na przykładzie pewnych ekspresów dobiera się ziarno jak i stopień palenia
Że niby kto i gdzie, i kiedy dobiera ziarno na przykładzie ekspresów?
Przestań bawić się tymi emotikonami.
Bo z tego co piszesz kolejny raz wprowadzasz ludzi w błąd.
Na pytanie odpowiedział Tobie Piomic. Z jego zdaniem zgadzam się w 100%.
W zrozumieniu zagadnienia budowa ekspresu, a wpływ na uzyskany smak, pomoże Tobie gdy kawę będziesz robił własnoręcznie, a nie o jej robieniu tylko czytał.
Kolejną sprawą (tak przypuszczam) z którą masz problem jest:
1/ Woda w układzie hydraulicznym, co się z nią dzieje przed jak i podczas ekstrakcji.
2/ Przemiał jak tylko możliwe najlepszy z najlepszych.
Da nam to w dużej mierze odpowiedź: W jakim stopniu przepływ wody na smak w espresso szkodzi.
Ogarniesz temat, to jest cień szansy, że do espresso nie będziesz dolewał wody by zrobić Americano, tylko zrobisz kawę 130 ml. metodą cisnieniową bo jest o niebo lepsza w smaku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Caff%C3%A8_cremaPodsumowując. Nie siadaj na moje wypowiedzi, bo one były zawsze sprawdzone w sposób szczegółowy i czasochłonny. Zawsze z największym naciskiem na zrobienie jak najczystszego smaku espresso.
Moje podejście do espresso, nie ma nić wspólnego z forumowym określeniem "poprawne espresso", gdyż jest to dla mnie zbyt mało interesujące bo mam na uwadze smak.
@Szczympek. Odpowiedź podałem w sposób zrozumiały dla osób mających zacięcie techniczne.