Autor Wątek: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje  (Przeczytany 4399 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Sierpień 2018, 09:05:06 »
Raczej do dygresji dygresji ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Sierpień 2018, 09:19:44 »
Bo kto sieje wiatr, ten zbiera burze  :hihihi:

LMWDP #469

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Sierpień 2018, 09:35:57 »
Sam młynek spoko jak komuś rozmiar/dozownik nie przeszkadza. Co prawda przy takiej komorze przy żarnach w wypadku gdy dziennie pijemy 2-4 kawy używał bym go jako single dosing (żeby wywiało jak najwięcej resztek) a nie z hopperem ale jak najbardziej dobre espresso można z nim uzyskać.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sierpień 2018, 11:20:40 »
Na wykresie wyżej ewidentnie widać, ze suma mniejszych drobin jest mniejsza w przypadku młynka z nieskalibrowanymi żarnami, za to znacznie więcej jest grubych cząstek. Zatem mówisz dobrze, ale źle jednocześnie. Zgodnie z prawdą przytaczasz fakty, ale potem odwracasz kota ogonem i po raz kolejny wprowadzasz w błąd. Wyciągasz pochopne wnioski krzywo poparte faktami, przez co brzmią zawile i poniekąd słusznie, ale tylko poniekąd, gdyż są najczęściej błędne!


Donkiszot gdy czytam Twoje słowa, to przychodzi mi myśl, że coś podważam.  :nienie:
Pytanie, co tu podważać jak ja się ze wszystkim zgadzam. Jest tak jak jest i tak będzie. TDS nie okłamuje. Miernik wykonał robotę pokazując odczyt i kropka.
Zadałem Tobie pytanie na które odpowiedziałem sam udzielając odpowiedzi na pytanie Krakusa.
Opisałem to, żeby było zrozumiałe. Konkretnie chodzi o sam sposób ciecia ziarna na wskutek bicia w stopniu narastającym.
Myślałem, że o tym wiesz.  :mhh:  Każde bicie żarna płaskiego dostarcza energię kierunkową zaczynającą się na żarnie wprawionym w ruch i jest kierowana na żarno stałe.
Miedzy tymi żarnami znajduje się materiał obrabiany czyli ziarno kawy, które jest suche i kruche. No jak to może nie powodować dodatkowego pylenia?


Z innej strony osoba która czyta teraz ten temat,  może dojść do wniosku, że bicie żarna wcale nie jest złe.   :mhh:





@Bacek. Zgadzam się z Tobą. Single desing można wykonać z powodzeniem. Dostęp do wylotu jest wygodny.
Młynek został sprzedany. Proszę tematu nie zamykać. Uważam, że jest ciekawy i liczę na to, że się dalej rozwinie za sprawą wymiany poglądów, własnych spostrzeżeń,  i co najważniejsze  z poszanowaniem drugiej osoby.  Dziękuję.








Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sierpień 2018, 11:40:40 »
To teraz napisz konkretnie jakiego refraktometru używasz, jaka metodologia była stosowana i jaki sprzęt został użyty.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sierpień 2018, 00:11:44 »
przychodzi mi myśl, że coś podważam.
Nie podważasz, tylko odwracasz kota, w którą chcesz stronę. A wszystko to tonem wniosków ostatecznych.

Jednocześnie piszesz, że zgadzasz się z wykresami, że TDS nie kłamie, a potem, w tej samej wypowiedzi, piszesz wnioski zupełnie przeczące powyższym wykresom.


Oczywiście, że pyłu będzie więcej, ale znacznie więcej będzie też zbyt grubych cząstek, a one są większe, zatem stanowią większy procent wagi ciastka. W efekcie mamy mniej cząstek o rozmiarze, o który mam chodziło.

Inaczej.
Żarna raz zbliżają się zbyt blisko, a z drugiej strony są od siebie zbyt daleko -- tak?
Gdy są zbyt blisko, to pylą, ale i wolniej mielą, bo im drobniej tym wolniej. Mniej kawy zdąży się przecisnąć w takim ścisku -- tak?
Gdy są zbyt daleko, to duże, ciężkie drobiny kawy przepychają się raz po raz przez ten otwór, bo po co czekać i dać się pociąć bardziej -- tak?
To których cząstek będzie najwięcej? Nie na sztuki, ale procentowo, wagowo.

Teraz odsyłam do testu sitek Kruve, z którego jednoznacznie wynikło to samo co obrazują powyższe wykresy. Obecność grubych drobin powoduje znacznie więcej szkody (niedoparzenie, under, niskie TDS-y) niż obecność pyłu.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sierpień 2018, 09:22:22 »
Opisałem to, żeby było zrozumiałe. Konkretnie chodzi o sam sposób ciecia ziarna na wskutek bicia w stopniu narastającym.

Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem - co to jest bicie w stopniu narastającym?? Może zamiast stosować dużą ilość słów postaraj się uprościć swoje wypowiedzi. Może dzięki temu unikniesz kręcenia i odwracania sensu jak ci w danej chwili wygodnie. Będzie to z pożytkiem dla wszystkich.


LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Sierpień 2018, 10:10:24 »
Bicie narasta razem z czymś tam, pewnie o to chodzi. Przy pomiarze masz 0,01 mm bicia, jak się rozpędzi to już 1 mm.

tak, wiem co napisałem i zrobiłem to świadomie

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Sierpień 2018, 10:18:46 »
Ja tam nie mam potrzeby sprawdzania osiowości, bicia narastającego czy innych mądrych (przynajmniej mnie przerastających teorii).
Zastanawia mnie jedna sprawa. Żarno dolne, wiadomo, obraca nim silnik, a silnik może mieć coś zwichrowane, żarno może być krzywo (mimośrodowo) przykręcone. Można to zniwelować w stosunkowo prosty sposób. Natomiast zastanawia mnie to, jak ustawić żarno górne, jak sprawdzić czy jest osiowo ustawione względem żarna dolnego. No, JAK? Moim zdaniem nigdy nie uda się tego ustawić idealnie, tak jak można ustawić żarno kręcące się. Jeśli ustawi się żarno górne idealnie wobec obudowy żarna górnego, to co zagwarantuje, że obudowa żaren jest osiowa względem osi napędu żarna? Co się stanie z ustawieniem żarna górnego po korekcji grubości przemiału. Czy w takim razie całe to ustawianie żarna nie jest czasem sztuką dla sztuki? Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie. I jeszcze takie jedno małe pytanie, czujnik przystawiacie do wewnętrznej czy zewnętrznej powierzchni żarna? O dokładność z jaką wykonane są żarna, to nawet chyba nie warto pytać.

jak się rozpędzi to już 1 mm.
O MATKO! toż to się robi ruska sokowirówka. Miałem kiedyś taką i skakała po stole.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2018, 10:22:40 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Sierpień 2018, 10:25:55 »
"Bicie" to wielkość stała, pod warunkiem, że łożyska są ok.

Co innego to spektrum drgań. Zmienia się pod wpływem wielu zmiennych. Ale to jest wyższa szkoła analizy, a przede wszystkim jest potrzebny bardzo wysublimowany (patrz drogi) analizator. 

Generalnie drgania mają duży wpływ na układy mechaniczne w przemyśle. Jak by żarna miały fi100mm i kręciły się na poziomie 3-5 tys/obr min to jest się czym przejmować.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Sierpień 2018, 11:12:19 »
jak sprawdzić czy jest osiowo ustawione względem żarna dolnego.
Jak u dentysty ;)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Sierpień 2018, 12:43:31 »
Zastanawia mnie jedna sprawa
Robisz to całkiem prosto. Bierzesz pisak wodoodporny i malujesz nim górną powierzchnię żarna które regulujesz. Zbliżasz drugie - aż zacznie ocierać. Rozkręcasz i patrzysz, w której części żarna pisak nie został starty - tam też podkładasz pasek folii np. aluminiowej (ok. 10 um). I tak w koło Macieju, aż jedno żarno będzie wypoziomowane. Potem tak samo drugie. Na koniec masz oba żarna równiległe.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Sierpień 2018, 13:10:31 »
Opisałem to, żeby było zrozumiałe. Konkretnie chodzi o sam sposób ciecia ziarna na wskutek bicia w stopniu narastającym.

Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem - co to jest bicie w stopniu narastającym?? Może zamiast stosować dużą ilość słów postaraj się uprościć swoje wypowiedzi. Może dzięki temu unikniesz kręcenia i odwracania sensu jak ci w danej chwili wygodnie. Będzie to z pożytkiem dla wszystkich.


Najpierw wspominasz o szacunku, a później wstawiasz cześć wypowiedzi którą pogrubiłem. Już na samym początku jest atak z Twojej strony.  :mhh:


Wystarczy powiedzieć:


Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem - co to jest bicie w stopniu narastającym??


Moja odpowiedź.


Patrz tabele. Nawiązując do słów Krakusa. Pierwsza- gdy w młynku żarna są przekoszone smak kawy jest kiepski.
Druga, to bicie żarna w "sposób narastający" czyli mniejsze, później większe i największe bicie. Do każdego bicia jest podana wartość TDS.


Czyli z tego jak wnioskuje mowa w temacie jest: o biciu żarna, wielkości cząstek i wartości TDS. (Jak się mylę, proszę mnie poprawić.)
----------------------------


Jedziemy dalej z tematem.  ;)


Oczywiście, że pyłu będzie więcej, ale znacznie więcej będzie też zbyt grubych cząstek, a one są większe, zatem stanowią większy procent wagi ciastka. W efekcie mamy mniej cząstek o rozmiarze, o który mam chodziło.


Czyli dalej się zgadzamy. Każde dodatkowe bicie dostarcza dodatkowy pył.

A czy zgodzisz się ze mną, że im grubszy jest przemiał wynikający z większego dystansu miedzy żarnami, tym mniej jest pyłu w przemiale?










Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Sierpień 2018, 13:16:32 »
Jakiś argument masz na to ostatnie zdanie? Pomiary odpowiednim sprzętem wykonywałeś? Widziałeś wykresy podziału frakcji wg wielkości cząstek, takie coś jak wcześniej było? Wykonane oczywiście przez siebie, i raczej na sprzęcie kalibrowanym przez kogoś innego(zlecone w jakiejś firmie).

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Średnica, Osiowość, Pełnia Smaku i inne dywagacje
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Sierpień 2018, 14:00:21 »
Wybacz ten brutalny "atak". Naprawdę jeśli zaczniesz pisać prostym językiem, to wszyscy na tym skorzystają. Nie jestem pierwszy, który zwraca ci na to uwagę.  :kwiat:

Patrz tabele. Nawiązując do słów Krakusa. Pierwsza- gdy w młynku żarna są przekoszone smak kawy jest kiepski.
Druga, to bicie żarna w "sposób narastający" czyli mniejsze, później większe i największe bicie. Do każdego bicia jest podana wartość TDS.

Naprawdę na drugim wykresie widzisz dwie osie - TDS i bicie???
Ja tam widzę powiązanie TDS z wielkością zmielonych cząstek kawy. Nic o biciu tam nie ma. Te mikrometry to nie bicie żaren a wielkość zmielonych cząstek kawy.
Na pierwszym wykresie masz porównanie przemiału żaren osiowych i "krzywych".

Nic tam nie ma o tym co się stało z kawą zmieloną na potrzeby pierwszego wykresu - czy ją zaparzono, jak. Domniemywać tylko można że przemiał miał być pod ciśnienie/espresso. Nie wiadomo co to za młynek poza tym, że mielili w ustawieniu 1.5 - wiec chyba nawet nie trudzili się przygotowaniem kawy. O smaku więc tu nic nie wyczytasz.

Również drugi wykres nic nie mówi o metodzie w jakiej uzyskano pomiar TDS. Może te wyjaśnienia są dostępne na Instagramie. Może sitka Kruve im pomagały a TDS w zalewajce robiono. Znów można gdybać tylko...

A nie doszliśmy jeszcze do pytania co to znaczy krzywe, nieosiowe żarna. Czy nie trzymają osi pionowej czy poziomej, a może obu?
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi