Autor Wątek: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]  (Przeczytany 116473 razy)

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6205
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #225 dnia: 19 Kwiecień 2018, 13:19:47 »
Też tak robię i polecam. Grube mielenie i kapanie na to wodą, może ładnie wygląda w tych wieżach ekstrakcyjnych, ale smak daje kiepski. Najlepiej szczelny słoik zalać pod rant, w ciemne miejsce wstawić, woda ok 25-30 st, mielenie między mielonką z marketu a małym dripem. 6-8 godzin i jest miodzio.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2018, 13:22:25 wysłana przez krystians »

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #226 dnia: 19 Kwiecień 2018, 13:27:39 »
może ładnie wygląda w tych wieżach ekstrakcyjnych, ale smak daje kiepski.

Próbowałeś sam z taką wieżą?

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6205
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #227 dnia: 19 Kwiecień 2018, 13:30:03 »
Sam nie. Piłem z kilku różnych kaw i czasów takich wieżowych ekstrakcji i dla mnie to niespecjalne doznania. Wolę napić się wody i powąchać paczkę kawy niż taki napój.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2018, 13:32:08 wysłana przez krystians »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2220
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #228 dnia: 19 Kwiecień 2018, 16:50:27 »
Sąsiednia kawiarnia robi Cold brew w hario mizudashi litrowym - 80g/litr mielenie bardzo grube, na oko 40-45 klik Comandante, od razu do lodówki na 24h, przelanie przez filtr Chemexa.
Jasne single afrykańskie to bomby owocowe :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #229 dnia: 19 Kwiecień 2018, 17:25:07 »
Sąsiednia kawiarnia robi Cold brew w hario mizudashi litrowym - 80g/litr mielenie bardzo grube, na oko 40-45 klik Comandante, od razu do lodówki na 24h, przelanie przez filtr Chemexa.
Jasne single afrykańskie to bomby owocowe :)
CB owocowe... Chyba coś źle robię...

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk


Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2220
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #230 dnia: 19 Kwiecień 2018, 20:00:13 »
A jakie inne? Z czego bym nie zrobił to fajne owocowe Cold brew mi wychodzi.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1485
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #231 dnia: 19 Kwiecień 2018, 20:06:39 »
Dajta przepis :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2220
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #232 dnia: 19 Kwiecień 2018, 20:30:22 »
Zerknij na pierwszy post na poprzedniej stronie. Właściwie nic nie zmieniłem od tamtego czasu :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #233 dnia: 19 Kwiecień 2018, 23:05:08 »
Muszę grubej zmielic I chyba filtrować dodatkowo. Ja zawsze robię w zawinietych dużych filtrach od herbaty i raczej słodkie mi wychodziły ale nigdy owocowe, raczej stłumione w kierunku tofffi czekolady bez kwasowości i goryczy.

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk


Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #234 dnia: 19 Kwiecień 2018, 23:30:43 »
raczej stłumione w kierunku tofffi czekolady bez kwasowości i goryczy.

U mnie dokładnie to samo, w zasadzie na wszystkich testowanych kawach. Mieliłem trochę grubiej niż do dużego dripa.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #235 dnia: 20 Kwiecień 2018, 23:08:42 »
Mielenie w Aergrindzie 2.11 nie wiem jak to sie ma do dripa, ale coś koło 300 ml powinno szybko przelecieć. 19 stopni, stoi sobie w garnku na blacie i zobaczę co wyjdzie rano 8)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #236 dnia: 21 Kwiecień 2018, 12:37:33 »
Wolicie parzyć cold brew w lodówce, czy w temperaturze pokojowej i później schłodzić? :)

Dziś zrobiłem test, ale dalej nie wiem :P Obie pyszne, co mnie przekonuje do lodówki to to, że CB jest od razu gotowe a tak zostaje jeszcze chłodzenie.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #237 dnia: 21 Kwiecień 2018, 19:51:41 »
Ja bez chłodzenia popijam ;) W temperaturze pokojowej cały czas, jest smaczne ale czuć, że coś nie wyszło jak powinno. Trzeba chyba zalać coś lepszego niż kranówa...

Offline Bartus_M Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #238 dnia: 17 Lipiec 2018, 10:53:34 »
Zrobiłem swoje pierwsze Cold Brew na kawie z Kenii (Ragati AA od Mastro Antonio).
Użyłem 1l żywieckiego kryształu oraz 70g kawy zmielonej na 40 kliku w Comandante.
Zalałem po prostu litr mieszając kawę podczas wlewania "łyżeczką" z areopresu.
Dzbanek Mizudashi wstawiłem do lodówki i stał od 19:20 do 15 kolejnego dnia.
W tym samym czasie kupiliśmy Cold Brew od "pożegniania z afryką" asygnowane na etykiecie, że wykonane zostało z Etiopii Yirgacheffee.
Domowe Cold brew było wyśmienite, owocowe, pozbawione goryczy. "kupne" było pozbawione głównie owocowości i było dosyć przeciętne w smaku.

Na pewno na weekendowe wypady, w trasę w góry, w gorącą trasę samochodem na wakacje - wrócę do tej metody :) :) Daje smaczne interesujące efekty :)
-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #239 dnia: 03 Sierpień 2018, 19:55:44 »
Nastawione dwa litry na drogę na wakacje . W zeszłym roku się sprawdziło [emoji106]

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi