Autor Wątek: parzocha - jak zmielić  (Przeczytany 7388 razy)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
parzocha - jak zmielić
« dnia: 27 Wrzesień 2017, 08:37:04 »
Nie wiem czy właściwa nazwa, chodzi o taką zalewaną kawę jak to mamy robiły :), czyli 2 łyżeczki do kubka i woda z czajnika, później trochę zimnego mleka z lodówki, chcę podmienić jednej osobie marketówkę (jak ostatnio powąchałem, to żałuję że tam nos wsadziłem :) ) na świeżo paloną (bez jej wiedzy) i jestem ciekawy czy pozna różnicę :)
Pytanie jak właściwie powinna być zmielona do tego kawa.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Wrzesień 2017, 08:41:50 »
Żeby można było fusy gryźć.

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 441
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrzesień 2017, 08:47:13 »
Już miałem napisać - parzochę to wylać. Podmienić mówisz - chytry plan :) Myślę że pozna różnicę. Przez pierwszy tydzień najbardziej, później zacznie wietrzeć.

Offline browczyk Mężczyzna

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: Phin, French press, bialetti 3tz, automat
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrzesień 2017, 08:48:35 »
Celowałbym w okolice kawiarki lub odrobinę grubiej. Zrób próbę, zalej wodą, po chwili zamieszaj. Jak nie będą pływać fusy to będzie ok ;)
Swoją drogą obstawiam, że osoba ta stwierdzi, że to lura i słabizna jakaś... :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrzesień 2017, 08:48:56 »
parzochę to wylać

hmmm no nie do końca sie zgodzę bo jednak jest to jedna z lepszych metod aby ocenić kawę

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Wrzesień 2017, 09:44:54 »
A może od razu przekonać do FP? (i wtedy tak zmielić?) - w końcu to tak jakby parzocha ;)
Chyba, że ten ktoś lubi zagryzać żużel na koniec ;) ;)

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 441
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrzesień 2017, 09:50:06 »
jedna z lepszych metod aby ocenić kawę
Cuppingu nie zamierzam negować, ale mam wrażenie że żużlówa źle działała na mój żołądek.

Offline andy Mężczyzna

  • Wiadomości: 187
  • Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Wrzesień 2017, 09:53:41 »
Grubość mielenie to pewnie tak jak w tych mielonkach z marketówek.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Wrzesień 2017, 10:32:32 »
Po części z tą myślą zamówiłem w palarni dodatkowo jedną pakę tylko zmieloną drobno, jak się zaleje to wrzątkiem to tak jak herbata na początku do góry, później rozumiem opada na dno ? :)

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Wrzesień 2017, 10:46:29 »
parzochę to wylać
Cuppingu nie zamierzam negować
wystarczy zmienić nazwę i już jest ok... :)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Wrzesień 2017, 11:14:42 »
Do cuppingu czy parzochy kawa musi być zielona grubo coś na grubość cukru. Po zalaniu chyba się nie miesza od razu.

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrzesień 2017, 11:31:05 »
Po części z tą myślą zamówiłem w palarni dodatkowo jedną pakę tylko zmieloną drobno, jak się zaleje to wrzątkiem to tak jak herbata na początku do góry, później rozumiem opada na dno ? :)
Jak nie zamieszasz to nie ;) (znam takich co potrząsaja kubeczkiem/ szklanką (koniecznie brązową z uszkiem), żeby opadło ;) )
Tak samo dzieje się w FP. Czasami jak nie zmieszam, to mam problem z przeciśnieciem ;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Wrzesień 2017, 11:42:13 »
Ta sama metoda praktycznie w przypadku parzenia w kubku czy french pressie. Przemiał średnio gruby, tak jak grubszy cukier kryształ (na filmie 1:40). Po 4 minutach należy przełamać kożuch i przemieszać.  Następnie zbiera się to co zostało na powierzchni.
Ten film powinien wyjaśnić sprawę:
! No longer available
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2017, 12:11:39 wysłana przez krystians »

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Wrzesień 2017, 12:04:26 »
Patrzę chyba jeszcze dokupię jako mały gift french press i nie będzie ślepego testu :), tylko pytanie zmielone jak do espresso będzie pewnie przechodzić przez te dziurki w tłoku, to będę musiał poczekać do kolejnego zamówienia kawy i dobrać pakę z grubym przemiałem.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: parzocha - jak zmielić
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Wrzesień 2017, 12:14:27 »
Drobniej zmielona kawa zaparzy się dużo szybciej niż w 4 minuty. Jeśli masz już zmieloną kawę, to drobny przemiał jak do espresso można wykorzystać też do kawiarki, AP i phina. Do zalewajki nie bardzo się nada.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi