Autor Wątek: Ascaso Arc problem z temperaturą  (Przeczytany 9316 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Wrzesień 2018, 18:16:49 »

Jak tak, to podaj  przykład kawy która nie jest kwaśna/kwaskowata w 1 planie i jest pozbawiona goryczki. Mówię o espresso.


Brazylia z Małej Czarnej (nie mają strony, a wczoraj wyrzuciłem opakowanie)



Masz na myśli Małą Czarną z Wrocławia?



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline jgx

  • Wiadomości: 67
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Wrzesień 2018, 20:09:24 »
Tricki żeby zrobić kawę???  :brawa: Gdzie ten wątek gdzie zainteresowane osoby przekonywały ze te termobloki takie super?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Wrzesień 2018, 22:05:24 »
@jgx. Co złego w tych termoblokach?
Są fajne gdy są tanie w zakupie. A co do stabilności temperatury na poziomie np. +/- 1C, to pewnie tylko parę osób piszących na tym forum ma taki ekspres.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Wrzesień 2018, 02:48:25 »
A Janusz milczy. Wyjechał czy co ? CZekamy na fachowe podejście.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Wrzesień 2018, 06:05:00 »


Cytat: WS
Nie wiem, czy to dobra rada. Temperatura kawy w PF-ie rośnie, ale też kawa schnie w ekspresowym tempie. Kiedyś na chwilę zostawiłem kolbę w grupie i zamiast ekstrakcji była Niagara.

Niagara była tylko dlatego, że kawa została zwilżona -- zawsze coś "kapie" z prysznica, dlatego staramy się od razu po zamontowaniu portafiltra uruchomić pompę...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Wrzesień 2018, 07:12:59 »
Niagara była tylko dlatego, że kawa została zwilżona
W końcu tak przecież działa preinfuzja.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Wrzesień 2018, 07:38:51 »
Niagara była tylko dlatego, że kawa została zwilżona
W końcu tak przecież działa preinfuzja.
Tyle, że jeśli dobrze rozumuje to ta preinfuzja w ekspresach jest jednak pod cisnieniem. Ciastko trzyma się w kupie. Nie rozmaka.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Wrzesień 2018, 07:43:01 »
Właśnie rozmaka i pęcznieje... ;)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Wrzesień 2018, 07:59:05 »
Właśnie rozmaka i pęcznieje... ;)
Może źle ująłem. Nie podoba mi się określenie rozmaka ;D Tak jakbym w kolbie miał błoto, a przez to woda przeleci ciurkiem. Niech będzie namaka i pęcznieje.  Na dwoje babka wróżyła.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Wrzesień 2018, 09:04:05 »
To zależy, jak preinfuzja jest realizowana. Są ekspresy (choćby Ascaso Uno Prof z nowym sterowaniem), które włączają, a potem wyłączają pompę. Czyli ciśnienie spada do zera. A Londinium utrzymuje cały czas 4 bary.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Wrzesień 2018, 09:27:34 »
Krakus jak to wygląda od strony technicznej 4 bary dla preinfuzji? Musiał by być zawór jakiś blokujący ekstrakcję chyba ?

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Wrzesień 2018, 09:32:39 »
Krakus jak to wygląda od strony technicznej 4 bary dla preinfuzji? Musiał by być zawór jakiś blokujący ekstrakcję chyba ?
Przy poprawnej dystrybucji i ubiciu chyba nie (?)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Wrzesień 2018, 09:35:21 »
To wszystko zależy od konkretnego ekspresu. Londinium ma dodatkowy presostat który wyłącza pompę przy niższym ciśnieniu, Slayer ma z kolei zawór iglicowy, który znacząco dławi przepływ, co powoduje spadek ciśnienia.

Jak dasz na ciastko pełne ciśnienie, to ekstrakcja zaczyna się po dwu - pięciu sekundach.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Wrzesień 2018, 09:42:19 »
Czyli jeśli dobrze rozumiem tylko poprzez niższe ciśnienie realizowana jest preinfuzja.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Wrzesień 2018, 11:46:21 »
Albo niższe ciśnienie, albo ograniczony przepływ. Generalnie chodzi o to, żeby opóźnić czas rozpoczęcia kapania kawy z portafiltra.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi