Nadeszła pora na następny odcinek o nowościach w ofercie
ASCASO FACTORY. Czekaliście na termobloki nad grupami kawowymi w gastronomicznych maszynach to są. W ekspresach z linii
BAR były już od dość dawna. Konstrukcja sprawdziła się i w kilku wątkach na Forum szeroko dość była już opisywana. Dodam tylko, że
BAR jest produkowany w wersji z ramieniem stałym wyłącznie na saszetki POD, wyłącznie na kapsułki z automatycznym wyrzutem kapsułek oraz w wersji wszechstronnej (versatile) na kawę świeżo mieloną z młynka, na kawę marketową i na saszetki POD. Ponieważ w tej linii nic praktycznie się nie zmienia to wrzucam tylko link do najnowszego katalogu ekspresów BAR:
http://docs.ascaso.com/2018/CATALOGO%20BAR%20ENG-ESP%202018%20low.pdfPonieważ nie wszyscy czytają ze zrozumieniem w języku angielskim to pozwólcie że w tym miejscu napiszę nieco więcej w języku polskim...
Duże zmiany następują w linii ekspresów
BARISTA. Nadal będzie produkowany
BARISTA PRO 1GR, 2GR oraz
3GR z bojlerem z wymiennikami ciepła
HX z grupami kawowymi
E61 w dotychczasowych wersjach kolorystycznych
Black,
Full Inox & Wood (ale teraz w stali AISI 304 brillante),
Black & Wood oraz
White & Wood. Pozostaje możliwość zamawiania wersji
Raised z podwyższonymi grupami kawowymi (do 12 cm), z zasilaniem na siłę. Dochodzi jeszcze opcja zamawiania
Joysticka do otwierania zaworów pary w wersji
Black & Wood.
Całkowitą nowością jest wprowadzany właśnie model
BARISTA T ONE oraz
BARISTA T PLUS. Ekspres ten produkowany jest w systemie
Multi-grupa. Kompletna kontrola przez
PID. Wysoce energooszczędny. Unikalny produkt na rynku.
Multi - grupa - każda grupa kawowa z oddzielną kontrolą
PID. Wysoka wydajność w połączeniu z gwarantowaną stabilnością termiczną tak w trybie pracy ciągłej jak i przerywanej. Osobny kocioł na parę dający wysoką wydajność pary.
Czysta kawa - minimalna migracja metalu do napojów dzięki użyciu stali nierdzewnej. Każda kawa jest wykonywana ze świeżo dostarczanej wody. Ekspres zgodny z regulacjami europejskiej normy EN 16889.
Zastosowany system niweluje stosowanie stojącej, stale podgrzewanej wody do wykonywania kawy, poprawia smak kawy. Świeża, przefiltrowana woda z sieci zasilającej dostarczana jest do każdej przygotowywanej filiżanki kawy.
Efektywność energetyczna. Jednym z kluczowych zamierzeń
T technologii było zmniejszenie konsumpcji energii elektrycznej przez te maszyny. Dzięki zastosowanej
technologii uzyskano 50% oszczędność energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjną maszyną z HX oraz 25% w porównaniu z innymi maszynami w systemie multiboiler.
To wszystko zapewnia BARISTA T wyposażony w Termodynamiczną grupę kawową. Ładnie brzmi... Jak napisano w katalogu to społeczeństwo się zmienia. Nie producenci, nie inżynierowie wymyślają nowe potrzeby. To społeczeństwo wymaga produktów, które są bardziej zrównoważone dzięki poprawie efektywności energetycznej, łatwiejsze w użyciu i bardziej długotrwałe w eksploatacji. W odniesieniu do kawy to w nowych czasach profesjonalny barista domaga się innowacyjnych produktów bez uszczerbku dla jakości espresso. W
ASCASO zespół inżynierów przez lata doskonalił ekspresy do kawy. Obecnie
ASCASO postanowiło oprzeć swoje produkty na zrównoważonej inżynierii. Po prawie 60 latach postanowiło poszukać nowej technologii która zniwelowałaby niedociągnięcia starego systemu (HX plus E61).
Tak powstał BARISTA T.Główne cechy tego modelu:
- Technologia Multi Group. Profesjonalne, termodynamiczne grupy kawowe.
- Niezależny kocioł parowy wykonany ze stali nierdzewnej AISI 316. Wytrzymały i o dużej pojemności.
- Niezależna i regulowana elektronicznie kontrola temperatury dla każdej grupy kawowej.
- Zewnętrzna kontrola PID (0,1 st. C) dla każdej grupy z termoblokiem i kotła parowego.
- Timer zewnętrzny dla każdej grupy kawowej.
- Cyfrowy wyświetlacz przy każdej grupie. Duża ilość funkcji. Pełna kontrola.
- Opóźnienie cieplne kotła parowego i grup.
- Stabilność termiczna (+/-0,5 st. C).
- Izolacja termiczna grup kawowych.
- Energooszczędność (-50%)
- Wysokowydajna pompa wolumetryczna
- Mocna para
- Filtry o wysokiej precyzji wykonania ze stali AISI 304
- Aktywny podgrzewacz filiżanek (model PLUS)
- Zaprojektowany dla baristów - para sterowana joystickiem dwupołożeniowym (sterowanie mocą pary i pełne otwarcie), podświetlenie LED obszaru roboczego, panel programowalnych przycisków wielkości kawy (5 wyborów), kontrolki PID...
- Różne kolory i możliwość personalizacji.
Jeśli chodzi o zastosowaną technologię to gwarantujemy 50% oszczędność energetyczną w porównaniu z tradycyjnym ekspresem do kawy.
- Wykorzystanie sterowania elektronicznego termodynamicznych grup kawowych (zamiast bojlerów z kilkakrotnie podgrzewaną wodą). Oszczędzanie energii przez podgrzewanie wyłącznie wody ekstrakcyjnej.
- Elektroniczne zarządzanie temperaturą. Oprogramowanie komputerowe i wysoce precyzyjne czujniki które zarządzają systemem automatycznie. Tylko element grzewczy działa w razie potrzeby i tylko tak długo jak potrzeba. Pozwala to na "inteligentną" kontrolę przy znacznie niższym zużyciu energii niż inne systemy na rynku.
- Kontrola PID na wszystkich termoblokach i bojlera parowego. Wszystkie urządzenia grzewcze są kontrolowane przez system PID z funkcją elektronicznych termostatów, które są znacznie bardziej precyzyjne i działają znacznie szybciej niż tradycyjne systemy z manometrami.
- System Multi - Group oznacza, że moc jest używana tylko przez część maszyny używaną w dowolnym momencie. Każdą grupę można wyłączyć i włączyć niezależnie. Gdy grupa jest załączana osiąga temperaturę pracy w 1 minutę.
- Kocioł parowy i termobloki są izolowane termicznie z wykorzystanie zaawansowanych technologicznie materiałów. Izolacja termiczna znacząco zwiększa jakość ekspresu do kawy i jego energooszczędność. Urządzenia grzewcze są izolowane termicznie od reszty maszyny.
System T oferuje dokładność 0,5 st. C, która znacznie zmniejsza wszelkie wahania ciepła w grupie kawowej.
BARISTA T ma potrójną kontrolę temperatury:
1. Wstępne ogrzewanie (sterowanie temperaturą) wody wchodzącej do każdej grupy. Woda dopływa do grupy przechodząc najpierw przez rurkę w kształcie litery U umiejscowioną w bojlerze parowym. Przed wejściem do grupy kawowej do rurki dopuszczana jest w ograniczonej ilości zimna woda powodując jej schłodzenie do temperatury 80 st. C. Coś jak HX w tradycyjnych maszynach.
2. Kontrola temperatury każdej z grup kawowych (PID). Każda grupa jest całkowicie niezależna i łatwa do kontroli za pomocą ogólnego lub indywidualnego wyświetlacza z dokładnością do 0,1 st. C.
3. Sterowanie temperaturą kotła parowego i wody (PID).
Zalety zastosowanej technologii:
- Pomaga oszczędzać energię.
- Można włączyć lyb wyłączyć grupę niezależnie.
- Funkcja czuwania każdej grupy lub dla wszystkich grup.
- Doskonała stabilność termiczna.
- Wysoka, stała produkcja pary.
- Ekspres można ustawiać na różne rodzaje kaw i ekstrakcji.
- Dodatkowy poziom bezpieczeństwa. Jeśli jest jakiś problem z jedną grupą pozostałe będą kontynuować pracę.
Jeszcze kilka słów o grupach...
Nowe termodynamiczne grupy kawowe.
O dużej masie termicznej wykonane z mosiądzu bezołowiowego. Ogrzewane przez profesjonalnej jakości termoblok (nowoczesna termodynamiczna technologia) z czujnikiem temperatury, z izolacją termiczną na wszystkich powierzchniach. Grupa kawowa jest całkowicie "otoczona" izolacją termiczną. Unikalny system na rynku.
Napisałem się sporo ale mam nadzieję, że przybliżyłem kwestie omawiane w katalogu w języku polskim.
Poniżej link do katalogu ekspresów z linii
BARISTA T:
http://docs.ascaso.com/2018/CATALOGO%20BARISTA%20T%20ENG%202018%20low.pdfPS. Nowe cenniki a co za tym idzie nowe ceny będą wprowadzone z dniem 1 lipca 2018 r. Będzie lepiej jak wprowadzone one będą od nowego miesiąca. Kto więc chce się jeszcze zaopatrzyć w sprzęt w dotychczasowych cenach to zapraszamy !