Autor Wątek: Brak słodyczy w espresso  (Przeczytany 19325 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lipiec 2014, 10:27:25 »
Wodę mierzyłem i jest twarda jak cholera. Z tego co pamiętam 500-600 ppm, ale myślałem, że na smak ma to niewielki wpływ.
Twardość wody na smak ma wpływ niewielki, ale na sprzęt spory. Co do ogólnej zawartości minerałów, to na smak ma ona wpływ kolosalny, wszak woda stanowi ~98,75% naparu. Im woda ma minerałów więcej, tym dla kawy miejsca w niej mniej. Podana przez Ciebie mineralizacja jest dość wysoka. Idealna woda do kawy powinna mieć 125-175 ppm.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Lipiec 2014, 23:27:25 »
W sumie nie wiem dlaczego nie padło nic w tym wątku na temat temperatury zaparzania.

Generalnie zasada jest taka - wyższa temperatura, zwiększamy gorycz a zmniejszamy kwasowość. Niższa temperatura zwiększa kwaskowatość. Ale teraz trzeba to przyłożyć do konkretnych ziaren i palenia.

Ciemne i bardzo ciemne palenie powoduje to, iż kawa wychodzi z nich goryczkowata. Co za tym idzie, aby pójść w stronę balansu smakowego, temperatura zaparzania musi być niższa. Natomiast jaśniejsze palenie daje większe uwypuklenie kwaskowatości. A więc, żeby nie wyszedł totalny kwas, aby wyciągnąć więcej słodyczy, trzeba potraktować kawę nieco wyższą temperaturą.

No i jak to często w temacie kawy bywa, są to mocne uproszenia i generalizacje, które bardzo często nijak mają się do rzeczywistości. Ale jednak trzeba zwrócić na to uwagę.


Offline fubar

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Lipiec 2014, 23:55:04 »
Ehh.. W co ja się wpakowałem, a mogłem pić zalewajkę albo rozpuszczalną jak normalni ludzie...
A serio to po eksperymentowaniu z sugerowanymi zabiegami korekcyjnymi zaczyna być lepiej, smak jest bardziej zbalansowany, ale rzekomych nut słodkich owoców, orzechów itp. to chyba jeszcze długo nie poczuję i szczerze mówiąc ciężko mi uwierzyć, że one tam tkwią.
Z temperaturą jeszcze będę kombinował. Póki co to czekam na nowy młynek i może on rozwiąże moje problemy, bo jak pisałem jakość przemiału obecnego jest conajmniej wątpliwa.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Lipiec 2014, 01:21:17 »
Fubar ja przechodzę podobną próbę. Najlepsze/najgorsze, że piłem w kawiarni taką jaką bym chciał pić w domu. Na 10 strzałów 1 mam w miarę  :o
Z moich doświadczeń, testuj jeden parametr i zapisuj dozę, temp, rodzaj kawy i grubość mielenia.
Łatwiej się potem odnaleźć jaki zrobić następny ruch.
Doktor podał Ci świetny link do algorytmu dochodzenia do swojego smaku. Polecam !
Jeśli chodzi o zalewajki, potem jest coraz gorzej, poza domem i ową kawiarnią nie piję kawy :)

Trzymam kciuki i powodzenia


Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Lipiec 2014, 17:25:26 »
Cukru sobie dodaj, to będziesz miał słodką.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Lipiec 2014, 18:05:07 »
Chyba jednak nie o cukier się rozchodzi.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lipiec 2014, 09:05:39 »
Różne smaki i zapachy mogę w espresso wyczuć ale słodyczy to nie pamiętam.
Mi smakuje najbardziej nuta owocowa z cukrem trzcinowym ciemnym nierafinowanym.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Lipiec 2014, 16:22:58 »
Dla mnie szoty bez słodyczy są nieakceptowalne.

Offline fubar

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Lipiec 2014, 18:09:01 »
Dla mnie może i akceptowalne są ale na pewno nie optymalne.

Chyba pojawił się następny problem. Wydaje mi się, że coś jest nie tak z ciśnieniem. Na samym początku ekstrakcji pompka na chwilę się przydusza, czasem trzeba czekać z 10 sekund zanim kawa zacznie płynąć. Najpierw wypływa bardzo delikatnym strumyczkiem, a potem coraz szybciej, aby pod koniec lecieć już ciurkiem. Tak raczej nie powinno być?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Lipiec 2014, 22:17:28 »
A jak ciastka? Błoto?

Offline fubar

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Lipiec 2014, 22:34:31 »
Na wierzchu tak, ale poniżej jest strasznie zibte, żeby wystukać muszę użyć naprawdę dużej siły i zawsze wylatuje w kawałkach.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Lipiec 2014, 07:51:27 »
A u mnie suche i samo wyskakuje :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Lipiec 2014, 16:11:55 »
Na wierzchu tak
Jeśli nie możesz zmielić grubiej przy zwiększeniu dozy, to jednakowoż zmieniłbym kawę.

Offline fubar

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Lipiec 2014, 17:12:28 »
A to nie przez to, że ten ekspres nie ma zaworu trójdrożnego? Dzisiaj powinien do mnie dojść mazzer więc będę jeszcze się bawił.

Offline fubar

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Brak słodyczy w espresso
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Lipiec 2014, 18:42:42 »

To moja reakcja po spróbowaniu kawy zmielonej mazzerem. To jest nieprawdopodobne, że młynek może mieć tak kolosalny wpływ na smak. Najgorszy szot jaki mi wyszedł przy kalibracji młynka był i tak lepszy od najlepszego zmielonego gaggią.
Dzisiaj już za późno na testy, ale jutro sobie wszystko dopracuję i myślę, że będzie bardzo dobrze.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi