Autor Wątek: Ascaso Arc problem z temperaturą  (Przeczytany 9321 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Wrzesień 2018, 20:18:21 »
basic z bojlerem
Przecież nie o tym rozmawiamy.

Jak tak, to podaj  przykład kawy która nie jest kwaśna/kwaskowata w 1 planie i jest pozbawiona goryczki. Mówię o espresso.

Peru palone przez HardBeans dla Synergii.
Brazylia z Małej Czarnej (nie mają strony, a wczoraj wyrzuciłem opakowanie)
Superiore Dolce Vol1. z CoffeZone
.
.
.
Generalnie niemal każda palarnia stara się mieć coś takiego, bo statystyczny Kowalski właśnie czegoś takiego szuka.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Wrzesień 2018, 20:23:38 »
podaj  przykład kawy która nie jest kwaśna
Kawa Turek. Wiele jej można zarzucić, ale nie to by była kwaśna.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Wrzesień 2018, 20:26:06 »
Uuu, ciężkie działa ;) to w tej kategorii nie do pobicia jest Fort.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Wrzesień 2018, 08:39:53 »
basic z bojlerem
Kolega ma termoblok.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Wrzesień 2018, 13:11:43 »
Wiem, ale chodziło bardziej o to, że podobno ciężko zrobić espresso na takim sprzęcie - a jednak się dało. Trochę manewrowania i poszło ;) Tak samo raczej będzie tu, ja też kombinowałem nie raz i nie dwa z włączaniem przycisku pary, żeby wyszło lepiej... Ale się dało zrobić.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Wrzesień 2018, 14:11:34 »
Ale podając swoje rozwiązania z innego sprzętu wprowadzasz kolegę w błąd -- na tym sprzęcie nie dość, że może to nie zadziałać, to jeszcze może się źle na sprzęcie odbić.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Wrzesień 2018, 14:42:22 »
Wcześniej już tę kwestię wyjaśniliśmy, więc raczej nie powinno dojść do nieszczęścia.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Wrzesień 2018, 21:46:54 »
podobno ciężko zrobić espresso na takim sprzęcie
Czy ja wiem? Muszę odkurzyć swojego basica (stoi biedaczek w szafie na ganku), posprawdzać uszczelki, odkamienić, wyczyścić, powymieniać — pamiętam że po przesiadce na HX espresso stało się nagle łatwiutkie, ciekawe czy krok w tył będzie problemem bo kiedy go używałem codziennie jakoś nie narzekałem na jakość naparu. Chyba większy skok jakościowy (i łatwościowy) odczułem zmieniając i-mini na MSJ niż przy przejściu z basica na rocketa.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Wrzesień 2018, 12:04:01 »
piomic, ja miałem Basica i sprawdziłem - da się i nie jest wcale to jakieś super ciężkie. Ale może dlatego, że zaczynałem od MSJ a nie jakiegoś marketowego młynka albo mielonki... Choć też idealny nie był, bo swoje lata po pracy w kawiarni ma.

Swoją drogą, nie chcesz przypadkiem sprzedać, skoro na ganku w szafie stoi zakurzony? ;)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Wrzesień 2018, 14:24:38 »
nie chcesz przypadkiem sprzedać, skoro na ganku w szafie stoi zakurzony?
Mieszkanie w Stolicy kupiłem, po remoncie córka się wprowadzi i chciałbym mieć możliwość napicia się tam kawy jak ze słoikami przyjadę — więc wiesz...

Offline intersekt Mężczyzna

  • Wiadomości: 374
    • Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Wrzesień 2018, 17:12:25 »
Tak, kolega ma Arc z termoblokiem.

Czy możecie doradzic, w którym momencie temperatura jest najwyższa? Tuż po zgaśnięciu lampki nagrzewania czy może jednak w momencie kiedy jest zapalona?

Sorry za głupie pytanie ale termoblok to dla mnie czarna magia.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Wrzesień 2018, 17:35:36 »
Temperatura nie jest jedyną zmienną, która wpływa na ekstrakcję. 
Tak jak i temperatura wody wypływająca z termobloku nie jest jedynym czynnikiem który wpływa na temperaturę ekstrakcji.
Byłem zadowolonym użytkownikiem termobloku UNO PROF. Trochę inna maszyna ale zasada działania podobna.
Zwiększyć temperaturę wody możesz wspomnianym trikiem z parą. Czyli przełączasz ekspres na tryb pary, spieniasz sobie coś. Wyłączasz tryb pary. I termoblok powoli wraca do swojej temperatury. Nie masz za dużo kontroli nad tym procesem, ale dla testu czy problem jest w za niskiej temperaturze wody, możesz to przetestować. Jeżeli to faktycznie ten problem, pewnie warto zgłosić się do Janusza i naprawić ekspres (zakładam, że coś temperaturę kontroluje i może da się to jakoś zmodyfikować).
Drugi trik, po zmieleniu kawy, zapinasz kolbę i czekasz. Minutę, 3 minuty, musisz znowu przetestować. Temperatura kawy w PF wzrasta = temperatura ekstrakcji wzrasta.

I do tego rzeczy oczywiste: poprawa dystrybucji kawy w sitku, drobniejsze mielenie, wydłużenie czasu ekstrakcji i większe ratio.
To powinno pozwolić wydobyć Ci trochę goryczki ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2018, 17:37:43 wysłana przez pj.w »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Wrzesień 2018, 21:44:59 »
w którym momencie temperatura jest najwyższa?
Rzuć okiem tutaj. Powinno Ci to coś rozjaśnić.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Wrzesień 2018, 21:56:30 »
Drugi trik, po zmieleniu kawy, zapinasz kolbę i czekasz. Minutę, 3 minuty, musisz znowu przetestować. Temperatura kawy w PF wzrasta = temperatura ekstrakcji wzrasta.

Nie wiem, czy to dobra rada. Temperatura kawy w PF-ie rośnie, ale też kawa schnie w ekspresowym tempie. Kiedyś na chwilę zostawiłem kolbę w grupie i zamiast ekstrakcji była Niagara.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Ascaso Arc problem z temperaturą
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Wrzesień 2018, 22:10:08 »
Temperatura kawy w PF-ie rośnie, ale też kawa schnie w ekspresowym tempie.
Prawda, trzeba złapać dobry czas. To raczej chwytanie się brzytwy ale jak nic innego nie działa to może to pomoże? Niektóre młynki też to robią, patrz Clima Pro w Mythos. Więc da się, tylko nie można przegiąć.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi