Autor Wątek: Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen  (Przeczytany 7458 razy)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen
« dnia: 26 Maj 2018, 16:44:50 »
Paliłem kawę w maszynce do popcornu z regulatorem, Gene Cafe, a teraz w Smartrotisserie czyli małym rożnie ale bęben od Behmora. Brak regulacji temperatury po prostu dwie grzałki rurkowe pod bebnem grzeja cala swoja moca. FC jest bardzo wyrazny po okolo 10min. Gwatemale przeciagnalem do 15min. Robilem krocej ale kwasek jest zawsze wyczuwalny. Poszedlem do Qualia Caffe w Szczecinie po probke gdzie maja nowy piec 5kg polskiego producenta - na zdjeciu po prawej, po lewej moja.

Pytanie:

co sprawia ze w profesjonalnym piecu kolor jest tak jednolity?

roznica w smaku (cupping) - moja ma kwasek jest ciekawsza w smaku, profi jest idealnie zbalansowana

IMG_9645.JPG

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maj 2018, 20:57:16 »
Ale to przecież zupełnie różne ziarna. Twoje z obróbki mokrej, te drugie z suchej.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maj 2018, 23:37:39 »
jak rozpoznać po zielonym ziarnie która obróbka?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Maj 2018, 05:57:10 »
Metoda porównawcza :).

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maj 2018, 12:28:33 »
Ok zapytam palarnie co to za ziarno. Kwasek zanika przy drobniejszym zmieleniu (Hario Skerton ze stabilizacja wałka), wtedy fajnie wywazona. Czy masz atlas kawy Jamesa Hoffmanna? Warto?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maj 2018, 14:27:17 »
Mam Atlas w głowie ;). Ta kawa z palarni to pewnie Brazylia czyli ziarno totalnie inne niż Twoje.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maj 2018, 23:01:37 »
Antonio a jakby wygrzać troche w 150 stopniach zeby pozbyc sie wody to bedzie różnica na ziarnie wet?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Porównanie smaku piec profesjonalny a domowy rożen
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maj 2018, 23:03:26 »
Nie kumam... ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi