forum.wszystkookawie.pl

Dział Organizacyjny => Kawowe vademecum => Wątek zaczęty przez: micoffee w 02 Kwiecień 2019, 21:36:37

Tytuł: Ek 43 mielenie
Wiadomość wysłana przez: micoffee w 02 Kwiecień 2019, 21:36:37
Dzień dobry,
zwracam się z pytaniem dotyczącym scali mielenia(pod różne alternatywy) na EK43, zdaje sobie sprawę, że jest to subiektywna ocena, ale jestem amatorem zaczynającym przygodę z kawą i chciałabym poczytać o Waszych doświadczeniach.
Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź w temacie ;)
PS- jeśli polecacie jakieś zagraniczne/polskie fora/blogi, będę jeszcze bardziej wdzięczna za podlinkowanie
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Ek 43 mielenie
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 02 Kwiecień 2019, 21:53:23
Sprecyzuj pytanie.

EK43 występuje z dwoma tabliczkami, to już pierwsza komplikacja, do tego każdy można skalibrować inaczej. Można by założyć, że będzie na 0, ale to dość frywolne założenie.
Tytuł: Odp: Ek 43 mielenie
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 02 Kwiecień 2019, 22:37:39
Wybierz metodę, zmiel, zaparz i sprawdź (TDS i/lub smak).
To młynek high-end ale tuning to człowiek i każda kawa będzie ciut różna, nie mówiąc o wpływie, techniki, wody itp...
Tytuł: Odp: Ek 43 mielenie
Wiadomość wysłana przez: sobota w 02 Kwiecień 2019, 23:33:39
EK wystepuje w co najmniej 2 znanych mi gwintach na regulacji, i różne żarna o różnych geometriach. Dodatkowo pytanie czy masz idealnie ustawione żarna  nieruchome np przy pomocy narzędzi titusa, lub innego tańszego domowego sposobu? Czy żarno na wózku ruchomym masz dobrze ustawione - te oryginalne wózki są do d -są nierówne jak na klasę i cenę młynka... jest parę wątków  o tym na forach zagranicznych - np home barista

tak jak donkiszot wspomina ciężko ustawić w tym samym miejscu w tych samych młynkach "zero" - taka konstrukcja i różne szkoły.

Jeżeli masz seryjny bez ustawień to mielisz grubiej niż na tych ustawiony.  W ek z planowanym wózkiem żaren ruchomych i ustawionymi żarnami z dokładności w okolicach 0,05mm  miele pod filtry w zakresie od 7,5 do 10 . Założenie jest doza to 18g o v60 na 300ml wody i spływanie w okolicach 3-4 minut temperatura wody od 80 do 93 stopni. Mówię tu o nowej skali stosowanej od jakiś 2 lat. Do espresso świeżego to około 1,5-2 , stare espresso (3 tyg od wypały) coś w okolicach 0,5-1 z założeniem woda 90 stopni doza 17-19g uzysk 35-45 w 22-32sek.

Remontuje/ kalibruje właśnie też starą guatemale i z każdym ustawieniem dokładniejszym żaren miele drobniej do espresso.

A jak otworzysz do czyszczenia go (bez odkręcania żaren tylko, jak już są ustawione!) i złożysz to zazwyczaj z niewiadomych przyczyn przepis jest do zmiany  :hihihi: