Autor Wątek: La pavoni europiccola Vs. Professional  (Przeczytany 35792 razy)

Offline MalcolmX Mężczyzna

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Wrzesień 2018, 22:12:24 »
jednak z tym npf nie takie hop siup
w Polsce nie widzę, tylko tutaj:
https://www.bluestarcoffee.eu/la-pavoni--bottomless--portafilter-after-2000-5611-p.asp


a taper wygląda na ciekawie skalibrowanego Kazak:
https://allegro.pl/tamper-ss-51-6-mm-i7485650253.html

 

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4977
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Wrzesień 2018, 22:39:55 »
Ale to nie jest NPF do dźwigienki.

Offline MalcolmX Mężczyzna

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Wrzesień 2018, 22:48:50 »
Ale to nie jest NPF do dźwigienki.
To prawda. Mój błąd. Sorry.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1439
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Wrzesień 2018, 10:51:49 »
MalcolmX Nie zapomnij o kontroli temperatury. To ważne!


http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline MalcolmX Mężczyzna

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Wrzesień 2018, 11:06:14 »
Dzięki. Taki termometr na grupie można gdzieś kupić?

A jak uWas wygląda kwestia ciśnienia

IMG_20180929_091742.jpg

Czy zdarza się Wam na czerwonym polu jak u mnie?

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Wrzesień 2018, 15:07:49 »
Nie zapomnij o kontroli temperatury. To ważne!
Tutaj jest zależność ciśnienie-temperatura. W Twoim LaPavoni nie ma manometru tylko termometr i to podłączony dość kuriozalnie. Z boku grupy zaparzającej. Jak to się ma do rzeczywistej temperatury na kawie?



 MalcolmX, jak uważasz, że za wysoko, to ustaw odpowiednio presostat. Mój dochodzi do czerwonego, ale jest nieco poniżej granicy. Około 1,1bar. Kieeeedyś tam tak ustawiłem i jest moim zdaniem dobrze.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2018, 15:20:26 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1439
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Wrzesień 2018, 16:23:24 »
Jak to się ma do rzeczywistej temperatury na kawie?

Nie jak. Termometr jest potrzebny tylko do tego, aby powtórzyć dobry wynik lub wiedzieć, gdzie iść dalej: zwiększyć temperaturę lub obniżać. (Można to zrobić za pomocą mokrej szmatki lub spryskiwania wodą grupy.)

Co do kontroli temperatury lub ciśnienia w bojlerze, to nie ma znaczenia.


http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1439
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Wrzesień 2018, 16:33:05 »
Taki termometr na grupie można gdzieś kupić?
Taki można zamówić u mnie. Lub poszukać czegoś takiego.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline MalcolmX Mężczyzna

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Wrzesień 2018, 16:35:09 »
Ten paskowy zamówiłem wczoraj, a taki jak Twój jaki koszt zestawu? Przy okazji - na allegro zamówiłem u Ciebie tamper. Wydawał mi się najsensowniejszy.

Offline kursor

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: La Pavoni Prof;Flair Espresso Maker;Aeropress
  • Młynek: Commandante Mk3 ; Ceado E5P ; Lido E
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Wrzesień 2018, 08:58:09 »

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1439
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Wrzesień 2018, 12:01:08 »
taki jak Twój jaki koszt zestawu?
75 zl

na allegro zamówiłem u Ciebie tamper. Wydawał mi się najsensowniejszy.

tak jest :)
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline MalcolmX Mężczyzna

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #73 dnia: 06 Październik 2018, 20:54:59 »
Czy zdarza się Wam od czasu do czasu usłyszeć delikatne ciągłe syczenie z grupy, gdy jest wyjęta kolba.
Syczenie pojawia się czasem gdy urządzenie jest rozgrzane.
Syczenia nie słychać gdy jest założona kolba.

Offline kursor

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: La Pavoni Prof;Flair Espresso Maker;Aeropress
  • Młynek: Commandante Mk3 ; Ceado E5P ; Lido E
Odp: La pavoni europiccola Vs. Professional
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Październik 2018, 07:04:06 »
Nie zauważyłem. Jedynie z zaworka.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi