Autor Wątek: jakość mleka do capu  (Przeczytany 19229 razy)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
jakość mleka do capu
« dnia: 09 Maj 2017, 00:57:07 »
Witam.
Do capu używam mleka 3,2%. Ale mam jakieś nieodparte wrażenie, że mleko mleku nierówne. Z mleka z Tesco wychodzi dosyć słabe capu. Czy znawcy capu mają jakieś doświadczenie z mlekiem ? Czy jednak jest różnica czy nie ma ? Czy to tylko technika ?

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maj 2017, 01:19:34 »
Jeżeli oczywiście mówimy o różnych markach to tak. Na niektórych to po spienieniu widać już że jest dno. Mlek poniżej 3,2% nie biorę pod uwagę.

Ja zawsze na ilość białka patrzę.

Jeżeli cena nie gra roli to zazwyczaj za niecałą złotówkę więcej kupisz mleko kuchmistrza/baristy które ma więcej białka (czasami tłuszczu). Albo takie dla dzieci co ma 3,8%

Z doświadczenia na tańszych mlekach to zambrowskie UHT 3,2% jest dobre (3,4g białka). Z trochę droższych łaciate ale ma mniej białka 3,2g.

Najgorsze w moim odczuciu to są mleka marek marketowych - uht z lidal 3,2% nic nie idzie i jest niedobre (z płatkami smakuje mi jak woda z mlekiem) choć tę z biedronki świeże z lodówki jest ok ale szybko się psuje.


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maj 2017, 04:46:34 »
Ja używam 2% Hej. Czasami jak jestem w biedronce kupuje całe opakowanie ale dzielę na pół i biorę 3.2% i 1,5%

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maj 2017, 07:09:16 »
Czasem mam takie wrażenie ale wydaje mi się, że to gorszy dzień, bo nazajutrz problem znika. Kupuję cały czas biedronkowe 3,2 całymi kartonami. Jak zmieniam mleko na inną markę to czasem mi się coś nie uda, ale później na tej samej partii już idzie.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maj 2017, 08:12:59 »
Ja kupuję mleko wg klucza: 3,2% i żadnego UHT.
Sporo mleka przelałem - żadne na rynku nie odstawało szczególnie in minus (chyba że przeterminowane), a mam wrażenie że najlepiej smakuje Piątnica i wysokobudżetowe Robico.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1484
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maj 2017, 08:31:23 »
3,2% i bez UHT to właściwie klucz. Mi akurat Robico tak sobie podchodzi, najczęściej używam huli krasuli i milko (jak dostanę) ze względu na walory smakowe. Biedronkowym też bez problemu spienię, łaciatym uht też da się radę :)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maj 2017, 08:37:47 »
Ja tam nawet łaciate 0% spienię  :o

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maj 2017, 08:41:15 »
Piątnica Mleko wiejskie świeże 3,2% lub lidlowy Pilos świeże 3,2%. Do tych mam najłatwiejszy dostęp, użycie innych tylko incydentalnie. UHT kompletnie mnie nie przekonuje.

A tu taki mikro test http://www.nowypm.pl/index.php/aktualnosci/7131-mleko-swieze-test-sensoryczny
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maj 2017, 09:28:17 »
A tu taki mikro test http://www.nowypm.pl/index.php/aktualnosci/7131-mleko-swieze-test-sensoryczny

Ciekawe ile zwycięzca hehehe zapłacił za stworzenie tej bujdy

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maj 2017, 09:33:13 »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maj 2017, 09:48:01 »
Ja tylko UHT i nie mam problemu ze spienianiem.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maj 2017, 11:47:02 »
spienianie 0% nie jest problemem, każdą markę da się spienić, gorzej potem ze smakiem.

A takie z mlekomatów ktoś próbował?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maj 2017, 12:15:04 »
Mlekomat mlekomatowi nie równy. Z 5 lat temu postawili u nas w jednym ze sklepów Społem. Na początku było świetne. Nawet śmietanka zbierała się na wierzchu na drugi dzień, można było zrobić kwaśne. Po pół roku chyba znudziło im się dostarczanie zbyt dobrej jakości i zaczęli sprzedawać niewiele różniące się do kartonowego. W końcu z braku klientów zwinęli interes.

Przy spienianiu najważniejsze jest białko. Często takie 0% ma go więcej niż 3,2%. Tylko nośnika smaku brak.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maj 2017, 12:21:55 »
Ja świeże mleko zamawiam z ranozebrano, Gospodarstwo Pani Stasi. Smakuje wiejsko :) Do kawy chyba bym nie polecał. Jako, że to produkt naturalny to nie jest standaryzowany, więc za każdym razem może się ciut różnić zawartość tłuszczu białka etc. Więc różnie ta mikropiana może wyglądać. Ale podobno zdrowe, pite zimne ;) I trzeba spożyć w ciągu 2 dni max przy zachowaniu łańcucha chłodniczego.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: jakość mleka do capu
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maj 2017, 13:15:13 »
UHT łatwo się spienia, ale jest sztywne...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi