forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Dyskusje wokół kawy => Wątek zaczęty przez: Spinacz w 23 Maj 2013, 09:16:11
-
Jak w temacie, używacie syropów do kawy? Miałem kiedyś jakieś próbki waniliowego i podchodził mi tak średnio.
-
bo smak sztuczny/chemiczny i tyle.
Zapewne jak pijesz wiadro mleka z kroplą kawy to możesz dolać kropelkę takiego cuda i smak zostanie zabity przez mleczko :evil:
a jedynie pozostanie zapach i "cukier"
-
Miałem czekoladowy i zbliżony smakiem do baileya.
Nie nadawało sie do picia.
-
ja do cappuccino bardzo lubię ten o smaku waniliowym
-
Baileys czy inne likiery są spoko o ile nikt nie przesadził z aromatem :)
A co z naturalnymi syropami (chyba można coś takiego zrobić)?
-
No proszę Cię! bez żartów.
ps. mam w domu obecnie jeden jedyny naturalny syrop smakowy - otrzymałem od kanadyjki (już teraz to ona kanadyjka :lol2: ) - czyli syrop klonowy.
Ciekawe, że bez konserwantów, "wiaderko" z literek ma na oko, jest słodki, nie jest tak ciągnący jak to mi się wydawało, nie jest zbyt ciemny - ot kolor średnio wypalonego jasnego pieczywka.
Tam jest rynek, żrą to litrami miesięcznie to i cena normalna, u nas znasz cenę? kosmiczna.
ALE do kawy tego jeszcze nie... hmmm może ktoś ma ochotę na espresso macchiato z syropem klonowym?? ;)
-
Syrop klonowy ma świetny smak ale faktycznie ceny u nas kosmiczne.
O co Ci chodzi? W sieci jest mnóstwo przepisów na syropy owocowe i czekoladowe, waniliowe itd
-
Rozumiem, że hand made? to tak, ale jeżeli mówimy o sklepach to gdzieś widziałeś takie NATURALNE? :D
nie każdy ma czas, ochotę, zdolności do choćby drylowania wisienek...
ps. co do konkretnie czekoladowych to zapewne przepis mówi (choć ich część) weź dobrą wedlowską czekoladę, a następnie... no sorka :smiech:
-
Może w jakiś sklepach ze zdrową żywnością lub produktami regionalnymi... ale chodziło mi oczywiście o "domowe produkty" :)
-
Sklepy ze zdrową żywnością omijam, bo (nie mówię, że każdy) czasami to dokładnie ta sama żywność co w normalnym sklepie, jedynie opakowanie oraz cena inna.
ps co do syropów klonowych - jednak mało wiem, mój jest jasny, a są różne kolory oraz gęstości coś jak u nas miody. ja mam taki (http://2.bp.blogspot.com/_siW9qaoSf0o/TTtxNSC5GGI/AAAAAAAAAqc/qy4hn1dqdEs/s1600/DSC_0193.JPG) i smak jak smak - karmel, woda, cukier, plus lekkie "przypalenie" finito.