Autor Wątek: O ekspresach przelewowych ogólnie  (Przeczytany 113705 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #120 dnia: 21 Sierpień 2019, 19:31:38 »
Cristalina zmniejszona z 30-40g właśnie na ok. 20.

Obie Cristaliny są tak wdzięcznymi kawami, same się prawie zaparzają... Coś mi tu nie gra ;).

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #121 dnia: 21 Sierpień 2019, 19:46:22 »
Kubki smakowe kilku osób stwierdziły to samo.
Kawa niesmaczna.
Z mlekiem czy bez.

Dziwna sytuacja....

Z poprzedniego zakupu

Brazylia Sitio Cachoeira Natural
lub
Brazylia Jaguara Natural ACAIA

kawa wyszła właśnie aksamitnie delikatna.

Doza była 60g/litr wody.
Filtry te same.
 :o
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #122 dnia: 21 Sierpień 2019, 20:12:27 »
20 gramów na litr to niesamowita nadekstrakcja... Klasyczny przykład związku prostytucji z muzyką.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #123 dnia: 21 Sierpień 2019, 20:48:49 »
Cristalina Natural to moja ulubiona ostatnio kawa. Pink Bourbon jest jeszcze lepszą, delikatniejszą. Brazylie to trochę inna kategoria ;). Może się wybierasz przypadkiem w nasze strony? Nie jesteś pierwszą osobą z Moccamasterem i dziwnymi problemami z zaparzaniem... ;)

Teraz zaparzyłem sobie w V60 ostatnią La Cristalina Natural z 15/08. Do niczego się nie mogę przyczepić, jest świetna. Tyle że ma swoją wyraźną specyfikę wysokogórskiej kawy z obróbki naturalnej: owocowo-fermentową (że tak to określę). Uwielbiamy takie kawy od lat -- co zrobić?
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2019, 21:14:12 wysłana przez Antonio »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #124 dnia: 21 Sierpień 2019, 21:14:59 »
Woda, filtr przelany wodą, mielona kawa.
Jutro wrzucę fotkę przemiału.
Będzie raczej trudno zmierzyć.
Pozostałe parametry raczej trudno zepsuć.
Pokręcę przemiał w kierunku espresso, jak to miało miejsce przy pierwszych zaparzeniach.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2019, 21:17:50 wysłana przez fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #125 dnia: 21 Sierpień 2019, 21:16:02 »
Myślę, że to różnica temperamentów ;). Moje zaparzanie trwało nieco ponad 2 minuty, woda tuż po zagotowaniu. 20g/330ml. Moccamaster pewnie tego nie zrobi. Zrób sobie prosty cupping (9g/120ml/4min) i oceń czy Ci taka owocowa fermentacja w ogóle pasuje. Nie ma sensu wnikać w szczegóły zaparzania, gdy problem tkwi w preferencjach.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2019, 21:18:42 wysłana przez Antonio »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #126 dnia: 21 Sierpień 2019, 21:21:37 »
owocowo-fermentową

Ja wyczułem głównie owoc, Żona właśnie określiła kawę jako zepsutą, co również było wyczuwalne.
Nawet nowy karton mleka otworzyłem i to samo.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #127 dnia: 21 Sierpień 2019, 21:23:31 »
Mleka? Po co?

To wszystko już wiadomo. Jedni uwielbiają, inni wyczują łajno ;). Tak to jest z kawami z obróbki naturalnej.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #128 dnia: 21 Sierpień 2019, 21:24:05 »
Zrób sobie prosty cupping (9g/120ml/4min) i oceń czy Ci taka owocowa fermentacja w ogóle pasuje.

Zamykasz zawór, bo ja taką możliwość mam, czy leci sobie z trudnością na tak drobnym przemiale?


Mleka? Po co?

Żona pija tylko z mlekiem.


To wszystko już wiadomo. Jedni uwielbiają, inni wyczują łajno . Tak to jest z kawami z obróbki naturalnej.


To już wiem o czym przypominać przy zamawianiu.
;-)
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2019, 21:28:32 wysłana przez fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #129 dnia: 21 Sierpień 2019, 21:28:25 »
Cupping to cupping, nie ma tu żadnych zaworów --> http://popularcoffee.pl/cupping-zweryfikuj-swoja-kawe/

Ja wyczułem głównie owoc

To chyba dobrze? W cuppingu wyjdzie, czy warto coś tam zmieniać w moccamasterze czy problem jest raczej nie do przeskoczenia z przyczyn niezależnych ;).
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2019, 21:33:25 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #130 dnia: 29 Sierpień 2019, 11:25:22 »
owocowo-fermentową

Tu chyba trzeba szukać rozwiązania zagadki. Miałem przyjemność pijać cristalinę pink bourbon na wakacjach jako odskocznia od włoskiego espresso. Co prawda z tury w postaci espresso, ale rzeczywiście ta część fermentowa w Twoim opisie jest bardzo wyraźna. Osobiście bardzo lubię naturalną obróbkę i bardzo mi pasował ten profil, ale zwróciłem uwagę na te fermentowe aromaty, bo były nieco inne niż w innych naturalach jakie pamiętam. Wyobrażam sobie, że niektórych mogą wręcz odrzucać, ja pokochałem  :pycha:

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline deskowy Kobieta

    • Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1509
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #131 dnia: 29 Sierpień 2019, 14:05:08 »
Myślę, że tutaj problemem jest to że Fuxowi nie smakują takie kawy a nie w tym, że Moccamaster (czy jakikolwiek inny eks. przelewowy) robi coś źle.
Miałem podobne odczucia próbując kilka lat temu pierwszych Etiopek i Kenii, smakowało jak coś zepsutego, lekko owocowego itp. Teraz takich smaków wręcz poszukuje, ale kiedyś miałem bardzo mieszane uczucia i wolałem espresko z Kimbo, a nawet lepiej wielkie Latte ;)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #132 dnia: 29 Sierpień 2019, 15:43:12 »
Myślę, że tutaj problemem jest to że Fuxowi nie smakują takie kawy a nie w tym, że Moccamaster (czy jakikolwiek inny eks. przelewowy) robi coś źle.

Też tak myślę. Dlatego polecam w tym przypadku przelewać kawy palone średnio, niby pod espresso. Obojętne czy w ekspresie przelewowym czy ręcznie w dripperze.  Wychodzą mi często lepiej niż te jasne palone na cynamon. Ale trzeba zejść z temperaturą na 87-88 stopni.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #133 dnia: 29 Sierpień 2019, 20:43:16 »
Wychodzą mi często lepiej niż te jasne palone na cynamon.
To właśnie jest subiektywne. Mnie wychodzą/wchodzą lepiej te cynamonowe. Czasami próbuję średnio palonych kaw, czasami są OK, często jednak nie... ;)

Offline kuczi74

  • Wiadomości: 9
  • Ekspres: Gaggia Classic, Melitta Aroma Elegance DeLuxe, Melitta Look
  • Młynek: Quick Mill Apollo
Odp: O ekspresach przelewowych ogólnie
« Odpowiedź #134 dnia: 06 Kwiecień 2020, 14:09:54 »
Dziś rano odmówił mi posłuszeństwa Melitta Aroma Elegence DeLuxe. Po przyciśnięciu  Start/Aroma Control  dioda się zaświeca lecz nie podaje wody nie zaparza się kawa. Zauważyłem też że nie można przełączyć na Aroma Control, po przyciśnięciu Start i przytrzymaniu na ponad 2 sekundy dioda powinna migać na zielono i powinno robić kawę  bardziej intensywną czyli funkcja Aroma Control, tymczasem dioda nie zaświeca się.
Wiem że co niektórzy  mieli do czynienia z tym ekspresem na tym forum bo czytałem kilkakrotnie przez ostatnie lata i może coś poradzą, może ekspres ma jakąś blokadę przed dziećmi. Płyta grzewcza grzeje, po zalaniu pojemnika woda widać że woda wlewa się do środka i potem stoi  i tyle. Macie jakieś pomysły co sprawdzić zanim się zabiorę do rozbiórki.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2020, 14:14:09 wysłana przez kuczi74 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi