Autor Wątek: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.  (Przeczytany 9236 razy)

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« dnia: 16 Styczeń 2014, 21:02:17 »
Off-Topic:
Szwagier przywiózł mi dwa tygodnie temu oscypka z Londynu i był lepszy od tego w Zakopanem :-)
Bo nie wiesz gdzie w Zakopcu są dobre oscypki, oczywiście pomijając fakt iż o tej porze roku nie ma możliwości zakupić oscypka!
ps. sorry za OT
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Styczeń 2014, 21:11:39 »
Off-Topic:
Nie przepraszaj tylko podziel się namiarem ;)

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Styczeń 2014, 21:58:15 »
możemy wrócić do tematu na wiosnę ;) oscypki powinny pojawić się około kwietnia-maja. Teraz tylko "serki góralskie"
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2014, 22:53:24 »
Ok, trzymam za słowo i nastawiam budzik na wiosnę. ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Styczeń 2014, 10:38:08 »
Jak masz znajomego bacę to może by uwędził oscypka w dymie z ziaren kawowych  :evil:
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Styczeń 2014, 11:10:55 »
W kawie to się maca właśnie gdy się wędzić nie chce. :blue:

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2014, 11:44:51 »
U nas w Kauflandzie "oscypki" są przez cały rok :mrgreen:

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Wrzesień 2014, 12:19:06 »
Gromog, a czy u Was, ale nie w Kauflandzie, można kupić swojski kindziuk?

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Wrzesień 2014, 13:06:26 »
Nie spotkałem się. To bardziej produkt litewski. W moich stronach raczej się tego nie robi. Może bardziej w stronę Augustowa, gdzie zamieszkują Litwini jest to popularne.
W moich stronach to kiedyś popularny był kumpiak, albo kuńpa. To jeszcze z czasów, gdy nie było lodówek, zamrażarek. Nie miałem okazji tego spróbować. Pamiętam jedynie z dzieciństwa kiełbasę suszoną na piecu na wsi, oraz kiełbasę i inne wędliny w słoikach zalewane tłuszczem.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2014, 13:21:14 wysłana przez gromog »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Wrzesień 2014, 13:26:27 »
Nie zna podniebienie polskie i litewskie, pieszczone smakiem mięs rozmaitych, smaku nad kindziuka. W słowach tych nie ma przesady, gdyż szlachetniejszej i bardziej wykwintnej wędliny nie uraczysz
     
Kiedyś, tradycyjnie do kindziuka wybierało się to, co w wieprzku najlepsze - polędwice, szynki, troszkę boczku i karkówki.
Dziś prawdziwego kindzika dostać można jedynie na Suwalszczyźnie, a najprawdziwszego w Puńsku, maleńkim miasteczku zamieszkiwanym przez mniejszość litewską.  ( http://metromsn.gazeta.pl/Portfel/1,126512,13708485,Jak_powstaje_prawdziwy_kindziuk.html )


Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Wrzesień 2014, 14:11:28 »
Dzisiaj pokazano całą serie.
http://blog.onet.pl/377318,17228501,foto.html
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Wrzesień 2014, 14:26:38 »
Ja się na szynkowar powoli szy(n)kuje  8), no i plan na wędzenie też mi się krystalizuje. Ale najpierw sprawdzę wędzarnie "po trasie" - może zamiast kombinować będę do nich wozić.
LMWDP #469

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Wrzesień 2014, 14:37:22 »
W dzisiejszych czasach to prawdziwe wędliny to można tylko u prostego rolnika spróbować, który hoduje świnie dla siebie, bo ta trzoda hodowana na skalę przemysłową jest karmiona karmą przemysłową. Teraz i na wsi ludzie są gnębieni przez łunię. Już nie można zabić u siebie na podwórku prosiaka, a do ubojni trzeba wozić, albo ukradkiem.
Jak to ksiądz w "U Pana Boga za piecem" mówił  - Ja nawet w kiełbasie zestresowaną świnię wyczuję ;)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Wrzesień 2014, 14:58:51 »
Mmmm... Kindziuk....

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Namiary na specjały niekoniecznie kawowe.
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Wrzesień 2014, 15:09:57 »
Teraz i na wsi ludzie są gnębieni przez łunię. Już nie można zabić u siebie na podwórku prosiaka, a do ubojni trzeba wozić, albo ukradkiem.
Oj. Co nieco się zmieniło...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi