forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: pj.w w 03 Listopad 2020, 10:35:30

Tytuł: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Listopad 2020, 10:35:30
Postanowiłem wrzucić kilka linków do materiałów, które powinny pomóc w rozpoczęciu przygody z espresso.

Na początek współczesa definicja espresso:
https://scanews.coffee/2018/02/01/defining-ever-changing-espresso-25-magazine-issue-3/

"Our research suggests that the average barista uses a 1:2 brew ratio when extracting espresso and uses weight for output measurement. The average shot of espresso starts with an 18–20 gram dose, has an output of 36.5 grams, is extracted in 25–30 seconds, at 9 bars of pressure and 94°C, using pre-infusion, through an 18 gram basket."

A tu kursy.

GWILYM DAVIES - są polskie napisy, You Tube
https://europeancoffeetrip.com/gwilym-davies-in-15-languages/

Chefs - darmowy kurs
https://www.chefsteps.com/classes/espresso

James Hoffman - YouTube - darmowy
https://www.youtube.com/watch?v=aTFsBqhpLes&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=F4wrUP4c5P4
https://www.youtube.com/watch?v=hQaV3w_XNiw
https://www.youtube.com/watch?v=er2voEn8ZDU
BaristaHustle - Oba do przerobienia w ciągu dwu tygodni darmowej subskrypcji:
https://www.baristahustle.com/education-products/single-course-sales/course-barista-one/
https://www.baristahustle.com/education-products/single-course-sales/course-advanced-espresso/
Prima Coffee:
https://www.youtube.com/watch?v=-kd-zX-JOVU
https://www.youtube.com/watch?v=441CyJjIM9o
https://www.youtube.com/watch?v=rDJ9MX1y9S0
https://www.youtube.com/watch?v=xpGUC0Ld1UM
https://www.youtube.com/watch?v=RZDvYAoN9y0
Chris Baca:
https://youtu.be/kTSd8xu81y0
https://youtu.be/EJ56hGzao9Y
https://youtu.be/SnieoHAGlds
https://youtu.be/moffc41OzOA
https://youtu.be/2aD33p4_fJo

Darmowy na Instagramie
Tim Wendelboe: https://www.instagram.com/p/CHAWdEenfvW/
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: minero w 03 Listopad 2020, 11:34:20
Kawał dobrej roboty. Przyda sie, dzieki
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 03 Listopad 2020, 12:30:31
Super, kawał dobrej roboty w ogarnięciu tego wszystkiego :)
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: skansen w 03 Listopad 2020, 12:32:47
Super pomysł. Może by przypiąć jako pierwszy wątek @ranGo  @Fux @pafcio0 @Spinacz @M ?
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Listopad 2020, 12:34:56
Ja czekam na Wasze opinie, która z serii wydaje się najbardziej kompletna?
Wrzuciłem jako pierwszą serię Gwilyma bo ma polskie napisy.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 03 Listopad 2020, 12:40:22
Do mnie zawsze przemawia Hoffman, kiedyś jeszcze trafiłem na Wolff College of Coffee, dość krótkie, ale też moim zdaniem przydatne filmiki:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKuXn95gZqWO17_vr9hNXKjpfCE3EuwQL (https://www.youtube.com/playlist?list=PLKuXn95gZqWO17_vr9hNXKjpfCE3EuwQL)
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Listopad 2020, 12:41:43
Tak, ta seria też jest dobra. Nie mogę już edytować posta więc nie dodam.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: 3DSK w 03 Listopad 2020, 12:45:48
Fajnie, że się wszyscy zgadzacie, ale ja muszę wnieść votum separatum.
Ten zbiór filmików ma mniej więcej tyle sensu co porada;
Jak osiągnąć na torze Nurburgring czas 7 minut i 43s jądac
- Honda Civic Type R
- hulajnogą
- pługiem śnieżnym
- walcem drogowym
itp
Różnice między maszynami są tak ogromne, że trudno o ogólne porady. Dodatkowo większość tych "złotych rad" dotyczy maszyn gastronomicznych, które są tak daleko od domowych jak legendarne ok w Pulp Fiction.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Listopad 2020, 12:53:29
Od czegoś trzeba zacząć.
Przerobienie jednego z takich kursów, powinno skrócić czas potrzebny do opanowania własnej maszyny i robienia poprawnych shotów.
Wystarczy spojrzeć na pytania w wątku Pomóż mi (espresso)..., jasno wyłożone podstawy teoretyczne, przydadzą się później w praktycznym treningu na własnej maszynie.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: 3DSK w 03 Listopad 2020, 12:58:36
Ja czasem myślę, że takie porady bardziej szkodzą niż pomagają. Taki Gwylym np udziela "rad" mieląc na Mythosie, który ma perfekcyjną dystrybucję, później zapina kolbę w ekspresie, który ma system soft infusion, system, który praktycznie eliminuje kanałowanie. I wszystkie te "rady" adoptuje osoba, która ma Gaggię Classic z fabrycznym opv ustawionym na 15bar i z jakimś tanim młynkiem z którego leci jak z Mariana po pięciu piwach i karuzeli.

aaa.... i jeszcze nie ma pid w eskpresie i kupił bardzo jasno paloną kawę bo taką polecają na forum autorytety  :)
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Listopad 2020, 13:15:29
Ale istnieje niewielka szansa, że przynajmniej na tej Gaggi ktoś spróbuje zrobić espresso z poprawnym ratio a nie 200 ml kubek ;).

Ale spostrzeżenia trafne, pokazują też, że de facto początkującym łatwiej rozpocząć przygodę z espresso na lepszym sprzęcie ;).
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: 3DSK w 03 Listopad 2020, 13:28:47
To prawda, im lepszy, w większości przypadków droższy sprzęt tym łatwiej o dobrą kawę, ale to też nie reguła. Chyba najłatwiej jest jak się ma sprecyzowane oczekiwania, świadomość tego co się chce osiągnąć i do tego dobierać sprzęt.

 Pytanie jeszcze, czym jest dla każdego dobra kawa :) Czy La Brasilina Marfisa na Gaggi Classic i młynku Demoka jest dobrą kawą? Dla mnie kiedyś była świetną. Jeżeli ktoś podchodzi do tego w ten sposób, wie że na perszeronie wielkiej pardubickiej nie wygra to ok :) Gorzej ja się sadzi z bardzo jasną paloną Etiopią na Klasiku i go nie zachwyca jak autorytety mówią, że zachwycać ma :)

Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: yarbin w 03 Listopad 2020, 14:24:16
Dla mnie - amatora to świetny zbiór wiedzy. Pewne zasady dotyczące przygotowania kawy czy higieny ekspresu są takie same niezależnie od klasy maszyny i każdy w miarę rozgarnięty człowiek potrafi znaleźć różnice między sprzętem gastro a tym, co ma w swoim kąciku kawowym i wprowadzić w życie to, co się da.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: 3DSK w 03 Listopad 2020, 15:11:09
Yarbin, ale wiesz, że wg tych porad to co robisz na swoim ekspresie to nie jest espresso?  :)

„Our research suggests that the average barista uses a 1:2 brew ratio when extracting espresso and uses weight for output measurement. The average shot of espresso starts with an 18–20 gram dose, has an output of 36.5 grams, is extracted in 25–30 seconds, at 9 bars of pressure and 94°C, using pre-infusion, through an 18 gram basket."

Nie ma preinfuzji, nie ma espresso  :hihihi:
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: krystians w 03 Listopad 2020, 16:25:56
"Our research suggests that the average barista uses" sam to zacytowałeś, ale chyba jednak nie zrozumiałeś.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: 3DSK w 03 Listopad 2020, 16:42:57
Krystians, ale w translatora wrzuciłeś, czy Ci się "suggests" zrozumiało jako sugerować? 
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Listopad 2020, 17:15:49
Definicja którą przytoczyłem, powstała na podstawie ankiet wypełnionych przez baristów.
Tak najczęściej przygotowywane było espresso wśród baristów biorących udział w ankiecie SCA w 2017 (75% odpowiedzi z USA).

Przytaczam, bo i u nas forum jest to definicja bardziej zbliżona do tego co robimy niż definicja INEI.

Dozy 18-20 gram, (=podwójne sitko), ratio 1:2, czas ekstrakcji 25-30 sekund. Ciśnienie i temperatura też się zgadza. Preinfuzja? Jeżeli ktoś ma maszynę która ją umożliwia, zazwyczaj skorzysta.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: 3DSK w 03 Listopad 2020, 17:22:51
Czyli dźwignia też nie espresso,  bo doza przeważnie 14-15g. Dobrze, że chociaż preinfuzja jest.  :)
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: PiotrekBM w 03 Listopad 2020, 17:25:53
@3DSK

Nie przesadzaj.
W dźwigniowym ekspresie możesz  przecież zmieniać dozę w sitku.
Zaktualizuj stopkę ( jeśli chcesz oczywiście ), bo nie wszyscy wiedzą , że zmieniłeś ekspres na kolbowy,  dźwigniowy.  ;)
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Listopad 2020, 17:29:35
Dobrze, że chociaż preinfuzja jest.
I tego się trzymajmy jako dźwigniowcy :)

A na poważnie, znowu w wątku Pomóż mi, ludzie często zaczynają z jakichś powodów od pojedynczych sitek, do których lądują 10 gram kawy. Mierzą uzysk w ml, etc.

Te filmy mają im dać jakiś rozsądny punkt startu.

W dźwigniowym ekspresie możesz  przecież zmieniać dozę w sitku.

Nie w każdym i nie zawsze. Duże sitka to jednak domena pomp.
Jak pisałem ankieta SCA wykonana była głównie wśród amerykańskich baristów. Wątpię aby, ktokolwiek tam używał dźwigni. Na naszym forum zresztą też jest to niewielki procent użytkowników.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: krystians w 03 Listopad 2020, 17:51:53
Krystians, ale w translatora wrzuciłeś, czy Ci się "suggests" zrozumiało jako sugerować?
Przepraszam, jesteś zbyt mądrym rozmówcą dla mnie. To jak przeważnie bariści na zawodach coś przygotowują, niekoniecznie musi być wyznacznikiem dla świata, bo każde zawody mają jakiś przebieg i swoje zasady, a przygotowywane napary muszą być jak najlepiej dopasowane do reguł panujących na zawodach.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Listopad 2020, 17:58:19
To nie receptura z zawodów ale z kawiarni. To zresztą nawet nie receptura, a uśredniona definicja, tak aby mieć jakiś wspólny punkt odniesienia jak dziś mówimy o espresso.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: krystians w 03 Listopad 2020, 18:07:07
W kawiarni, czy na zawodach. Dla niektórych jak nie jest od a do z tak samo to już nie espresso. Jak ktoś tak ma i dobrze mu z tym..
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: skansen w 03 Listopad 2020, 18:12:03
Jeśli chodzi o te wyniki:
https://scanews.coffee/2018/02/01/defining-ever-changing-espresso-25-magazine-issue-3/
to ja bym to nazwał wynikami ankiety, określenie uśredniona definicja też dobrze oddaje ich sens.
Nie widzę zapisu który by przesądzał, że jakiekolwiek odstępstwo poza zakres/tolerancję od razu sprawia, że to nie jest espresso..
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: krystians w 03 Listopad 2020, 18:13:24
Ale niektórzy tak to rozumieją i ani translator, ani człowiek im w tym widać nie pomoże.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: 3DSK w 03 Listopad 2020, 18:14:54
Większość nie ma poczucia humoru i też nic z tym nie zrobisz.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 03 Listopad 2020, 19:08:19
Dodałbym playlistę od "The Real Sprometheus" - tutaj miałem okazję nauczyć się najwięcej, fajna skondensowana wiedza.

haha edit... poprawiam bo link mi sie zle wkleil :)

ESPRESSO ANATOMY - Dialing In Espresso To Your Taste
https://www.youtube.com/watch?v=zeV5E3FBpxQ&list=PLU2iKKUIdR4HpnTSWcECuiD5Bby8NVlwZ&index=2
FIVE TIPS - For Dialing In A Light Roast
https://www.youtube.com/watch?v=6zDT2DpFb_E&list=PLU2iKKUIdR4HpnTSWcECuiD5Bby8NVlwZ&index=15
ESPRESSO ANATOMY - To Tamp or Not To Tamp
https://www.youtube.com/watch?v=nf_UfIvUrW4&list=PLU2iKKUIdR4HpnTSWcECuiD5Bby8NVlwZ&index=3
ESPRESSO ANATOMY - Espresso & Brew Temperature
https://www.youtube.com/watch?v=1h7MqE5Sz-I&list=PLU2iKKUIdR4HpnTSWcECuiD5Bby8NVlwZ&index=6
ESPRESSO ANATOMY - Flat Vs Conical Burrs
https://www.youtube.com/watch?v=n806rql4sp4&list=PLU2iKKUIdR4HpnTSWcECuiD5Bby8NVlwZ&index=7
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: Greg887 w 03 Listopad 2020, 19:56:14
Ja czasem myślę, że takie porady bardziej szkodzą niż pomagają. Taki Gwylym np udziela "rad" mieląc na Mythosie, który ma perfekcyjną dystrybucję, później zapina kolbę w ekspresie, który ma system soft infusion, system, który praktycznie eliminuje kanałowanie. I wszystkie te "rady" adoptuje osoba, która ma Gaggię Classic z fabrycznym opv ustawionym na 15bar i z jakimś tanim młynkiem z którego leci jak z Mariana po pięciu piwach i karuzeli.

Taka historia z mojego podwórka.
Pod koniec lat 80-tych doszedłem do wniosku, że miejscowy kowal na fuchach typu "panie Franku, znowu się urwało, pospawa pan?" - zarobił na mnie tyle , że kupiłbym za to ze trzy spawarki, postanowiłem to zmienić. Czasy były ciężkie. Jedyne co dało się kupić, to goły transformator spawalniczy. Kable i uchwyty jakoś załatwiłem. Elektrody dostałem od znajomego spawacza z fabryki z komentarzem - "oni są mocne, tylko się ciężko zapalają". Było ich 30 kg. Po 15 latach tego ciężkiego zapalania elektrod do duużych konstrukcji(spawarka jak ekspres - na własne potrzeby)potrafiłem na tym prymitywnym sprzęcie zrobić od podstaw rower.  Przyszła rewolucja, dobry sprzęt stał się dostępny. Kupiłem półautomat. Okazało się, że po takiej szkole ten nowy MIG spawa sam :) .
Wracając na kawowe podwórko - nie potrzeba od razu wysokiego konia. Jak ktoś potrafi transponować informacje na swoje potrzeby i możliwości, to sprzęt mu nie przeszkadza.
Ważne żeby się chciało chcieć.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 03 Listopad 2020, 20:02:36
Jak ktoś potrafi transponować informacje na swoje potrzeby i możliwości, to sprzęt mu nie przeszkadza.
Ważne żeby się chciało chcieć.
Dokładnie. O ile filmik Gwylima rzeczywiście ciężko przełożyć na jakiś słaby sprzęt, to seria „Understaning espresso” tyczy się właśnie początkujących i ich sprzętu „entry level”
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: yarbin w 04 Listopad 2020, 08:51:15
Yarbin, ale wiesz, że wg tych porad to co robisz na swoim ekspresie to nie jest espresso?
Bardzo, ale to bardzo mnie to nie obchodzi - nie jestem baristą, tylko amatorem - entuzjastą, potrafię zrobić kawę która mnie i innym degustatorom smakuje lepiej niż z przeciętnej kawiarni i to mi do szczęścia wystarczy a znajomość podstawowych parametrów, w które należy celować pozwoliła mi osiągnąć taki efekt.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: Kasper w 04 Listopad 2020, 10:00:52
Dzięki za stworzenie takiego wątku, na pewno będzie przydatny!

Od siebie dodam jeszcze Artisti Coffee Roasters. (https://www.youtube.com/c/ArtistiCoffeeRoasters/videos) Można znaleźć przydatne filmiki.
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: lordlolek w 07 Grudzień 2020, 13:10:02
A widzieliście może jakieś kursy gdzie jest jak zrobić smak, jeśli parametry są ok? Wszystko co przeglądam jest o tym jak ogólnie zrobić espresso. Chodzi mi o coś jak dialing - in hoffmana, ale tam jest "wyższy" poziom, jak się szuka lepszego smaku w dobrym espresso, a ja szukam czegoś co będzie pijalne...
Tytuł: Odp: Espresso - Kursy online
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 07 Grudzień 2020, 16:26:08
Ile czasu robisz espresso na  sprzęcie ze stopki? To nie jest podchwytliwe pytanie 🙂