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 19 Wrzesień 2021, 20:04:56
Aktualnie średniopalone

No to się nie uda ;).

Ale możesz w takim wypadku spróbować: najdrobniejsze mielenie, temperatura wysoka, doza najmniejsza, objętość 50ml. Wyjdzie wodniste, ale nie powinno wykręcić twarzy na lewą stronę  ;).
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 19 Wrzesień 2021, 20:45:01
Dlaczego doza najmniejsza?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 20 Wrzesień 2021, 09:39:05
Dlaczego doza najmniejsza?

Wątek mamy o kwaśności kawy którą to kwaśność chcemy organiczyc do minimum lub zlikiwdować.

PuertoRico już napisał, że ustawił mielenie na najdrobniejsze. Jeśli więc espresso wychodzi mu kwaśne to musimy zwiększyć ekstrację, możemy zrobić to na 2 sposoby, albo zmniejszamy dozę i zostawiamy uzysk bez zmian, albo zwiększamy uzysk. Aby uzyskać nie kwaśne pijalne espresso z kawy średniopalonej w automace należało by dac dozę maksymalną i uzysk 100ml lub wyżej czego już nie będziemy mogli nazwać espresso ;). Kawy 120ml ze średniopalonych kaw z automatów wychodzą bardzo dobrze!

Ale Puertorico tak samo jak mnie zależy na "espresso" z automatu, intensywnym, które nie wykręca twarzy na lewą stronę, o objętości ~50ml. Tutaj jedynym ratunkiem sa kawy palone na ciemno!

Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 20 Wrzesień 2021, 09:54:43
No tak, ale jeśli mamy już "najdrobniejsze" ustawienie młynka, to zmniejszanie dozy prowadzi chyba do mniejszej intensywności "ekstraktu"?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 20 Wrzesień 2021, 09:56:52
prowadzi chyba do mniejszej intensywności "ekstraktu"?

Dokładnie. Napisałem wyżej że będzie wodniste. No ale nie będzie kwaśne ;).
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 05 Listopad 2021, 12:01:34
Witam. Czy udało się Państwu znaleść jakieś rozwiązanie ? Ponieważ zmagam się z takim samym problem. Kawa z poprzedniego DeLonghi była pyszna a po zakupie Jury nie mogę dojść do chociaż połowy tego smaku co z delonghi. Podpowie ktoś jaki stopień zmielenia stosuje oraz ile ml wylewa ? Kawa oczywiście średnio palona lavazza 🤣. I najważniejsze dlaczego na stronie jury widnieje info iż czym ciemniejsza kawa tym grubsze mielenie zalecają ?

Pozdriawiam
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 06 Listopad 2021, 13:51:36
Kawa oczywiście średnio palona lavazza

Udało się. Proszę przeczytać wątek.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 07 Listopad 2021, 14:34:35
Proszę przeczytać wątek.

Akurat proszę mi wierzyć zrobiłem to 10 razy, natomiast nie pytałbym gdyby to było dla mnie zrozumiałe. Postaram się więc zapytać konkretniej:
1. Wg postu do uzyskania prawidłowego espresso potrzebuje tylko kawy ciemno palonej, więc przy kawach średnio palonych nie mogę zrobić nic innego jak przelewać każdy krążek wodą 100-120 ml czy dobrze rozumiem ?
2. Akurat w moim przypadku kawa która używam nie jest kwaśna tylko wg mnie gorzka, czy to oznacza że za drobną ją mielę ? Czy ewentualnie powinienem zmniejszyć ilość jej albo ml wody ?
3. Jeżeli wg postu prawidłowe espresso wychodzi tylko z kaw ciemno palonych na bardzo drobno dlaczego jura na swojej oficjalnej stronie sugeruje zwiększenie mielenia na grube przy ciemnych kawach ? Być może ma tu wpływ system PIP jury który jednak wydobywa więcej smaku ?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 07 Listopad 2021, 15:46:35
Wg postu do uzyskania prawidłowego espresso potrzebuje tylko kawy ciemno palonej

Prawidłowe i co najważniejsze powtarzalne espresso można uzyskac tylko w dobrym ekspresie kolbowym w połączeniu z dobrym młynkiem. Koszt ~4000zł. Przykładowy zestaw to: Lelit Glenda Plus PID + Eureka Mignon Specialita.
W automacie można uzyskac tylko "ala espresso", coś zbliżonego do espresso ale jednek nie będzie to to samo.


2. Akurat w moim przypadku kawa która używam nie jest kwaśna tylko wg mnie gorzka, czy to oznacza że za drobną ją mielę ? Czy ewentualnie powinienem zmniejszyć ilość jej albo ml wody ?

Kawa espresso? Jaka temperatura jest ustawiona?


Jeżeli wg postu prawidłowe espresso wychodzi tylko z kaw ciemno palonych na bardzo drobno dlaczego jura na swojej oficjalnej stronie sugeruje zwiększenie mielenia na grube przy ciemnych kawach ? Być może ma tu wpływ system PIP jury który jednak wydobywa więcej smaku ?

Więkoszść osób które kupuja automaty, to nie dla espresso, tylko dla kaw dużych i mlecznych. W takim wypadku można zwiększyć grubość mielenia dla kawy ciemnopalonej, w zależności od upodobań. Każdy lubi coś innego. Ja np nie cierpię kwasków, ale gorycz jak najbardziej!

Miałem ekspres Delonghi, Saeco, Nivona, Krups. W każdym modelu w instrukcjach jest ten sam tekst odnośnie mielenia.

Trzeba poeksperymentowac odnośnie dozy, uzysku i temperatury parzenia tak aby TOBIE smakowało, każdy lubi coś innego. Jeśli chodzi o mielenie to zostawiłbym najdrobniejsze. A nadmierną gorycz obniżył poprzez obniżenie temperatury wody.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 07 Listopad 2021, 17:44:27
Kawa espresso? Jaka temperatura jest ustawiona?

Kawa docelowa to cappuccino bądź duża czarna z dolanym mlekiem ale do wykonania go potrzebuje espresso ? Czy jestem w błędzie ? Temperatura na maksa ponieważ lubię gorącą kawę oraz na tą chwile 3 z 5 stopień mielenia oraz 3 ziarenka na 5 oraz 60ml.


nie dla espresso, tylko dla kaw dużych i mlecznych

Ja też z takiego powodu kupiłem ten ekspress. Z tym że do kaw mlecznych używa się espresso z tego co doczytałem a kawę dużą powinienem w nim wykonać robiąc espresso i dolewając wody do espresso skoro ten ekspress ma specjalnie po to zrobiony bypass aby wodę nie przelewać przez krążek ?
Czyli wg mnie nadal wracamy do punktu wyjścia. Ekspress powinien zrobić dobre "pseudo" espresso ?

Trzeba poeksperymentowac odnośnie dozy, uzysku

Tez o tym pomyślałem tylko jeśli na ta chwile kawa ma za dużo goryczy a zmienię mielenie na najdrobniejsze to efekt końcowy nie będzie taki ze uzyskam kawę na "dwa łyki" ??

Pozdrawiam i Dziękuję za chęć pomocy.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Makgajwer w 07 Listopad 2021, 18:02:22
Mam zestaw kolba + młynek za ok. 1850, więc nie jest prawdą,  że trzeba wydać 4 tys.
Już 2gi miesiąc mam automat delonghi,  który parzy b. dobre espresso, doppio+. Pod warunkiem dobrania ziaren I stopnia mielenia.
Moja kawa jest średnio palona,  blend arabik, taką samą używam do kolby. Młynek w automacie ustawiony na 3, w 13 stopniowej skali. W 25 sekund otrzymuję 40 g espresso z 16 gram kawy.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 07 Listopad 2021, 22:02:21
Temperatura na maksa
Tez o tym pomyślałem tylko jeśli na ta chwile kawa ma za dużo goryczy

Jeśli chcesz bardzo gorącą kawę, wlej do filiżanki wrzątek przed kawą, filiżanka nabieże temperatury.

Temperaturę przyrządzania kawy zmniejszz na średnią. Gorycz powinna się zmniejszyć.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 08 Listopad 2021, 11:31:52
Mam zestaw kolba + młynek za ok. 1850, więc nie jest prawdą,  że trzeba wydać 4 tys.
Już 2gi miesiąc mam automat delonghi,  który parzy b. dobre espresso, doppio+. Pod warunkiem dobrania ziaren I stopnia mielenia.
Moja kawa jest średnio palona,  blend arabik, taką samą używam do kolby. Młynek w automacie ustawiony na 3, w 13 stopniowej skali. W 25 sekund otrzymuję 40 g espresso z 16 gram kawy.
Ja w 25 sek. na maksymalnym mieleniu i na 16 g kawy otrzymuje 49 g espresso. Do tego crema strasznie ciemna, więc chyba u mnie będzie nie wykonalne?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Jura2000 w 08 Listopad 2021, 20:31:27
Mam automaty Jura już od 12 lat. Pierwszy Jura Impressa S9 One Touch służył mi 8 lat bez żadnych przeglądów, drugi E8 miałem ponad 4 lata bez przeglądów a teraz mam najnowszy Jura E8 (EB). Najpierw kupiłem jakąś budżetową kolbę ale dużo pracowałem i nie miałem cierpliwości i czasu, żeby w należyty sposób zająć się przyrządzaniem kawy. Sprzedałem tą kolbę i kupiłem automat. Byłem z niego zadowolony chociaż cały czas korzystałem z ustawień fabrycznych. Oczywiście nie piłem espresso, bo było wstrętne. Piłem zwykłą czarną kawę VERGNANO ANTICA BOTTEGA i nawet mi smakowała. Goście byli nią zachwyceni. Teraz mam dużo czasu, bo jestem na emeryturze i przez przypadek w styczniu trafiłem na to forum. Zacząłem czytać i kombinować. Na początek kupiłem DeLonghi Dedica EC685, zrobiłem tuning, dokupiłem dużo dodatków, kupiłem kawę speciality i co któryś raz uzyskiwałem wspaniałe espresso. Poszedłem za ciosem i kupiłem Quick Mill Carola i oczywiście nowy osprzęt: termometr grupy,  NPF sitka itp. Espresso jest dobre, ale nie powalające.
Oglądając YT trafiłem na kilka filmów o ustawianiu ekspresów automatycznych i pierwszy raz po 12 latach zacząłem coś przestawiać w moim E8. Pierwszym eksperymentem było przestawienie młynka i efekt mnie zaskoczył. Ponieważ powinienem dać ekspres do przeglądu a wyszła już trzecia generacja Jury E8 odsprzedałem mój ekspres i kupiłem Jura E8 (EB). Jestem z niego bardzo zadowolony. Po odpowiednich ustawieniach robi wspaniałą kawę, a espresso według mnie jest minimalnie gorsze od tego z kolby a przy tym dużo mniej zachodu przy utrzymaniu ekspresu. Doszło do tego, że jak znajdę kupca, to sprzedam kolbowy Quick Mill Carola i zostanę przy automacie.
Espresso mam ustawione na najdrobniejsze mielenie, największa doza (16g), najniższa temperatura i mam uzysk z 16g około 40g espresso w ciągu około 25 sekund.
Dla znających język niemiecki przesyłam film na YT:
https://youtu.be/XKZ9QvYm0oU
Dla nie znających języka krótki opis:
Barista ustawia kawę (podobnie jest z espresso): najdrobniejsze mielenie, największa doza, najniższa temperatura i włącza ekspres co chwilę próbując łyżeczką wypływającą kawę. Z początku jest kwaśna, później dochodzą aromaty i jak zaczyna być gorzkie, to przerywa ekstrakcję obserwując ile ml kawy uzyskał. On uzyskał dobrą kawę przy 100 ml. Chcąc mieć większą kawę robimy kawę baristy ustawiając jak powyżej i ustawiając ilość gorącej wody według upodobania.
Z espresso robimy podobnie: najdrobniejsze mielenie, największa doza, najniższa temperatura i uzysk około 40 ml.
Przepraszam za zbyt długi wywód ale może to komuś pomoże.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Makgajwer w 08 Listopad 2021, 21:44:22
@zulus Może jak masz możliwość to pobaw się temperaturą, albo na i niej kawie spróbuj.

@Jura2000  Dobry materiał.
Ja kierowałem się wskazówkami z tego filmu:
https://youtu.be/rnKUFTtn4V4

Przy odrobinie chęci,  dobraniu parametrów jak widać nawet w automacie można przyszykować dobrą kawę.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 08 Listopad 2021, 22:08:09
Barista ustawia kawę (podobnie jest z espresso): najdrobniejsze mielenie,

Pomogłeś bardzo spróbuje jutro :) tylko jedno pytanie:
ciągle mówisz o drobnym mieleniu a gość na filmie ma 3/5 z tego co widać. Myślisz ze lepiej będzie 1/5 ?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 08 Listopad 2021, 23:28:01
ciągle mówisz o drobnym mieleniu a gość na filmie ma 3/5 z tego co widać. Myślisz ze lepiej będzie 1/5 ?
Kolo na filmie ustawia młynek na minimum (pokrętło u góry pod klapką na maks w lewo).

Swoją drogą, jako świeży użytkownik E8 EB, jutro sprawdzam espresso z najchłodniejszej wody. Do tej pory moje ustawienia różniły się od tych z filmu tylko temperaturą wody (max).
Dzisiaj już na noc nie ryzykuję, jestem po dwóch kawach na bazie espresso (full doza, 45 ml + mleko). :)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: verin w 09 Listopad 2021, 00:52:17
Od wczoraj eksperymentowałem po zasypaniu świeżymi ziarenkami, młynek po ostatnich kawach (typowo włoskie palenia) ustawiony na najdrobniejszy przemiał.
Kawa z nowych ziarenek nie do upicia - strasznie kwaśna. Wg teorii - kwas => potrzeba drobniejszego przemiału. Jako że to nie możliwe, następne są:
zmiana ustawień ilości wody oraz dozy - nic nie pomagała znacząco - nadal było czuć kwasowość.

Dziś rozpocząłem kolejny dzień walki z ustawieniami - młynek o jedną kropkę w stronę grubego, nadal max dozy kawy.
Próba espresso - kwaśne nuty znikły!
Nie skojarzyłem tego z temperaturą, założyłem, że to kwestia mielenia, więc zadowolony, bez zmian ustawień zrobiłem drugą filiżankę - i kwas pojawił się na nowo...
W tym momencie skojarzyłem że termoblok może być nie wygrzany i spróbowałem obniżenie temperatury parzenia - to zdecydowanie ten kierunek. Problem w tym, że ni jak mi się to z teorią nie chce pokryć, dopóki nie zobaczyłem powyższego filmiku, za co dzięki wielkie - faktycznie może być, że zbyt wysoka temperatura przepala olejki ze świeżej kawy...
Brzmi jak herezja, ale cóż zrobić, skoro działa? :)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 09 Listopad 2021, 11:21:20
Kolo na filmie ustawia młynek na minimum (pokrętło u góry pod klapką na maks w lewo).

"Kolunio" chyba dwa różne filmy widzieliśmy ? W załączniku oznaczyłem poziomy mielenia oraz aktualne ustawienie w filmie a jeśli posiadasz ten ekspress to również napewno wiesz ze nie wchodzi w grę zmiana mielenia młynka bez jego uruchomienia więc "kolunio" na filmie poziom mielenia ma w połowie skali i z tego przemiału próbuje kawę.
 [ You are not allowed to view attachments ]

Myśle że u mnie powodem może być słaba kawa (w tym momencie lavazza), czy wy również w tym momencie na "marketowych" ??

Od wczoraj eksperymentowałem po zasypaniu świeżymi ziarenkami, młynek po ostatnich kawach (typowo włoskie palenia)
Rozumiem ze u Ciebie @verin świeże palenie ?

Pozdrawiam


Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Makgajwer w 09 Listopad 2021, 12:04:42
@zulus Kawa marketowa? I wszystko jasne.
Od lat nie kupuję tego g....a, chociaż znam takich co piją ziarna w cenie 30 zl/kg i są zachwyceni.
Ja od lat tylko z palarni.
Można kupić z palarni kawę w cenie ok. 50-60 zł/kg więc po kija męczyć się z marketowym shitem?

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211109/b1f17155f70caa7514ccb9ac3cee1bfb.jpg)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 09 Listopad 2021, 12:07:24
@zulus Kawa marketowa? I wszystko jasne.
Od lat nie kupuję tego g....a, chociaż znam takich co piją ziarna w cenie 30 zl/kg i są zachwyceni.
Ja od lat tylko z palarni.
Można kupić z palarni kawę w cenie ok. 50-60 zł/kg więc po kija męczyć się z marketowym shitem?

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211109/b1f17155f70caa7514ccb9ac3cee1bfb.jpg)
No zapewne są ku temu powody. W moim przypadku miejsce zamieszkania (czytaj Norwegia) a tu za kawkę z palarni pewnie fikne 500 zł za kg ale postaram się dowiedzieć czegoś więcej w tej kwestii. DeLonghi (który padł po 5 latach) radził sobie z Lavazza wyśmienicie. Zmieniłem ekspres i pojawił się problem do tego stopnia ze mam Jurę a mam ochotę zalać sypana w kubku z rana :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Makgajwer w 09 Listopad 2021, 12:55:51
To wszystko jasne. Postaraj się zmienić kawę. Parę lat temu mój poprzedni automat Saeco też z niektórymi miał problem,  natomiast b. dobrze wychodziła kawa na tchibo barista espresso, barista crema lub lavazza oro, ale jak ta ostatnia zmieniła szatę graficzną to nie szło tego pić.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Jura2000 w 09 Listopad 2021, 13:00:30
Przesyłam zdjęcia moich ustawień w Jura E8 (EB):
Młynek ustawiamy tylko w czasie mielenia.
To są ustawienia dla espresso oczywiście dla kaw speciality.
Kawę czarną ustawiam podobnie, tylko 100 ml a jeżeli ktoś chce większą, to robię kawę baristy 100 ml kawy i resztę gorąca woda.

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: verin w 09 Listopad 2021, 15:46:27
Rozumiem ze u Ciebie @verin świeże palenie ?
Świeże jak świeże, wg woreczka sprzed miesiąca.
Dziś podejście z niską temperaturą, i to już zdecydowanie za zimne. Smakowo się mocno nie zmieniło. Tak że u mnie póki co zostaje normalna.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 09 Listopad 2021, 16:08:35
W załączniku oznaczyłem poziomy mielenia oraz aktualne ustawienie w filmie
Masz rację, miałem za małe okno filmu. Wyglądało jakby skręcał na minimum. A ma ustawione w połowie. Ja mam ustawione jak @Jura2000, tylko wody mam nie 40, a 45 ml. Kawa jaką używam teraz, to blendy arabik od Mastro Antonio. Dzisiaj po obniżeniu temperatury jest mniejsza kwasowość, ale do kawy mlecznej bardziej pasuje mi ustawienie z wyższą temperaturą. Zrobię sobie jeszcze testy w kilku filiżankach na rożnych ustawieniach, żeby porównać. Albo taki numer jak kolo z łyżeczką na filmie. ;)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: matyspio w 09 Listopad 2021, 17:14:53
W sumie kupując dobrą kawę pozbyłem się niechcianej kwasowości.
Ale przetestuję  tą niską temperaturę podczas parzenia, robiąc kawę mleczną i tak dolewam do espresso gorącej wody ...
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: pablooliver w 10 Listopad 2021, 11:50:17
A może wpisujcie przy okazji z jakiej kawy korzystacie. sam szukam (raczej bez sukcesów) odpowiedniej. ponieważ dużo mi tego schodzi więc raczej do 50/60 zł/kg . wypróbowałem większość z "niebieskiej ryby" i z Radomia ale to nie to. najbardziej mi podeszły z nich Santos i la storia oro, w pracy bardzo mi smakowała Imping grand milano premium ale nigdzie nie mogę jej namierzyć prawdopodobnie jest to tylko sprzedawane do gastronomii.
teraz zamówiłem poleconą tutaj kimbo i antica botego ale chętnie poznam inne wasze typy "budżetowej" kawy. aha piję typ barista  z jury więc z dodatkiem wody.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 11 Listopad 2021, 00:53:03
teraz zamówiłem poleconą tutaj kimbo i antica botego ale chętnie poznam inne wasze typy "budżetowej" kawy. aha piję typ barista  z jury więc z dodatkiem wody.
Mi najbardziej podchodzą blendy od Antonia, ale to trochę wyższa półka. Z tańszych pasował mi Santos od Sochackich. Ale ja piję mleczne na bazie espresso (szklanka gorącego mleka + mocny shot). Ostatnio kupiłem polecaną do automatów Kimbo Espresso Napoletano i powiem szczerze, że jedna z gorszych, które piłem. :/ Ale jeszcze w Nivonie. Jakaś spalenizna i brakowało mi fajności znanych nawet ze zwykłych Santosów. Spróbuję ją jeszcze w Jurze na różnych temperaturach. Z tanich masówek kupiłem na spróbę 3 różne Lavazze ORO + jedna Bazzara. Przyjdzie na nie kolej. Na razie w młynku mam Espresso #4 od Antonio (a mam jeszcze 3 inne). Fajna! W zeszłym roku zachwycałem się jego Chocolate Wave. Nie piję dużo, więc wolę wydać więcej, a wypić sprawdzony napar. Choć cały czas szukam ideału. ;)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 13 Listopad 2021, 09:42:58
Ostatnio kupiłem polecaną do automatów Kimbo Espresso Napoletano

Świetny wybór do ekspresu automatycznego. Porównując kawy używajmy do oceny tego samego sprzętu. Nie wprowadzajmy ludzi w błąd oceniając kawy tutaj w tym dziale dotyczących ekspresów automatycznych z ekspresu kolbowego. Porównujmy tylko smaki uzyskane w automatach. Kolba to inna bajka!

W automacie Kimbo Espresso Napoletano jako espresso i do kaw mlecznych sprawdza się wysmienicie. Tutaj ze świeżopalonych kaw jest w stanie z nią konkurować tylko Poniedziałkowa z Palarni Blend, która jest bogatsza w smaku.

PS. A Jeśli chodzi o ekspresy kolbowe, to wiadomo, że tutaj najlepiej sprawdzają się kawy świeżo i średniopalone, i przewaga nad innymi kawami i eskresami automatycznymi jest gigantyczna!
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: WS w 13 Listopad 2021, 10:05:34
Cytować trzeba uczciwie.

Ostatnio kupiłem polecaną do automatów Kimbo Espresso Napoletano i powiem szczerze, że jedna z gorszych, które piłem. :/ Ale jeszcze w Nivonie. Jakaś spalenizna i brakowało mi fajności znCYtować trzeba uczciwie.anych nawet ze zwykłych Santosów.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 13 Listopad 2021, 10:46:52
Ostatnio kupiłem polecaną do automatów Kimbo Espresso Napoletano
W automacie Kimbo Espresso Napoletano jako espresso i do kaw mlecznych sprawdza się wysmienicie.

Napisałem, że skuszony poleceniem na forum, kupiłem ją do automatu Nivona 831. Przeżyłem zawód. Testowałem 2-3 stopnie zmielenia i różny czas ekstrakcji. Wygrał z nią nawet poczciwy Santos. Smak zbyt spalony, lekko ziemisty. Espresso i mleczna na jej bazie. To moje subiektywne odczucie, może komuś pasuje. Chwilę po tych testach kupiłem Jurę E8 EB, w pracy używam E8. Na pierwszy przemiał poszła kawa od Antonia #4. Inna bajka. Wreszcie się raduję dobrą kawą. Mam jeszcze 3 inne z tej palarni. W pracy zasypujemy fajną mieszanką arabik od Cafe Creatora. Też git. W pracy pijam mleczną na bazie dwóch ristretto. Najpełniejszy smak. Czasem robię na espresso i dobijam ristretto.
Wspomniana i chwalona Kimbo wyląduje jeszcze w Jurze na testy. Zostało mi ze 100g. Porównam do Nivony, ale wątpię, żebym ją jeszcze kupił. W kolbie nie sprawdzę, bo nie chce mi się nią bawić. Dobry automat to dla mnie optimum.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 13 Listopad 2021, 20:26:37
Wspomniana i chwalona Kimbo wyląduje jeszcze w Jurze na testy. Zostało mi ze 100g. Porównam do Nivony
To moje subiektywne odczucie, może komuś pasuje.

Wątek jest o kwaśności kawy a Ty Panie wychodzisz tutaj ze swoimi opiniami kawowymi z innej półki jakościowej, cenowej bo różnica to ~2x i z innym stopniem palenia. Od opiniowania kaw jest inny dział. --> https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=8.0 (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=8.0)
 Może Tobie pasują kawy kwaskowate w smaku.

W Kimbo Espresso Napoletano kwasku nie uświadczysz. To kawa dla ludzi którzy nie tolerują kwasowości w kawie.
To świetna kawa do bezkwasowego espresso wykonanego za pomocą ekspresu automatycznego, która świetnie łączy się z mlekiem.


Proporcje do Nivony do Cappucino?

Mielenie najdrobniejsze - oczywiście po zmianie mielenia dopiero 3 kawa będzie mielona na zmienionym ustawieniu zgodnie z instrukcją..
Profil Stały.
Temperatura Wysoka.
Doza, 2 ziarenka
Uzysk 60ml
Pianka mleczna 95ml.

Nie wiem czy ta Nivona 831 ma możliwość zmiany ustawień standardowych, ale na takich mnie Cappucino z Kimbo Espresso Napoletano smakuje wyśmienicie.

Kawy które przygotowujesz od Antonia czy Cafe Creatora piszesz, że musisz do Cappucino dorabiać ristretto żeby ci smakowało. No cóż, kawy średniopalone są z natury mniej intensywne w smaku od ciemniejszych wypałów zawierających olejki na powierzchni ziarna.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 13 Listopad 2021, 21:26:06
Przesyłam zdjęcia moich ustawień w Jura E8 (EB):

Dzięki śliczne za przesłanie ustawień, natomiast interesuje mnie jedna rzecz, dlaczego skoro mamy w ekspresie bypass do wody przelewasz zarówno Ty jak i barista z linku 100 ml przez kawę i potem dopiero dolewasz wody ? Co prawda jestem laikiem ale na tym forum w innym poście o americano znalazłem info iz wszystko powyżej 60ml to "wypłuczyny".




Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Jura2000 w 13 Listopad 2021, 22:19:33
Kawa americano  jest na bazie espresso, a barista jest na bazie zwykłej kawy.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 13 Listopad 2021, 22:20:49
Kawa americano  jest na bazie espresso, a barista jest na bazie zwykłej kawy.
Nie zmienia to faktu ze wg większości na tym forum przelać krążek kawy 100 ml wody to zabójstwo dla niego. Po co to robić ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 13 Listopad 2021, 22:22:26
Wątek jest o kwaśności kawy a Ty Panie wychodzisz tutaj ze swoimi opiniami kawowymi z innej półki jakościowej, cenowej bo różnica to ~2x i z innym stopniem palenia. Od opiniowania kaw jest inny dział. --> https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=8.0
Może Tobie pasują kawy kwaskowate w smaku.
Wątek jest o kwasowości w E8. Też to przerabiam, bo w pracy używam E8, w domu mam od 2 tygodni E8 EB i - póki co - jeszcze Nivonę 831.
Nie, nie lubię kwasu w kawie.
A uwagi mentorskim tonem rób sobie swojej żonie, albo kumplom jak ci pozwolą. >:(
W Kimbo Espresso Napoletano kwasku nie uświadczysz. To kawa dla ludzi którzy nie tolerują kwasowości w kawie.
To świetna kawa do bezkwasowego espresso wykonanego za pomocą ekspresu automatycznego, która świetnie łączy się z mlekiem.
To Twoja opinia. Mam odmienną. Nie lubię kwasu i Kimbo go nie ma, ale kawa była nieciekawa z Nivony 831.
W 831 można zmienić wszystkie ustawienia - moc, temperaturę wody, ilość wody itd.itd. Kaw wypiłem kilka
z rożnymi ustawieniami. A w zeszłym roku kupiłem nowe żarna i blok zaparzający + zawory, uszczelki itd., więc warunki jak na automat - bardzo dobre.
I - przypomnę, żeby być zgodny z tematem - sprawdzę tę osławioną Kimbo w Jurze E8. Też na różnych ustawieniach.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 13 Listopad 2021, 22:26:55
interesuje mnie jedna rzecz, dlaczego skoro mamy w ekspresie bypass do wody przelewasz zarówno Ty jak i barista z linku 100 ml przez kawę i potem dopiero dolewasz wody ? Co prawda jestem laikiem ale na tym forum w innym poście o americano znalazłem info iz wszystko powyżej 60ml to "wypłuczyny".
Bo przelewanie wody przez ciastko, z którego przebiegła już ekstrakcja, to wielki grzech. ;) Chyba, że masz grubsze mielenie, ale w automatach za bardzo młynkiem nie pokombinujesz. Przy drobnym mieleniu wszystko co dobre zleci po tych 40-60 ml. Chcesz mieć więcej kawy - dolewasz wody. Dlatego nowa wersja E8 jest fajnie przemyslana. Czarna większa kawa (nazwana barista) jest na bazie espresso, do którego automat dolewa czysty wrzątek.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: pablooliver w 14 Listopad 2021, 12:22:09
"Czarna większa kawa (nazwana barista) jest na bazie espresso, do którego automat dolewa czysty wrzątek."
Czyli nie ma sensu robić espresso i dolewać wrzątku? a jakie ustawienia do baristy zastosować? chodzi o ilość wody i wodę w obejściu?
jutro odbieram Kimbo i starbucks dark więc wypróbuję.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 14 Listopad 2021, 12:48:22
"Czarna większa kawa (nazwana barista) jest na bazie espresso, do którego automat dolewa czysty wrzątek."
Czyli nie ma sensu robić espresso i dolewać wrzątku? a jakie ustawienia do baristy zastosować? chodzi o ilość wody i wodę w obejściu?
Sprecyzuję: taką kawę robi Jura E8 EB, wcześniejszy model E8 dolewał wodę przez ciastko. W nim więc trzeba zrobić espresso i dolać potem wrzątku. Tyle, ile chcesz, a nie ustawiać kawę np. 150 czy 200ml, bo nic z tego dobrego nie będzie. W najnowszym E8 fajnie to przemyśleli, bo automat doleje czystego wrzątku po zrobieniu espresso sam. Nazwali to „caffe barista”.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 14 Listopad 2021, 12:50:23
"Czarna większa kawa (nazwana barista) jest na bazie espresso, do którego automat dolewa czysty wrzątek."
Czyli nie ma sensu robić espresso i dolewać wrzątku? a jakie ustawienia do baristy zastosować? chodzi o ilość wody i wodę w obejściu?
Sprecyzuję: taką kawę robi Jura E8 EB, wcześniejszy model E8 dolewał wodę przez ciastko. W nim więc trzeba zrobić espresso i dolać potem wrzątku. Tyle, ile chcesz, a nie ustawiać kawę np. 150 czy 200ml, bo nic z tego dobrego nie będzie. W najnowszym E8 fajnie to przemyśleli, bo automat doleje czystego wrzątku po zrobieniu espresso sam. Nazwali to „caffe barista”.
No właśnie o tym mówię a kolega @Jura2000 i jego filmik z barista na YouTube (który o dziwo próbuje kawy podczas wypływania) zasugerowali ze najlepszy efekt jest przy przelaniu 100 ml przez ciastko jeśli ktoś chce uzyskać „duża czarna” co mnie trochę zdziwiło …


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 14 Listopad 2021, 13:14:20
próbuj, w automatach są trochę inne warunki zaparzania niż w kolbie. Tłok, komora są z tworzywa, sitko mało profesjonalne, młynek ustawiony na trochę grubsze mielenie, niż powinno się do espresso. Próbowałem „tunningować” młynek w Nivonie skręcając go wewnętrznie na jeszcze drobniejszy przemiał. Niestety jedna na cztery espresso wychodziła świetna, pozostałe trzy w kanał, bo woda nie mogła się przebić przez ciastko i zawór odbijał a całość lądowała w tacce. Ja nie lubię kwasów w kawie i optymalna ilość w espresso w E8 to dla mnie 40-45 ml, na najdrobniejszym ustawieniu młynka i max dozie. Czasem robię ristretto przerywając ekstrakcję przy 25 ml. Takie ustawienia dają mi optimum. Piję głównie kawy mleczne. Nie wiem jak bym ustawił do czarnej. Ustawienia zależą też od wsypanej kawy. Zawsze po zakupie nowych ziaren sprawdzam.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: pablooliver w 14 Listopad 2021, 13:29:44
zapomniałem dodać mam ten najnowszy model.
ale rozumiem że nie więcej niż 100 ml - moc kawy mam max 6 ziarenek. inaczej teraz mam 140 ml i 40 w obejsciu a powinno być do 100ml a reszta w obejściu?
a jeszcze jedno przy takich samych ustawieniach i tej samej kawie wychodzi napój różnej gęstości tzn czasami bywa rzadsza macie jakiś pomysł dlaczego?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 14 Listopad 2021, 13:45:21
próbuj
próbuje bardzo intensywnie :D do tego stopnia ze myślę ze lecę już drugi kilogram kawy w tym miesiącu ale polowa ląduje w zlewie.
Mam jeszcze 2 kilogramy lavazzy medium. Czy to już postanowione na 100 % ze ta kawa ma iść do kosza bo nic nigdy z niej nie wyjdzie ? Planowałem przesiąść się na coś lepszego jak ja skończę.

Piję głównie kawy mleczne.
Też jestem fanem kaw mlecznych aczkolwiek do tej pory za cholerę mi nie smakują z Jury ...

Zawsze po zakupie nowych ziaren sprawdzam.
Sprawdzam tzn waga i czas ? waga 1:2 czas 25-30 s ??

I ostatnie pytanie co w momencie gdy żona woli kawy słabsze ? Rozumiem ze zmniejszenie dozy powoduje zmniejszenie ilości wody ale również skrócenie czasu ? Więc automatycznie rozwala to cały system, jedyna opcja na słabsza kawę będzie tylko zwiększenie ilości mleka ? Jak to rozumieć ?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 14 Listopad 2021, 14:13:43
zapomniałem dodać mam ten najnowszy model.
ale rozumiem że nie więcej niż 100 ml - moc kawy mam max 6 ziarenek. inaczej teraz mam 140 ml i 40 w obejsciu a powinno być do 100ml a reszta w obejściu?
a jeszcze jedno przy takich samych ustawieniach i tej samej kawie wychodzi napój różnej gęstości tzn czasami bywa rzadsza macie jakiś pomysł dlaczego?
Ja bym zaczął od 40-60 ml espresso (max doza) i reszta woda. Dlaczego Ci wychodzi rzadsza przy tych samych ustawieniach - nie mam pojęcia. Nigdy tak nie miałem, a z pierwszego E8 piję kawę od ponad roku.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 14 Listopad 2021, 14:28:18
Sprawdzam tzn waga i czas ? waga 1:2 czas 25-30 s ??
Nie, chodzi mi o drobne korekty pod nowe ziarna. Z tym czasem w automacie jest kiepsko, bo przy 25-30 sekundach przez ciastko leci za dużo wody. To niestety nie jest kolba...

I ostatnie pytanie co w momencie gdy żona woli kawy słabsze ? Rozumiem ze zmniejszenie dozy powoduje zmniejszenie ilości wody ale również skrócenie czasu ? Więc automatycznie rozwala to cały system, jedyna opcja na słabsza kawę będzie tylko zwiększenie ilości mleka ? Jak to rozumieć ?
Jak żona woli słabsze kawy, to zmniejsz ilość ziarenek na wyswietlaczu (dozę). Ja mojej zaprogramowałem odpowiednią cappucino. Nie widzi takich różnic w detalach parzenia kawy jak ja, więc jest łatwiej. Dziwiła się, że wymieniłem Nivonę na Jurę. Może Twoja też nie jest wymagająca? ;)

Też jestem fanem kaw mlecznych aczkolwiek do tej pory za cholerę mi nie smakują z Jury ...
Ja w Jurze dla siebie nie robię mlecznych "na automacie". Grzeję mleko prawie do wrzenia w mikrofali (prawie cała szklanka, przykrywam talerzykiem - wtedy nie robi się kożuch, a jest fajna pianka na wierzchu) i na to robię szota espresso, albo podwójne ristretto. Taka kawa najbardziej mi smakuje. E8 robi tylko pianę, a samo mleko symuluje wyczekiwaniem po zrobieniu spienionego mleka (opada). To wada, która w S8 załatwia inny zawór spieniania. Moja żona uwielbia te kawy, ja wolę mleko oddzielnie + espresso.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 14 Listopad 2021, 14:57:08
przy 25-30 sekundach przez ciastko leci za dużo wody
uważam ze na najdrobniejszym mieleniu uda się uzyskac coś koło 40 G przy 25-30 sekundach a przy 16 G kawy daje to nie najgorsze ratio.

to zmniejsz ilość ziarenek na wyswietlaczu (dozę)
No i wracamy do tego samego mniej gram kawy wody tyle samo = gorycz i przelane ciastko ?

Ja mojej zaprogramowałem odpowiednią cappucino.
Podasz parametry ?

No i jak to jest z ta medium ? Czy tutaj wchodzi w grę grubsze mielenie i dłuższa ekstrakcja ? Bo raczej przy tych 40 ml nie wydobędzie się właściwy smak który nie jest na zewnątrz ziarna jak w ciemnym paleniu ...
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Jura2000 w 14 Listopad 2021, 15:35:27
Pisałem o kawie barista, która smakuje mojej żonie: najdrobniejszy przemiał - zupełnie w lewo, najmocniejsza kawa, 100ml kawy i 30ml wody. Tak też pokazywał ten Baruli na filmie #48 próbując kawę łyżeczką. Ja nawet tej kawy nie próbowałem, bo ona ma smakować żonie.
Ja piję tylko podwójne espresso - rano z kolby Quick Mill Carola a po obiedzie z Jury E8 EB - najdrobniejszy przemiał, najmocniejsze espresso, 40ml.
Oczywiście używam tylko kawy speciality.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 14 Listopad 2021, 16:25:04
Podasz parametry ?
jasne, ja zaprogramowałem:
moc 3/5
temperatura: normal
ilosć wody: 75 ml
mleko (piana): 20 sekund (albo 15 sekund)
młynek mam cały czas na najdrobniejsze mielenie

Ale widzę, że sobie zmieniła i podniosła ilosć piany do 30 sekund.
Czyli raczej robi latte maciatto. 
To chyba ze względu na dużą szklankę.

No i jak to jest z ta medium ? Czy tutaj wchodzi w grę grubsze mielenie i dłuższa ekstrakcja ? Bo raczej przy tych 40 ml nie wydobędzie się właściwy smak który nie jest na zewnątrz ziarna jak w ciemnym paleniu ...
Powiem ogólną prawdę. Z automatami sobie tak nie pofolgujesz jak bys chciał. Trzeba szukać swoich ustawień. To nie kolba. Młynka też nie ustawisz jak chcesz. Jest wąski zakres. Automaty to inne maszyny, trzeba zrozumieć ich sposób zaparzania. Cos za cos. Tracimy na swietnym espresso, zyskujemy wygodę. :taniec:
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: zulus w 14 Listopad 2021, 21:03:47
moc 3/5
temperatura: normal
ilosć wody: 75 ml
ojej mistrzu to tam woda leci a nie kawa ? :D
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 15 Listopad 2021, 00:56:46
ojej mistrzu to tam woda leci a nie kawa ?
Woda przez suchą kawę => kawa płynna. Nie czepiaj się. ;) I nie kręć za dużo gałkami, czy tam nie wciskaj guzików, tylko pij kawę i się raduj, bo lepszego automatu niż Jura E8 nie uświadczysz. ;)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: pablooliver w 15 Listopad 2021, 15:52:01
a jeszcze z ciekawości zapytam . ta woda którą jest uzupełniane espresso w bariście w Jurze ile może mieć stopni?
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: jachu76 w 15 Listopad 2021, 22:15:32
Panowie , jakie ustawienia polecili byście do kawy dużej około 300ml ?  jest to mój pierwszy expres także pojęcie prawie że zerowe  ;)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 16 Listopad 2021, 00:40:01
a jeszcze z ciekawości zapytam . ta woda którą jest uzupełniane espresso w bariście w Jurze ile może mieć stopni?
taka sama, albo ciut wyższa (nie przelatuje przez zaparzacz) jak ta do parzenia kawy ;)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: matyspio w 16 Listopad 2021, 12:26:12

Panowie , jakie ustawienia polecili byście do kawy dużej około 300ml ? 

Nie pije takiej kawy, ale dla gości robię podwójne espresso + woda.
Możesz też spróbować podwójną Bariste.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: wujek_p w 17 Listopad 2021, 00:34:49
Panowie , jakie ustawienia polecili byście do kawy dużej około 300ml ?  jest to mój pierwszy expres także pojęcie prawie że zerowe  ;)
Do takich dużych czarnych kaw najlepszy jest ekspres przelewowy, jakiś drip itp. + młynek, który można fajnie ustawić do przelewów. Ale jak masz E8 EB, to tylko barista w przepisie: espresso 40-50 ml full doza + do 300 ml gorąca woda. Żadne przelewanie przez ciastko całej wody 300 ml. U mnie w pracy tak robią na zwykłym E8 i często widzę te siury lejące się przez minutę do kubka... Natomiast jak ktos chce się bawić, zawsze polecam  kilka prób zrobić samemu i znaleźć swój złoty srodek. :)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: maarczak w 29 Listopad 2021, 11:08:15
Dzień dobry.
Chciałbym podsumować i zebrać razem dobre rady jak uzyskać na Jurze E8/S8 dobre espresso i czarną kawę.
Rady są różne, często rozbieżne  :sciana:

1. Jak wykonać idealne espresso? Zakładamy uzysk 40-45ml.
Nie będziemy tu poruszać kwestii kawy - zakładamy, że mamy kawę z palarnii rzemieślniczej, świeżo paloną, 100% arabika.
- ustawiamy max. dozę (czyli max. porcję kawy 6 ziarenek)
- ustawiamy uzysk (czyli ile chcemy żeby wyszło kawy - zakładamy 40-45ml)
- ustawiamy stopień zmielenia (zakładamy najdrobniejsze mielenie czyli najmnjejsza kropka :-)  )
- ustawiamy temperaturę parzenia (tutaj są rozbieżności w poradach , zakładamy że ustawiamy najniższą temperturę w Jura)

Teraz proszę o potwierdzenie że to najlepsze parametry dla Jura E8/S8 i sprawdzone prze Was


2. Idealna kawa czarna. Zakładamy uzysk 180ml.
Tutaj jest różnica mędzy E8 i S8 , bo E8 ma funkcję kawy 'barista' co z tego co wyczytałem robi dwie rzeczy: najpierw parzy espresso, a później uzupełnia gorącą wodą, ale myk tu jest taki, że ta woda nie przepływa już przez ciastko kawowe tylko bezpośrednio do szklanki. Dzięki temu do szklanki nie spływają popłuczyny (zakładamy że popłuczyny to to co leci przez ciastko powyżej 60ml - można tak przyjąć?). W S8 niestety tego nie ma i należy wykonać espresso lub dwa i uzupełnić szklankę gorącą wodą. Teraz moje pytanie - do zestawu Jura dodaje specjalną wylewkę do gorącej wody. Czy muszę jej użyć żeby użyć gorącej wody? Nie można skorzystać z przystawki do spieniania mleka? Pytam bo przekładanie tego nie jest wygodne.
Parametry kawy:
- ustawiamy max. dozę (czyli max. porcję kawy 6 ziarenek)
- ustawiamy uzysk (czyli ile chcemy żeby wyszło kawy - zakładamy 40-45ml)
- jeśli chcemy mocniejszą czarną kawę robimy 2xespresso
- ustawiamy stopień zmielenia (zakładamy najdrobniejsze mielenie czyli najmnjejsza kropka :-)  )
- ustawiamy temperaturę parzenia (tutaj są rozbieżności w poradach , zakładamy że ustawiamy najniższą temperturę w Jura)
- dolewamy gorącej wody tak żeby uzyskać 180ml czarnej kawy

Poproszę o Wasze spostrzeżenia i uwagi dot. przepisu na idealną kawę czarną.


3. Kawa mleczna - tutaj podobnie jak w punkcie 2 tylko zamiast wody dolewamy gorącego mleka - tutaj S8 sprawdza się wyśmienicie ponieważ ma przystawkę gdzie reguluje się piana/mleko.
Moje spostrzeżenia do kaw mlecznych - mimo że espresso wyjdzie prawie niepijalne (kwaśne) to uzupeniając je mlekiem wyjdzie świetna mleczna kawa , w której czuć wszystkie aromaty a szczególnie owocowe. Dlatego uważam, że do kaw mlecznych dobrze sprawdzą się kawy średnio palone (jasne), z których dobre espresso trudno będzie uzyskać, a w kawie mlecznej rozwiną się aromaty owocowe. Mam swoją ulubioną - Burundi Gatekuza.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Mem_phis w 13 Styczeń 2022, 17:03:56
Witam.
Dzień dobry

 Serdecznie.

Postanowiłem zmienic Krupsa nespresso no automat. Zalezalo mi na czyms prostym w utrzymaniu, co sie szybko i latwo czysci po kawach mlecznych. Kupilem Philips lattego 5400. Faktycznie fajny latwy i przyjemny ale kawa wychodzila taka se. Obok sasiad ma saeco xelsis (czyli praktycznie to samo), kawa u niego wychodzi dobra (jakas Costa) u mnie ta sama, kwasna. Skracajac historie. Aktualnie na blacie kolo siebie stoi philips 5400 (600kaw), Jura s8 (6tys kaw), melitta barista f86 ts (170 kaw) - mam 4 rozne kawy palone 3 dni temu z palarni we Wroclawiu niby przeznaczone do ekspresów cisnieniowych. Na razie przetestowalem 2 z nich. Na wszystkich 3 ekspresach wychodza kwasne, wrecz niepijalne :/ z opisu, kazda z nich bez nut kwasowych :)

Nie przetestowalem jeszcze wszystkich opcji, ale mielenie jest ustawione na najdrobniejsze, uzysk 40ml, moc 80% (4 ziarenko), temp. Wysoka - w tej opcji kawy po 100zl za kg sa niepijalne :/ bede je jeszcze testowal u sasiada na jego sprzecie tak dla pewnosci.
Sprawdze jeszcze opcje z nizsza temp i nizsza moca, ale to dalej mnie dziwi jak ekspresy za niemale pieniadze, robia gorsza kawe od krupsa za 400zl....
Ja rozumiem, ze tymi ustawieniami wszystkimi, mozemy sobie dopiescic kawe, ale nie wiedzialem, ze w standardzie, kawa moze byc niepijalna. Ostatnie co mi przychodzi do glowy, to ze wszystkie 3 ekspresy sa uszkodzone (nic na to nie wskazuje, kawa goraca, krazki suche, krema ladna badz bardzo ladna)
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Johny3 w 21 Listopad 2022, 09:57:18
Moje spostrzeżenia do kaw mlecznych - mimo że espresso wyjdzie prawie niepijalne (kwaśne) to uzupeniając je mlekiem wyjdzie świetna mleczna kawa , w której czuć wszystkie aromaty a szczególnie owocowe. Dlatego uważam, że do kaw mlecznych dobrze sprawdzą się kawy średnio palone (jasne), z których dobre espresso trudno będzie uzyskać, a w kawie mlecznej rozwiną się aromaty owocowe.

Ja mam te same wnioski, chociaż nadal szukam kawy, która będzie pijalna, a najlepiej dobra jako lungo czy espresso... Mam nowy ekspres Melitta F84, kawy do tej pory jakie przetestowałem może nie urywają (Dallmayr Prodomo, Blue Orca Braziliana i Columbiana), ale, po ustawieniu zgodnie z wieloma poleceniami, espresso/ristretto/lungo jest niepijalnie kwaśne, americano/crema już się wypić da, ale nadal czuć nieprzyjemną kwasowość. Mleczne za to są świetne, czuć wszystkie nuty orzechowe i czekoladowe, zero kwasowości, a raczej czuć na tyle na ile myślę, że się powinno (w Brazylii zero, w Kolumbii minimalne).
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: frogpl w 30 Grudzień 2022, 12:35:14
Moje spostrzeżenia do kaw mlecznych - mimo że espresso wyjdzie prawie niepijalne (kwaśne) to uzupeniając je mlekiem wyjdzie świetna mleczna kawa , w której czuć wszystkie aromaty a szczególnie owocowe. Dlatego uważam, że do kaw mlecznych dobrze sprawdzą się kawy średnio palone (jasne), z których dobre espresso trudno będzie uzyskać, a w kawie mlecznej rozwiną się aromaty owocowe.

Ja mam te same wnioski, chociaż nadal szukam kawy, która będzie pijalna, a najlepiej dobra jako lungo czy espresso... Mam nowy ekspres Melitta F84, kawy do tej pory jakie przetestowałem może nie urywają (Dallmayr Prodomo, Blue Orca Braziliana i Columbiana), ale, po ustawieniu zgodnie z wieloma poleceniami, espresso/ristretto/lungo jest niepijalnie kwaśne, americano/crema już się wypić da, ale nadal czuć nieprzyjemną kwasowość. Mleczne za to są świetne, czuć wszystkie nuty orzechowe i czekoladowe, zero kwasowości, a raczej czuć na tyle na ile myślę, że się powinno (w Brazylii zero, w Kolumbii minimalne).

Miałem też ten problem z Jurą, kawy robione z Jury były bardziej kwaśne niż z ekspresu innej marki. Spróbuj kawy z palarni Maestrocafe (z Bochni), polecam: Crema Espresso, Grano Fresco lub Maestro Aroma Crema, te kawy rozwiązały problem z kwasowością i mają bardzo przystępną cenę.
Tytuł: Odp: Jura E8 - ustawienia a kwasność kawy
Wiadomość wysłana przez: Seniormartinez w 05 Luty 2023, 12:20:36
Kawa z tego ekspresu wcale nie jest dobra.powiedziałbym przeciętna.nie rozumiem zachwytu nad tym ekspresem