Autor Wątek: parzocha - jak zmielić  (Przeczytany 7387 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Wrzesień 2017, 13:22:33 »
Do standardowej zalewajki właśnie na być drobno. Standardowo też doza jest znacznie mniejsza niż 6/100.

Tak jak wyżej napisano, jeśli zostaną u góry fusy po zamieszaniu, to plan z podmianą w łeb.


Oczywiście, że smacznej zrobić jak w cuppingu, ale to jednak co innego.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Wrzesień 2017, 14:29:07 »
pewnie jak od razu się zamiesza i opadnie kawa to inaczej będzie się parzyć, stawiałbym że mniej intensywnie. W sumie to ciekawe zrobię jak będę miał chwilę porównanie zmielę drobno i zamieszam od razu a drugie jak do cuppingu grubiej i mieszane po 4 minutach. Ja w pracy mielę tak jak do fp i wychodziła mi bardzo smacznie.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Wrzesień 2017, 14:38:30 »
Ja tam cały czas, od lat piję kawę w formie zalewajki. Tylko ostatnio coraz lepszych kaw używam do tego celu. Każdą nową kawę zaparzam w tej właśnie formie. Kawę mielę bardzo drobno, nie wiem jak określić przemiał - w każdym bądź razie ma konsystencję grubszą nieco niż kakao. Mój chiński młynek jest skręcony na maksa. Jest dużo drobniej niż trociny które ludzie sypią do dripa. Moim zdaniem im drobniejsze zmielenie tym kawa lepsza. Parzę to kilka minut następnie mieszam i czekam ze dwie minuty aż drobiny opadną. Dla mnie pycha.
Jeśli natomiast zastosuje się grubszy przemiał to taka kawa nie jest dobra w smaku. Po zamieszaniu trociny nadal pływają na powierzchni i przedostają się do ust. Stąd się wzięła właśnie nazwa: plujka :) Sklepowe mielonki mają grubszy przemiał niż ja stosuję samodzielnie mieląc.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Wrzesień 2017, 14:42:10 »
Do standardowej zalewajki właśnie na być drobno. Standardowo też doza jest znacznie mniejsza niż 6/100.

Ja daję dwie czubate łyżeczki od herbaty na 300 ml kubek. Taka doza jest dla mnie idealna - receptura wypracowana przez lata ;)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Wrzesień 2017, 14:45:51 »
To dzięki Pawcio, przetestuję jednak podmiankę :), może niepotrzebnie french press kupiłem :)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Wrzesień 2017, 14:55:02 »
Oczywiście, podmianka jak najbardziej wskazana. Parzocha z kawy speciality zapewne będzie doceniona przez oszukanego :) Nie ma siły. Moi domownicy docenili.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Wrzesień 2017, 21:54:24 »
Bardzo drobny przemiał i kilka minut parzenia... Fuuj. Masakra.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Wrzesień 2017, 22:52:05 »
Heh, mamy podobny tok myślenia. Ja do FP mieliłem na taki gruz, że trzeba było nawet 6 minut parzyć... Ale przeparzenie łatwe nie było.

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Wrzesień 2017, 23:36:46 »
Bardzo drobny przemiał i kilka minut parzenia... Fuuj. Masakra.
I jeszcze może wrzątkiem zalana.  :ohyda: :ohyda:

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Wrzesień 2017, 12:08:42 »
I jeszcze może wrzątkiem zalana.  

Po wyłączeniu czajnika odczekuję z minutę, wlewam 30% kubka ( mniej więcej), po kolejnych 30 sekundach dolewam resztę i przykrywam spodkiem na kilka minut.
Niesmaczna? Czyli co radzicie? Zwiększyć dozę kawy i przemiał? Kiedyś próbowałem zmielić grubiej to mi lura bez smaku wyszła. Widocznie trzeba więcej kawy wsypać? Receptury na zalewajkę mile widziane...


Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Wrzesień 2017, 12:23:58 »
Receptura na zalewjkę jest prosta. Mielisz jak do dripa, czyli twoje wióry, 6g/100 ml, zalewasz wodą około 94 stopnie i czekasz 4 minuty, odgarniasz kożuch, co zostało wyjmujesz łyżeczką i cieszysz się kawą :-). Najlepiej odsiać pył jeśli masz budżetowy młynek, bo może wyjść nadekstrakcja.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Wrzesień 2017, 12:37:39 »
Ja w pracy na szybko robię tak:
- 4 łyżeczki ziaren do młynka. (Zmierzyłem że jedna łyżeczka ziaren to ok 3g.)
- mielenie na grubość jak cukier
- wsypuję do małego kubka o pojemności 220 g
- wody nie gotuję, żeby nie czekać aż ostygnie, zdejmuję i przelewam gdy zaczynają pierwsze większe bąble się pojawiać (ma wtedy ok 95 st.)
- zalewam jednym intensywnym zalaniem, tak żeby całość zmokła i zostawiam
- po 4 minutach przebijam kożuch, mieszam i zgarniam to co zostało na wierzchu.
- piję po ostygnięciu, przy okazji drobinki opadają do tego czasu.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Wrzesień 2017, 12:53:27 »
Czyli dajecie grubszy przemiał i większą dozę - wypróbuję jutro  kawka

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi