Autor Wątek: Ascaso Arc problem z temperaturą  (Przeczytany 9216 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Wrzesień 2018, 11:51:24 »
Generalnie to znam zasadę, tylko nie byłem w stanie sobie wyobrazić stałego ciśnienia 4 bar na ciastko kawowe bez kapania z wylewki.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Wrzesień 2018, 11:58:21 »
To wyobraź sobie, że potrafi nie kapać nawet przy nieco wyższym ciśnieniu. Najskuteczniej rozmacza ciastko powolne namaczanie - poszukaj sobie filmików o Slayerze - żeby osiągnąć 25 sekund ekstrakcji, trzeba mielić sporo drobniej.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Wrzesień 2018, 18:40:50 »
A Janusz milczy. Wyjechał czy co ? CZekamy na fachowe podejście.


Mocno uogólniając, wiesz Hlary co najstabilniej gwarantuje stabilność temperatury?
Odpowiedź: masa/pojemność.
Mając powyższe na uwadze i to, że ekspres jest stosunkowo prostą konstrukcją, to nawet przy sporej masie jak i pojemności kupno ekspresu gastro nie gwarantuje stabilności temperatury.


Super co?   ;) 

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Wrzesień 2018, 19:29:12 »
masa/pojemność
Masa (jeśli myślisz o mosiądzu) nie gwarantuje Ci niczego - porównaj ciepło właściwe mosiądzu, stali nierdzewnej i wody.
Pojemność (jeśli myślisz o wodzie) - tak.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Wrzesień 2018, 20:32:25 »
Masa (jeśli myślisz o mosiądzu) nie gwarantuje Ci niczego - porównaj ciepło właściwe mosiądzu, stali nierdzewnej i wody.

Krakus, może być grupa z betonu. ;)
A tak na poważnie. Wiesz jaką najważniejszą funkcję (oprócz możliwości wpięcia kolby) pełni grupa w ekspresie?
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Wrzesień 2018, 20:50:38 »
Ja wiem. Grupa służy do oparzenia się.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Wrzesień 2018, 21:04:35 »
Błąd. Grupa służy do przeprowadzenia testu "jakości przemiału młynka" za pomocą pomiaru temperatury...
Przepraszam, @Tedi ;)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Wrzesień 2018, 21:31:09 »
Jeżyk ma rację i Antonio ma rację nawet gdy żartuje.
Mając na uwadze wpływ na zachowanie temperatury, grupa jest to najważniejszym elementem ekspresu gdyż pełni ona rolę ostatniego stabilizatora temperatury.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Wrzesień 2018, 22:06:55 »
Niemożliwe :doh: poważnie?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Wrzesień 2018, 22:21:44 »
Niemożliwe :doh: poważnie?


Donkiszot, zbyt wiele się Tobie wydaje.
Przykład:


https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6245.60


Które HX przegrzewają a które nie?
Przegrzewają te nieadekwatnie dobrane do obłożenia maszyny. Takie Cimbali ma wydać 100 kaw w godzinę i tak przez dzień cały, a potem rok za rokiem. To ile z tych kaw będzie przegrzanych?

Jeśli ktoś stawia w domu maszynę i robi na niej dwa, pięć espresso dziennie, to niech się nie dziwi, że trzeba zmienić to i owo aby ten jeden shot na godzinę nie był przegrzany.


Bez urazy. Nie masz bladego pojęcia o działaniu  HX.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Wrzesień 2018, 22:26:30 »
To kto ma największego największą i najcięższą grupę?
87C1A990-49C9-494E-B9CD-42B3CDC9B4E1.jpeg
LR - 7,3 kg + 0,5 kg dźwignia ( też się nagrzewa).

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Wrzesień 2018, 22:32:25 »
Bez urazy. Nie masz bladego pojęcia o działaniu  HX.
Dlatego iż? Ponieważ gdyż? Z powodu że?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Wrzesień 2018, 23:02:35 »
Przykład:
Piruecik i zmiana tematu, znakomicie :brawa: :uklony: :brawa:

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Wrzesień 2018, 23:56:34 »
No przecież to typowy jego styl :D czegoś innego się spodziewałeś? Przecież nawet nie wiesz jak wygląda ekspres do kawy... :smiech:

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Wrzesień 2018, 18:54:41 »

Dlatego iż? Ponieważ gdyż? Z powodu że?


Na przykładzie Cimbali który w większości montuje swoje grupy do bocznej ścianki bojlera. W tym miejscu bojler osiąga temperaturę lekko ponad  ekstrakcyjną.
Grupę ogrzewa bojler na wskutek przewodnictwa cieplnego. Temperatura grupy jest zależna od użytego materiału jak również od dł. odlewu z którego jest zrobiona.
Można rzec, im dłuższy jest odlew tym na końcu czyli w krążku prysznica temperatura będzie najniższa.
Tym sposobem mamy pierwszy etap kalibracji temperaturowej za sobą.
Drugim etapem jest doprowadzenie wody do prysznica o takiej temperaturze jaka została zadana.
W tym celu jest konieczny pomiar grupy, konkretnie na krążku rozprowadzającym wodę w prysznicu.
Przykład nastawa 90C.
1/ Temperatura krążka 85C. Zapodana woda w grupę jest wyższa od nastawy, gdyż musi zagrzać grupę.
2/ Temperatura krążka 95C. Zapodana woda w grupę jest niższa gdyż musi schłodzić grupę.


Który wariant lepszy. Zdecydowanie nr.1. Dlatego, bo przy dobrze zgranej grupie przepływ wody bez problemu rozgrzeje krążek prysznica jak i sitko z kawą do nastawy 90C.
Dzięki temu przegrzanie grupy nie jest możliwe do zrobienia. Raz, że grupa jest w temperaturze poniżej 90C, a dwa woda z wymiennika nie jest wyższa niż np. 95C bo lokalizacja wymiennika w bojlerze,  jak i pobór wody z  niego nie umożliwi wzrostu tem. nawet robiąc kawę w ilości 100 szt./h, bo nastąpi prędzej schłodzenie grupy przez zbyt częste doprowadzenie świeżej chłodnej wody do wymiennika niż rozgrzanie ciężkiej masywnej grupy.


Było to na przykładzie Cimbali.


Teraz poszukam ekspresu który potrzebuje grupę o tem. 95C.
Dobrymi ekspresami są HX z wymiennikiem poziomym. Czyli patrz lokalizacja wymiennika, jest miejscem poboru wody o określonej temperaturze która wynika np. z nastawy presostatu i lokalizacji wymiennika.
W tym przypadku mamy krzywą temperatury podczas ekstrakcji która cały czas rośnie. Co wydaje się logiczne, ale praktycznie jest możliwe doprowadzenie temperatury do wartości  "stałej"
Robi się to na wskutek wyrównywania temperatury wody doprowadzanej do grupy z temperaturą grupy.
W dobrze wykonanym ekspresie, pomiar temperatury jest możliwy do przeprowadzenia gdy odbędzie się on w odpowiednim czasie jak i odpowiedniej ilości wody która przepłynie przez sondę pomiarową.
Są to wartości espresso dla pojedynczej jak i podwójnej dawki plus wartość ml. wody która zostanie wchłonięta przez zmielone i zapodane w sitko ziarno.
Generalnie gdy ekspres ma potencjał, to kalibracja temperaturowa w swoim zakresie nie jest trudna do przeprowadzenia.


@Paweł. Wymiatasz jednym słowem.  :ok:  Gdybym miał wybrać,  :mhh:  to wołałbym 100 razy oberwać cegłówką niż raz Twoją grupą. ;)

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi