Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10 Next
1
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 05 Maj 2024, 22:11:45 »
Cześć Bielasinio, miło nam Cię witać na łamach forum. 

To dobre pytanie, jak tak sobie myślę to sporo rzeczy przychodzi mi do głowy. Żeby mieć powtarzalne efekty trzeba mieć opanowane i pod kontrolą następujące elementy:
- Surowiec, czyli dobrej jakości ziarna do espresso, najlepiej między dwa tygodnie, a 3 miesiące od palenia.
- Dozę kawy - musimy tyle samo kawy stosować
- Przemiał - młynek mielący powtarzalnie do espresso, jeśli mielimy młynkiem typu "on demand", to wymielamy resztkę starej kawy i dopiero namielamy dozę,
- Przygotowanie przemiału - równomierne ułożenie kawy w sitku, a potem równoległy i powtarzalny tamping
- Dobrze wygrzany ekspres i kolbę z sitkiem.
- Mierzyć uzysk i czas.
- Robić notatki i wyciągać wnioski. Nie zniechęcać się, ale potrafić też powiedzieć dość na jeden lub kilka dni.
2
Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) / Odp: Mastro Antonio
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 05 Maj 2024, 22:04:01 »
Bywaliśmy na targach i festiwalach dość dawno temu, gdy palenie kawy uchodziło za "czarną magię" i wtedy nawet nie mieliśmy własnej marki lecz wypromowaliśmy włoską palarnię Arcaffe w Polsce. Potem jakoś nie mieliśmy czasu w ferworze eksperymentów z kawą a teraz jeszcze nie możemy się pozbierać po transplantacji do Hrabstwa Kłodzkiego.

Niedawno musiałem zajrzeć w moje rodzinne strony na parę dni. Nie było tak, że nie miałem dostępu do kawy. Zawsze coś tam sobie zaparzyłem, kupiłem, wypiłem -- może po prostu mniej i na luzie, niezobowiązująco, niezawodowo. Po powrocie olśniło mnie... Wszystkie moje kawy smakowały mi w espresso:

-->> MA, np. to: -->> A+.

Chyba częściej muszę robić takie przerwy od ekspresu i zawodowego podejścia do espresso.

Sporo mamy w sklepie Eli świeżych paleń: -->> Synestezja

Dziś rano zaparzyłem Ekwador -->> La Marquesa oraz Kenię z tymże Ekwadorem: -->> Kahunyo/La Marquesa. Obie fajne do przelewek :).
3
Ekspresy kolbowe / Odp: Gaggia Classic
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krzyskup dnia 05 Maj 2024, 21:56:33 »
Cześć!
Poszukuję rączki-uchwytu do kolby do mojej starutkiej Gaggii Classic Coffee. Staruteńka jest, ale kawę parzy nadal niezłą. Niestety, uchwyt ze starości już skruszał. Wersja z wtyczką dwubolcową, bez bolca ochronnego. Kształt rączki kanciasty. Kiedyś były, chciałem kupić, a teraz żałuję...

pzdr,
krzyskup
4
Ekspresy kolbowe / Ocena zestawu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez dekasolo dnia 05 Maj 2024, 20:40:46 »
Cześć,
Planuje zakup zestawu do espresso. Wybrałem wstępnie młynek fiorenzato F4 eco i ascaso dream (używany). Zależy mi na tym by zmieścić się do kwoty 3000zł i wybrać sprzęt, który posłuży mi długi czas. Co myślicie o takim zestawie?
(Będzie to mój pierwszy zestaw do espresso)
5
Ekspresy kolbowe / Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Darecky dnia 05 Maj 2024, 19:20:06 »
U mnie się wypięli -usterki brak. Muszę się bujać jeszcze raz ale tym razem mam nagrane filmiki aby się nie mogli wykpić
6
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez korea83 dnia 05 Maj 2024, 18:56:18 »
Jeśli chodzi o espresso to moim zdaniem kluczem do powtarzalności jest sensowny młynek i przede wszystkim przykładamie się do dystrybucji kawy w sitku.
7
Zakupy grupowe / Odp: Pesado HE - Zakup Grupowy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez rollo45 dnia 05 Maj 2024, 17:40:13 »
Żadnego info nie otrzymałem
8
Na początek / Odp: Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pawel890 dnia 05 Maj 2024, 16:30:20 »
PID i młynek bezstopniowy, reszta to już detale
9
Na początek / Rady dla nowicjusza.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Bielasinio dnia 05 Maj 2024, 15:07:28 »
Witam wszystkich smakoszy  :). Kawa towarzyszyła mi od zawsze, ale od chwili kiedy przesiadłem się na ekspres kolbowy (Lelit Anita), doświadczyłem szoku  ;). Zobaczyłem ile czynników może wpływać na smak i jak trudno jest utrzymać powtarzalność. Chciałbym się podpytać doświadczonych użytkowników ekspresów kolbowych co u Was było punktem przełomowym pomiędzy... uda się albo nie, a w miarę powtarzalnym smakiem. Wiadomo, że doświadczenie jest najważniejsze, ale każda porada na wagę złota. Pozdrawiam i dziękuję.
10
W środę 8 maja wyjeżdża do nas nowa dostawa ekspresów i młynków z ASCASO FACTORY. W dostawie będą m.in. oczekiwane ekspresy DREAM ONE Black, DREAM PID Black & Wood V2, DRREAM PID Creme & Wood V2, DREAM PID White & Wood V2 oraz DUO PID PLUS White. Jadą także ekspresy DUO PID PLUS Black ale niestety wszystkie są już z tej dostawy zarezerwowane.

Zainteresowanych prosimy o kontakt.
Strony: [1] 2 3 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi