Nie raz i nie dwa piłem z filiżanek leżących dnem na ekspresie, nie poparzyłem się ;)
Niemniej przyznasz, że lepiej aby dno filiżanki było rozgrzane niż rant? ;)Ja piłem z rantem leżącym na tacce i cała filiżanka była nagrzana. Ale nie było to 5 min po włączeniu ekspresu...
Fajny ten Lelit jest, szkoda tylko, że kosztuje ponad 5 tys. zł.Najkorzystniej finansowo wychodzi zakup w zestawie z młynkiem (niekoniecznie Lelita)-większość sprzedawców oferuje wówczas rabat. Sam ekspres można kupić za mniej niż 5tyś, jest teraz promocja letnia w Cafemax.
Wczoraj kupiłem 2 ekspresy gastronomiczne w obudowach z grubej nierdzewnej blachy. 1 GR z bojlerem 4 litry 1600 Wat, drugi 2 GR z 10-cio litrowym bojlerem i grzałką o mocy 3000 Wat.Super gratuluje. Ale jaki to ma związek z Lelit Elizabeth? Raczej ciężko porównywać te ekspresy ze sobą...
1 GR ma uszkodzony sterownik który jest teraz w naprawie, 2 GR podobno jest sprawny, lecz go jeszcze nie sprawdziłem.
Nawiązałem do opłacalności zakupu ekspresu za 5 czy prawie za 5 tys. zł względem smaku kawy, w moim mniemaniu. Nic więcej.
Ja piłem z rantem leżącym na tacce i cała filiżanka była nagrzana.A ja piłem z filiżanki, która była w zamrażalniku i cała była zimna.
Też zastanawiałem się przez chwilę nad używanym ekspresem gastronomicznym, ale z uwagi na pojemność bojlerów a co za tym idzie czas nagrzewania i zużycie prądu, wymiary takich maszyn i względy estetyczne zdecydowałem się na nowy ekspres.
Taki dylemat jest z wieloma produktami a największe kontrowersje wzbudza ta kwestia w przypadku samochodów - nowy czy używany... Wydaje mi się, że to kwestie indywidualna.
@Fux, a jak ktoś chce mleko z brązową łatą, to nie może kupić ekspresu ?To nadal są inne sposoby aby taki efekt osiągnąć.
Mam Pytanie co do odległości od kolby do kratki okapowej. Jak wysoki kubek można wstawić, tak aby wszedł bez problemowo i potem bezproblemowo można go wyjąć z pod kolby.Pod kolbę z podwójną wylewką wejdzie kubek o wysokości do 10cm, pod NPF około 13cm.
Do Victorii i Elizabeth będą pasować drewniane portafiltry z Mary/Bianki. Można też od nich odkręcić rączkę i przykręcić inną, drewnianą.Dzięki :) Zastanawiałem się jak bardzo jest to wyryte w kamieniu. Dobrze mieć potencjalną możliwość modyfikacji.
Po dłuższym użytkowaniu Elizabeth , jakie zauważyliście wadyCiężko mi dodać coś do listy wad oprócz tego co napisałem na pierwszej stronie wątku.
lepszy WŁOSKI jak CHIŃSKI to jest produkcja masowaLelit jest włoski, to ręczna robota z małej rodzinnej firmy. Wspomniane na pierwszej stronie niewielkie niedoskonałości obudowy to właśnie efekt ręcznego montażu.
Namówiliście mnie, zamówiłem i opłaciłem Elizabeth, kupiona w Konesso z rabatem od @Michał , czekam na dostarczenie, pokaże wam wszystko razem z unboxingiem.
podczas parzenia na Lelitowkim jak i IMS mam raczej najczęściej około 9,25-9,5 bara. Prysznic też mam IMS.U mnie przed modyfikacją nastawy OPV bywało różnie - od poniżej 9 (w sumie minimalna wartość jest nieistotna i nawet jej dokładnie nie zapamiętałem, bo większość szotów była nieudana) do 10,25 barów, zapewne dlatego, że mocno kombinowałem z wszystkimi dostępnymi zmiennymi. Po regulacji wypada mi 9 do 9,25 barów. W tej chwili zastanawiam się nad tym, jakie sitko kupić, bo te fabryczne od Lelita to katastrofa (potraktowałem je wiertłem 0,3mm i teraz jest znośnie). Myślałem o tym, żeby przy okazji odbioru Arca z serwisu kupić ze dwa sitka Ascaso (te 57mm w Arcu są zadziwiająco dobre), ale wymiana obudowy przedłuża się niemiłosiernie (zawiozłem ekspres 2.11, a dziś otrzymałem informację, że potrwa to do co najmniej 14.12), więc w tej chwili chodzi mi po głowie IMS B702TFH24NT.
@KLS gratuluję zakupu :) Na jakiej wysokości masz szafki (od blatu)?Dziękuję :D
Ja sitka stockowe z kolei lubię, nawet sobie dokupiłem kilka (to tzw sitka Faema - nieoryginalne).
U mnie też startuje od około 11 stopni. W zaawansowanych ustawieniach można zmienić tzw. temperature offset, ale ten fabryczny wydaje się w miarę OK. Też schodzę czasem aż do 88 stopni na PID.Dla mnie z kolei wartości 88-90°C ustawione na LCC to są górne rejony temperaturowe, wyżej kawa robi się już niepijalna. Przed chwilą wszedłem do menu serwisowego i opcji regulacji jest ogrom, a każda z nich oznaczona jest w sposób dla laika enigmatyczny:
Są te parametry też opisane dla Elizabeth, chyba na jakimś rosyjskim forum widziałem...Chyba tutaj...
@KLS gratuluje zakupu !
Ciesz się nowy ekspresem ,co najmniej tak samo jak Twój avatar .
Pamiętam jak unboxing swojego ekspresu robilem... Jaki ładny , o ja :wow2:
Pierwsze uruchomienie, jak pompa pracuje , pierwszy shot itd
Z takich drobiazgów trzeba się cieszyć . Zwłaszcza teraz , w tym dziwnym czasie.
Na pierwszy ogień przestawiłem "TR" na wartość "1", dzięki czemu widzę na bieżąco co się dzieje z temperaturą. Okazuje się, że dzieje się dużo!wtedy wahania temperatury są wyświetlane w czasie aktualnym? A czy gdyby, teoretycznie, ktoś coś zmieniał w tym menu serwisowym - to nie wiąże się to z przykrótką gwaranacją na sprzęt? :)
2. Czy myjecie raz na jakiś czas baniak na wodę? Jeśli tak to w jaki sposób i co jaki czas? Ostatnio poprawiałem wężyk bo filtr się obijał o baniak podczas parzenia i było słychać pukanie. Przy tej okazji stwierdziłem, że wężyk jest troszkę, hmm, oślizgły? Ekspres nie zna nic poza Kryształem Żywieckim.
1. Czy też czasami "skrzypi" Wam dysza od mleka przy jej ruszaniu? W zasadzie objawia się po spienianiu, przed nie mogę tego powtórzyć.Jeśli to normalne zjawisko to czym to konserwować?Może warto posmarować mocowanie smarem Molykote?
2. Czy myjecie raz na jakiś czas baniak na wodę? Jeśli tak to w jaki sposób i co jaki czas? Ostatnio poprawiałem wężyk bo filtr się obijał o baniak podczas parzenia i było słychać pukanie. Przy tej okazji stwierdziłem, że wężyk jest troszkę, hmm, oślizgły? Ekspres nie zna nic poza Kryształem Żywieckim.Od czasu do czasu wyjmuje zbiornik i płuczę go wodą z odrobiną płynu. Co kilka lat można zmienić wężyki...
3. Proszek do backflusha. Ja używam brandowanego przez Lelita Puly cafe (Lelit PLA9201) i jest OK. Natomiast zastanawiałem się nad polecaną wszędzie Urnex Cafiza. Warte to zmiany, czy mogę poczekać do końca (dość sowitej) paczki Puly?Zużyj na razie fabryczny proszek.
KPc = 0.2 (PID Proportional value coffee boiler)
KIc = 0.07 (PID Integral value coffee boiler)
KDc = 10
Bc = 30 (temperature range over which PID acts - this
really doesn't matter with such a small boiler)
KPs = 2.0 (PID Proportional value steam boiler I left at
2 for a stronger response in case a higher value
firmware default is programmed even if 0 is used). I
also want to prevent any large overshoot at max
temp settings.
KIs = 0.00 (PID Integral value steam boiler – not
required, no benefit to changing this value)
KDs = 0.0 (PID derivative value steam boiler – not
required, no benefit to changing this value you don't
really want derivative on this boiler)
Bs = 1 (temperature range over which PID acts I
would have set 0 if I could to act as a full power ON/
OFF controller)
EC = 10 (this is the offset for the brew boiler, it allows
for cooling of the brew water by the time it hits the
coffee and displays the tested brew temperature at
the coffee)
ES = 0 (I don't want an offset for steam, this way I can
convert temperature to an accurate pressure)
F01 = 1 (illumination on = 1 or off = 0)
TR1 = 1 (this allows the LCC to display the actual
temperature a value of 0 means the LCC only shows
the set temperature)
TOT= not used
"Cieszę się niemal tak bardzo jak mój pies, gdy mnie widzi po dwutygodniowej nieobecności
Ten ekspres to niezły kombajn, a teraz, gdy już go ujarzmiłem zabawa z nim dostarcza mi dużej satysfakcji"
@KLS zaskoczyłeś mnie, że mając do tej pory termoblok zdecydowałeś się na bojler... Sam ostatnio co jakiś czas zastanawiałem się nad upgrade'em sprzętu (u mnie wyłącznie z powodu "chęci zmiany", a nie z musu, bo mój Arc nie ma problemów z rdzą, ani z niczym innym). Ale ja nie wyobrażam sobie, żebym musiał czekać pół godziny, zanim zacznę robić espresso - robię to nieregularnie i nie chciałbym planować godziny. Nie myślałeś np. o UNO Duo, skoro zależy Ci również na dużej dostępności pary równocześnie z kawą? Myślę, że Twoje doświadczenie może pomóc innym, którzy się znajdą w podobnym punkcie :)
Poprawcie mnie proszę jeżeli się mylę ale czy to nie jest tak z przestawianiem opv że zmieniamy ciśnienie na zaworze ale w pompie jest dalej fabryczne ? Czy jest to korzystne dla pompy czy raczej ja obciąża?
Pytam ponieważ rozważam zakup Elizabeth lub Bianca
zakup Elizabeth lub BiancaDla mnie Bianca to już trochę wyższa szkoła jazdy. Też myślałem na początku o Biance ale cieszę się że kupiłem Victorie. Bez nauki na bojlerku nie umiał bym korzystać z niej. Victoria też umożliwia sterowanie przepływem ale nie w takiej skali jak Bianca i nie jest tak wygodnie jak z wiosełkiem. W Elizabeth też można dużo pokombinować ustawieniami w lcc. Osobiście brałbym na początku Victoria/Elizabeth (w zależności od potrzeb 1b/2b) a dopiero później myślałbym o Biance (o ile chcesz iść jeszcze dalej z kawą).
Pytam ponieważ rozważam zakup Elizabeth lub Bianca
19zł miesięcznie...Odpalając tylko z rana na 2 kawki do 5 zł na miesiąc bym zszedł 😁.
Jak zadbać o Elizabeth która nie będzie używana przez 3/4 tygodnie?Zabrać na Święta ze sobą :)
Zabrać na Święta ze sobą :)był taki pomysł :P szukam innego rozwiązania
Załóż ślepe sitko i zweryfikuj ustawienie OPV włączając pompę na kilkanaście sekund. Bardzo wątpię, by zawór sam się przestawił. U mnie fabrycznie OPV był ustawiony na 10,5 bara na ślepym sitku, przestawiłem go na 9,5 i jak dla mnie tak jest lepiej - łatwiej mi się "wstrzelić" w kawę.Hej, dopiero dziś to przetestowałem bo znów zwróciłem uwagę, że przy kawie jest jakieś 8,5. Na ślepym mam ok. 9,25. Mam wrażenie, że ciut przymało?
Hej, dopiero dziś to przetestowałem bo znów zwróciłem uwagę, że przy kawie jest jakieś 8,5. Na ślepym mam ok. 9,25. Mam wrażenie, że ciut przymało?
Optimum w trakcie ekstrakcji to podobno 9 bar.
Fabryczne sitko lelit to tylko ślepe jest dobreZawsze można szpileczką poprawić
Warto zmieniać?Warto. Aby wiedzieć jak ustawić opv załóż ślepe sitko , podstaw kieliszek z podziałką do espresso pod dyszę pary i nacisnij dolny przycisk pompy. Zasymuluj ekstrakcje, obserwuj manometr. Zobacz co się dzieje kiedy płynie woda dyszą a kiedy zakręcisz pokrętło.
@KLS ile kawy wchodzi do tego sitka kiedy używasz go z Elżbietą?Do sitka Ascaso I.3624 wchodzi maksymalnie 15g przy użyciu Elizabeth. Ascaso ma też głębsze sitka z tej serii: I.3625 (kalibrowane na 18g, wejdzie pewnie tam 1g więcej) oraz I.3626 na 21g. U Janusza są do kupienia za 49zł i osobiście uważam, że relacja ceny do jakości jest tutaj wyjątkowo korzystna.
Dziękuje znam każdy film o Elizabeth i Bianka jaki jest na YT :lol2: chodziło mi bardziej o odpowiedz typu na mniejszym ciśnieniu pre infuzja jest lepsza ponieważ a na wyższym będzie inaczej ponieważ...
… wrócę do "factory defaults" […] Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że po resecie cała woda z obu bojerów jest wypompowana przy kolejnym starcie :) Uf, a myślałem, że napsułem.
Super, dziękuje bardzo. To jeszcze jedno pytanie kawę masz średnio paloną?
Narazie mailem standardową preinfuzje a jutro spróbuje blooming
robienie kawy w pełni księżyca z dyszą pary skierowaną na północ?:D
czy na VSTJakiej pojemności?
VST 18
Obecnie w młynku gości Chocolate Wave od Mastro Antonio.Przejrzałem zapiski. Piłem ją, trochę ponad miesiąc od wypału. Większość shotów z młynka K-plus. Z Ceado: VST18, dosyć drobny przemiał, doza 17,5g (nie wiem, ile u Ciebie prysznic wystaje, więc zastosuj test 5 groszowej monety), czas bez preinfuzji (nie ma Classika) 31s, uzysk 41,9g, temperatura 93, ciśnienie 9bara. Ja stosuję Londinium DT, wyrównuje igłą i tamper.
generować pełne ciśnienie dopiero od 4-5 sekundy
Zastanawiam się tez, czy Elizabeth to dobry wybór dla kogoś, kto pija tylko espresso i americano, a mleczne tylko od święta? Czy brak regularnego spieniania może sprawić, ze woda z wylewki będzie miała gorszy smak lub zapach?Jeśli będziesz korzystał regularnie z wody z wylewki to wszystko będzie OK.
@skansen - wiem, że masz poprzednia wersje Elizabeth już od dłuższego czasu i testowałeś Mara x nad która tez się zastanawiam. Wybierając aktualnie ekspres w granicach 5k zł nadal wybrałbyś Elizabeth, czy brałbyś pod uwagę właśnie Mara x lub inny sprzęt?Z Elizabeth jestem zadowolony. Programowanie dozy i wylewka wrzątku to chyba dwa najważniejsze powody dla których nie zmieniłbym jej na Marę-X. Gdybym teraz miał zmieniać ekspres to poszukałbym pewnie czegoś z podłączeniem do wody, ale to jednak już wyższa półka cenowa...
Programmed one button for pi only by steam (pump off in service menu) it makes temp bump at the beginning of shot (superheated water from steam boiler)OK, ale czy aby na pewno ta woda idzie z bojlera parowego? W wielu maszynach 2B w bojlerze parowym mamy wymienniki ciepła -- dopiero z nich podgrzana woda trafia do bojlera kawowego. W takim wymienniku ciepła oczywiście ma miejsce zjawisko rozprężania wody pod wpływem wysokiej temperatury -- można to wykorzystać do preinfuzji właśnie. Tak czy owak, nie powinno być w takiej sytuacji żadnego szczególnego "temp bump".
czy w samej konstrukcji, w bojlerze parowym znajduje się wymiennik ciepłaNie.
Jakoś nie wyobrażam sobie, by zawory kierowały wodę bezpośrednio z bojlera parowego do sitka z kawą...Woda z bojlera parowego kierowana jest na bojler kawowy a nie bezpośrednio na sitko:
A tą parą rozumiem nie przejmować się? Jest to naturalne zjawisko czy może symptom jakiejś zbliżającej się awarii lub problemów z zaworem/cisnieniem?Nie przejmuj się w ogóle. Wrócę do tego tematu jeszcze jak będę miał ekspres przy sobie.
A tą parą rozumiem nie przejmować się? Jest to naturalne zjawisko czy może symptom jakiejś zbliżającej się awarii lub problemów z zaworem/cisnieniem?Ostatnio zauważyłem, iż u mnie również czasem bucha podczas nagrzewania z lewej strony, więc myślę że nic strasznego się nie dzieje;)
Niedobra, bo czasem przykrywa błędy dystrybucjiKurczę to muszę wypróbować bez preinfuzji i zobaczyć jak ona mnie rozpieściła i na ile przestałem być w dystrybucji perfekcjonistom:)
Polecacie jakiś filtr, duża róznica między fabrycznym, a ims?Jeśli chodzi o prysznic to do Elizabeth pasuje prysznic CI200IM / CI200NT / CI200TC:
Raz w tygodniu odpalam Caffize ze ślepym sitkiem i programem czyszczenia z przycisku 1+3.Ja również raz w tygodniu czyszczę cafizą a raz w dwa tygodnie moczę kolbę i sitka. Prysznic w elizabeth jeszcze nie odkręcałem do czyszczenia, ale jak miałem grace to robiłem tą czynność gdzieś raz w cztery miesięcy i powiem szczerze można i raz w pół roku, bo jakoś po czterech miesiącach nie wyglądało to strasznie, delikatny osad. Przy okazji dopytam na temat Espazzoli, czy warto, skuteczny bajer?
Wcześniej bawiłem się w jakieś pędzelkowanie/przecieranie - dramatNo właśnie tez mnie to męczy za każdym razem ścierką wycierać. Dzięki za opinie, chyba też sobie coś takiego kupię;)
resztkami kawy. Później nie wiadomo co z tym zrobić lub obsypuje się to po blacie Czasami też udawało mi się dotknąć dłonią gorącej grupy podczas wycierania:)
@Eustachiusz wypowiem się w temacie wymiany młynka ogólnie. Zmieniłem niedawno JX-Pro na Mignon XL i jestem zachwycony tą zmianą. Nie wiem czy smak bardzo się zmienił ale powtarzalność bardzo. No i przygotowanie 4 szotów trwa teraz chwilę. Odczułem tą różnicę na Oskarze.Wydaje mi się, że ten smak jest przez nie wyczyszczenie części przed montażem w fabryce. Ja na rurkach do wody miałem taki pył z plastiku chyba, przetarłem je tylko, ale smaku dziwnego nie wyczułem
Teraz mam Elizabeth i od razu musiałem po zmianie zjechać w dół z grubością mielenia mimo tej samej dozy i sitka. Jednak jest różnica pomiędzy maszynami ale nie wiem z czego wynika wymaganie drobniejszego przemiału.
Mam też problem z plastikowym posmakiem wody z Elizabeth (z grupy i wylewki). Czy też taki mieliście? Minie to?
Mignon XLW dniu dzisiejszym zakupiłem Elizę, czekam na dostawę. Nie mam jeszcze młynka i tutaj pytanie o wersje Mignon'a - co polecacie w cenie do 2k?
Tam widzę kilka oznaczeń modelu np. 15BL, 16CR, Specialista i wszystkie w zbliżonej cenie.
Bo to jest ten sam model (Eureka Mignon Specialita), tylko w różnym wykończeniu:Wielkię dzięki! W tak zwanym międzyczasie znalazłem info na stronie producenta. I wszystko się zgadza;)
Czy do kolby elisabeth "pasuje" kubek od niche zero?Potwierdzam, pasuje w najlepsze😉
Jaki polecacie NPF do Elizabeth? W konesso są 3, różnią się czymś oprócz rączki?Wygląda na to, że różnią się tylko rączka. Ja bym brał PLA580V żeby mieć taką samą rączkę jak w klasycznym portafiltrze.
Lelit PLA580S, W i V.
Ja bym brał PLA580V żeby mieć taką samą rączkę jak w klasycznym portafiltrze.Ja właśnie też tak zrobiłem.
Wygląda na to, że różnią się tylko rączka. Ja bym brał PLA580V żeby mieć taką samą rączkę jak w klasycznym portafiltrze.
Cytat: skansen w Dzisiaj o 13:05:39
Ja bym brał PLA580V żeby mieć taką samą rączkę jak w klasycznym portafiltrze.
Ja właśnie też tak zrobiłem.
@Tadzik jak miałem Grace to miałem LELIT PLA570S i powiem szczerze, że oprócz rączki niczym się nie różnią, więc bierz pod względem wyglądu, który bardziej ci przypadnie do gustu.
Od poczatku mialem problem ze spieniem mleka, myslalem ze to kwestia braku doswiadczenia oraz tego ze uzywam napojow mlekopodobnych czyli roslinnych. Kupowalem co raz to inne mleka roslinne, niestety zadnej poprawy nie bylo.Nie mam dużego doświadczenia z mlekiem roślinnym, ale na temat spieniania na Elizabeth mogę kilka słów powiedzieć ;)
Przyczyn słabego spieniania, leżących po stronie ekspresu może być kilka:Nie generalizuj innych DB pisząc o Elizabeth. Małe bojlery, podgrzewane na zmianę to problem wyłącznie Elizabeth. Cały sens ekspresów DB jest uniezależnienie tych dwóch rzeczy od siebie tak jakby połączył dwie maszyny w jedną.
*Zapchana, zaklejona dysza, mleko zaciągnięte aż do zaworu.
*Niedogrzany ekspres - spienianie jest możliwe dopiero po 10-15 minutach od włączenia ekspresu.
*Ekspres w trakcie dogrzewania bojlera kawowego - trzeba odczekać kilkanaście sekund aż bojler kawowy zostanie dogrzany. W Elizabeth (i nie tylko) jednocześnie grzany może być tylko jeden z bojlerów. Zaraz po włączeniu ekspresu grzany jest bojler kawy, potem pary. Z kolei w trakcie robienia kawy i zaraz po grzany jest bojler kawowy. Jeśli spieniamy w trakcie robienia kawy (lub zaraz po) to może nam nieznacznie spadać moc pary-priorytet jest kierowany na bojler kawowy. To dość ważny, a często niedoceniany aspekt pracy maszyn DB.
Małe bojlery, podgrzewane na zmianę to problem wyłącznie Elizabeth.Nigdy nie miałem z tym problemu. Moc pary spada, ale nieznacznie.
Nie jest to też "problem wyłącznie Elizabeth" bo takie rozwiązanie zastosowano również w innych (ale nie wszystkich) ekspresach dual boiler. I też może to powodować to spadek mocy pary.W takim razie te które tak mają zostały kiepsko zaprojektowane i DB w tych wypadkach stracił swoją przewagę i wybrałbym pewnie dobry HX niż taki DB.
W takim razie te które tak mają zostały kiepsko zaprojektowane i DB w tych wypadkach stracił swoją przewagęTo chyba nie do końca, bo dalej masz bojler od zaparzania, w którym w DB masz precyzyjne ustawienie temperatury czego w HX tak zupełnie identycznie nie osiągniesz.
Cytat: skansen w Dzisiaj o 08:36:37
Nie jest to też "problem wyłącznie Elizabeth" bo takie rozwiązanie zastosowano również w innych (ale nie wszystkich) ekspresach dual boiler. I też może to powodować to spadek mocy pary.
W takim razie te które tak mają zostały kiepsko zaprojektowane i DB w tych wypadkach stracił swoją przewagę
I to jest wg mnie najlepsze rozwiązanie.W takim razie te które tak mają zostały kiepsko zaprojektowane i DB w tych wypadkach stracił swoją przewagę(...) Z drugiej strony, niektóre DB maja możliwość ustawienia priorytetu temp na którym bojlerze pilnować temp albo na obydwu (wtedy wzrasta pobór energii el.)
To chyba nie do końca, bo dalej masz bojler od zaparzania, w którym w DB masz precyzyjne ustawienie temperatury czego w HX tak zupełnie identycznie nie osiągniesz.Takiej miniaturowej wielkości bojlery a Lelit niestety wsadza najmniejsze bojlery ze wszystkich producentów na rynku to efekt cięcia kosztów aby być jak najbardziej atrykcyjnymi cenowo. Do tego jeszcze żonglowanie grzaniem między jednym a drugim bojlerem napewno stabilności temperatury bez odczekania Ci nie dadzą szczególnie przy paru kawach pod rząd. Jeżeli chodzi o energooszczędność to kiedy się planuje robić kawę bez spieniania to się odrazu wyłącza bojler pary i tyle, nie trzeba żadnego priorytetu ustawiać. Co by nie wymyślić, najlepiej jak dwa bojlery grzeją na raz jak jest taka potrzeba, inne wymysły to mydlenie oczu żeby zamaskować tą niedoskonałość.
Z drugiej strony, niektóre DB maja możliwość ustawienia priorytetu temp na którym bojlerze pilnować temp albo na obydwu (wtedy wzrasta pobór energii el.)
Lelit niestety wsadza najmniejsze bojlery ze wszystkich producentów na rynkuSą przecież ekspresy DB z jeszcze mniejszymi bojlerami, wielkość bojlerów w Elizabeth jest mniej więcej po środku stawki wśród podobnych ekspresów. A przemienna praca bojlerów to dla niektórych zaleta.
Lelit niestety wsadza najmniejsze bojlery ze wszystkich producentów na rynkuSą przecież ekspresy DB z jeszcze mniejszymi bojlerami, wielkość bojlerów w Elizabeth jest mniej więcej po środku stawki. A przemienna praca bojlerów to dla niektórych zaleta.
Są przecież ekspresy DB z jeszcze mniejszymi bojleramiChyba zabawki dla dzieci😁
I dodatkowo chyba nie każdy DB ma możliwość wyłączenia jednego z bojlerówPoczekaj zaraz ktoś Ci odpisze że to też zaleta.😂
Tej samej wielkości bojler kawowy (300ml) jest m.in w Sage Dual Boiler, Silvia Pro czy Fracino Piccino. Większy ma Profitec Pro 300 (400ml) czy Belloona (500ml). Mniejszy ma KitchenAid.Są przecież ekspresy DB z jeszcze mniejszymi bojleramiChyba zabawki dla dzieci😁
Dla Ciebie to zapewne wada ;)I dodatkowo chyba nie każdy DB ma możliwość wyłączenia jednego z bojlerówPoczekaj zaraz ktoś Ci odpisze że to też zaleta.😂
Dla Ciebie to zapewne wada ;)Dla Ciebie za to z pewnością zaleta.😁
Za to wyższy model, Classic 1,8L ciekawe dlaczego?😉Off-Topic:Niepotrzebnie brniesz @Artisz, są różne dobre rozwiązania. Na przykład La Marzocco Linea Mini ma 170 ml bojler kawowy.
Bezzera, ECM, Izzo, Rocket , Quick MillŻaden z tych producentów nie ma podobnego ekspresu w swojej ofercie, mają większe maszyny z E61 którym bliżej parametrami do Bianki. Nie ma sensu porównywać Elizabeth, Bellony, Sage Dual Boilera itd. do dużo większych ekspresów z E61.
Ciekawe dlaczego też wspomniane firmy poprzez to że w Ameryce jest niższe napięcie instalują opcje z wtyczkami do 20 amperowych gniazdek żeby właśnie dwa bojlery mogły grzać jednocześnie, a nie naprzemiennie, chyba nie po to żeby było gorzej co?😉No właśnie nie do końca. Na przykład wspomniany przez Ciebie Profitec w modelu Pro 300 ma na rynek amerykański obniżoną moc grzałek, żeby się mieścić poniżej 15A. Z kolei Pro 700 ma naprzemienną prace grzałek.
Wśród małych DB na rynek USA jest moc grzałek ograniczona na tyle, żeby się zmieścić w 15A (Pro 300, Sage/Breville Dual Boiler) czy stosowana naprzemienna praca (Elizabeth, Silvia Pro). Dopiero w większych maszynach pojawiają się wersje 20A lub z możliwością wybrania trybu pracy...No właśnie i tym to potwierdziłeś sam, dlaczego tańsze mają tak a droższe inaczej.
No właśnie i tym to potwierdziłeś sam, dlaczego tańsze mają tak a droższe inaczej.Tańszy Pro300 ma pracę jednoczesną, droższy Pro700 naprzemienną... Ekspresy Dual Boiler Profiteca nie mają, jak twierdzisz, wersji 20A na rynek USA...
Ekonomia w niższych modelach a nie że to jest lepsze rozwiązanie bo inaczej w wyższych modelach nikt by nie wstawiał większych i droższych bojlerów i nie stosował opcji na 20 amperów żeby mogły obydwa grzać jednocześnie.
Tańszy Pro300 ma pracę jednoczesną, droższy Pro700 naprzemienną... Ekspresy Dual Boiler Profiteca nie mają, jak twierdzisz, wersji 20A na rynek USA...La Speziale, Bezzera, Izzo, Quick Mill np. mają, skończę na tym bo już się to nudne robi.
La Spaziale, Bezzera, Quick Mill mają możliwość wyboru trybu (naprzemienny/jednoczesny).Tańszy Pro300 ma pracę jednoczesną, droższy Pro700 naprzemienną... Ekspresy Dual Boiler Profiteca nie mają, jak twierdzisz, wersji 20A na rynek USA...La Speziale, Bezzera, Izzo, Quick Mill np. mają, skończę na tym bo już się to nudne robi.
Wymienieni producenci nie mają też ekspresów podobnych do Elizabeth/Bellony/Silvia Pro więc wymienianie ich w tym wątku jest bez sensu.Sens był taki żeby Ci pokazać że to nie wada tylko zaleta bo inaczej nikt by tego nie stosował w wyższych i droższych modelach, tak samo jak zaletą są większe a nie mniejsza bojlery, wystarczy wejść na obojętnie jakiego lepszego producenta żeby przekonać się że czym wyższy model tym przeważnie większe bojlery, nawet w przypadku waszego Lelit.
zaletą są większe a nie mniejsza bojleryTrend projektowania nowych maszyn jest odwrotny - bojlery kawowe są nawet mniejsze niż w Elizabeth bez straty dla stabilności temperaturowej.
Trend projektowania nowych maszyn jest odwrotny - bojlery kawowe są nawet mniejsze niż w Elizabeth bez straty dla stabilności temperaturowej.Spoko, po co wogóle bojlery, termobloki będą lepsze.
zmienili pewnie prawa fizykiNie zmienili. Popatrz na pomiary stabilności Silvia Pro - są wyniki na forum. Bojler jak w Elizabeth - 300ml.
Spoko, po co bojlery, termobloki wystarczą.Nie jestem fanem termobloków :)
Nie jestem fanem termobloków :)A ja fanem małych bojlerów.😁
Ty twierdzisz że małe bojlery to przyszłośćNo niedokładnie. Uważam, że na ten moment nie wymyślono nic lepszego niż niewielki bojler kawowy. Ale jest kilka ciekawych rozwiązań na horyzoncie, napiszę o nich w wolnej chwili.
Jakie ciśnienie pokazuje Wam zegar Elki na ślepym sitku przy back flush'u ?Podczas ekstrakcji z kawą trochę powyżej 9 bar. Przy ślepym sitku trochę ponad 10bar.
Przerywając tę dyskusje w temacie przewagi małego nad dużym, gdzie jak mądrość ludowa twierdzi leczy się pewien kompleks i nadrabia m.in rozmiarem bojlera,Rozumiem że do mnie ta docinka, skończyłem już jakbyś nie zauważył bo żadne podane argumenty i przykłady nie przemawiają więc nie ma sensu ciągnąć to dalej. Długa droga jeszcze przed Tobą, ale jak się dokształcisz to może coś sensownego na temat jeszcze kiedyś napiszesz.😁
głosząc z uporem maniaka, że małe zawsze jest beee,
Nie jest to też "problem wyłącznie Elizabeth" bo takie rozwiązanie zastosowano również w innych (ale nie wszystkich) ekspresach dual boiler. I też może to powodować to spadek mocy pary.W takim razie te które tak mają zostały kiepsko zaprojektowane i DB w tych wypadkach stracił swoją przewagę i wybrałbym pewnie dobry HX niż taki DB.
Dzięki za zaproszenie, w Krakowie byłem w tym roku i narazie się nie wybieram.😉
Nie jest to też "problem wyłącznie Elizabeth" bo takie rozwiązanie zastosowano również w innych (ale nie wszystkich) ekspresach dual boiler. I też może to powodować to spadek mocy pary.W takim razie te które tak mają zostały kiepsko zaprojektowane i DB w tych wypadkach stracił swoją przewagę i wybrałbym pewnie dobry HX niż taki DB.
Dzięki za zaproszenie, w Krakowie byłem w tym roku i narazie się nie wybieram.😉
Nie mogę się zgodzić, że wszystkie DB są pod tym względem źle zaprojektowane. Zapewne nie wszystkie.
Na przykładzie mojego ekspresu
Bezzera Matrix ma 3 możliwości zaprogramowania priorytetu:
a. podgrzewania bojlera kawowego,
b. bojlera pary
c. brak priorytetu
Normalnie na codzień mam ustawiony priorytet a,
Bez problemu robię przed południem 2x cappucino, zużywam ok 400 ml mleka i 1x dopio.
A gdy w domu pojawiają się goście, a tych mamy często ustawiam priorytet b.
Bez problemu spieniam 800 ml mleka (2 x po 400 ml) zanim zrobię dwa pierwsze capuucino
Para jest już w zaprogramowanej temperaturze 130 stopni. Spienia się bardzoszybko.
Po południu 1-2 dopio, wtedy bojler pary jest wyłączony.
I to jest właśnie zaleta posiadania w domu ekspresu DB
Prawdziwa zaleta jest jak masz dwa bojlery podgrzewane jednocześnie, masz wtedy szybszy czas nagrzewania plus nie musisz nic kombinować i wybierać priorytetów w ustawieniach bo zawsze masz obydwa optymalnie nagrzane.
Jedyna przydatna opcja to wyłączenie bojlera pary jak się nie planuje spieniać mleka.
Oto cytat opisu z nowego ekspresu Slayera o którym @MacJaro ostatnio wspomniałeś jak się spotkaliśmy:
"A new heating system lets the machine heat both boilers simultaneously for better performance. To take full advantage of the
new system’s capabilities, we developed a new circuit board to drive an additional solid state relay (SSR) and run a
new PID algorithm"
Także wy sobie zmieniajcie priorytety bojlerów w ustawieniach jak lubicie, nikt wam tego nie zabrania.😉
No ale może przeczytaj jeszcze raz to co było wyżej napisane - w Bezzera tak to właśnie działa (plus więcej).Ty przeczytaj co ja przyznałem że jedyna sensowna opcja to wyłączenie bojlera parowego jak się nie chce spieniać mleka i sam z tego korzystam jak planuję robić tylko espresso. W drugą stronę opcja wyłączenia bojlera kawowego już mnie tak nie przekonuje i nie jest dla większości za bardzo przydatna.
Po pierwsze możesz dowolny z bojlerów włączyć lub wyłączyć (ja często włączam tylko kawowy jak nie planuję mleka spieniać). Ale tez można wyłączyć kawowy i uyzyc wyłącznie parowy, co też mi się zdarza, jak dla dzieciaków spieniam mleko do kakao albo czekolady. A to już nie w każdym DB jest taka opcja żeby kawowy wyłączyć a parowy nie.
Po drugie te priorytety z kolei dają opcję wyboru czy grzanie bojlerów jest naprzemiennie (z priorytetem utrzymania temp kawowego lub parowego bojlera), a jak priorytet wybierzesz "none" to wtedy obydwa bilety grzeją się jednocześnie i niezależnie utrzymując zadaną temperaturę.
Tak, że ten...
W drugą stronę opcja wyłączenia bojlera kawowego już mnie tak nie przekonuje i nie jest dla większości za bardzo przydatna.Napisałem Ci przykład choć rozumiem, że nie każdy musi mieć dzieci, nie wszystkie dzieci muszą chcieć kakao a nawet jeśli to niekoniecznie ze spienionym mlekiem i nie każdemu musi się chcieć im to robić :-D
nie każdy musi mieć dzieciNiektórzy to nawet nie powinni ;)
Tak jak też wyżej napisałem zmieniaj sobie te priorytety ile chcesz jak Cię to bawi bo na pewno niczego nie ułatwia ani nie ulepsza w porównaniu z dwoma jednocześnie.😉Ale wyluzuj - to jest przecież tylko wymiana zdań o kawie, przy kawie i o urządzeniach te przyjemności pomagające przygotować :-)
:-D :-DOff-Topic:nie każdy musi mieć dzieciNiektórzy to nawet nie powinni ;)
Ale wyluzuj - to jest przecież tylko wymiana zdań o kawie, przy kawie i o urządzeniach te przyjemności pomagające przygotować :-)Jestem wyluzowany, jest dobrze jak masz wszystkie opcje ale dyskusja była o tym że inni tutaj twierdzili że jest lepiej jak bojlery grzeją na przemian bez opcji niż jednocześnie.😉
Po co się emocjonować?
Napisałem Ci jakieś przykłady kiedy te priorytety mogą ułatwiać ale rozumiem, że nie każdy musi ten pogląd podzielać.
No i napisałem Ci też, ze jeden z tych priorytetów to właśnie grzanie obydwu jednocześnie. Można tak ustawić i nie ruszać jak ktoś tak chce.
Ja nie piszę, że coś mnie bawi tylko technicznie opisuję jak działają te funkcje żeby nie było niejasności bo wcześniej takie się wkradały.
Tak więc luzik i miłego oraz spokojnego wieczoru ! PAX
jak optymalnie ustawic preinfuzję (czas itd. ) oraz temp. na LCC? PJako punkt wyjścia potraktowałbym wyjściowe, fabryczne parametry. Temperaturę modyfikowałbym "pod kawę". Jeden z przycisków (u mnie nr 2) mam ustawione na 99 sekund i samemu przerywam ekstrakcję.
Spokojnie, opanujesz to. Zwiększ temperaturę do 94 i spróbuj - na pewno poczujesz różnie. Kup ziarna z Gwatemali np. - zobacz czy taka kwasowość Ci odpowiada. I spokojnie, nie nerwowo :) Każdy to przechodził.
. Najczęściej przy pierwszym uruchomieniu po jakiś 2 sekundach uruchamia pompę i nie zatrzymuje się. Dopiero kilkukrotne wyłączenie/włączenie powoduje że ekspres jednak dostrzega że jest woda w zbiorniku. Wymieniałem już element odpowiedzialny za sprawdzenie poziomu wody w zbiorniku parowym ale niestety to nie rozwiązało problemu. Macie może pomysł co może powodować problem?Zdarza się tak jeśli woda jest zbyt miękka lub robiona wg receptury z wody destylowanej/demineralizowanej. Nalej na próbę Żywiecki Kryształ, opróżnij bojlery (używając wylewkę wrzątku aż do odcięcia) i zobacz jak ekspres zareaguje.
ekspres od czasu do czasu przecieram środkiem Weiman Stainless Steel-tak przetarty ekspres długo się potem nie "palcuje"...
Nie zmieniłem zdania :taktak: Chwalę sobie nie tylko jego działanie ale i zapach.Dziękuję bardzo, już kupione😉ekspres od czasu do czasu przecieram środkiem Weiman Stainless Steel-tak przetarty ekspres długo się potem nie "palcuje"...
Jak na razie ustawiłem 92 stopnie i korzystałem z 2 przycisku (fabrycznie zaprogramowany) chyba 5s preinfuzha. Pije raczej ciemno palone. Mam wrażenie, że jeszcze kawa jest trochę gorzka... macie jakieś konkretne przepisy? Sam ekspres uważam, za swietny! Bardzo szybko się nagrzewa, portafiltr aż parzy w ręce jak się wszystko dobrze wygrzeje;)
Mam Elizabeth już prawie rok i w sumie jestem zadowolony ale... Jakość jednak ma swoją cenę i Lelit ma z tym problemy. W ciągu tych 11 mcy musiałem ekspres naprawiać już 2 razy a rozbierać 4 razy. Najpierw przeciekał boiler parowy przy jednym z sensorów... Naprawa przy użyciu taśmy teflonowej. Za lekko dokręcona śruba bez odpowiedniego uszczelnienia z fabryki. Przeciekający zawór pary (nieszczelny), co wynika z jego konstrukcji (compression valve). Okazało się, że trzpień zaworu ma na końcu teflon, który można uszkodzić jak się za mocno dokręca zawór. Czasem zawór przecieka przy lekkim dokręceniu i wtedy dokręca się go mocniej i to może spowodować jego uszkodzenie (wg mnie średnia ta konstrukcja). PRzyjaciele Kawy przysłali mi nowy trzpień (bo nie chciałem ekspresu tylko dlatego wysyłać do serwisu) i było dobrze przez miesiąc. Aktualnie jestem po wymianie zdań z Lelit care, bo nowy trzpień też już siada (pomino bardzo ostrożnego się obchodzenia z nim).
Ogólnie jestem zadowolony ale to nie jest poziom NS (wcześniej miałem Oscara, który też miał problemy ale był mooocno używany).
Biorąc pod uwagę, że Lelita kupił Breville, który delikatnie mówiąc nie słynie z długowiecznych produktów - szczerze wątpię w jakąś(jeśli jakąkolwiek) poprawę w tej kwestiiNa to jak będzie wyglądać długowieczność po przejęciu trzeba będzie poczekać. Natomiast jakość dostrzegalna "po wyjęciu z pudełka" powinna się poprawić. Spodziewam się, że Breville będzie cisnął by wskaźniki reklamacji nowych produktów były jak najniższe. Z drugiej zaś strony Lelit (w osobie Mauro Epis) stwierdził, że sporo spraw jest załatwianych przez dystrybutorów, bez angażowania producenta. W efekcie producent o części problemów nie wie (a powinien).
@kfiatos przykro mi z powodu Twoich problemów z ekspresem...Kurcze... Skansen
@kfiatos przykro mi z powodu Twoich problemów z ekspresem...Biorąc pod uwagę, że Lelita kupił Breville, który delikatnie mówiąc nie słynie z długowiecznych produktów - szczerze wątpię w jakąś(jeśli jakąkolwiek) poprawę w tej kwestiiNa to jak będzie wyglądać długowieczność po przejęciu trzeba będzie poczekać. Natomiast jakość dostrzegalna "po wyjęciu z pudełka" powinna się poprawić. Spodziewam się, że Breville będzie cisnął by wskaźniki reklamacji nowych produktów były jak najniższe. Z drugiej zaś strony Lelit (w osobie Mauro Epis) stwierdził, że sporo spraw jest załatwianych przez dystrybutorów, bez angażowania producenta. W efekcie producent o części problemów nie wie (a powinien).
porównując do Victorii, mimo niższej nastawionej temperatury kawa jest bardziej gorzka, i wychodzi bardziej gorąca niż z Victorii.Elizabeth i Victoria mają niemalże identyczne bojlery kawowe. Czujnik temperatury jest jednak zamontowany inaczej. Do tego dochodzi inny sposób realizacji preinfuzji. Stąd nie da się przenieść między nimi ustawień PID 1:1. Na początek możesz spróbować jeszcze niższą temperaturę. Do tego wyłączyć na próbę preinfuzję. W dalszych krokach możesz zmienić zaawansowane ustawienia PID (LCC): https://sway.office.com/S5J4d9Jp4Y9LdVFx
2)Po dwóch latach, oddałem ekspres do serwisu, ze względu na przeciekającą uszczelkę grupy oraz problem z dyfuzorem, po powrocie ekspres działał lepiej niż nowy, teraz ok 2 tygodnie po serwisie, zauważyłem, że ekspres cały mocno się nagrzewa oraz woda w tanku na świeżą wodę jest podgrzewana i jest ciepła, zastanawiam się czy tak być powinno i jeżeli nie, to jak można to naprawić czy będzie potrzebny ponowny serwis?W zbiorniku są dwie rurki. Jedna służy do pobierania wody. Druga to wężyk powrotny z OPV. Sprawdź czy rurka powrotna na rozgrzanym ekspresie nie wypuszcza pary (nie powinna tego robić).
W zbiorniku są dwie rurki-jedna służy do pobierania wody. Druga to wężyk powrotny z OPV. Sprawdź czy rurka powrotna na rozgrzanym ekspresie nie wypuszcza pary (nie powinna tego robić).
Natomiast siłą rzeczy, jeśli ekspres długo pracuje włączony to woda w zbiorniku się nagrzewa..
z drugiego wężyka płynie ciepła woda, ale pary nie widaćWoda wracająca z OPV ma prawo się lekko ogrzać. Moje ex-Elizabeth pracowała przeważnie cały dzień. Przy bojlerach nastawionych na 93C/120C woda w zbiorniku pod koniec dnia miała ponad 40 stopni :picardpalm:
Znam to rozwiązanie :ok: Jeden problem - nagrzewanie, częściowo ogranicza. Ale dalej zostaną pozostaje reszta bolączek - konieczność dolewania wody itd. itp.w LMLM tacka ociekowa jest na magnesy , montaż i demontaż bardzo prosty i szybki. Leję wodę przefiltrowaną i do tego niskozmineralizowaną ( np. Primavera). Jak robie do 5 kaw dziennie , okazjonalnie 8 to daje radę z dolewaiem wody ( zbiornik też ponad 2 lirty więc spokojnie wystarcza )
Woda stojąc w zbiorniku ekspresu nie poprawia raczej swoich właściwościDlatego regularnie ją zużywam 😉. Jak nie chcesz kupować mineralnej wody (ja póki co kupuję 6 litrowe butle) to kupujesz filtr Dafi czy Brita i masz z sieci przefiltrowaną wodę.
Wbrew pozorom trzeba trochę ogarnąć , bo baniak 20 litrowy pod szafką na wodę z resztkami kawy nie wyglada ciekawie ( a wiele osób tak załatwia temat 😁)Trzeba trochę ogarnąć, to fakt, ale jest to do zrobienia... Nim się sam za to zabrałem wydawało mi się to dużym przedsięwzięciem. Trochę się namęczyłem ale jak już podłączyłem wszystko to żałowałem jedynie, że nie zabrałem się za to wcześniej :) Teraz na pewno nie wróciłbym się do dzbanków filtrujących...
A tą cała instalacje do zmiękczania wodyw całym domu/ mieszkaniu tez masz zamontowaną ?W całym mieszkaniu bym sam się nie brał za instalację :) U siebie w mieszkaniu zamontowałem filtr BWT z magnezem podpięty do ekspresu (aktualnie Bianca) i wylewkę do picia/gotowania. Zrobiłem instalacje bo miałem w planach zakup ekspresu który może pracować tylko ze stałym przyłączem. Jak przyszło jednak do zakupu to okazało się, że stara miłość nie rdzewieje i kupiłem sobie kolejnego Lelita...
A tą cała instalacje do zmiękczania wodyw całym domu/ mieszkaniu tez masz zamontowaną ?W całym mieszkaniu bym sam się nie brał za instalację :) U siebie w mieszkaniu zamontowałem filtr BWT z magnezem podpięty do ekspresu (aktualnie Bianca) i wylewkę do picia/gotowania. Zrobiłem instalacje bo miałem w planach zakup ekspresu który może pracować tylko ze stałym przyłączem. Jak przyszło jednak do zakupu to okazało się, że stara miłość nie rdzewieje i kupiłem sobie kolejnego Lelita...
Na cały dom mają mają odkamieniacz moi Rodzice. To świetne rozwiązanie, nie tylko pod kątem wody pitnej. W łazience nie ma kamienia, nie szkodzi armaturze... Nawet samochód się lepiej myje taką wodą :)
do ekspresu (aktualnie Bianca)
Oring dyfuzora , uszczelka grupy (górna część grupy) oraz uszczelka bojleraDwa pierwsze elementy (nr na rysunku 752-8 i 752-4) można i warto wymienić samemu. Jak kolba przestaje zapinać się na godzinie dwunastej to warto pomyśleć o wymianie. Można od razu zastosować silikonową uszczelkę grupy.
czy na coś jeszcze zwrócić uwagę serwisowi aby sprawdzili przy okazji ?Ja jak na początku odsyłałem do serwisu (był zamontowany fabrycznie elektrozawór wadliwy) to przy okazji poprosiłem żeby swoim sprzętem wyregulowali OPV, bo tak czytałem fabrycznie nie zawsze jest dobrze wyregulowany. Prawda teraz przy prawidłowej ekstrakcji pokazuje okolice 11 bar, ale kawa wydaje się smaczniejsza(może złudzenie, tego to nie wiem)😉
Napisze do nich aby to również sprawdzili. Dziękuje za podpowiedź.czy na coś jeszcze zwrócić uwagę serwisowi aby sprawdzili przy okazji ?Ja jak na początku odsyłałem do serwisu (był zamontowany fabrycznie elektrozawór wadliwy) to przy okazji poprosiłem żeby swoim sprzętem wyregulowali OPV, bo tak czytałem fabrycznie nie zawsze jest dobrze wyregulowany. Prawda teraz przy prawidłowej ekstrakcji pokazuje okolice 11 bar, ale kawa wydaje się smaczniejsza(może złudzenie, tego to nie wiem)😉
Mam problem z ekspresem.Lecąca woda po grupie i kolbie to pewnie , uszczelka grupy do wymiany, u mnie tak było. Ps. czekam na kolejne relacje jak wróci ekspres z serwisu. Mój wysyłam za tydzień jak wróce do kraju, na wymianę wyświetlacza i sprawdzenie opv
Do tej pory wszystko było super, aż tu nagle zaczęła się lekko wydobywać para z kratki ociekowej i woda skrapla się od spodu ekspresu + z przodu na dole (na zdjęciu).
Poza tym przy robieniu espresso woda leci bokiem....
Zrobiłem filmik ze ślepym sitkiem - generalnie dramat :D
Ma ktoś jakies pomysły co to może być / ewentualnie może mial ktoś podobny problem?
Mam problem z ekspresem.JAk sytuacja?
Do tej pory wszystko było super, aż tu nagle zaczęła się lekko wydobywać para z kratki ociekowej i woda skrapla się od spodu ekspresu + z przodu na dole (na zdjęciu).
Poza tym przy robieniu espresso woda leci bokiem....
Zrobiłem filmik ze ślepym sitkiem - generalnie dramat :D
Ma ktoś jakies pomysły co to może być / ewentualnie może mial ktoś podobny problem?
Sprawę zgłosiłem na gwarancję do konesso, więc będę robił update.
Ekspres jest w konesso, póki co brak info. Będę informował, jak tylko coś się wyjaśni :)Jeżeli czekasz na informacje od nich to najlepiej napisz do nich, czekałem kilka dni po odebraniu przez serwis ekspresu, po napisaniu do nich e-maila dostałem informacje że gotowy i czeka na wysyłkę. Warto napisać e-mail.
Z serwisu w Konesso można być zadowolonym. Ze swoim Lelitem też mam dobre i 'szybkie' doświadczenia.Opisz swoje doświadczenia, proszę
Z serwisu w Konesso można być zadowolonym. Ze swoim Lelitem też mam dobre i 'szybkie' doświadczenia.Opisz swoje doświadczenia, proszę
Takie mam, jak widać pozytywne, doświadczenia z tym serwisem.Dziękuje :)
Ja mam kawalek dociętej gumy do szuflad czarnej;) No i moja Elżbieta pojechała na serwis do Konesso... akurat w okresie świątecznym:/Co się wydarzyło?
Ja mam kawalek dociętej gumy do szuflad czarnej;) No i moja Elżbieta pojechała na serwis do Konesso... akurat w okresie świątecznym:/Co się wydarzyło?
ekspres wrócił z serwisu konesso i niestety jest nowy problem podczas pierwszego uruchomienia :( nie mam już siły :(
Trochę pary w tacce zawsze się pojawia przy rozgrzewaniu ekspresu...:hihihi:
Kto może podpowiedzieć serwis który będzie wstanie naprawić ?Jest to całkiem normalne zjawisko. Jak się rozgrzewa to potrafi nawet buchać parą 😉
@skansen możesz podpowiedzieć na co patrzeć, i jak to ewentualnie naprawić to będę wdzięczny.Trzeba delikatnie ściągnąć górną pokrywę, jest z tego co pamiętam na dwóch śrubach. Jeśli wyciek nie będzie wówczas widoczny można dodatkowo zdemontować tylne oblachowanie. W tym celu należy odkręcić śruby mocujące które znajdują wewnątrz ekspresu (pod górną pokrywą) i od spodu ekspresu... Po zdemontowaniu obu elementów będziesz miał pogląd na praktycznie wszystkie podzespoły ekspresu.
Zmiel grubiej do VST zawsze 18gJa zawsze tak ustawiam, że sypię mniej, niż pokazuje gramatura VST, poza tym nie wiemy, ile wystaje Szymkowi prysznic, ale nigdy więcej.
Wyłączanie boilera pary jest na stałe czy tylko do kolejnego włączenia i trzeba pamiętać żeby włączyć znowu? Rozumem że nie ma pstryczka tylko trzeba wejść w ustawienia, przeklikać się i wyłączyć?Tak wyłączasz raz, ewentualnie po wykonaniu resetu ustawień lub wizycie w serwisie, będzie potrzeba ponownego wyłączenia. Tak, wchodzisz w ustawienia i przeklikujesz :) Smacznej Kawy
Tak wyłączasz raz, ewentualnie po wykonaniu resetu ustawień lub wizycie w serwisie, będzie potrzeba ponownego wyłączenia. Tak, wchodzisz w ustawienia i przeklikujesz :) Smacznej Kawy
Wyłączanie boilera pary jest na stałe czy tylko do kolejnego włączenia i trzeba pamiętać żeby włączyć znowu? Rozumem że nie ma pstryczka tylko trzeba wejść w ustawienia, przeklikać się i wyłączyć?Wyłączanie bojlera pary jest bardzo proste i nie trzeba wchodzić w ustawienia, wystarczy przetrzymać - przez 3 sec i tak samo włączamy
Wyłączanie bojlera pary jest bardzo proste i nie trzeba wchodzić w ustawienia, wystarczy przetrzymać - przez 3 sec i tak samo włączamyFaktycznie, zapomniałem o tym. Super sprawa
Zmiel grubiej do VST zawsze 18g (VST ma niska tolerancje wiec warto dwacac zawsze zgodnie z opisem )IMS mioim zdaniem jest łatwiejszy do opanowania szczególnie przy średnich i ciemnych paleniach .
Zmiel grubiej do VST zawsze 18gJa zawsze tak ustawiam, że sypię mniej, niż pokazuje gramatura VST, poza tym nie wiemy, ile wystaje Szymkowi prysznic, ale nigdy więcej.
Ja bym spuścił jednak spuścił wodęJest sposób na spuszczenie całej wody, z obu bojlerów?
Maszyna ma teraz 18 miesięcy i na ekranie widać już początki wypalenia (część napisów jest wyblakła a część jasna). Fabryka napisała, że mam za dużo godzin dziennie włączoną maszynę i to moja wina a oni nic na to nie poradzą.To ile godzin dziennie non stop masz włączony ekspres?
Czy ktoś mi może podpowiedzieć gdzie kupić wąż sylikonowy do Elisabeth ten, który wychodzi z OPV, uszkodził mi się przy regulacji -musiałem skrócić i jest nieco za bardzo napięty, chciałbym dociąć dłuższy i wymienic na nowy :)
Może rękojmia? Nie kojarzę jakichkolwiek zapisów tego typu w instrukcjach Lelitów, a mam 2.W instrukcji jest tylko napisane że ekspres jest przeznaczony do domowego użytku. Wynika z tego, że mam sobie sam wywnioskować ile to godzin dziennie. Miałem wyłączony tryb standby bo lubię jak filiżanki są gorące ale na razie go włączyłem i testuję. Nie wiem jak załatwiać sprawy z tytułu rękojmi. Przyjaciele kawy przestali odpisywać na maile więc muszę do nich zadzwonić albo pojechać z maszyną :( Ten gówniany zawór pary znów cieknie (czyściłem tydzień temu) więc czeka mnie kolejna wymiana trzpienia (1 na rok).
Może rękojmia? Nie kojarzę jakichkolwiek zapisów tego typu w instrukcjach Lelitów, a mam 2.W instrukcji jest tylko napisane że ekspres jest przeznaczony do domowego użytku. Wynika z tego, że mam sobie sam wywnioskować ile to godzin dziennie. Miałem wyłączony tryb standby bo lubię jak filiżanki są gorące ale na razie go włączyłem i testuję. Nie wiem jak załatwiać sprawy z tytułu rękojmi. Przyjaciele kawy przestali odpisywać na maile więc muszę do nich zadzwonić albo pojechać z maszyną :( Ten gówniany zawór pary znów cieknie (czyściłem tydzień temu) więc czeka mnie kolejna wymiana trzpienia (1 na rok).
Już nawet zacząłem się rozglądać za inną maszyną ale nie ma co kupić. Jeśli nie chcę E61 to zostaje mi tylko LM Micra...
To mnie też irytowało w Lelicie, zawór pary. Zawsze możesz zmienić na Rancilio Silvia ProNie no nie przeżyłbym tego wyglądu (subiektywnie). Już prędzej Ascaso jakieś
Czy macie na swoich Elizabeth położone jakieś pokrycie aby cup holder się nie rysował od filiżanek?
A w nowym ekspresie dałem takie coś.
Czy macie na swoich Elizabeth położone jakieś pokrycie aby cup holder się nie rysował od filiżanek? Dajcie fotki albo linki co mogę kupić co będzie chronić metal ale nie izolować termicznie. Teraz mam rodzaj ścierki ale ani to ładne ani nie przewodzi temperatury
Kolejny update. Moja Elizabeth była w serwisie i uszczelnili co ciekło (sensor na bojlerze pary). Zawór pary znów zaczął cieknąć (po ok 8 miesiącach). Lelit Care poprosił abym go wyczyścił i trochę to pomogło. Maszyna ma teraz 18 miesięcy i na ekranie widać już początki wypalenia (część napisów jest wyblakła a część jasna). Fabryka napisała, że mam za dużo godzin dziennie włączoną maszynę i to moja wina a oni nic na to nie poradzą. Nie wiem czy bym jeszcze raz zdecydował się na maszynę Lelit...Przyjaciele Kawy stanęli na wysokości zadania i trzpień zaworu znów zostanie wymieniony, do tego wymienią LCC na nowe (mimo, że fabryka mówi co innego). W sobotę zawiozę ekspres do sklepu.
Jak kamień, to zła woda. Trzeba lać tylko ŻK. Ja po rozkręceniu ekspresu po ponad 3 latach, nic, czysto.No ale bez jaj. Robię konserwację, jak zaleca producent, a nawet więcej, bo dodatkowo filtruję przez dzbanek. Producent nie zaleca stosowania specjalnej wody źrodlanej :P
Używam tylko oryginalnych filtrów LELIT PLA930M, które wymieniam raz na 5 tygodni. Do tego używam tylko filtrowanej wody z czajnika Brita, z filtrem Hard Water.Widocznie za mało przy Twojej wodzie i kamień dalej jest.
Odkamieniam ekspres raz na pół roku środkiem Puly Espresso. Generalnie robię wszystko, co mogę zrobić.
Raz na tydzień robię również czyszczenie z użyciem PULY CAFF POWDER PLUS.
No ale bez jaj. .................................., a nawet więcej, bo dodatkowo filtruję przez dzbanek.
Jak kamień, to zła woda. Trzeba lać tylko ŻK. Ja po rozkręceniu ekspresu po ponad 3 latach, nic, czysto.
Ja leję do LM Kryształ i nie używam niczego więcej. Elizabeth też tylko Kryształ i anti vac i tak musiałem po roku wymienić choć chyba nie z powodu kamieniaJak kamień, to zła woda. Trzeba lać tylko ŻK. Ja po rozkręceniu ekspresu po ponad 3 latach, nic, czysto.
jak stosujęcie Krysztal Żywiecki to dodatkowo macie filtr Lelita czy nie?
jak stosujęcie Krysztal Żywiecki to dodatkowo macie filtr Lelita czy nie?Do Lelit Voctoria jakiej wody bym nie używał zawsze stosowałem to.
Odkamieniam ekspres raz na pół roku środkiem Puly Espresso. Generalnie robię wszystko, co mogę zrobić.W większej części Polski mamy wodę z wodociągów twardą lub bardzo twardą i raz na pół roku odkamienianie to stanowczo za mało nawet przy używaniu wkładu typu "hard water" (ja jakoś nie widzę dużej różnicy, a mam wodę ponad 20 stopni niemieckich), chociaż np. w pralce przy dużym filtrze z żywicą jonowymienną nie ma problemu z kamieniem . Informacje o twardości wody można znaleźć w miejscowym wodociągu lub sprawdzić testem kropelkowym (do kupienia w sklepie zoologicznym). Tak jak napisał kolega @Jka57 widok czajnika do wody może być dobrym wskaźnikiem do odkamieniania również ekspresu. U mnie odkamienianie ekspresu to tak mniej więcej raz miesiącu - tak jak krzyczy ekspres przelewowy ustawiony na twardą wodę.
Dzbanki to żart i ściema. Załóżcie sobie najtańszą „osmozę” plus mineralizator i po kłopocie.Nam woda z osmozy nie do końca odpowiada (nawet z mineralizacją), więc zestaw służy teraz do żelazka i akwariów. Myślę, że odkamienianie mimo wszystko nie jest specjalnie uciążliwe, zapuszczamy wszystkie sprzęty razem i tyle. Ja osobiście polecam środki oparte na kwasie mlekowym. A taki filtr typu Brita ogólnie nie jest zły jeśli chodzi o usuwanie z wody różnych niepożądanych rzeczy, natomiast z twardością nie do końca sobie radzi.
Najtańszy 400-500 zł. Lub nowoczesny bez bańki na wodę 1200-1500.
Mam taki od 20 lat, kolejne nowocześniejsze wersje. Zero kamienia. Idealny smak wody.
Nie ma co odkamieniać.
https://sklep.osmoza.pl/filtr-wody-osmoza-cristalle-400-m-p-1423.html
Naprawdę nie wiem co może Wam nie odpowiadać. Ale skoro „kranówa” z chlorem i całym syfem komuś odpowiada i smakuje, to nie ma przeszkód. Można pić.Obecnie zdecydowana większość wody wodociągowej w PL nie jest chlorowana (tylko ozonowanie + UV) + filtracja i jako takiej szkodliwości nie wykazuje. Do tego zwykły dzbanek filtrujący dla ewentualnego usunięcia resztek. Problemem jest woda z miejscowych studni i płytkich odwiertów - często jest skażona szambem lub tym co spłynie z pól. Wbrew pozorom taka miękka woda (nawet z mineralizatorem) nie wszystkim smakuje. Ja na przykład jeśli chodzi o wodę ("z butelki") to zdecydowanie wolę wysokozmineralizowaną, a do innych napojów na średnim poziomie.
Ja wolę krystalicznie czysty smak wody.
Cześć,
drugi rok i kolejna wizyta ekspresu w serwisie Konesso.
Problem, który się pojawił to goraća woda, która zaczęłą płynąc do zbiorniak z wodą wężykiem zwrotnym, co spowodowało nawet odkształcenie filtra.
Co więcej, od spodu urządzenia zaczęła wydobywać się para, podobnie jak rok temu.
Serwis ODRZUCIŁ usterkę, gdyż stwierdzili, że to przez mój brak konserwacji urządzenie. Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ wszystko wykonywałem zgodnie z zaleceniami producenta, a nawet więcej.
Używam tylko oryginalnych filtrów LELIT PLA930M, które wymieniam raz na 5 tygodni. Do tego używam tylko filtrowanej wody z czajnika Brita, z filtrem Hard Water.
Odkamieniam ekspres raz na pół roku środkiem Puly Espresso. Generalnie robię wszystko, co mogę zrobić.
Raz na tydzień robię również czyszczenie z użyciem PULY CAFF POWDER PLUS.
Naprawdę nie mam pojęcia co jeszcze mógłbym zrobić, żeby zachować ekspres w lepszym stanie. Chętnie się jednak dowiem i bardzo proszę o te wskazówki.
A serwsis napisał, że: "W toku postępowania reklamacyjnego technik serwisu stwierdził brak odpowiedniej konserwacji sprzętu , której niedochowanie, jak i następstwa nie podlegają bezpłatnej naprawie. W załączniku wiadomości przesyłam zdjęcia obrazujące stan weryfikowanego urządzenia.
Naprawa gwarancyjna została odrzucona z powodu zakamienienia obu bojlerów. Wymiany wymagają uszczelnienia obu bojlerów, grupa kawowa oraz zawór bezpieczeństwa. Należy również rozkręcić urządzenie i przeprowadzić proces odkamieniania."
Rozumiem tok rozumowania Konesso. Zobaczyli kamień i odrzucają gwarancję. Jednak serio nie wiem, co mogłem zrobić inaczej.
Cześć,
drugi rok i kolejna wizyta ekspresu w serwisie Konesso.
Problem, który się pojawił to goraća woda, która zaczęłą płynąc do zbiorniak z wodą wężykiem zwrotnym, co spowodowało nawet odkształcenie filtra.
Co więcej, od spodu urządzenia zaczęła wydobywać się para, podobnie jak rok temu.
Serwis ODRZUCIŁ usterkę, gdyż stwierdzili, że to przez mój brak konserwacji urządzenie. Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ wszystko wykonywałem zgodnie z zaleceniami producenta, a nawet więcej.
Używam tylko oryginalnych filtrów LELIT PLA930M, które wymieniam raz na 5 tygodni. Do tego używam tylko filtrowanej wody z czajnika Brita, z filtrem Hard Water.
Odkamieniam ekspres raz na pół roku środkiem Puly Espresso. Generalnie robię wszystko, co mogę zrobić.
Raz na tydzień robię również czyszczenie z użyciem PULY CAFF POWDER PLUS.
Naprawdę nie mam pojęcia co jeszcze mógłbym zrobić, żeby zachować ekspres w lepszym stanie. Chętnie się jednak dowiem i bardzo proszę o te wskazówki.
A serwsis napisał, że: "W toku postępowania reklamacyjnego technik serwisu stwierdził brak odpowiedniej konserwacji sprzętu , której niedochowanie, jak i następstwa nie podlegają bezpłatnej naprawie. W załączniku wiadomości przesyłam zdjęcia obrazujące stan weryfikowanego urządzenia.
Naprawa gwarancyjna została odrzucona z powodu zakamienienia obu bojlerów. Wymiany wymagają uszczelnienia obu bojlerów, grupa kawowa oraz zawór bezpieczeństwa. Należy również rozkręcić urządzenie i przeprowadzić proces odkamieniania."
Rozumiem tok rozumowania Konesso. Zobaczyli kamień i odrzucają gwarancję. Jednak serio nie wiem, co mogłem zrobić inaczej.
Mam to samo z serwisem konesso. Odrzucili mi naprawę gwarancyjną, pomimo regularnego odkamieniania, wg oficjalnej instrukcji odkamieniania Lelita, środkiem PULY DESCALER ESPRESSO LIQUID, używając cały czas miękkiej wody 2-4 stopni niemieckich. W czym, więc jest problem? Naprawę wyliczyli na 910 zł. Co mam teraz zrobić? Co musiałbym zrobić, żeby nie było kamienia, bo wg zdjęć, które mi przysłali wygląda to źle.
Mam to samo z serwisem konesso. Odrzucili mi naprawę gwarancyjną, pomimo regularnego odkamieniania, wg oficjalnej instrukcji odkamieniania Lelita, środkiem PULY DESCALER ESPRESSO LIQUID, używając cały czas miękkiej wody 2-4 stopni niemieckich. W czym, więc jest problem? Naprawę wyliczyli na 910 zł. Co mam teraz zrobić? Co musiałbym zrobić, żeby nie było kamienia, bo wg zdjęć, które mi przysłali wygląda to źle.
Czym sprawdzasz jakość swojej wody? Jakich filtrów używasz do jej oczyszczenia/zmiękczenia? Z własnego doświadczenia mogę napisać, że korzystając z RO nie robię żadnego dodatkowego odkamieniania chemią i grzałka po roku(przegląd robię, co roku) w obu ekspresach czyściutka, bez żadnych problemów. W czajnikach to samo. Warto dodać, że bezpośrednio z kranu(przed filtracją) to leci mi "gruz" osiągający na skali 22 stopnie jeśli dobrze pamiętam.
Ewentualnie kupowanie wspomnianego ŻK jest również niezłą opcją.
Surowa woda leci koło 20 stopni niemieckich. Mam po kolei zamontowane filtr siatkowy, czy jak on się nazywa, później zmiękczacz, filtr odżelaziający, a bezpośrednio pod kranem mam jeszcze filtr węglowy, z którego czerpie wodę do ekspresu. Mierzę metodą kropelkową, systematycznieMasz podobny system jak ja, na zmiękczaczu mam zawór mieszający wodę z surową żeby nie była za miękka i nie miała za niskiego pH ale dodaję jej niewiele. Czy mierzysz TDS wody po filtrze w kuchni? Powinna być poniżej 200 ppm. Jeżeli jest wyższa to nadal może powstawać osad. Woda zawiera różne minerały które po odparowaniu wody osadzają sie a zmiękczacz wymienia tylko jony wapnia i magnezu dlatego warto sprawdzać TDS a nie tylko twardość. Łatwym wskaźnikiem do zaobserwowania jest czajnik jeżeli po jakimś czasie robi się w nim osad to wiadomo że w ekspresie będzie to samo.
dlatego warto sprawdzać TDS a nie tylko twardośćNo nie, bo możesz mieć mocno zmineralizowaną wodę, w której nie będzie wapnia i nie zakamienisz ekspresu.
Czym mierzyć tdsTak, konduktometr to się nazywa, kilka(naście) złociszy kosztuje na aliexpress. U nas i tak zdecydowana większość to to samo, ale kilka razy drożej.
jak później zmienić te wartości, dodatkowe filtrySystem filtracji jakiś. A to już temat rzeka...
To co według Ciebie się stanie z tymi minerałami jak odparujesz wodę? Przecież one nie wyparują i zostaną jako osad dlatego TDS jest bardziej miarodajne.dlatego warto sprawdzać TDS a nie tylko twardośćNo nie, bo możesz mieć mocno zmineralizowaną wodę, w której nie będzie wapnia i nie zakamienisz ekspresu.
Widziałeś kiedyś jak wygląda czajnik po używaniu zmineralizowanej mocno wody ale bez wapnia? Nie ma żadnego osadu, dno jest czyste.Wierzę Ci, ale tam tylko zagotowyjesz wodę a co by było jakbyś ją odparował i tak powtarzał przez jakiś czas?
Ale w bojlerze woda też nie odparowuje. Np. zmiękczacze jonowymienne działają tak, że tworzące kamień jony wapnia i magnezu wymieniają np. na nieszkodliwe w tym wypadku jony sodu. No i spora szansa, że nawet po odparowaniu związki sodu ponownie się rozpuszczą w wodzie...No właśnie w bojlerze serwisowym odparowuje i minerały się koncertują i wytwarza się osad. Z sodu po zmiękczeniu też robi się osad, mam podobnie jak kolega i widzę na czajniku czy szybach jest nieporównywalnie lepiej niż bez ale jeżeli woda z kranu ma dużą zawartość minerałów to tylko RO może załatwić sprawę bo zmiękczacze nic nie filtrują tylko zamieniają jony wapnia i magnezu na jony sodu. Zresztą popiera to przykład kolegi bo jakby było inaczej to by nie miał problemów ze swoim ekspresem i gwarancją na miękkiej wodzie.
Zdecydowałem się na przejście na Żywiecki kryształ, tylko widzę, że z różnych ujęć są inne składniki mineralne 221,5 mg/lTo nie jest ŻK, tylko Żywiecki Zdrój.
To są dwie różne wody. Pierwsza jest ok.Dwie rożne a jednak nazwa taka sama. Można się pomylić