Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 321416 razy)

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #990 dnia: 04 Czerwiec 2019, 21:00:25 »
 Już nie jestem w gościach. Następnym razem zrobię zdjęcie. Może wtedy się uda zdiagnozować defekt.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #991 dnia: 04 Czerwiec 2019, 21:01:32 »
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypalić kawę z defektem. Jak ciąć koszty to na całego...

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #992 dnia: 04 Czerwiec 2019, 21:12:55 »
35 zł za kilogram wypalonej kawy nie bierze się z nikąd.  miotla a tyle kosztowała w  Lidlu. Czerwona bellarom. Jest moc :ohyda:

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #993 dnia: 05 Czerwiec 2019, 10:02:17 »
no kwiatki się trafiają, sam ze 2 lata temu kupiłem z woseby coś opisanego jako arabika i brazylia, to było naprawdę dziwne ziarno, nie oczekiwałem cudów i kupowałem z zamiarem sowitego osypania kardamonem :) niemniej paczka która mi się trafiła nadawała się tylko do ozdabiania wazonów. Ziarna były nawet nie ciemne, w naszych skalach taki średniaczek do espresso, ale były bardzo kruche, w środku jak by bardziej zwęglone a smak przypominał żucie kartonu, takiego brązowego, z falbanką w środku :) i to już nie tam że nutka smakowa, napar był bezzapachowym zaparzonym kartonem, żółte czibo awansowało na delikates :] Uważam, że wypalili bardzo stare, zleżałe i zapewne popleśniałe ziarno. Ale nie chcę też szkalować wszystkiego z woseby, inne paczki nawet tego samego produktu pewnie wyglądają inaczej.

mi się wydaje że problemem jest proces produkcyjny a właściwie moc produkcyjna, w pewnej skali jakość nie ma już takiego znaczenia, koszty magazynowania i blendowania pod profil są za wysokie, a jak się dobrze dopali, to różnicy większość klientów nie zauważy, więc co przyjechało, to się wypala i paczkuje, marka jest jedna a kawy za nia z połowy kraju zwożone. Takie czasy, za marką stoi marketing, a w środku mogą być przeróżne produkty, w zależności od partii.

RadoGost

  • Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #994 dnia: 06 Czerwiec 2019, 06:38:27 »
Intryguje mnie następująca okoliczność: jaka powinna być odległość podczas ekstrakcji espresso między dzióbkiem wylewki lub w sytuacji NPF-a sitka a dnem filiżanki? Czy ta przestrzeń ma wpływ na smak espresso, czy jedynie na wygląd. Wybaczcie, jeśli jest to pytanie z rodzaju: :picardpalm: wywołujące :smiech:

Miłych doznań  kawka
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2019, 06:46:02 wysłana przez RadoGost »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #995 dnia: 06 Czerwiec 2019, 07:17:20 »
Na wygląd. Dobrze jest umieścić filiżankę tuż pod wylewką.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #996 dnia: 06 Czerwiec 2019, 07:41:33 »
Na smak jakiś pewnie też -- napar się wychłodzi w przypadku wysokiej wylewki. No i natlenienie samego espresso będzie inne, jak przy przelewaniu przelewu z dzbanka do dzbanka. Ale są to raczej aptekarskie niuanse.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #997 dnia: 06 Czerwiec 2019, 07:45:48 »
Raczej bardzo aptekarskie, bo chyba ekspres nie ma tu specjalnie podwyższonej grupy... Swoją drogą wolę bardzo nisko zawieszone grupy, jak w LaMa Linea i innych "starych" modelach ;).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #998 dnia: 06 Czerwiec 2019, 08:01:07 »
Dziś większość grup jest niższa o wysokość wagi ;)

RadoGost

  • Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #999 dnia: 06 Czerwiec 2019, 08:27:49 »
Dzięki @Antonio i @donkiszot  :kwiat: W starym ekspresie miałem nisko zawieszony prysznic, zaś w nowym grupa umiejscowienia jest "bardzo" wysoko. Na zdjęciu mieszczą się i waga i wystrugana przeze mnie "decha".

Sorry za te "aptekarstwo", ale powoli przygotowuje się do pedantycznych testów single espresso.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1000 dnia: 06 Czerwiec 2019, 08:38:03 »
Pedanteria czasem odbiera radość z życia ;).

RadoGost

  • Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1001 dnia: 06 Czerwiec 2019, 09:26:31 »
Andrzeju, nie w moim przypadku :) Przeciwnie wprawia wręcz w stan euforyczny, z zastrzeżeniem: dotyczy wszystkiego, co związane jest z espresso  :kawa: :taniec:

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1002 dnia: 08 Czerwiec 2019, 10:18:02 »

Oczywiście słyszałem o carbonic maceration, ale dziś pewien roaster powiedział, że mają kawę reverse carbonic maceration, która za zielone ziarno kosztuje €30 za 100 gramów.

Wydaje mi się, że taka obróbka nie ma sensu, nie mogę jej za bardzo nigdzie znaleźć w internetach, a poza tym ceny zielonej kawy są raczej podawane w cena/funt.
Smakuje jak anaerobic proces.

zostają trzy opcje, wszystkie równie prawdopodobne:

1) roaster ściemnia
2) firma sprzedająca ziarno ściemnia
3) ja się mylę (ta opcja najmniej mi się podoba 😛 )

Ktoś może pomóc?
WITAM I POZDRAWIAM :)

RadoGost

  • Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1003 dnia: 08 Czerwiec 2019, 21:14:29 »
Przez PW nie dochodzi, to tutaj zamieszczę.

Cześć @maxwell, czy w dalszym ciągu użytkujesz z satysfakcją swój ekspres Isomac Amica? Jeśli tak, to odezwij się.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1004 dnia: 08 Czerwiec 2019, 21:36:02 »
Przez PW nie dochodzi
Nie "nie dochodzi" tylko adresat jeszcze nie przeczytał.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi