Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 450232 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1245 dnia: 06 Październik 2019, 17:03:42 »
@Tadżko, biorąc pod uwagę espresso, wcale to nie jest dla mnie oczywiste. Łatwiej powstają kanały, gdy kawa jest zbyt grubo zmielona.

Offline Tadżko

  • Wiadomości: 29
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1246 dnia: 06 Październik 2019, 17:31:20 »
Zacieram ręce. O co się zakładamy Antonio?  ;)
A tak na poważnie, kiedyś to opiszę bezinteresownie, w miarę możliwości zrozumiale, i nie będzie to jakaś tam hipoteza ani porównanie  ekstrakcji ciśnieniowej  ekspresu z  grawitacyjną dripa.  ;)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1248 dnia: 11 Październik 2019, 17:38:50 »
Wracając do artykułu "astrofizyka".
 Zacznijmy od cytatu:

"Using a warmer slurry temperature will make water less viscous, which will make it flow faster and therefore more uniformly. "

To oczywiście bzdurka, bo jak w całym artykule zapominamy o dyfuzji, rozpuszczalności kawy w wodzie.

Druga sprawa, to choć wątek warstwy przyściennej został fajnie zauważony, później został pominięty. Kształt V60 powoduje w tym kontekście duże spowolnienie przepływu (mały otwór, duża powierzchnia ścianek), więc grafiki cylindrycznych mediów porowatych wcale nie muszą się tak układać i zależność od ciśnienia nie musi być taka prosta.

Artykuł porusza fajne kwestie i cieszę się, ze powstał ale za dużo pochopnych wniosków dla mnie niczego nie wnosi, oprócz ochoty na kolejnego dripa :pycha:


Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1250 dnia: 11 Październik 2019, 21:32:06 »
Amerykańscy naukowcy wyliczyli. Bosko.

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1251 dnia: 17 Październik 2019, 18:51:24 »


Guru jutiubowego gotowania o 'espresso'. Prosto i znośnie opowiedziane :P

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1252 dnia: 18 Październik 2019, 21:23:34 »
Kolejny ręczny przeciskacz - Anoa Presso:



Chwalą się, że z grupą e61 - raczej z kolbą w takim rozmiarze rzekłbym, do pełnego e61 to niepodobne.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2019, 21:25:45 wysłana przez rubin »

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1253 dnia: 18 Październik 2019, 21:52:27 »
Hmm, chyba ciężko będzie uzyskac tu 9 barów.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1254 dnia: 18 Październik 2019, 22:05:53 »
Hmm, gdyby w komplecie było siodełko rowerowe na szczycie...

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1255 dnia: 18 Październik 2019, 23:29:55 »
Oj tam oj tam, zapewne znajdzie się nie jeden co lubi bez siodełka  :evil:

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1096
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1256 dnia: 19 Październik 2019, 01:51:32 »
https://instagram.com/stories/kingancis/2157312828902775846?utm_source=ig_story_item_share&igshid=b3cxiekif4kj

Link do instastory, nigdzie indziej tego nie widziałem... Spieniacz do mleka z LM z różnymi programami Targi z Mediolanu

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1257 dnia: 22 Październik 2019, 22:09:42 »
Host Milano w tym roku płodny w nowe produkty:
Manument Leva



Rozumiem dźwignię ze sprężyną, ale do czego ta mała dźwigienka po prawej?
Swoją drogą jakbym miał dużą kuchnię to bym to brał ;).

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1258 dnia: 22 Październik 2019, 22:23:56 »
Wygląda na to, że to dźwignia odpowiedzialna za zbicie ciśnienia z kolby. Mnie nie porywa całokształt wyglądu.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1259 dnia: 01 Listopad 2019, 22:19:24 »
Słyszeliście o tym, że AI ma już pewne sukcesy w zakresie rozpoznawania zapachów ?

https://cyfrowa.rp.pl/technologie/38669-sztuczna-inteligencja-od-google-rozpozna-zapachy

Cząsteczki chemiczne odpowiedzialne za zapach porównuje z 5000 opisami specjalistów z branży perfumiarskiej. W tej chwili ponoć ponad 600 aromatów już potrafi poprawnie rozpoznać i dalej się uczy.  Ciekawe kiedy będzie rozwijane o połączenie ze smakiem i odczuciami fizycznymi. Może niedługo kompuer powie czy z danych połączeń związków występujących w kawie będzie smaczna kawa oraz jaką może dostać ocenę w cuppingu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi